Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-15

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Λονδίνο
  • [02] O Πρόεδρος Κληρίδης καταδικάζει με βδελυγμία το πραξικόπημα
  • [03] Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έχουν διαφορετικούς στόχους όσες δυνάμεις προσπαθούν για επίλυση του Κυπριακού
  • [04] Δήλωση Κασουλίδη για την αποστολή της Ολμπράιτ
  • [05] Αρχιεπίσκοπος: Ανάγκη ύπαρξης ενότητας
  • [06] Η Βουλή καταδίκασε το έγκλημα κατά της Κύπρου

  • [01] Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Λονδίνο

    Λονδίνο, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας) -- Οκτώ Βρετανοί βουλευτές, πέντε του Εργατικού Κόμματος, δύο του Συντηρητικού Κόμματος κι ένας των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών, μαζί με την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν, μίλησαν στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

    Το συλλαλητήριο, που ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση της ομογένειας τα τελευταία χρόνια, διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών, αλλά περισσότερο το ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν και τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, θεωρείται σημαντική επιτυχία, ανάλογη με το μεγάλο όγκο και τον αγωνιστικό παλμό του συλλαλητηρίου, του οποίου προηγήθηκε πορεία πορεία από το "Hyde Park". Στη ζωντάνια του συλλαλητηρίου συνέβαλε και η χορωδία "Εγκωμη".

    Στις ομιλίες τους, οι Βρετανοί βουλευτές και η κ. Γκριν διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σταθεροί συμπαραστάτες της Κύπρου στους αγώνες της μέχρι τη δικαίωσή της.

    Τόνισαν, επίσης, ότι δε θα πρέπει να υπάρξει κανένα εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η Τουρκία θα πρέπει τώρα να αποδεχθεί τους όρους του παιγνιδιού και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, αφού έχει πετύχει και την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ.

    Υπογράμμισαν, εξάλλου, ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οποιοσδήποτε ξένος μπορεί να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ως τουρίστας, ενώ οι ντόπιοι, οι οποίοι έχουν τα σπίτια τους εκεί, δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο.

    Οι Βρετανοί βουλευτές ανέφεραν, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί η συμφιλίωση μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο, όπου δέσποζε η παρουσία της νεολαίας, ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων χαιρέτισε την κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το Κυπριακό, εφόσον αυτή βρίσκεται στα ορθά πλαίσια και υπάρχει κάποιος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων ειδικών αντιπροσώπων που διορίστηκαν για το Κυπριακό.

    Μίλησαν, επίσης, ο Οικονόμος Χριστόφορος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Βάνιας Μαρκίδης και ο Πρέσβης στην UNESCO Ντίνος Λεβέντης.

    Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιώργο Χριστοφίδη, επέδωσε στην οικία του Πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ επιστολή που ζητεί ενεργότερο ρόλο, εκ μέρους της Βρετανίας, στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Ο Πρόεδρος Κληρίδη καταδικάζει με βδελυγμία το πραξικόπημα

    Λευκωσία, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης καταδίκασε με βδελυγμία το πραξικόπημα και κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό σε ενότητα και ομοψυχία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται αναμόχλευση των παθών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης "αποφράδα" τη σημερινή μέρα και "μαύρη" τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι μόνο με την ομοψυχία και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό και τον απανταχού ελληνισμό, μπορεί ο κυπριακός ελληνισμός να διασφαλίσει το μέλλον του. Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα, που τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου.

    Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος χαρακτήρισε το πραξικόπημα "όνειδος" της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Εξήρε, επίσης, τη θυσία όσων αντιστάθηκαν στο ιουλιανό πραξικόπημα.

    Καθήκον του κυπριακού ελληνισμού, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, είναι η συντήρηση της ιστορικής μνήμης γιατί, πρόσθεσε, η ατιμωρησία δεν πρέπει να σημαίνει διαγραφή της Ιστορίας, παραχάραξη της αλήθειας και αποθράσυνση των ενόχων, όπως τη ζούμε, υποστήριξε, στις μέρες μας.

    Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων.

