Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-14 (2nd UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους "5"
  • [02] Φεϊσέλ: Παντελώς αδικαιολόγητη η δολοφονία
  • [03] Κυπριανού: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ξυπνήσει

  • [01] Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους "5"

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε απόψε στους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία ότι το Συμβούλιο αλλά και το κάθε ένα μέλος του ΣΑ χωριστά πρέπει να προβούν στα αναγκαία διαβήματα αναφορικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς και των κατοχικών δυνάμεων.

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι "δε δεχόμεθα να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κλήθηκαν ομάδες τρομοκρατών τις οποίες τίμησε ο Τ/Κ ηγέτης".

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη να πραγματοποιήσει σήμερα νέες επαφές με όλα τα μέλη του ΣΑ "ώστε να τους ενημερώσει για την εξέλιξη των γεγονότων στη Δερύνεια".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποστείλει επιστολή στο Γ.Γ. μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο, στην οποία θα παρακαθήσει και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που φθάνει στην Κύπρο το πρωί της ίδιας ημέρας και αναχωρεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

    Ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να προτρέψει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επανεξετάσουν το θέμα "ώστε η θέση και η αξιολόγηση του ΣΑ να είναι εκφραστική της πραγματικής εικόνας του τί συμβαίνει στην Κύπρο". Από την πλευρά τους, όπως είπε ο Υπουργός, οι πρέσβεις ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημερινά γεγονότα στη Δερύνεια.

    Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε με έμφαση στους πρέσβεις ότι είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο να πυροβολούν οι Τούρκοι όταν μπαίνουν διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη.

    Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι οι πυροβολισμοί ακολούθησαν φωτοβολίδα που έδιδε το σύνθημα για πυροβολισμούς και ανέφερε ότι η γυναίκα που πληγώθηκε ήταν έξω από τη νεκρή ζώνη.

    "Αυτό", είπε, "ήταν ένδειξη ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν και πάλι μια επιθετικότητα με στόχο να δολοφονήσουν, όπως έκαναν την περασμένη Κυριακή".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι σήμερα τα ΗΕ έδωσαν άδεια στην κυπριακή αστυνομία να εισέλθει στη νεκρή ζώνη, αλλά σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από τα ΗΕ όσο και από την αστυνομία, "η τουρκική πλευρά πυροβόλησε με στόχο να δολοφονήσει".

    Χαρακτήρισε δε τη σημερινή συνεργασία με την ΟΥΦΝΙΣΥΠ ως "πολύ ικανοποιητική" και είπε ότι είχε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στη Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ για συντονισμό των ενεργειών τους.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση των ΗΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπογράμμισε στους "πέντε" ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ξεκινά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων προκαλεί ζημιά γιατί δίνει το μήνυμα ότι το να εισέλθει κανείς στη νεκρή ζώνη είναι το ίδιο με το να πυροβολεί κανείς για να σκοτώσει.

    Τέτοια προσέγγιση, εξήγησε, κάνει ζημιά γιατί ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά.

    "Η εμπειρία των τελευταίων 22 χρόνων κατά τα οποία τα ΗΕ πάντοτε ακολουθούν αυτή τη τακτική των ίσων αποστάσεων θα έπρεπε να έχει διδάξει όλους ότι δε συμβάλλει με κανένα τρόπο", συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

    Οσον αφορά στην επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πραγματοποιείται μετά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με στόχο να ενημερωθεί πληρέστερα για τις εξελίξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Φεϊσέλ: Παντελώς αδικαιολόγητη η δολοφονία

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Παντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη, χαρακτήρισε ο Aναπληρωτής Aντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ, τη σημερινή νέα δολοφονία Ε/Κ διαδηλωτή στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια από Τούρκους στρατιώτες.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φεϊσέλ αφού χαρακτήρισε το θάνατο του Σολωμού Σπύρου Σολωμού ως "τρομερή τραγωδία" είπε ότι αν και Ε/Κ διαδηλωτές μπήκαν στη νεκρή ζώνη, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ είχε τον έλεγχο της κατάστασης και προσπαθούσε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την περιοχή, όταν "απροσδόκητα Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν".

    Είπε επίσης ότι ενώ οι ειρηνευτές προσπαθούσαν να απομακρύνουν το Σολωμού, χωρίς λόγο άρχισαν οι πυροβολισμοί.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υποστηρίζει το δικαίωμα για πραγματοποίηση διαδηλώσεων. "Διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται, όμως μέσα στα όρια. Η μια πλευρά θα πρέπει να αντιδρά ανάλογα με το τί συμβαίνει στην άλλη πλευρά. Το τί έγινε σήμερα και την Κυριακή ήταν εντελώς δυσανάλογο με το τί συνέβαινε", είπε ο κ. Φεϊσέλ, αναφερόμενος έμμεσα πλην σαφώς στις τουρκικές ενέργειες.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ένα αίσθημα συγκλονισμού και ότι αυτά που συμβαίνουν δεν αντιπροσωπεύουν την Κύπρο. Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε δύο νεκρούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. "Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είδαμε στην τηλεόραση είναι οι άνθρωποι που ξέρουμε στο νησί", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ενώ εξέφρασε κατανόηση για το θυμό που επιδεικνύουν οι Κύπριοι λόγο της συνεχιζόμενης κατάστασης στο νησί, ο κ. Φεϊσέλ είπε ωστόσο ότι θα πρέπει να "λογικευτούμε και να σταματήσουμε αυτές τις ενέργειες".

    Σ'ερώτηση τί πρόκειται τα Ηνωμένα Εθνη να πράξουν στο σημείο αυτό, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι ο διεθνής οργανισμός για χρόνια τώρα προσπαθεί για μια λύση. "Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τώρα", διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να διπλασιαστούν.

    Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, προσθέτοντας ότι θα έχει σύντομα συνάντηση μαζί τους.

    Τέλος είπε ότι ήταν σε επικοινωνία με την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας τους ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να σταματήσουν γιατί δεν είναι προς όφελος της Τ/κ κοινότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Κυπριανού: H διεθνής κοινότητα πρέπει να ξυπνήσει

    Λευκωσία, 14/8/1996, (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δεν απέκλεισε την πιθανότητα τα σημερινά επεισόδια να οδηγούσαν σε στρατιωτική σύρραξη, τόνισε όμως ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει η κοινή απόφαση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού, που διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι εάν η τουρκική πλευρά προχωρήσει σε πόλεμο αυτόματη θα είναι η απάντηση και η αμυντική ενέργεια των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.

    Αναφορικά με τις νέες βαρβαρότητες των Τούρκων, ο κ. Κυπριανού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα προβεί σε διαβήματα και καταδίκες προς όλους του προέδρους των βουλών ιδιαίτερα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και θα ζητήσει "επίμονα όπως η διεθνής κοινότητα ξυπνήσει, αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων, αντιληφθεί τη βαρβαρότητα των Τούρκων και να κινηθεί για να τεθεί ένα τέρμα σ'αυτήν την κατάσταση, στην κατοχή και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού".

    Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα σημερινά γεγονότα καθώς επίσης και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αφού απουσίαζε για προσκήνυμα στην Τήνο.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αύριο θα μεταβεί στο κοιμητήριο Παραλιμνίου για να καταθέσει δάφνινο στεφάνι στον τάφο του δολοφονηθέντα Τάσου Ισαάκ ενώ θα παραστεί και στην κηδεία του Σολωμού Σολωμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 14 August 1996 - 19:14:42