Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-02

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Κλίντον επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού
  • [02] ΚΟΜ: Ειρηνική η πορεία των μοτοσικλετιστών
  • [03] Η Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε συνεγχάρη τους μοτοσικλετιστές
  • [04] Ελεύθεροι με "ποινή" οι δύο Ε/Κ - "Υπό κράτηση" οι δύο Ελλαδίτες
  • [05] Συνεχίζονται η προσπάθειες για αποτροπή απεργίας στις Κ.Α.
  • [06] Ο Πρόεδρος Κλίντον θα αξιοποιήσει κάθε παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κύπρου

  • [01] Ο Κλίντον επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε διαβεβαιώσεις για κινήσεις που μπορούν να γίνουν για το Κυπριακό, από σήμερα και μέχρι το Νοέμβριο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ. Ωστόσο ο κ. Κρίστοφερ απέφυγε να αποκαλύψει τις κινήσεις αυτές.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον έδωσε τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια δείπνου στο Ξενοδοχείο Τζέφερσον χθες βράδυ, στο οποίο παρακάθησαν ηγετικά στελέχη της ομογένειας των ΗΠΑ. Από το δείπνο συγκεντρώθηκε ποσό 600.000 δολαρίων για ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Κλίντον. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρίστοφερ χαρακτήρισε το δίωρο σχεδόν δείπνο με τον Αμερικανό Πρόεδρο "πολύ εποικοδομητικό" και σημείωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ηγεσία των Ελληνο-αμερικανών παρουσιάστηκε ενωμένη.

    "Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θέλει να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης" είπε ο κ. Κρίστοφερ, προσθέτοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον συνοδευόταν στο δείπνο μόνο από τον ανώτερο σύμβουλό του Τζορτζ Στεφανόπουλο και όχι από οποιουσδήποτε άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως συνηθίζεται.

    "Εμείς, ως ηγέτες των Ελληνο-αμερικανών, επισημάναμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επίσης και ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν για εφαρμογή της πρότασης για αποστρατικοποίηση", πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανέφερε επίσης ότι κάλεσαν τον Πρόεδρο Κλίντον να βοηθήσει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550 που προνοεί για διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Εθνη και δε θεωρεί αποδεκτή την εποίκησή τους από οποιουσδήποτε άλλους πλην των νομίμων κατοίκων του.

    Ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία στο δείπνο του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και του επίτιμου προέδρου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Τζον Μπραδήμα. Παρών στο δείπνο ήταν επίσης ο Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ το 1988 με το Δημοκρατικό κόμμα. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA/ΜΧ)

    [02] ΚΟΜ: Ειρηνική η πορεία των μοτοσικλετιστών

    Βερολίνο, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου) -- Τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας των μοτοσικλετιστών, υπογράμμισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών (ΚΟΜ), Γιώργος Χατζηκώστας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το πρόβλημα της Κύπρου ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι "με την πορεία οι μοτοσικλετιστές θέλουν να διαφωτίσουν όλο τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων".

    Στο μεταξύ οι μοτοσικλετιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο Βερολίνο, αφετηρία της μεγάλης αντικατοχικής πορείας, μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα, χωρίστηκαν σε ομάδες και όρισαν αρχηγούς ομάδων, ενώ τους διανεμήθηκε διαφωτιστικό υλικό, μπλούζες και κυπριακές σημαίες.

    Στην πορεία συμμετέχουν μοτοσικλετιστές από την Ελλάδα, τη Φιλλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, και την Αυστρία οι οποίοι εξέφρασαν την θερμή υποστήριξή τους για την εκδήλωση.

    Στο μεταξύ γίνονται προσπάθειες όπως η πορεία περάσει από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αντί μέσω της πρώην Γιουγκασλαβίας όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Η Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε συνεγχάρη τους μοτοσικλτιστές

    Βερολίνο, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου) -- "Είναι ντροπή η Κύπρος να είναι μοιρασμένη", υπογράμμισε σήμερα η συνπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μέχτιλτ Ρότε, σε χαιρετισμό της προς τους μοτοσικλετιστές που συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου απ' όπου και ξεκίνησε η πορεία από το Βερολίνο προς την Κερύνεια.

    Η κ. Ρότε, γνωστή γις τους αγώνες της υπέρ των δικαίων της Κύπρου, συνεχάρη τους μοτοσικλετιστές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την πορεία και τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και κάθε επιτυχία.

    "Η πορεία αυτή", υπογράμμισε, "είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δίνει και το μήνυμα ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για τον τερματισμό της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο".

    Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ρότε χαρακτήρισε "απίστευτο" το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μοτοσικλετιστές, αλλά και τους πολιτικούς στην Κύπρο.

