Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-23)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνι ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό
  • [02] Υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας οι χρηματοδοτήσεις από το MEDA
  • [03] Σημαντική αύξηση στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
  • [04] Κληρίδης: Ουδεμία συζήτηση για τις Ιδέες Γκάλι
  • [05] Συνάντηση Γκάλι-Ντενκτάς στις 14 Ιουνίου
  • [06] Καθυστέρηση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων
  • [07] Ο Ακιντζί υποστηρίζει λύση και μετά ένταξη

  • [01] Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνι ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό

    Λονδίνο, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιν ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το διορισμό του Σερ Ντέιβιντ Χάνι ως ειδικού αντιπροσώπου της χώρας του στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για επίλυση του προβλήματος.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το διορισμό σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, κατά την οποία ανέφερε ότι ο Σερ Ντέβιντ θα εργάζεται στενά με τις δύο κοινότητες καθώς και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

    "Στόχος μας είναι να εργαστούμε στενά με τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων, και σε ομοσπονδιακή βάση", είπε ο κ. Ρίφκιν.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, που ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη προτού συνταξιοδοτηθεί, θα συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο κ. Ρίφκιν.

    Παράλληλα τόνισε ότι "οι προοπτικές των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη λύση".

    Ο Σερ Ντέιβιντ είναι γνωστός για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας οι χρηματοδοτήσεις από το MEDA

    Βρυξέλλες, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ευνοήσει την Τουρκία στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων από το κοινοτικό πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA, σε βάρος των άλλων χωρών και κυρίως της Κύπρου και της Μάλτας.

    Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος το προοίμιο του κανονισμού του MEDA, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που έχουν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα σε ισχύ (Κύπρος, Μάλτα), δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω πρόγραμμα με τη λήξη ισχύος των πρωτοκόλλων, ζητούσε από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το αν υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας. Και αυτό διότι και η Τουρκία έχει δικό της ειδικό χρηματοδοτικό κανονισμό (375 εκ. ECU).

    Στην απάντηση της Κομισιόν αναφέρεται ότι με βάση το σχέδιο κανονισμού για το MEDA, χρηματοδοτούνται οι τρίτες μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Μάλτα και η Τουρκία. Ωστόσο, όπως τονίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ενωση, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει του συνόλου των χρηματοδοτήσεων από το MEDA που της αναλογούν. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Κύπρος και η Μάλτα, λόγω των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρά μόνο από ένα τμήμα του MEDA που τους αναλογεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις επίμονες ερωτήσεις, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης (στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου) όσο και από την πλευρά του κ. Κρανιδιώτη (γραπτές ερωτήσεις), η Επιτροπή αποφεύγει συστηματικά και για ευνόητους λόγους να διευκρινίσει το ύψος των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [03] Σημαντική αύξηση στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

    Λευκωσία, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Oι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Κρατική Εκθεση, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι μια ισχυρή εξωτερική οικονομική πολιτική, θεωρείται από την Ουάσιγκτον, "ο ακρογωνιαίος λίθος" της αμερικανικής πολιτικής ασφάλειας.

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι οι εξαγωγές της χώρας του στην Κύπρο έχουν αυξηθεί εννέα φορές σε δέκα χρόνια, από 53,4 εκατομμύρια δολάρια το 1986 σε 480 εκατομμύρια το 1995.

    Υπογράμμισε δε το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, αφού πέραν του ήμισυ των εισαγωγών επανεξάγονται σε τρίτες χώρες.

    Επαινώντας τους Κύπριους αντιπροσώπους αμερικανικών προϊόντων για τις επιτυχίες τους, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι η αμερικανική πρεσβεία, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλει τις δυνατότητες της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου για τις νέες και αναπτυσσόμενες αγορές στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, και τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε τα εγκαίνια φέτος ενός ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο διευκολύνει τους Κύπριους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε μια τεράστια τράπεζα εμπορικών πληροφοριών.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια δε βρίσκεται στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση χωρών.

    Εξέφρασε, ωστόσο, ανησυχία για τη συνέχιση των πωλήσεων πειρατικών προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πειρατικών κασετών.

    Φέτος στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Διεθνή Κρατική Εκθεση εκθέτουν τα προϊόντα τους 26 εταιρείες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης: Ουδεμία συζήτηση για τις Ιδέες Γκάλι

    Λάρνακα, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδεμία συζήτηση είχε επί θεμάτων Ιδεών Γκάλι στις συναντήσεις, είτε με τους Βρετανούς είτε με τους Αμερικανούς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που είχε σήμερα σύσκεψη στη Λάρνακα με τη Συντονιστική Επιτροπή Λάρνακας, είπε ότι οτιδήποτε τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη παραμένει αλλά δεν το συζητούμε.

