Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση στη Βρετανία
  • [02] Αμερικάνοι Βουλευτές θα δείξουν τις βαρβαρότητες των Τούρκων στα ΗΕ
  • [03] Νέα συνάντηση με τον Κληρίδη - Τρόπους εκτόνωσης συζητεί ο Φεϊσέλ
  • [04] Κληρίδης, Σάνδης συζήτησαν για την επίσκεψη Σημίτη
  • [05] Δημόσια δαπάνη η κηδεία
  • [06] ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδης-Ντενκτάς
  • [07] Κασουλίδης: Μας εμψυχώνει η επίσκεψη Σημίτη
  • [08] Ο Εκπρόσωπος σχολιάζει τις δηλώσεις Τσιλέρ
  • [09] Σχόλιο Κασουλίδη για δηλώσεις ΗΠΑ και ΣΑ
  • [10] Συναντήσεις Κληρίδη με Χριστόφια και Βασιλείου
  • [11] Η κυβέρνηση συστήνει αυτοσυγκράτηση για εκτόνωση
  • [12] Η κυβέρνηση διαβλέπει εντατικοποίηση ενεργειών
  • [13] Χάνεϊ: Η λύση θα εξαρτηθεί από πνεύμα "πάρε-δώσε"

  • [01] Εκδήλωση στη Βρετανία

    Λονδίνο, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Κύπριοι του Λονδίνου πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής βαρβαρότητας στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    Περίπου δύο χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάτω από αυστηρά μέτρα της αστυνομίας.

    Η διαμαρτυρία των ομογενών, με κυρίαρχο σύνθημα "Εξω ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο", άρχισε από τη λεωφόρου Ουάιτχολ, όπου στεγάζονται πολλά υπουργεία και πέρασε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο 10 Ντάουνινγκ Στριτ.

    Αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, επέδωσε επιστολή στο γραφείο του Τζον Μέιτζορ στην οποία ζητείται η αμεσότερη παρέμβαση της κυβέρνησής του στις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και στον τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακού εδάφους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Αμερικανοί Βουλευτές θα δείξουν τις βαρβαρότητες των Τούρκων στα ΗΕ

    Νέα Υόρκη, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου, οι Μπομπ Μενέντεζ και Ελιοτ Ενγκελ, θα δώσουν σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη στα Ηνωμένα Εθνη, όπου θα προβάλουν μαγνητοταινία με τις βαρβαρότητες και τις σφαγές από τους Τούρκους στη νεκρή ζώνη.

    Σήμερα επίσης, ομογενείς ηγέτες θα συναντηθούν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κόρνμπλουμ και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Σάμουελ Μπέργκερ.

    Ομογενείς ηγέτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση στην Κύπρο με διάβημά τους προς τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα ΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Περισσότεροι από 1.000 ομογενείς πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Εκδήλωση οργανώθηκε και έξω από το κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ. (ΚΥΠΕ/JD/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ: Τρόπους εκτόνωσης συζητεί ο Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τρόπους εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στη νεκρή ζώνη, συζητεί ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Φεϊσέλ μετά τη σημερινή δεύτερη σε δύο ημέρες συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Χθες συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου σήμερα το μεσημέρι για τον ίδιο σκοπό.

    "Στόχος της συνάντησης ήταν να δούμε πώς θα εκτονώσουμε την κατάσταση, η οποία είναι αρκετά τεταμένη", δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή".

    "Μπορώ να κατανοήσω τα αισθήματα του κόσμου, τα οποία είναι φυσιολογικά, όμως πρέπει να συνεχίσουμε", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν μεταφέρει πρόταση του Γ.Γ. για άμεση συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι "συζητούμε τί μπορούμε να κάνουμε για εκτόνωση της κρίσης".

    "Ολοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει. Ετσι, εάν μας δώσετε λίγο χρόνο κάτι θα βρούμε", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να αναφερθεί στο πώς αντιμετωπίζει ο Ραούφ Ντενκτάς την κατάσταση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε στο να υποστηρίξει ότι από τη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί του αντελήφθηκε ότι ο Τ/Κ ηγέτης "είχε ξαφνιαστεί με το τι έγινε και δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει το τι συνέβη".

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του παράνομου "υπουργού εξωτερικών" του κατοχικού καθεστώτος, Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, ότι Ελληνοκύπριοι τραυμάτισαν τους δύο Ειρηνευτές, ο κ. Φεϊσέλ ήταν κατηγορηματικός. "Φυσικά αυτό δεν ισχύει", είπε. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης, Σάνδης συζήτησαν για την επίσκεψη Σημίτη

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο συζήτησαν το πρωϊ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Αλέξανδρος Σάνδης.