    "Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει όταν οι μοτοσικλετιστές φθάσουν στην Κύπρο. Να δούμε κατά πόσον ο κ. Ντενκτάς θα προσπαθήσει να "συλλάβει" τόσο τους μοτοσικλετιστές όσο και τους Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως έχει απειλήσει", συμπλήρωσε.

    Χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία των μοτοσικλετιστών ως "πολύ καλή" η κ. Ρότε εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς την εκδήλωση.

    Η μοτοσικλετιστές αναχώρησαν ήδη από το Βεριλίνο, με προορισμό την Πράγα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ/ΜΑ)

    [04] Ελεύθεροι με "ποινή" οι δύο Ε/Κ - "Υπό κράτηση" οι δύο Ελλαδίτες

    Λευκωσία, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Παράνομη χρηματική "ποινή" 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών Τουρκίας, (γύρω στις 3.000 λίρες Κύπρου), με διετή αναστολή, "επέβαλε" ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα εναντίον των δύο Ε/Κ νεαρών ψαράδων από το Παραλίμνι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από το κατοχικό καθεστώς νωρίς το απόγευμα.

    Οι Γιαννάκης Χατζηγιάννης, 22 χρονών, και ο Γεώργιος Νικολάου, 24 χρονών, αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν από τις 3.00 το απόγευμα και τους παρέλαβαν άνδρες της Αστυνομίας για τις σχετικές καταθέσεις.

    Οπως δήλωσαν οι ίδιοι οι δύο νέοι, παρόλο που φαίνονταν πολύ κουρασμένοι, είναι καλά στην υγεία. Πρόσθεσαν ότι δεν πλήρωσαν τίποτα στο κατοχικό καθεστώς, ενώ είπαν ότι απήχθησαν μετά που έχασαν τον προσανατολισμό τους μέσα στο σκοτάδι.

    Στο οδόφραγμα μετέβησαν οι γονείς των δύο νέων. Οι Χατζηγιάννης και Νικολάου απήχθησαν από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στις 25 Ιουλίου ενώ ψάρευαν σε θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόιτερ", ο ψευδοδικαστής επέβαλε την ποινή γιατί οι δύο νέοι είχαν εισέλθει δήθεν "παράνομα" στη λεγόμενη "τουρκική θαλάσσια ζώνη ασφαλείας". Ωστόσο ο ψευδοδικαστής αναγνώρισε ότι οι δύο νέοι είχαν εισέλθει κατά λάθος στην "απαγορευμένη" περιοχή.

    Στο μεταξύ, ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα "έθεσε" υπό τριήμερη παράνομη "κράτηση" τους δύο Ελληνες οι οποίοι είχαν απαχθεί χθες στη θαλάσσια περιοχή Κοκκίνων.

    Το ψευδοδικαστήριο ανέφερε ότι θα "αποφασίσει" στις επόμενες τρεις μέρες αν θα "κατηγορήσει" τους Αθανάσιο Τσικλίκα, 48 χρονών, και Δημήτριο Σπύρου Γκότση, 35 χρονών, κάτοικους Παρισιού. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/AΠ)

    [05] Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποτροπή απεργίας στις Κ.Α.

    Λευκωσία, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντατικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται προς αποτροπή της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν από αύριο Σάββατο οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σημερινή απόφαση της ηγεσίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων εμμένει στην απόφαση για πραγματοποίηση 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας από αύριο το μεσημέρι, απορρίπτοντας συμβιβαστική πρόταση της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Τάσος Αγγελή, μετά από ολονύκτιες εντατικές διαβουλεύσεις φάνηκε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατ' αρχην συμφωνία. Οι πιλότοι, πρόσθεσε, ανέλαβαν να τη μεταφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΠΙ, το οποίο ωστόσο την απέρριψε.

    Πρόσθεσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις σ'όλα τα επίπεδα για να επιτευχθεί συμφωνία και να αποτραπεί η απεργία.

    Οι πιλότοι των Κ.Α. αποδέχονται να διεξαχθεί έρευνα από τη Βρετανική Πολιτική Αεροπορία, για το περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ο συνάδελφός τους Νεόφυτος Γεωργίου.

    Ζητούν, ωστόσο, την άμεση ανάκληση της απόφασης της εταιρείας να του απαγορεύσει να εργάζεται, μέχρι να περατωθεί η έρευνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

    [06] Ο Πρόεδρος Κλίντον θα αξιοποιήσει κάθε παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κύπρου

    Νέα Υορκη, 2/8/1996 (ΚΥΠΕ -- Aλέξης Παπαχελάς ) -- Τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και το Κυπριακό, συζήτησαν την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον είκοσι παράγοντες της ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, από τον οποίο ζήτησαν δεσμεύσεις ότι θα εργαστεί για λύση του Κυπριακού και για τερματισμό των τουρκικών προσκλήσεων εναντίον της Ελλάδας.

