Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-07-01.

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Χαν
  • [02] Τουρκία - ΣΑ
  • [03] Οι πολιτικοί αρχηγοί χαιρετίζουν την εκλογή Σημίτη
  • [04] Το ΡΤΚ αποσύρει την υποστήριξη στην ψευδοκυβέρνηση
  • [05] Αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου κατά της Τουρκίας
  • [06] Δεν υπάρχει διάθεση πίεσης προς της Τουρκία
  • [07] Μήνυμα Κληρίδη προς Σημίτη
  • [08] Δηλώσεις Μαρκίδης για την κυπριακή προσφυγή κατά της Τουρκίας

  • [01] Επαφές Χαν

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου θα έχει σήμερα στην Αθήνα επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Ο κ. Χαν μετέβη στην Αθήνα από την Κύπρο. Στη συνέχεια θα έχει επαφές στην Αγκυρα. Προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη στα μέσα Ιουλίου θα έχει επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    [02] Τουρκία - ΣΑ

    Η Αγκυρα αντέδρασε στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δυνάμης στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι "δεν έχει ακόμα αντιληφθεί πως στην Κύπρο υπάρχουν δυο ίσοι κυρίαρχοι λαοί", κατά την έκφρασή του.

    Υποστήριξε επίσης ότι "η απόφαση για την παράταση είναι τεχνικό θέμα και δεν έπρεπε να περιλαμβάνει θέματα για τα οποία έπρεπε να έχουν συμφωνήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές".

    Ο κ. Ακμπέλ δεν προσδιόρισε τί ακριβώς ενόχλησε την Αγκυρα, όμως, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές το ΑΠΕ μεταδίδει ότι θεωρεί την απόφαση ως "πράσινο φως" για την αντιμετώπιση του Κυπριακού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως υποβάθμιση των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Οι πολιτικοί αρχηγοί χαιρετίζουν την εκλογή Σημίτη

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το κόμμα θα διατηρήσει την ενότητά του και την πεποίθηση ότι η πολιτική της Ελλάδας στο Κυπριακό και η συμπαράστασή της δεν θα αλλάξουν, εξέφρασαν σήμερα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας την εκλογή Σημίτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης χαρακτήρισε δημοκρατική τόσο την αναμέτρηση όσο και το συνέδριο. "Είναι μία νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, διαφορετική ίσως από την προηγούμενη", είπε ο κ. Μάτσης, σημειώνοντας ότι ο κ.

    Σημίτης "έχει ευρωπαϊκές ιδέες". Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση "ότι ένα ενωμένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των εποχών και ιδίως στην πρόκληση του τουρκικού επεκτατισμού".

    Εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε την εκλογή Σημίτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. "Τη σεβόμαστε και συγχαίρουμε ολόψυχα τον κ. Σημίτη", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας. Σημείωσε ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κύπρου έχοντας από τη μια υπόψη τους στενούς αδελφικούς δεσμούς και από την άλλη την ανάγκη διαφύλαξης της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης υπογράμμισε ότι "το σημαντικό το οποίο αναμένετο και ευτυχώς επετεύχθη ήταν η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι μετά την εκλογή τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και ο κ.

    Τσοχατζόπουλος βγήκαν στην πλατφόρμα ενωμένοι, αγκαλιασμένοι με τα χέρια ψηλά, για μένα αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα", πρόσθεσε.

    Την εκλογή Σημίτη χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε ότι "με την εκλογή του κ. Σημίτη στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται σημαντικά η θέση του, διασφαλίζεται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και μπορεί έτσι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επιτελέσει το έργο του με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό σημαίνει", πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, "ότι δεν μπορεί παρά να έχει θετικές επιπτώσεις και στην Κύπρο γιατί εκείνο που χρειαζόμαστε πάνω από όλα είναι μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία να έχει μια ξεκάθαρη γραμμή και να μην έχει αντιφάσεις και αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Το ΡΤΚ αποσύρει την υποστήριξη στην ψευδοκυβέρνηση

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του προς την ψευδοκυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προστεθεί και λεγόμενη "κυβερνητική" κρίση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, απομένουν δύο επιλογές, δηλαδή ο σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού των δεξιών κομμάτων, ήτοι Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ή πρόωρες λεγόμενες "εκλογές", πράγμα για το οποίο τα τρία μεγάλα κόμματα είναι έτοιμα. Για το σχηματισμό δεξιάς ψευδοκυβέρνησης αναμένεται η απάντηση του αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου στην επιστολή που του διαβίβασε την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και για το λόγο αυτό θα συζητήσουν σήμερα τα αρμόδια όργανα του ΚΕΕ.

