Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-22

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oι συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων ευχαριστούν τον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [02] H Ισραηλινή Πρεσβεία δεν έχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με παραβιάσεις του ΦΙΠ Λευκωσίας από ισραηλινά αεροπλάνα
  • [03] Ο Υπουργός Εμπορίου συνεχίζει την περιοδεία σε ΗΠΑ - Καναδά
  • [04] Συνάντηση Αδαμίδη - Σφυρίου Αποφάσεις για τη συνύπάρξη των ναυτιλιακών σημαιών Κύπρου - Ελλάδας
  • [05] Συνάντηση επιτροπών συγγενών αγνουμένων με Πρόεδρο Κληρίδη
  • [06] Ο Υπουργός Οικονομικών τονίζει την ανάγκη επίσπευσης της εναρμόνισης του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ευρωπαϊκο κεκτημένο
  • [07] Τα ΗΕ προωθούν συνάντηση στρατιωτικών τον Ιούλιου
  • [08] Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για το στρατιωτικό διάλογο

  • [01] Οι συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων ευχαριστούν τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την απόφαση του να προσφέρει χρηματική βοήθεια, εξέφρασε σήμερα αντιπροσωπεία συγγενών Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων.

    Η αντιπροσωπεία, η οποία συνοδευόταν από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Λέανδρο Ζαχαριάδη, αποτελείτο από τις συζύγους τριών Ελλαδιτών αγνουμένων και τη σύζυγο πεσόντος Αξιωματικού.

    Σε δηλώσεις τους οι γυναίκες των Ελλαδιτών που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, ανέφεραν ότι στόχος της επίσκεψης τους, ήταν να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο για τη "γενναία προσφορά του", αφού όπως ανέφεραν "κανένας άλλος δεν το είχε σκεφθεί".

    Πρόσθεσαν ακόμη ότι το χρηματικό ποσό είναι αξιόλογο δεδομένου ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα για τα θύματα του πολέμου είναι πολύ μικρές.

    Ερωτηθείς καταπόσο, της απόφασης του Προέδρου είχαν προηγηθεί κάποια διαβήματα εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων και αγνουμένων, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Προέδρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Η Ισραηλινή Πρεσβεία δεν έχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με παραβιάσεις του ΦΙΡ Λευκωσίας από ισραηλινά αεροπλάνα

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Καμία πληροφόρηση δεν έχει η Πρεσβεία του Ισραήλ αναφορικά με το θέμα της παραβίασης του ΦΙΡ Λευκωσίας από πέντε ισραηλινά αεροπλάνα το περασμένο Σάββατο.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρώτος Γραμματέας της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Κύπρο, Ελάιζαρ Κοχέν, δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση επομένως δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα αυτό.

    Πρόσθεσε ότι θα διερευνήσει το θέμα αν του ζητηθεί από τις κυπριακές αρχές.

    Σήμφωνα με δημοσιεύματα τα τρία από τα πέντε μαχητικά αεροπλάνα που παραβίασαν προχθές το ΦΙΡ Λευκωσίας ήταν ισραηλινά. Το ένα από τα αεροσκάφη προσγειώθηκε στο Ισραήλ, ενώ τα άλλα τέσσερα επέστρεψαν στην Τουρκία.

    Τα πέντε αεροσκάφη απογειώθηκαν από στρατιωτική βάση στα Αδανα, πέταξαν πάνω από την περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νοτιο-δυτικά της Αμμοχώστου.

    Οι πτήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών πτήσεων από ισραηλινά αεροπλάνα στον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε δηλώσει ότι θα καταγγείλει τις παραβίασεις του εναέριο χώρου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη και άλλου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Ο Υπουργός Εμπορίου συνεχίζει την περιοδεία σε ΗΠΑ - Καναδά

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και χθες μετέβη στην Ουάσιγκτον, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που άρχισε την περασμένη Πέμπτη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Την Παρασκευή, ο κ. Χριστοφή είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού χωριστές συναντήσεις με τους Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Κλοντ Μιλερόν και Νιτίν Ντεσάι.

    Με τον κ. Μιλερόν, ο οποίος ηγείται του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πληροφόρησης και Ανάλυσης Πολιτικής Γραμμής είχε συνομιλίες για τις επιπτώσεις που έχει στην παγκόσμια οικονομία η μετανάστευση, ένα θέμα που επηρεάζει σοβαρά την Κύπρο.

    Από τον κ. Ντεσάι, Διευθυντή στο Τμήμα Συντονισμού Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο κ. Χριστοφή ενημερώθηκε για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης των ΗΕ, που αφορά την καταπολέμηση της μόλυνσης στην περιοχή της Μεσογείου.

