Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-07-03.

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κυπριακό θα επιλυθεί σε 18 μήνες
  • [02] Δεν προχωρεί η έρευνα για την επίθεση στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα
  • [03] ΔΚ και ΚΕΕ δυσκολεύονται να τα βρουν
  • [04] Σωματείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα
  • [05] Ο Ντενκτάς θέλει υπαγωγή των πάντων στην Τουρκία
  • [06] ΥΠΕΞ: Επιμένουμε στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων
  • [07] Ισχυρισμοί Κόρνμπλουμ για τους αγνοούμενους
  • [08] Με πέντε αθλήματα η Κύπρος στους Ολυμπιακούς

  • ΟΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    [01] Το Κυπριακό θα επιλυθεί σε 18 μήνες

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό θα επιλυθεί σε δεκαοκτώ μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση της δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" Λάλε Σαριμπραχίμογλου.

    Η δημοσιογράφος στηρίζει την εκτίμησή της σε κοινό σχέδιο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

    Αναφέρεται, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη του εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα, όπου δήλωσε πως η Βρετανία επιθυμεί λύση του Κυπριακού πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα ανέφεραν ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί να ενδιαφέρονται άλλοι για το Κυπριακό, διότι η Κύπρος ήταν κάποτε αποικία της, είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο κι έχει κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ότι η Βρετανία επέλεξε έναν "λαμπρό διπλωμάτη" για εκπρόσωπό της, διότι δεν ήθελε να αφήσει την πρωτοβουλία για το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Δεν προχωρεί η έρευνα για την επίθεση στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες για διαλεύκανση της ένοπλης επιδρομής στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, διότι απουσιάζουν επανειλημμένα από την αρμόδια λεγόμενη "κοινοβουλευτική επιτροπή" διάφοροι ψευδοβουλευτές.

    Την καταγγελία αυτή έκανε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο ψευδοβουλευτής Οζκέρ Οζγκιούρ, τονίζοντας ότι οι συνάδελφοί του που απουσιάζουν συστηματικά από τη λεγόμενη "επιτροπή" ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Ο Οζγκιούρ, ο οποίος διατυπώνει την καταγγελία του σε επιστολή προς την ψευδοβουλή, τονίζει ότι οι εν λόγω ψευδοβουλευτές παρεμβάλλουν εμπόδια στις εργασίες της λεγόμενης "επιτροπής", η οποία ανέλαβε να εξετάσει την υπόθεση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] ΔΚ και ΚΕΕ δυσκολεύονται να τα βρουν

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δυσκολεύονται να συνεργαστούν για το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα, με κυριότερο πρόβλημα την κατανομή των λεγόμενων "υπουργείων".

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Βατάν", η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες παράνομες "εκλογές". Δημοσιεύει, εξάλλου, δηλώσεις του αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου με τις οποίες επικρίνει το Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, προτού γίνουν επίσημες επαφές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Σωματείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σωματείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ιδρύεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις Τ/κ εφημερίδες.

    Η ιδρυτική συνέλευση του σωματείου, που φέρει την επωνυμία "Κίνημα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", θα γίνει αύριο και σ' αυτήν αναμένεται να παραστεί εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ο Ντενκτάς θέλει υπαγωγή των πάντων στην Τουρκία

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι το ψευδοκράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική ενοποίηση με την Τουρκία, να ολοκληρώσει αυτήν στον οικονομικό τομέα και να προσαρτήσει τις εξωτερικές του υπηρεσίες στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, έκανε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία που οργανώνει τις λεγόμενες "εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης" με την ευκαιρία της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Κατά τον κατοχικό ηγέτη η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία απουσιάζει η Τουρκία, δε διαφέρει διόλου από την ένωση με την Ελλάδα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν στο να ιδρύσουν μια δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία στη Μεσόγειο και να έχουν δεύτερη ψήφο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχετικά με το θέμα της ενοποίησης, ο Ντενκτάς είπε ότι η Τ/κ πλευρά θα κάνει τα ίδια βήματα που κάνουν οι Ε/Κ με την Ελλάδα.

    Οι οκτώ εθνικιστικές, κυρίως, οργανώσεις που απαρτίζουν την επιτροπή που ανέλαβε τις λεγόμενες "εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης", υποστήριξαν ότι υποσχέσεις όπως αυτή για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης και εγγυήσεις της ΕΕ αποτελούν "ανοησίες" και ότι η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι η ενοποίηση με την "μητέρα πατρίδα", όπως αποκάλεσαν την Τουρκία.

    Απευθυνόμενος στην Ε/κ πλευρά, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι ολοκληρώνει την ενοποίησή της με την Ελλάδα. "Παραχωρείτε σ' αυτήν βάσεις. Η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με τη Συρία για να περικυκλώσει την Τουρκία. Εσείς αγοράζετε βαρύ οπλισμό. Ολα αυτά τα παρακολουθούμε και σας λέμε: Τα σύνορα της περιοχής που εσείς λέτε Κύπρο τελειώνουν στο Λήδρα Πάλας", είπε κυνικά.

    Ο Τ/Κ ηγέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων επί της ισότητας και των εγγυήσεων και δήλωσε ότι αν η Ε/κ πλευρά επιθυμεί συνεργασία θα πρέπει να παρακαθήσει στην τράπεζα των συνομιλιών υπό αυτούς τους όρους.