    Αναφέρουμε ότι άνκαι το ΡΤΚ απέσυρε την υποστήριξή του προς την ψευδοκυβέρνηση, εντούτοις δεν έχουν παραιτηθεί οι ψευδοϋπουργοί του. Εξάλλου, ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το κόμμα του θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για να υποχρεώσει την ψευδοκυβέρνηση σε παραίτηση.

    Οι Τ/κ εφημερίδες προβάλλουν σήμερα διάφορα σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης. Μερίδα του Τύπου διερωτάται γιατί δεν παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση και αν όλα αυτά γίνονται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αφού η ψευδοκυβέρνηση αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς των λεγόμενων "δημοσίων υπαλλήλων". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου κατά της Τουρκίας

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) --Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποδεχθεί την αίτηση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως διευκρινίζει σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η απόφαση για αποδοχή της αίτησης δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της υπόθεσης.

    Η Επιτροπή, τώρα, θα τεθεί στη διάθεση των δύο πλευρών, με σκοπό να επέλθει φιλική διευθέτηση του θέματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά διατυπώνονται στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Εάν επέλθει φιλική συμφωνία, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στην εξ' Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα περιλαμβάνει σύντομη δήλωση για τα γεγονότα και τη λύση που επιτεύχθηκε. Ομως, εάν δεν επέλθει συμφωνία, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τα γεγονότα και θα παραθέσει την άποψή της για το εάν τα γεγονότα αποτελούν παραβίαση από την κυβέρνηση της Τουρκίας των υποχρεώσεών της, όπως αυτά αναφέρονται στη Σύμβαση.

    Η έκθεση αυτή θα υποβληθεί στην εξ' Υπουργών Επιτροπή, η οποία θα λάβει απόφαση, εκτός εάν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Επιτροπή ή τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζουμε ότι την αίτηση υπέβαλε, εκ μέρους της Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ημέρα ακρόασης της προσφυγής, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι είχαν προηγηθεί ακόμη τρεις προσφυγές, στις οποίες η Επιτροπή είχε αποδεχθεί ουσιαστικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όταν το θέμα παραπέφθηκε στην εξ' Υπουργών Επιτροπή, σημειώθηκε καθυστέρηση εννέα χρόνων μέχρι τη δημοσιοποίηση των σχετικών εκθέσεων.

    Στις 4 σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Εισαγγελέας θα δώσει περισσότερες λεπτομέριες για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    [06] Δεν υπάρχει διάθεση πίεσης προς της Τουρκία

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στη διαπίστωση ότι το Κυπριακό παραμένει σε αδιέξοδο και ότι δεν υπάρχει διάθεση πιέσεων εναντίον της Τουρκίας για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, κατέληξαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη επί του περιεχομένου των διαβουλεύσεών του, κατά την περιοδεία του στο εξωτερικό, καθώς και των συναντήσεών του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις επί του περιεχομένου της ενημέρωσης και επί του ψηφίσματος 1062 για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης και σημείωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά στις 29 και 30 Ιουλίου για να "εξετάσει γενικά την πορεία του Κυπριακού, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις".

    Αναφορικά με είδηση του ΡΙΚ, που επικαλέστηκε πηγή του ΓΕΕΦ, ότι η στρατιωτική ηγεσία διαφωνεί με την πρόταση για απαγκίστρωση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τον εξουσιοδότησε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ να δηλώσει κατηγορηματικά ότι μόνον ο ίδιος έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του ΓΕΕΦ και αυτό το πράττει δια της κανονικής οδού.