    Ο κ. Κλίντον, που κατέγραψε με προσοχή τις ανησυχίες των Ελληνοαμερικανών, δήλωσε ότι προσδίδει μεγάλη σημασία στη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποσχέθηκε ότι θα αξιοποιήσει "κάθε παράθυρο ευκαρίας που ανοίγεται με την έναρξη του διαλόγου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)."

    Ο ομογενής Γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο οποίος συμμέτειχε στη συνάντηση - όπως και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης, δήλωσαν ότι ο κ. Κλίντον έχει δώσει ισχυρές δεσμεύσεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και έχει εργαστεί σκληρά για την επίλυσή τους.

    Ο κ. Σαρμπάνης ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο, κατάφερε να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις, όπως η πρόσφατη κρίση στην Ιμια και δήλωσε ικανοποιημένος για τις θέσεις του κ. Κλίντον, τις οποίες χαρακτήρισε "θετικές".

    Τόσο ο κ. Σαρμπάνης, όσο και ο κ. Δουκάκης υπογράμμισαν ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μπίλ Κλίντον γνωρίζει τα ελληνικά εθνικά θέματα και έχει προσωπικές ευαισθησίες, χωρίς να δίνει τόση σημασία στους γραφειοκράτες, που εκ παραδόσεως έχουν φιλοτουρκικές θέσεις.

    Αμφότεροι οι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί δήλωσαν επίσης ότι είναι σημαντική για το Κυπριακό η έναρξη του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ε.Ε..

    Εξάλλου, ο κ. Αγγελος Τσακόπουλος, συμπρόεδρος μαζί με τους συνεκδότες της "Πρωινής", Νίκο Μούγιαρη και Φίλιπ Κρίστοφερ, της Επιτροπής επανεκλογής του κ. Κλίντον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση της ομάδας των ομογενών με τον Πρόεδρο. Δεν έκρυψε της ελπίδα του για τη σε σύντομο χρονικό διάστημα θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα.

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε ότι οι ομογενείς που παρουσιάστηκαν ενωμένοι ενώπιον του Προέδρου, ζήτησαν από τον Αμερικανό ηγέτη τρία πράγματα.

    Πρώτο, να στηρίξει την προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Του υπογραμμίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υποστηρίξει την Κύπρο, ώστε να τερματιστεί η αιχμαλωσία της.

    Δεύτερο, να υποστηριχθεί η πρόταση για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Οι ομογενείς του εξήγησαν τη σημασία της πρότασης και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τέλος, ζήτησαν να εφαρμοστεί το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προβλέπει την επιστροφή της Αμμοχώστου στην Ειρηνευτική Δύναμη και την επανεγκατάσταση των Ε/Κ κατοίκων της, που εκδιώχθηκαν από την πόλη πριν από 22 χρόνια.

    Ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης, ανέπτυξε τις θέσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, για το ρόλο της Τουρκίας, και παρουσίασε με στοιχεία τις συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, τονίζοντας τους κινδύνους από την άνοδο στην εξουσία των Ισλαμιστών.

    Οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες, αντιδρώντας στο ερώτημα του κ. Κλίντον, "πέστε μου τί να κάνω", ζήτησαν να ενταθούν οι αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία και να τερματιστούν οι προκλήσεις της στο Αιγαίο, καθώς και η κατοχή στην Κύπρο.

    Εξάλλου, εξέφρασαν παράπονα τους για φιλοτουρκικές θέσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και την αρνητική στάση του Πενταγώνου, σε ό,τι ενδιαφέρει την Ελλάδα.

    Ο κ. Κλίντον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ομογενή συνομιλητή του, φέρεται να είπε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη λύση του Κυπριακού, θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες. Αν εξυπηρετεί, τόνισε, θα αρχίσουμε με διαδικασία Ντέϊτον και θα συνεχίσουμε με διαδικασία Κάμπ Ντέιβιντ ή αντίστροφα.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ δήλωσε ότι η συζήτηση, η οποία έκλεισε με τοποθέτηση του κ. Σαρμπάνη, έγινε σε πολύ υψηλό επίπεδο και δόθηκε η ευκαιρία στους ομογενείς να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, ενιαίοι και ενωμένα τις θέσεις της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, που δε διαφέρουν καθόλου από τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Οι ομογενείς ηγέτες δεν αναμένουν εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, χωρίς να αποκλείεται "μια ευχάριστη έκπληξη", αφου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση.

    Πάντως, ο κ. Κλίντον φαίνεται να κατανοεί πλήρως τη σημασία της γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού, αφού φέρεται να είπε ότι δε δημιουργεί μόνο ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και γενικότερα προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου.

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ και του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος, ενώ ήταν ξεκάθαρο από τη συζήτηση ότι βρίσκεται στο σημείο της αναζήτησης της φόρμουλας που θα "σπάσει" το αδιέξοδο και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 2 August 1996 - 18:15:33