    Σε δηλώσεις ο κ. Σάνδης απότισε φόρο τιμής στους δύο νεαρούς που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους και τόνισε ότι με την επίσκεψή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός θέλει να δείξει τη συμπαράσταση και συμπαράταξή του με την Κύπρο.

    Ο κ. Σάνδης τόνισε ότι οι δολοφονίες από το καθεστώς Ντενκτάς και τα κατοχικά στρατεύματα, όπως είπε, δίνουν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που είχαν, έχουν ή ήθελαν να έχουν ψευδαισθήσεις για το πραγματικό πρόσωπό τους.

    Σημείωσε δε ότι με τα γεγονότα το κατοχικό καθεστώς και τα κατοχικά στρατεύματα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [05] Δημοσία δαπάνη η κηδεία

    Λευκωσία, 16/8/96 (ΚΥΠΕ) -- Από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου και δημoσία δαπάνη θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα η κηδεία του άνανδρα δολοφονηθέντα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Σολωμού Σπύρου Σολωμού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν στην κηδεία θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και οι ηγεσίες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης.

    Εκπρόσωπος του Δήμου Παραλιμνίου δήλωσε ότι λόγω της μη έγκαιρης άφιξης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης.

    Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει στην κηδεία ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην Υπουργός Σταύρος Δήμας και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης, την Πολιτική Ανοιξη ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς και το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βλίττης, η κατάσταση στο Παραλίμνι είναι ήρεμη και οι Αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

    (ΚΥΠΕ/ΦΣ/ΓΠ)

    [06] ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "για εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών."

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόταση του Ντενκτάς για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη για εκτόνωση της κατάστασης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και "αν αυτό κρίνει ότι αποτελεί κάτι το διαφορετικό, θα τοποθετηθεί επί του θέματος."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με το Εθνικό Συμβούλιο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη κατά την αυριανή συνεδρία και η απάντηση στη πρόταση Ντενκτάς που έγινε και με δημόσιες δηλώσεις του θα δοθεί αύριο.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο Εκπρόσωπος, έχει τις απόψεις της αλλά επιφυλάσσεται να τις εκθέσει αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να επανεκτιμήσει την πολιτική της, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε "δεν έχω επί του παρόντος υπόψη μου απόφαση για σκέψη αλλαγής πορείας της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρωινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε "τα ΗΕ ζήτησαν από τις δύο πλευρές να εισηγηθούν τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης: Μας εμψυχώνει η επίσκεψη Σημίτη

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη στοργή και συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας την αυριανή επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού. Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Σημίτης έρχεται σε ημέρες "κρίσεως και εντάσεως για να παραστεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου" και αυτό, πρόσθεσε, είναι πράξη "εμψύχωσης και πίστης στο ότι θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις κρίσεις από κοινού με την ευχή της ευτυχούς κατάληξης."

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι η επίσκεψη αποτελεί "ουσιαστική ενέργεια που επιτρέπει στον κυπριακό ελληνισμό να προσβλέπει προς το μέλλον με πίστη και αισιοδοξία."

    Ο κ. Σημίτης, που θα συνοδεύεται από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υπουργό Τύπου και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, αναμένεται να φθάσει νωρίς αύριο το απόγευμα στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία του κ. Σημίτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ανοικτή, και περιλαμβάνει τη μελέτη των εξελίξεων μετά τα τελευταία γεγονότα.

    Χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού ως επίσκεψη εργασίας και είπε ότι η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί.

    Σχολιάζοντας τη μη έλευση στην Κύπρο του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμου Αρσένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί πολύ σύντομα με τον κ. Αρσένη. Εξάλλου είπε, το ΚΥΣΕΑ που συνέρχεται σήμερα στην Ελλάδα θα συζητήσει και τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Ο Εκπρόσωπος σχολιάζει τις δηλώσεις Τσιλέρ

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε λύπη και απογοήτευση για τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Η κ. Τσιλέρ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, με εμπρηστικές τοποθετήσεις εκμηδενίζει άλλο μέρος των δηλώσεών της που στέλλει μήνυμα ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη, πρόσθεσε, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κ. Τσιλέρ είναι επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και διετέλεσε και Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Σχόλιο Κασουλίδη για δηλώσεις ΗΠΑ και ΣΑ