    Σημειώνεται ότι, στις 8.20 το πρωί - ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα - ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ενώ ο Προμαχώνας κι άλλοι χώροι της Πλατείας Ελευθερίας, στη Λευκωσία, καλύφθηκαν με μαύρα πανιά. Εξάλλου, οι σημαίες σήμερα κυματίζουν μεσίστιες.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σε ειδική συνεδρία για καταδίκη τόσο του προδοτικού πραξικοπήματος όσο και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έχουν διαφορετικούς στόχους όσες δυνάμεις προσπαθούν για επίλυση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ή διαφορετικοί στόχοι, μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που καταβάλλουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη να μην έχουν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και των Βρετανών - κι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει καμία ενημέρωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ή διαφορετικοί στόχοι μεταξύ των όσων έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο της υποβοήθησης των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    "Το γενικό πνεύμα", πρόσθεσε, "έγκειται στην ίδια την τοποθέτηση του Γ.Γ., ότι χρειάζεται τη βοήθεια των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει διέξοδος στις προσπάθειες άσκησης των καλών υπηρεσιών του".

    Σε ερώτηση εάν πρόκειται για εκτίμηση της κυβέρνησης ή πληροφορίες της, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι πρόκειται για εκτίμηση. "Εμείς δεν ασχολούμαστε με πληροφορίες" είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην ενημέρωση από τις επίσημες πηγές της και στο τί της λέγουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην ψευδοβουλή - για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό αν δε γίνει δεκτή η λεγόμενη "κυριαρχία" των Τ/Κ και δε σταματήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι διακηρύξεις Ντενκτάς "μιλούν αφ' εαυτών".

    "Γεννούν το ερώτημα εάν θέλει (ο Ντενκτάς) να εξευρεθεί κοινό έδαφος ή αν, με τις ενέργειες τις οποίες κάνει, προσπαθεί να αποφύγει την εξεύρεση του κοινού εδάφους", συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος. (ΚΥΠΕ/MA/ΑΠ)

    [04] Δήλωση Κασουλίδη για την αποστολή της Ολμπράιτ

    Λευκωσία, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε σήμερα να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, με όρο εντολής να εφαρμόζει τη λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό.

    "Θεωρούμε ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους συμπεράσματα", είπε ο Εκπρόσωπος, και σύστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των επαφών της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένη Εθνη, Μαντλέν Ολμπράιτ, στη Λευκωσία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα σχολιάσει το τι θα πει η κ. Ολμπράιτ "και όχι τι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κ. Ολμπράιτ ότι θα πει".

    Η κ. Ολμπράιτ αναμένεται στη Λευκωσία, από την Αθήνα, την Τετάρτη, και την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Στην περιοδεία της η Αμερικανίδα αξιωματούχος συνοδεύεται από τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για την Κύπρο Ρίτσαρντ Μπίτι. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [05] Αρχιεπίσκοπος: Ανάγκη ύπαρξης ενότητας

    Λευκωσία, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο κυπριακός ελληνισμός για να δει άσπρη μέρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει το κακό που έγινε αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενότητας, ώστε να μπορέσει να απαιτήσει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

    Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα στον κυπριακό λαό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους καταδικάζοντας το πραξικόπημα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε επίσης, ότι μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων και την ανεύρεση των αγνοουμένων μπορούν να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Η Βουλή καταδίκασε το έγκλημα κατά της Κύπρου

    Λευκωσία, 15/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- H Boυλή των Αντιπροσώπων σε πρωϊνή έκτακτη συνεδρία της, καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

    Στην αρχή της συνεδρίας, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι χρέος μας να μην ξεχνούμε την πρόσφατη ιστορία μας, όχι για να μισούμαστε μεταξύ μας αλλά για να αποφεύγουμε τα λάθη μας και να προτάσσουμε τις αρετές μας και να μην επιτρέψουμε ποτέ να επικρατήσουν ανάλογες συνθήκες.

    Οι θλιβερές επέτειοι, πρόσθεσε, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι θεμελιώδη αγαθά που πρέπει να διαφυλάσσουμε σαν κόρη οφθαλμού και αποδεικνύουν πως η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά μπορούν να επιφέρουν στον τόπο.