    Ταυτόχρονα ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά δεν προσέρχεται στις συνομιλίες επειδή η διεθνής κοινότητα την αναγνωρίζει ως τη νόμιμη κυβέρνηση.

    Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε και στην επιστροφή της Κρήτης στην Ελλάδα και είπε ότι τότε οι μεγάλες δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των Οθωμανών, τους υποχρέωσαν να την επιστρέψουν. Σήμερα, είπε, "η ΕΕ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Αγγλία για τα δικά τους συμφέροντα βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί και εξοπλίζουν τους Ε/Κ".

    Η μικρή μας κοινότητα, συμπλήρωσε ο Ντενκτάς, δεν πρόκειται να θυσιάσει τα δικαιώματα των Τ/Κ και τα δικαιώματα της Τουρκίας που πηγάζουν από τη συνθήκη εγγυήσεως.

    "Δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα, η υπόθεσή μας είναι υπόθεση του τουρκισμού. Είναι κοινή υπόθεση της Τουρκίας και δική μας. Σ' αυτόν τον κοινό αγώνα θα προχωρήσουμε με κοινές θυσίες", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/MA/ΓΠ)

    [06] ΥΠΕΞ: Επιμένουμε στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στη διακρίβωση της τύχης του καθενός αγνοουμένου, υπογράμμισε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ είχε κληθεί να σχολιάσει ισχυρισμούς του Αμερικανού ΥΦΕΞ Τζον Κόρνμπλουμ ότι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, που μιλούσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι και αν ακόμα υπάρχουν στοιχεία και τεκμήρια ότι κάποιοι αγνοούμενοι είναι νεκροί θα πρέπει να υποδειχθεί το μέρος ταφής τους, να γίνει εκταφή και να ταφούν σύμφωνα με τη θρησκεία μας.

    Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, ισχύει και για τους Τ/Κ αγνοουμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Ισχυρισμοί Κόρνμπλουμ για τους αγνοούμενους

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη υποθέτουν ότι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί λόγω έλλειψης στοιχείων που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

    Αυτό αναφέρει σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο, Σάββα Τσίβικο, ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Τζον Κόρνμπλουμ.

    Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί έναντι των πρόσφατων δηλώσεων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι όλοι οι αγνοούμενοι δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες στην περίοδο της τουρκικής εισβολής, ο κ.

    Κόρνμπλουμ παρατηρεί ότι το θέμα θα επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τη Διερευνητική Επιτροπή και όχι με αφορισμούς και δικαστικές διεκδικήσεις.

    Ο κ. Κόρνμπλουμ σημειώνει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε μετά τους ισχυρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν πρόκειται να προσάψει κατηγορίες εναντίον του για εγκλήματα πολέμου στο παρόν στάδιο αλλά κάλεσε τους Τ/Κ να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων στη Διερευνητική Επιτροπή.

    Αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι η έρευνα για την τύχη των πέντε αγνοούμενων Αμερικανών συνεχίζεται και ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν στο μεταξύ συγκεντρωθεί σχετικά με την τύχη άλλων αγνοουμένων θα κατατεθούν στους κατάλληλους οργανισμούς καθώς και στη Διερευνητική Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Με πέντε αθλήματα η Κύπρος στους Ολυμπιακούς

    Λευκωσία, 3/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε πέντε αθλήματα θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης.

    Η Κύπρος θα διαγωνισθεί στο στίβο, την ιστιοπλοία, τη σκοποβολή, την κολύμβηση και την πάλη. Η αποστολή της Κύπρου που θα ταξιδέψει στην Ατλάντα θα απαρτίζεται από 23 αθλητές, συνοδούς και προπονητές.

    Η Κύπρος, είπε ο κ. Λαζαρίδης, καλείται και πάλι να δώσει μια αξιοπρεπή παρουσία στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της ανθρωπότητας στην οποία συμμετέχει για πέμπτη συνεχή φορά.

    Οι αθλητές της σκοποβολής, κολύμβησης, και ιστιοπλοίας, συνέχισε, θα αναχωρήσουν για την Ατλάντα μεταξύ 10-12 Ιουλίου, ενώ η αποστολή του στίβου και της πάλης θα αναχωρήσει στις 17 Ιουλίου.

    Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι στην τελετή έναρξης των αγώνων στις 19 Ιουλίου, σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής θα είναι ο Αντώνης Ανδρέου, πρωταθλητής Ευρώπης στη σκοποβολή το 1995.

    Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης ευχαρίστησε τον ΚΟΑ. για την επιχορήγηση του προγράμματος με ποσό ύψους 80.000 λιρών και για τη συνεργασία του στην εφαρμογή του όλου προγράμματος.

    Στους 26ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα θα συμμετάσχουν 10.000, περίπου, αθλητές από 200 χώρες του κόσμου.

    Οι 10.000 αθλητές, από τους οποίους οι 3.700 είναι γυναίκες και αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που λαμβάνει ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συναγωνισθούν σε 26 ολυμπιακά αθλήματα.

    Συνολικά 1.933 χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια θα απονεμηθούν στους νικητές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 6 July 1996 - 9:10:13