    Συζητούμε τα ουσιαστικά θέματα, όπως τη διασφάλιση του μέλλοντος, την αποστρατικοποίηση και τις εγγυήσεις, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται από διάφορες χώρες πάνω στο Κυπριακό πρέπει να συντονιστούν σε μια πρωτοβουλία.

    Αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει τον Ιούνιο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει συμφωνηθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί αλλά δεν έχει καταρτιστεί κατάλογος των θεμάτων που θα συζητηθούν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Λάρνακας όπου συμφωνήθηκε η προώθηση μέχρι το 2000 έργων τουριστικής υποδομής συνολικου ύψους 100 εκ. λιρών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου ύψους 150 εκ. λιρών.

    Εξαγγέλθηκε επίσης πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση κιγκλιδωμάτων και εκβάθυνση του λιμανιού ώστε να εξυπηρετεί στο μέλλον μεγαλύτερα πλοία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Συνάντηση Γκάλι-Ντενκτάς στις 14 Ιουνίου

    Λευκωσία, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 14 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκάλι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη.

    Αρχικά η συνάντηση Γκάλι-Κληρίδη είχε καθοριστεί για τις 17 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Ομως ο κ. Γκάλι παρεκάλεσε όπως η ημερομηνία της συνάντησης αλλάξει γιατί εκείνη την ημέρα δε θα βρισκόταν στην Νέα Υόρκη και έτσι διευθετήθηκε η συνάντηση στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη.

    Στις 18 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Καθυστέρηση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων

    Λευκωσία, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα παρουσιάσουν ίσως τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εφορος Εκλογών Γιώργος Χαραλαμπίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

    Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι η εκλογική δύναμη των κομμάτων θα συμπληρωθεί γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυκτα ενώ η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, ο έλεγχος, η δεύτερη και τρίτη κατανομή εδρών και οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι που θα εκλεγούν αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ της 10 πρωινής και της 12 μεσημβρινής της επομένης.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών σημείωσε ότι οι εκλογές παρουσιάζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες όπως ο αριθμός των εκλογέων και ο αριθμός των υποψηφίων, η ταυτόχρονη ανάδειξη των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, η μη παρουσία αφίσων και εκλογικών επιτελείων των κομμάτων έξω από τα εκλογικά κέντρα και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων με τα πιο σύγχρονα μέσα και με συγκριτικές εικόνες και γραφικές παραστάσεις.

    Η νομοθεσία, είπε, απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των κομμάτων με τα ψηφοδέλτια οι οποίοι δεν επιτρέπεται να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης.

    Η ανακήρυξη των βουλευτών που θα εκλεγούν από την πρώτη κατανομή θα γίνει από τους οικείους Εφόρους Εκλογής ενώ η δεύτερη και τρίτη κατανομή εδρών θα γίνει κεντρικά στη Λευκωσία αφού μεταφερθούν τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των κομμάτων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι το τελευταίο μήνα η Υπηρεσία Εκλογών εξέδωσε 18.745 νέα εκλογικά βιβλιάρια. Συνολικά θα λειτουργήσουν 880 εκλογικά κέντρα στις πέντε εκλογικές περιφέρειες εκτός από άλλα πέντε ειδικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και 15 χωριστά για την εκλογή των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

    Την ημέρα των εκλογών αναμένεται να εργαστούν 8.000 υπάλληλοι για την ομαλή διεξαγωγή όλων των φάσεων των εκλογών, είπε.

    Οσον αφορά την πρόνοια 64 του εκλογικού νόμου που απαγορεύει τη μετάδοση ειδήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές κατά την παραμονή και τη διάρκεια της ψηφοφορίας εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Εφορο Εκλογής, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι ο νόμος θα τηρηθεί και πρόσθεσε "δε θα έλεγα ότι ο Τύπος μπορεί να παραβεί τη νομοθεσία αλλά σε συνεννόηση με τον Εφορο Εκλογής θα μπορεί να πάρει άδεια για μετάδοση κάποιων ειδήσεων."

    Σε παρατήρηση ότι η Ενωση Συντακτών και η Ενωση Εκδοτών εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους με την σχετική πρόνοια, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει προ καιρού ώστε να συζητηθεί το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Ο Ακιντζί υποστηρίζει λύση και μετά ένταξη

    Λευκωσία, 23/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί σε επιστολή του στο Γ.Γ. της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού στη Διακοινοβουλευτική Ενωση Πιέρ Κορνιλόν, αναφέρει ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην ένταξη των Ε/Κ στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτού εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και προτού καθοριστεί το καθεστώς των Τ/Κ.

    Παράλληλα ο Ακιντζί αναφέρει ότι ενώ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμφωνεί ότι η Κύπρος, μετά την επίλυση του προβλήματός της, θα πρέπει να περιμένει την ένταξη της Τουρκίας για να βρεθεί στους κόλπους της Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:44:15