    Ο κ. Ντεσάι υπέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μοντέλο για μελέτη στον τομέα του τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Εξάλλου, ο Υπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο και μέλη της σύνταξης του περιοδικού "Forbes" και τους ενημέρωσε για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, με έμφαση τον τουρισμό και την ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

    Ο κ. Χριστοφή παρέστη και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ομογένεια στη Νέα Υόρκη για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

    Εκπρόσωπος της Βουλής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης επέδωσε στον Υπουργό διακήρυξη του Σώματος που καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

    Από την Ουάσιγκτον, όπου μετέβη χτες και θα έχει συναντήσεις με αξωματούχους των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοφή θα μεταβεί στο Τορόντο του Καναδά για επαφές με Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

    Ακολούθως θα επιστρέψει και πάλιν στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Στην Κύπρο θα επιστρέψει την Παρασκευή, 26 Ιουλίου. (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Συνάντηση Αδαμίδη - Σφυρίου: Αποφάσεις για τη συνύπαρξη των ναυτιλιακών σημαιών Κύπρου - Ελλάδας

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σειρά αποφάσεων για συνύπαρξη των ναυτιλιακών σημαιών Κύπρου και Ελλάδας, πάρθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμου Αδαμίδη με τον Ελληνα Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Κοσμά Σφυρίου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι υπάρχει "κοινή άποψη ότι οι δύο ναυτιλιακές σημαίες μπορούν να συνυπάρξουν". Πρόσθεσε ότι τα δύο υπουργεία έχουν κοινούς στόχους που ξεκινούν από τη βάση ότι δεν είναι δυνατό οι δραστηριότητες στην εμπορική ναυτιλία να μην ενταχθούν μέσα στις "συνεκτικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τη συνεργασία των δύο χωρών".

    Αναφερόμενος στα θετικά συμπεράσματα που κατέληξαν οι δύο υπουργοί στις συζητήσεις τους σήμερα, ο κ. Σφυρίου είπε ότι τόσο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Πειραιά όσο και στη σημερινή συνάντησή τους έκριναν ότι η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να αποδώσει καρπούς και στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας.

    Αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας στη ναυτική εκπαίδευση και συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού για την επιμορφωτική εκπαίδευση Κυπρίων ναυτικών στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, ο κ. Αδαμίδης πρότεινε όπως στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ελληνικής κυβέρνησης για τη ναυτική εκπαίδευση εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως μια από τις σχολές λειτουργήσει στην Κύπρο. Ο κ. Σφυρίου άφησε να νοηθεί ότι ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει θετικά στο θέμα αυτό.

    "Δεν είμαστε έτοιμοι να σπεύσουμε να αποδεκτούμε την πρόταση. Υπάρχουν αρκετές πτυχές, νομικές και ουσιαστικές τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε αν θέλουμε να έχουμε τεκμηριωμένα συμπεράσματα πριν δώσουμε απάντηση επί του θέματος", είπε.

    Ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή έγινε γιατί η κυπριακή πλευρά θεωρεί ότι η ναυτική εκπαίδευση, σε υψηλότερα επίπεδα, κρίνεται απαραίτητο στοιχείο της ποιοτικής αναβάθμισης της εμπορικής μας ναυτιλίας, καθώς και της εικόνας που η Κύπρος θέλει να έχει προς τα έξω.

    Το θέμα θα επεξεργαστεί και από τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Αδαμίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα είναι σε θέση να προωθηθεί περαιτέρω.

    Επίσης, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών που εκδίδονται τόσο για την ασφαλή διαχείριση των ναυτιλιακών εταιρειών, όσο και για την ασφαλή διαχείριση των πλοίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνή κώδικα ασφαλούς διαχείρισης. Οπως ανάφεραν, οι δύο χώρες, θα προβούν από τώρα, μέχρι το τέλος του 1997 στις αναγκαίες από το διεθνή κώδικα πιστοποιήσεις οι οποίες θα ισχύουν αμοιβαία.