    Δηλαδή προς τον Υπουργό Αμυνας και μέσω αυτού προς την κυβέρνηση και όχι δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε ότι κοινή διαπίστωση όλων, από την ενημέρωση, είναι ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη απευθείας συνομιλιών και πρόσθεσε ότι επιβάλλονται κάποιες επανεκτιμήσεις των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, του 1989.

    "Κάποιες νέες αξιολογήσεις θα πρέπει να προστεθούν γιατί, κατά τη δική μας άποψη, οι αποφάσεις λήφθηκαν το Γενάρη του 1989, προτού καταρρεύσει ο ανατολικός συνασπισμός και προτού ληφθεί η απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ", είπε ο κ. Μάτσης. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει πως "θα διαφοροποιηθεί η ουσία των αποφάσεων που ελήφθησαν το 1989".

    Ανησυχία για την έλλειψη διάθεσης και πολιτικής βούλησης των δυτικών, να ασκήσουν πιέσεις εναντίον της Τουρκίας για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και γενικότερα ο δυτικός παράγοντας μετακινεί την προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού πολύ κοντά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ότι η μετακίνηση αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως εκβιαστικό χαρτί.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι οι όροι που θέτει η πλευρά μας για επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να μειωθούν.

    "Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την ανάγκη η Τουρκία να αποδεχθεί έμπρακτα τη δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος 939 των ΗΕ που αφορά την κυριαρχία, εκφράζοντας την ετοιμότητά μας για συνομιλίες μετά από μια τέτοια αποδοχή", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι παρόλο που δεν ευελπιστεί μετακίνηση των τουρκικών θέσεων θα πρέπει να αποπυροδοτήσουμε τις πιθανότητες πιέσεων πάνω στη δική μας πλευρά ή εξίσωσης της δικής μας πλευράς με την τουρκική πλευρά.

    Με την πρόταση του κ. Χριστόφια για μείωση των όρων που θέτει η Ε/κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου.

    Σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε να γίνεται πιεστικό στην πλευρά μας αναφορικά με την απαγκίστρωση, τη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων και των δαπανών της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το να θέτουμε ως όρο την ουσιαστική απαγκίστρωση ισοδυναμεί με άρνηση της μερικής απαγκίστρωσης που προτείνουν τα ΗΕ.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το 1984 οι στρατιωτικοί τάχθηκαν υπέρ της απαγκίστρωσης, αλλά πρόσθεσε πίσω από τους στρατιωτικούς υπάρχουν πάντα οι πολιτικοί.

    Στη μεταβολή της στάσης των ΗΠΑ και της Βρετανίας αναφορικά με το θέμα του χρόνου προπάθειας λύσης του Κυπριακού καθώς και στην απροθυμία άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία για να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Υπογράμμισε ότι από την κοινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ και του Βρετανού Πρωθυπουργού βγαίνει το συμπέρασμα ότι γίνεται προσπάθεια σύνδεσης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Θα έπρεπε να είχε αρχίσει η προσπάθεια αφού έγιναν δεκτές όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν εκδηλωθεί", είπε και πρόσθεσε ότι "εκείνο που χρειαζόταν ήταν ένας συντονισμός για ν'αρχίσει μια γενική προσπάθεια στο πλαίσιο των ΗΕ".

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας συνομιλίες χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος, καθώς και με τις θέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική απαγκίστρωση, αντίθετα με μερική απαγκίστρωση.

    Δυσαρέσκεια για την άρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα οι Ιδέες Γκάλι και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι δυνατό να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο. "Γι' αυτό", υπογράμμισε ο κ. Λυσσαρίδης, "πρέπει νωρίς να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουμε αυτή τη νέα εκτροπή η οποία θα είναι και μοιραία".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε επίσης ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κωλυσιεργίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ώστε να βρεθούμε στις παραμονές της ενταξιακής συζήτησης και να ασκηθούν πιέσεις προς την κυπριακή πλευρά για να αποδεχθεί λύσεις ασυμβίβαστες με το βιώσιμο του κυπριακού ελληνισμού, δήθεν με αντάλλαγμα την ένταξη.