    Πρόσθεσε ότι για αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, απαιτείται η συσπείρωση και η συνένωση δυνάμεων.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η καλύτερη απάντηση στο πραξικόπημα είναι η περιφρούρηση και η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών.

    Δεν πρέπει, είπε, να ξεχάσουμε το πραξικόπημα, αλλά να ξεπεράσουμε τη λογική του διχασμού και να μην αναβιώνουμε συνθήκες διχόνοιας και αδελφοκτόνου μίσους, όπως έκαμε η Ελλάδα τον εμφύλιο.

    Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και είπε ότι πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε με έργα ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο της πολιτικής ενηλικίωσης με εθνική συστράτευση και πολιτική.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του καταδίκασε το πραξικόπημα, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του και ανέφερε ότι το έγκλημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β έμεινε ατιμώρητο. Παράλληλα παρατήρησε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα όχι απλά με την ανοχή αλλά και με τη συμμετοχή του επίσημου κράτους είναι "ύβρης, κατάφωρη πρόκληση και παραχάραξη της ιστορίας".

    Πρόσθεσε ότι αποκαθίστανται έστω και εκείνοι οι ελάχιστοι που στα πλαίσια του νόμου για την κάθαρση είχαν αποπεμφθεί από τη δημόσια υπηρεσία ενώ διοργανώνονται σεμινάρια στα οποία στην παρουσία του επίσημου κράτους και του προκαθήμενου της Εκκλησίας, ηρωωποιείται ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β, ο Γρίβας, και εμφανίζεται ως αντιστασιακός και αντιχουντικός.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που μπορεί να μας επιβάλει λύση που εμείς δε θέλουμε και που μπορεί να εξαναγκάσει χέρι ελληνικό να υπογράψει μιαν αντεθνική λύση και χωρίς τέτοια υπογραφή, καμιά λύση δεν έχει νομιμότητα και δεν μπορεί να ισχύσει.

    Είπε επίσης ότι καμιά επετειακή ομιλία δεν μπορεί να ξεπλύνει τη ντροπή του πραξικοπήματος, ούτε και απαλύνει τον πόνο για τους αδικοχαμένους και τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και κατοχής.

    Το ΔΗΚΟ, είπε, τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι, έστω και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, και αποτίει φόρο τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων, χαιρετίζει τους ηρωϊκούς εγκλωβισμένους καθώς και τις χιλιάδες εκτοπισμένους που αγωνίζονται για επιστροφή.

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι η νέα γενιά δεν μπορεί να παραδειγματιστεί όταν οι πραξικοπηματίες ανταμείβονται, όπως είπε, όταν προωθούνται στο πολιτικό προσκήνιο και οι αγωνιστές ταλαιπωρούνται και ουσιαστικά διώκονται. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση όταν τα αποτελέσματα της προδοσίας εδραιώνονται, και οι υπεύθυνοι αντί μετανοίας και αυτοπαραγκωνισμού, απαιτούν να κρατούν τα ινία.

    Πρόσθεσε ότι στόχος δεν είναι τώρα πια η τιμωρία αλλά η αναστύλωση των ηθικών αξιών για να αμφισβητηθεί το σωστό αγωνιστικό πνεύμα.

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ), Γιώργος Βασιλείου, είπε ότι το Κίνημα αναθεματίζει όσους ενήργησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και αποτίει φόρο τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο και όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία.

    Οι τραγικές συνθήκες που περνά η Κύπρος, μπορεί να μην επιτρέπουν τη δίκαιη τιμωρία όσων συνέβαλαν στην καταστροφή του τόπου αλλά ταυτόχρονα δεν δικαιολογούν δικαίωση και επιβράβευση όλων εκείνων που άνοιξαν το δρόμο και συνήργησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας. Αυτή η τακτική, είπε, αποτελεί πρόκληση προς τη δημοκρατία, συνιστά παραχάραξη της ιστορίας και επικίνδυνη τακτική ενθάρρυνση των εχθρών της Δημοκρατίας. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 15 July 1996 - 17:27:06