    Μια άλλη απόφαση αφορά την ανανέωση των αδειών των Κυπρίων ναυτικών πρακτόρων στην Ελλάδα. Μετά την τουρκική εισβολή πολλοί Κύπριοι εγκατάσταθηκαν στην Ελλάδα και λειτουργούν επιχειρήσεις ναυτικής πρακτορείας. Ωστόσο, απαραίτητο για τη λειτουργία αυτού του επαγγέλματος είναι όπως ο επαγγελματίας είναι Ελληνας υπήκοος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα για τους Κύπριους στην Ελλάδα. Οπως είπε ο κ. Αδαμίδης, ο κ. Σφυρίου αντιμετώπισε θετικά το θέμα και θα προωθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για να αντικριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

    Εξάλλου ο κ. Σφυρίου, υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην εξωτερική πολιτική για το εθνικό θέμα της Κύπρου, και στην εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που αποβλέπει να μην δικαιωθεί ο Αττίλας, να επικρατήσει η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία σε μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το συντομότερο δυνατό. "Οι τάσεις που επικρατούν στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τα νηολόγια είναι να προσδιοριστούν κάποια ελάχιστα κοινά κριτήρια για τη νηολόγηση πλοίων, χωρίς να προβλέπεται πλήρης εναρμόνιση των νηολογίων", είπε ο Ελληνας Υπουργός.

    Πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί όπως δοθεί στον κ. Αδαμίδη το σχέδιο που έχει διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στρατηγική της Ευρώπης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, για να λάβει υπόψην η κυπριακή κυβέρνηση τί προτείνεται εκεί. (ΚΥΠΕ /ΑΧΡ/ΜΧ)

    [05] Συνάντηση επιτροπών συγγενών αγνοουμένων με Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι ενέργειες της πλευράς μας για συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο θέμα των αγνοουμένων ανασκοπήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τις επιτροπές των συγγενών των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Λέανδρος Ζαχαριάδης είπε ότι "επρόκειτο για την προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε μήνα στο Προεδρικό Μέγαρο με τους συγγενείς των αγνοουμένων".

    "Ο Πρόεδρος", είπε ο κ. Ζαχαριάδης, "κατατόπισε τις επιτροπές για τις επαφές που είχε στο προηγούμενο του ταξίδι και ανασκοπήσαμε τις ενέργειες που έχουμε κάνει από την τελευταία συνεδρία, για να συμμορφωθούμε με την υπόδειξη του Γ.Γ. στα τέσσερα σημεία εκείνα".

    Τα τέσσερα σημεία αφορούν στην ταξινόμηση σε κατηγορίες των 1493 φακέλλων που έχουν κατατεθεί από την Ε/κ πλευρά και των 500 από την Τ/κ πλευρά, στη συμφωνία για τη διαδικασία των ερευνών, στις υποθέσεις στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα και στην ανάγκη εξεύρεσης επωνύμων μαρτύρων.

    "Συζητήσαμε με ποιόν τρόπο προχωρούμε", συμπλήρωσε. Αναφορικά με την τράπεζα γενετικού υλικού, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι προχωρά και ότι γίνεται επεξεργασία 1500 περίπου υποθέσεων.

    Εκ μέρους των Επιτροπών ο Οικονόμος Χριστόφορος εξέφρασε τη δυσφορία των συγγενών των αγνοουμένων για τη δυστοκία που παρατηρείται εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, στο διορισμό αντιπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MA/ΜΧ)

    [06] Ο Υπουργός Οικονομικών τονίζει την ανάγκη επίσπευσης της εναρμόνισης του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε σήμερα ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα η Κύπρος δεν έχει ακόμη κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα για εναρμόνιση με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση του ιδιωτικού τομέα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε σχετικές δηλώσεις μετά από συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, με θέμα την εργασία που γίνεται για την προετοιμασία της κυπριακής οικονομίας για ένταξη στην ΕΕ και εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κατά τη συνάντηση, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το Γραφείο Προγραμματισμού ανέλαβε να αξιολογήσει τα μέτρα εναρμόνισης που εισηγούνται σε εκθέσεις τους οι 22 ομάδες εργασίας που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό. Ενημερώθηκε επίσης για την αξιοποίηση της κοινοτικής βοήθειας που παραχωρήθηκε μέσω του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου Κύπρου-ΕΕ.

    Στη συνάντηση, που κράτησε περίπου δύο ώρες και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, συμφωνήθηκαν πρακτικοί τρόποι για πληρέστερη ενημέρωση και ενεργότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα τόσο στη διαμόρφωση της πολιτικής για εναρμόνιση όσο και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας, αφού ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι μεγάλος.

    "Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει ακόμη μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει και πρώτιστα θα πρέπει να ενημερωθεί πληρέστερα", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή συνέρχεται πιο συχνά και είπε ότι το Γραφείο Προγραμματισμού θα ιεραρχίσει τις προτεραιότητες και θα θέσει χρονοδιαγράμματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή των επικαλύψεων και την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την ένταξη στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά. Οπως είπε, προτού αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρθεί το ανώτατο ύψος επιτοκίου, που σήμερα είναι 9% και παράλληλα να φιλελευθεροποιηθεί η διακίνηση των κεφαλαίων.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα των φιλελευθεροποιήσεων στο συνάλλαγμα και στα επιτόκια, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγινε απλώς μια μικρή αναφορά. Ανέφερε ότι επισημάνθηκε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και το κοινό. "Πιστεύω ακράδαντα" συνέχισε, "ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν αυτό θα αποφευχθεί".