    Αναφορικά με την απαγκίστρωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η μερική απαγκίστρωσση όπως παρουσιάζεται είναι μονόπλευρη γιατί σημαίνει αποχώρηση της Εθνικής Φρουράς από κατοικημένες περιοχές και των τουρκικών στρατευμάτων από ακατοίκητες και τάχθηκε υπέρ μιας ευρύτερης αποστρατικοποίησης.

    Αναφορικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των προϋποθέσεων για επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου η απόψη μας είναι σαφής, πιστεύουμε ότι ο δικοινοτικός διάλογος έχει ήδη αδράξει την ωφελιμότητά του και προτείνουμε άλλη διδικασία η οποία να συνάδει με την υφή του κυπριακού ποροβλήματος, είπε ο Πρόεδρος τηε ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε επίσης ότι σιγά-σιγά η έννοια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απαλείφεται από τις εκθέσεις των ΗΕ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην Κύπρο και εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια γιατί, όπως είπε, τίθονται από τον ΟΗΕ στην ίδια μοίρα οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Ανησυχία για την εξέλιξη του Κυπριακού εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος επεσήμανε ότι η αναβολή των πρωτοβουλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών είναι μια προοπτική που τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αντιμετωπίζουν με ανησυχία.

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε όμως ότι η Ε/κ πλευρά δίνει την εντύπωση διεθνώς, ότι δεν βιάζεται για έναρξη συνομιλιών, ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται επίσης σε πορεία σύγκρουσης με τα ΗΕ λόγω της έλλειψης διάθεσης να προχωρήσουμε με το αίτημα της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για απαγκίστρωση και για μερική αποστρατικοποίηση.

    "Η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί η Ε/κ πλευρά να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ και να μην αποδέχεται ψηφίσματα του ΣΑ γιατί αυτό υποσκάπτει τη θέση μας και ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Μήνυμα Κληρίδη προς Σημίτη

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μήνυμα απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης, του λαού και του ιδίου προσωπικά για την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και εγκάρδιες ευχές για κάθε επιτυχία στα νέα υψηλά καθήκοντά του για το καλό ολόκληρου του Ελληνισμού.

    "Προσβλέπω πάντοτε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, που αποτελεί τη συνιστάμενη ευόδωση των αγώνων του έθνους για δικαίωση", προσθέτει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο μήνυμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Δηλώσεις Μαρκίδης για την κυπριακή προσφυγή κατά της Τουρκίας

    Λευκωσία, 1/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος ενδέχεται να αποδεκτεί φιλική διευθέτηση για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας με βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αναφέρεται στο άρθρο 28 (παράγραφος 1 (β)) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάζοντας το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ για την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής σε σχέση με την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, που κατατέθηκε το Νοέμβριο 1994 και αφορά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέγνωσε τη σχετική απόφαση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, και σημείωσε ότι η Επιτροπή, μετά τη σύσκεψη, θεωρεί την αίτηση της Κύπρου παραδεκτή, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό "με κανένα τρόπο δεν προδικάζει την ουσία της υπόθεσης." Ο Γενικός Εισαγγελέας περιορίστηκε στην απόφαση και απέφυγε είτε να σχολιάσει είτε να επεκταθεί επί της ουσίας. Ευχαρίστησε την κυπριακή ομάδα νομικών και άλλων συμβούλων που βοήθησαν στην υπόθεση της προσφυγής της Κύπρου.

    Η δική μας θέση, είπε ο κ. Μαρκίδης, είναι ότι πάντοτε ενεργούμε καλόπιστα και με το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας. Σκοπός της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να θέσει ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΣτΕ ισχυρισμούς περί παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την επίτευξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

    "Οταν και εφόσον εκδοθεί η απόφαση επί της ουσίας θα δούμε ποίον είναι το πρακτέον," ανέφερε, τέλος, ο κ. Μαρκίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 2 July 1996 - 12:41:31