Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-14 (UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενας νεκρός και 11 τραυματίες
  • [02] Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό το Πρόεδρο Κληρίδη
  • [03] Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου
  • [04] Ελαφρά τραυματισμένοι οι στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ
  • [05] Ο Φεϊσέλ καταδικάζει τους πυροβολισμούς απο την τουρκική πλευρά
  • [06] Φρίκη εκφράζει το βρετανικό ΥΠΕΞ για τη νέα δολοφονία
  • [07] Ο Γ.Γ. ανησυχεί απο την υπερβολική βία

  • [01] Ενας νεκρός και 11 τραυματίες

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ε/Κ που σκοτώθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο στρατιώτη, είναι ο Σολωμός Σπύρου Σολωμός, 26 χρονών, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, κάτοικος Παραλιμνίου.

    Το όνομα επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι εξάδελφος του νεκρού Τάσου Ισαάκ.

    Ο κ. Ξένος είπε επίσης ότι τραυματίστηκε σοβαρά μια 59χρονη γυναίκα στην κοιλιακή χώρα, δύο ειρηνευτές, δύο αστυφύλακες ο ένας ελαφρότερα, καθώς και πέντε πολίτες ελαφρά. Επίσης, ένας νέος, ο Φώτης Φωτίου τραυματίστηκε επίσης στην κοιλιά. Ο συνολικός απολογισμός είναι ένας νεκρός και 11 τραυματίες.

    Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι στην περιοχή επικρατεί "εκρηκτική ησυχία". Τόνισε ότι η Αστυνομία παρακολουθεί την κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σολωμού, ο οποίος ήταν μαυροφορημένος, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στόμα, στο στομάχι και στο λαιμό από Τούρκο στρατιώτη ενώ προσπαθούσε να ανεβεί σε ιστό για να κατεβάσει τη σημαία του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συσκέπτεται αυτή τη στιγμή με τους συμβούλους του, όπως ανέφερε πηγή του Προεδρικού Μεγάρου στο ΚΥΠΕ.

    Μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσει συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη.

    Ο κ. Αρσένης, που βρίσκεται στο Υπουργείο Αμυνας, παρακολουθεί τα γεγονότα στην Κύπρο ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          87.77 (+1.26)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.50 (+1.86)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    80.58 (+1.36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                66.67 (+0.77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.56 (-0.30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               80.37 (-0.57)
    Εμπορικές Εταιρείες                    74.18 (+1.56)
    Αλλες Εταιρείες                        89.20 (+0.73)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 272483.296
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΓΠ)

    [04] Ελαφρά τραυματισμένοι οι στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν είναι σοβαρά τα τραύματα που προκάλεσαν τα πυρά των Τούρκων στους δύο Βρετανούς ειρηνευτές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ο ένας από τους δύο Βρετανούς φέρει τραύμα στο χέρι και ο άλλος τραύμα χαμηλά στη μέση.

    Οι ειρηνευτές, οι οποίοι ήταν θύματα της νέας άνανδρης επίθεσης των Τούρκων σε βάρος αμάχων στο οδόφραγμα της Δερύνειας, νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Ο Φεϊσέλ καταδικάζει τους πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ καταδίκασε τους πυροβολισμούς από τις λεγόμενες Τ/Κ δυνάμεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ε/Κ και τον τραυματισμό δύο ειρηνευτών και άλλων Ε/Κ.

    Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Φεϊσέλ είπε "οι πυροβολισμοί από την Τ/κ πλευρά είναι παντελώς αδικαιολόγητοι".

    Πρόσθεσε ότι ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Φιλανδός Αχτι Βαρτιάνεν, "πήγε στη βόρεια πλευρά για να διαμαρτυρηθεί στο διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Χασάν Κουντακτσί".

    Η κατάσταση των δύο Βρετανών ειρηνευτών είναι εκτός κινδύνου, δήλωσε εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Κουντακτσί εκστόμισε και πάλι τις απειλές του εναντίον όσων προσπαθούν να εισχωρήσουν στα κατεχόμενα.

    "Δεν έχουμε στο στόχο τη γη άλλων, και δε θα αφήσουμε κανένα με κακές προθέσεις μέσα στο έδαφός μας", είπε προκλητικά ο Τούρκος στρατηγός.

    "Εκείνοι που δοκιμάζουν να εισέλθουν (στα κατεχόμενα) δια της βίας τιμωρούνται. Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν πολύ καλά", συνέχισε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ιταλός φωτορεπόρτερ, ο Αντόνιο Ρούσο, ο οποίος βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη σκηνή όπου πυροβολήθηκε ο Σολωμός Σπύρου Σολωμός, 26 χρονών, από την Αμμόχωστο, κάτοικος Παραλιμνίου, ανέφερε συγκεκριμένα:

    "Ενας Τούρκος αξιωματικός, πήγε προς το μέρος του (Σολωμού), με ήρεμο τρόπο κρατώντας ένα πιστόλι, και πυροβόλησε το νεαρό σαν κυνηγός, σαν εκτελεστής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Φρίκη εκφράζει το βρετανικό ΥΠΕΞ για τη νέα δολοφονία

    Λονδίνο, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φρίκη, εξέφρασε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα επεισόδια στην γραμμή αντιπαράταξης.

    Οπως δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ, η Βρετανία καταδικάζει έντονα τη δολοφονία ενός ακόμη Ε/Κ διαδηλωτή, "που είναι εντελώς δυσανάλογη προς την πρόκληση".

    Παράλληλα, εξέφρασε λύπη για τον τραυματισμό των δύο Βρετανών ειρηνευτών και προσθέτει:

    "Καλούμε τις δύο κοινότητες να αποφεύγουν τη βία, να σέβονται τη νεκρή ζώνη και επομένως να αποφεύγουν την περαιτέρω αντιπαράθεση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση του Πρόεδρου του ΣΑ χθες", είπε ο Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Βρετανία θα συζητήσει τα σημερινά γεγονότα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών.

    "Τα επεισόδια αυτά ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη για διεθνείς προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Κύπρο", κατέληξε ο Βρετανός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Ο Γ.Γ. ανησυχεί από την υπερβολική βία

    Ηνωμένα Εθνη, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση βίας στην Κύπρο καθώς και λύπη για τα γεγονότα μέσα στη νεκρή ζώνη.

    Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Εκπρόσωπος του Μπούτρος Γκάλι, Συλβάνα Φόα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, είπε η κ. Φόα, "ανησυχεί πολύ από την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση βίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο άνδρες, και τον τραυματισμό σε πολύ περισσότερους τραυματίες".

    Η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε παράλληλα ότι ο κ. Γκάλι "εκφράζει θλίψη για τις βίαιες συγκρούσεις στη νεκρή ζώνη που ελέγχουν τα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Κυριακή και σήμερα".

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο Μπούτρος Γκάλι απευθύνει έκκληση για ηρεμία στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων "και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων".

    Σε ερώτηση γιατί οι Ειρηνευτές δεν σταμάτησαν τη σημερινή διαμαρτυρία, η κ. Φόα σημείωσε ότι οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι οπλισμένοι, όπως συνηθίζεται στη διάρκεια διαμαρτυρίων των πολιτών.

    "Οταν οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν βίαια επεισόδια, δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να κάνει ένας άοπλος Ειρηνευτής", πρόσθεσε.

    Τέλος, η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. είπε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συζητούν το ρόλο της Δύναμης στην Κύπρο, υπό το φως των τελευταίων επεισοδίων.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 14 August 1996 - 14:52:05