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ καθώς και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ εξέρχεται των συνήθων τοποθετήσεων ίσων αποστάσεων στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι για πολλά χρόνια.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η βία που χρησιμοποίησαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι Τ/Κ διαδηλωτές είναι δυσανάλογη με τις ενέργειες των διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    "Θεωρούμε ευτύχημα το γεγονός ότι επί τέλους μπόρεσαν, χάρις στην παρουσία των ΜΜΕ, να δουν από μόνοι τους ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν εξυπηρετεί", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, η πολιτική των ίσων αποστάσεων ίσως να ενθαρρύνει εκείνους που νομίζουν ότι δικαιούνται, επειδή παραβιάζεται η νεκρή ζώνη, να ενεργούν με βάρβαρο τρόπο και μη αποδεκτό για τα σημερινά δεδομένα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Συναντήσεις Κληρίδη με Χριστόφια και Βασιλείου

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συνέχισε σήμερα τις επαφές του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να συζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της κατάστασης, καθώς και τρόποι αξιοποίησης διεθνώς των γεγονότων που διαδραματίστηκαν.

    Ανέφερε, επίσης, ότι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα η όλη κατάσταση.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, στη συνέχεια, ότι προκύπτει και θέμα ευρύτερης συζήτησης της οργάνωσης και των στόχων των εκδηλώσεων στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Τόνισε, τέλος, ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί διεθνώς είναι ότι η Ε/κ πλευρά εμμένει στη θέση ότι είναι δυνατή η συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ, ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να πείσει για δήθεν ανάγκη παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε, ακολούθως, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο και συζήτησε τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να δεχθεί να συναντηθεί με τον Ντενκτάς, ο κ. Βασιλείου είπε ότι συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο εάν ο Ντενκτάς δεχθεί να συνομιλήσει με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Η κυβέρνηση συστήνει αυτοσυγκράτηση για εκτόνωση

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στον κυπριακό λαό και πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για εκτόνωση της κατάστασης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις στυγερές δολοφονίες των δύο νέων από τους Τούρκους.

    Η κυβέρνηση, είπε, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, καλεί τον κυπριακό λαό σε αυτοσυγκράτηση και συστήνει ψυχραιμία και τοποθετείται υπέρ ενεργειών για εκτόνωση της κατάστασης.

    Σχολιάζοντας τη θηριωδία των Τούρκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή θα καταγγέλλεται διεθνώς και θα εξακολουθήσει παρουσιάζεται όπου δίδεται ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση με στόχο να ευαισθητοποιηθεί για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα για την ανάγκη ταχείας επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μετά τα τελευταία επεισόδια, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα αποτελέσουν στοιχείο που θα καταδείξουν στη διεθνή κοινότητα την ανάγκη "σοβαρής και επίπονης" προσπάθειας για αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Εύχομαι, είπε, ότι η θυσία των δύο νέων δε θα πάει χαμένη υπό αυτή την έννοια και ίσως αποτελέσει την απαρχή μιας εντατικής και επίπονης προσπάθειας για λύση του προβλήματος.

    Σε άλλη ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος αυτού, είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί με ικανοποιητικό τρόπο και για τις δύο κοινότητες γιατί, ανεξαρτήτως επεισοδίων που, πιστεύουμε ήταν υποκεινούμενα και οργανωμένα από τους Τούρκους, όπως προειδοποιούσαμε, ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ε/Κ και Τ/Κ, γνωρίζουν ότι το μέλλον είναι κοινό στο νησί αυτό και ότι θα πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά στα πλαίσια μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει μεταφέρουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας που θα βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "όχι δεν μπορώ να βασιστώ, από τις δηλώσεις που έχουν γίνει, σε τέτοιου είδους συμπεράσματα" . Τόνισε όμως ότι το σημαντικό είναι η σταθερότητα με την οποία πρέπει να αναζητείται λύση του προβλήματος γιατί το παρόν στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο.

    Πιστεύω ακράδαντα, πρόσθεσε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Κ και των Τ/Κ θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνομιλιών με την πλευρά που έχει οργανώσει και υποκινήσει τα πρόσφατα γεγονότα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η συμμετοχή της Αγκυρας στην έκβαση των γεγονότων, που καταδεικνύεται με τη συμμετοχή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και μελών της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" και την απουσία καταδίκης εκ μέρους της Αγκυρας των ούτω καλουμένων Τ/Κ αντιδιαδηλωτών, δείχνει ότι εγκρίνει αυτά που έχουν διαδραματιστεί.

    Ελπίζουμε ότι η πολιτική αυτή θα μεταβληθεί και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να προσέλθουμε σε ένα παραγωγικό διάλογο που να αποδώσει αποτελέσματα.