    Οσον αφορά την πολιτική στον οικονομικό τομέα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "οι στόχοι μας προσδιορίζονται βασικά από την ανάγκη, πρώτο, να συνεχισθεί ο ρυθμός ανάπτυξής μας που μέχρι τώρα είναι υπερδιπλάσιος εκείνου των ευρωπαϊκών χωρών.

    "Για φέτος υπολογίζεται να υπάρξει μια μικρή μείωση που δε θεωρούμε ότι θα είναι έξω από τους στόχους μας, γιατί είχαμε προβλέψει 4%, και αναμένω να κυμανθεί γύρω στο 3.5 έως 4%", συμπλήρωσε.

    Ο δεύτερος στόχος, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, είναι να τηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο του λαού ώστε όχι μόνο να μην επηρεαστεί δυσμενώς αλλά να αναπτύσσεται παράλληλα με τους αναπτυξιακούς μας στόχους.

    Ο τρίτος στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι να συνεχίσει η αμυντική θωράκιση, "ένας πάρα πολύ σημαντικός στόχος που υπηρετεί το εθνικό θέμα" όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου. Κατέληξε ότι ο τέταρτος στόχος είναι να τηρούνται τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ. (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [07] Τα ΗΕ προωθούν συνάντηση στρατιωτικών τον Ιούλιο

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου η συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου με το Διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων Στρατηγό Χασάν Κουντακτσί, υπό την αιγίδα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, μετά από 45-λέπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλιν Ολπραϊτ.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι την ημερομηνία της συνάντησης θα καθορίσουν μεταξύ τους οι στρατιωτικές αρχές των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του συζητήθηκαν και οι πρόσφατες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις δικές του επαφές στο εξωτερικό.

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο στρατιωτικός διάλογος θα αποτελέσει και ένα βήμα προς την πολιτική λύση του Κυπριακού, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στην επικείμενη συνάντηση των στρατιωτικών θα συζητηθούν καθαρά στρατιωτικά θέματα, όπως αυτά καθορίζονται στο

    στο ψήφισμα 1062 του ΟΗΕ. Αν οι συνομιλίες των στρατιωτικών επιτύχουν, είπε, τότε η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός θα βελτιωθεί, και αυτό θα συμβάλει σε μια πιο θετική ψυχολογική αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει σχέση με συνολική λύση του Κυπριακού ή με οποιοδήποτε άλλο θέμα, εκτός από τα πολύ συγκεκριμένα τεχνικά στρατιωτικά ζητήματα που αναφέρονται στο ψήφισμα.

    Στη συνάντηση, είπε ο κ. Φεϊσέλ, θα συζητηθούν τεχνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που ίσως απαιτούν χάρτες.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έθεσε προϋποθέσεις για πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η συμφωνία προνοεί όπως ο ΟΗΕ καλέσει τους δύο στρατιωτικούς αρχηγούς σε συνάντηση, κάτι που έγινε αποδεκτό, όπως του ανέφεραν οι ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι δεν έχει υπόψη του την ύπαρξη οποιωνδήποτε προϋποθέσεων εκ μέρους του Ντενκτάς για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν έχουν ακόμη σταλεί προσκλήσεις στους στρατιωτικούς και πρόσθεσε ότι σκοπός των συνομιλιών είναι η συζήτηση των θεμάτων όπως αυτά καθορίζονται στο σχετικό απόσπασμα του ψηφίσματος 1062. Αλλα σημεία του ψηφίσματος, πρόσθεσε, δεν αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακαν στην Κύπρο για τους εορτασμούς στα κατεχόμενα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αυτό δεν βοηθά και ότι η θέση του ΟΗΕ στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και καθορίζεται από τα ψηφίσματά του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 22/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε το απόγευμα τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο για τη συμφωνία για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο.

    Μετά την 90λεπτη συνάντηση, το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί ηγέτες απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις και περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα τοποθετηθούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιουλίου.

    Ωστόσο, σημείωσαν ότι διατηρούν τις θέσεις που εξέφρασαν δημόσια μετά την ανακοίνωση ότι, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπράιτ, πέτυχε να εξασφαλίσει συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, με το διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, Χασάν Κουντακσί, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν επέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς οτιδήποτε γραπτώς, αλλά τους ενημέρωσε προφορικώς.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 22 July 1996 - 17:25:11