Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-09

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαν - δηλώσεις
  • [02] Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει εκτεταμένη απαγκίστρωση
  • [03] Μεγάλη σημασία αποδίδει ο Κλίντον στη συνάντηση με τον Κληρίδη
  • [04] Πρόσφυγες αξίωσαν επιστροφή στα σπίτια τους

    Λευκωσία, 9 Ιουνίου, 1996


  • [01] Χαν - δηλώσεις

    Διερευνητικού χαρακτήρα θα είναι η πρώτη περιοδεία του Χαν Σουγκ Τζου, Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην περιοχή η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου. Ωστόσο ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξοικειωθεί με την κατάσταση και να γνωρισθεί με τα άτομα, τους ηγέτες και άλλους παράγοντες στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Χαν εξέφρασε επίσης την ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να είναι αισιόδοξος ότι ξαφνικά θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία.

    Ο κ. Χαν δήλωσε εξάλλου ότι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ανάμεσα σ'άλλους, που επιβάλλουν να αναζητηθεί πρόοδος και λύση είναι οι εξοπλισμοί, οι στρατιωτικές προετοιμασίες και η στρατιωτική αντιπαράθεση. Απέρριψε επίσης οποιαδήποτε λύση τύπου Ντέιτον γιατί, όπως επεσήμανε, οι περιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες.

    [02] Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει εκτεταμένη απαγκίστρωση

    Λευκωσία, 9/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει όπως τα τουρκικά στρατεύματα υποχωρήσουν προς τον Πενταδάκτυλο και η Εθνική Φρουρά προς το Τρόοδος, ενώ τη νεκρή ζώνη να τη διασφαλίζουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και σε ερώτηση τί έχει αποφασίσει να απαντήσει η κυβέρνηση στον ΟΗΕ στην πρόταση για μερική απαγκίστρωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι ομόφωνα στη σκέψη του ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν πέραν της Λευκωσίας. Ωστόσο, για το θέμα της μερικής απαγκίστρωσης υπήρξαν διαφωνίες. Συγκεκριμένα δύο κόμματα υποστηρίζουν τη μερική απαγκίστρωση και τα υπόλοιπα τρία δεν την υποστηρίζουν.

    Σε ερώτηση αν το Εθνικό Συμβούλιο έχει καταλήξει στο θέμα του κοινού εδάφους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θέμα αυτό δε συζητήθηκε. Ωστόσο είπε ότι το "κοινό έδαφος" σημαίνει ότι γίνονται δεκτές μερικές θέσεις - μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές αλλά στην ουσία υπάρχει κάποια κοινή θέση.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν αισθάνεται ενισχυμένος μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "ασφαλώς".

    Συνεχίζοντας είπε ότι "είναι ευχάριστο να γνωρίζεις ότι όλα τα κόμματα πλην ενός συμφωνούν με τη θέση ότι δε θα πρέπει να μπούμε σε διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος επί των βασικών πτυχών, διότι τότε θα είναι μια επανάληψη ενός ατέρμονα διαλόγου ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Μεγάλη σημασία αποδίδει ο Κλίντον στη συνάντηση με τον Κληρίδη

    Λευκωσία, 9/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ανώτατος Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Στεφανόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο Μπιλ Κλίντον στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο της προώθησης της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση της ομογένειας υπέρ της εκλογής του βουλευτή Μπομπ Ντοριτσέλι στη Γερουσία, ο κ.

    Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με ηγέτες της ομογένειας.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον, είπε, άκουσε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις που του ανέπτυξαν, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν σύντομα κάποια ευοίωνα αποτελέσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Πρόσφυγες αξίωσαν επιστροφή στα σπίτια τους

    Λάρνακα, 9/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κάτοικοι επτά χωριών της κατεχόμενης περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα - Σαλαμίνας της επαρχίας Αμμοχώστου, αξίωσαν σήμερα την επιστροφή στα σπίτια τους., Η συντονιστική επιτροπή Αγίου Γεωργίου, Αγίου Σεργίου, Αρναδί, Εγκωμης, Λιμνιών, Σπαθαρικού και Στύλλων, οργάνωσαν σήμερα το πρωϊ στη Δερύνεια αντικατοχική εκδήλωση με την ευκαιρία της γιορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Η εκδήλωση άρχισε με μνημόσυνο των πεσόντων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Δερύνεια.

    Ακολούθησε οργάνωσαν αντικατοχική πορεία προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών στην Κάτω Δερύνεια, όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙKΥΠ στο οποίο οι κάτοικοι των επτά χωριών ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 10 June 1996 - 12:58:24