    "Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει την επιρροή της κατά τρόπο έντονο, συστηματικό, επίπονο και πιεστικό για να μεταβληθεί η στάση εκείνων που έχουν στα χέρια τους την ευθύνη έκφρασης των θέσεων της τουρκικής πλευράς," ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το Κυπριακό θα λυθεί από τις δύο κοινότητες στα πλαίσια του ΟΗΕ και εφόσον η Αγκυρα, που έχει το κλειδί και την επιρροή επί της Τ/κ κοινότητας, μεταβάλει την πολιτική γραμμή της.

    Παρόλο που η πολιτική αυτή γραμμή δεν έχει καρποφορήσει μέχρι στιγμής, δε θα πρέπει να απαγοητευόμαστε, είπε, γι'αυτό εφόσον δεν υπάρχει επί τάπητος υπαλλακτή πολιτική που θα επέλεγαν η πολιτική ηγεσία του τόπου μαζί με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Η κυβέρνηση διαβλέπει εντατικοποίηση ενεργειών

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι διαβλέπεται κάποια προσπάθεια για εντατικοποίηση των ενεργειών για προώθηση συνομιλιών αφού υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε στο BBC World Service, ο αντιπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι θα πρέπει να γίνει εντατική εργασία για να βρεθεί κοινό έδαφος.

    "Αν θέλετε την εκτίμηση που υπάρχει μέσα από τις διαβουλεύσεις που γίνονται και με εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσεως," σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό αφού προηγηθεί μια εντατική προετοιμασία.

    "Ομως βλέπω από την εξέλιξη των τελευταίων γεγονότων κάποια προσπάθεια περαιτέρω εντατικοποίησης των ενεργειών αυτών," παρατήρησε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Χάνεϊ: Η λύση θα εξαρτηθεί από πνεύμα "πάρε-δώσε"

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί από το πνεύμα με το οποίο θα προσέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό ραδιοσταθμό BBC, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από το εάν οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πνεύμα "πάρε-δώσε" ή εάν θα αναγνώσουν μια λιτανεία παραπόνων για τα τελευταία 22 χρόνια.

    Σε ερώτηση εάν οι απευθείας συνομιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι γίνονται προσπάθειες για συντονισμό των προσπάθειών όλων όσων ενδιαφέρονται για το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα.

    Δε θέλουμε, συνέχισε, συναγωνισμό μεταξύ μας, διότι δε θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό μ' αυτόν τον τρόπο και σημείωσε ότι της συντονισμένης προσπάθειας πρέπει να ηγείται ο ΟΗΕ, διότι το Κυπριακό ήταν δικό του θέμα από το 1974.

    Ακολούθως, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι "πρέπει να εργαστούμε στο πλαίσιο μιας διζωνικής, ομόσπονδης λύσης, πράγμα που εισηγήθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας και που αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές ως αρχή", προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να καθοριστεί η δύναμη της κάθε ζώνης και η δύναμη της κεντρικής κυβέρνησης.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε, ακόμη, ότι "πρέπει να δούμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να σκεφθούμε πολύ σοβαρά τα θέματα ασφαλείας, δηλαδή πώς μπορούν οι δύο κοινότητες να αισθανθούν ότι θα διατηρηθεί η ασφάλεια σε περίπτωση που εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, διότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, το πικρό κληροδότημα αυτών των 22 χρόνων, που ξεχειλίζει με την τραγική βία αυτής της εβδομάδας".

    Κληθείς να αναφέρει τί ήταν αυτό που προσέλκυσε πάλι την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ παρομοίασε το Κυπριακό με πληγή, η οποία χειροτερεύει όσο αφήνεται.

    Η Κύπρος, συνέχισε, έχει "νικήσει" τις καλύτερες προσπάθειες των μεσολαβητών, γι' αυτό πρέπει να αυξήσουμε την ώθησή τους και να τους δώσουμε περισσότερη στήριξη.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, σημαντική την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, δηλαδή την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πιστεύω, είπε, ότι η ευρωπαϊκή διάσταση προσφέρει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου, ιδιαίτερα με επιλυμένο το πρόβλημα, παρά άλυτο κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επίλυση του Κυπριακού και μετά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ακολούθως, ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ταραχή των τελευταίων ημερών θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο ότι η κατάσταση στην Κύπρο θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή. Βλέπουμε ήδη, συνέχισε, τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Κύπρο και αντίστροφα.

    "Ομως", είπε τέλος, "εάν με ρωτάτε εάν είναι σίγουρο πως θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, δεν μπορώ να πω ναι, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πνεύμα "πάρε-δώσε" ή εάν θα αναγνώσουν μια λιτανεία παραπόνων για τα τελευταία 22 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 16 August 1996 - 10:37:47