Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-17 (UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία Σημίτη - Δηλώσεις αρχηγών πριν από τη συνεδρία
  • [02] Στο Παραλίμνι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • [03] Μεγάλης σημασίας για τους Κύπριους η επίσκεψη Σημίτη
  • [04] Ανακοινωθέν Εθνικού Συμβουλίου
  • [05] Νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη
  • [06] Αρχιεπίσκοπος: Είναι πια καιρός...
  • [07] Οι απόψεις της Εκκλησίας της Κύπρου στο Σημίτη
  • [08] Προς Παραλίμνι Σημίτης και Κληρίδης
  • [09] Σημίτης και Κληρίδης στις οικογένειες Ισαάκ και Σολωμού

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία Σημίτη

    Δηλώσεις αρχηγών πριν από τη συνεδρία

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει αυτή τη στιγμή στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Στη συνεδρία θα μελετηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών και θα αποφασιστούν τρόποι χειρισμού της κατάστασης.

    Μιλώντας κατά την είσοδό του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για αξιολόγηση της θυσίας των δύο ηρωομαρτύρων που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους και σημείωσε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να ξυπνήσει.

    Ολοι, είπε, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να δοθεί το μήνυμα για σωστή λύση, λύση ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα επανασυζήτησης των αποφάσεων που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν σωστές.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εκτός εάν υπάρξει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Καταβάλλεται, είπε, προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς κι επεσήμανε ότι αυτή είναι μια νέα προσπάθεια για να τεθούν σε ίση μοίρα οι δύο ηγέτες και να φέρουν και οι δύο πλευρές ευθύνη για τα πρόσφατα γεγονότα.

    Ο κ. Κυπριανού εκφράστηκε εναντίον μιας συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με το Ντενκτάς, διότι θα δώσει το μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές φέρουν ευθύνη.

    Εισερχόμενος στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι χειρισμοί της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, καθώς και τρόποι αξιολόγησης της θυσίας των δύο νέων.

    Θα υποβάλω, είπε, εισηγήσεις και θα ακούσω απόψεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να βρεθεί η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όχι μόνο για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών, αλλά και για το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο εισηγήσεις για το χειρισμό της κατάστασης, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους, δηλώνοντας ότι θα μιλήσει αργότερα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δεν προέβησαν σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρία.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν, εκτός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος.

    Αναφέρουμε ότι μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα κληθεί στο Προεδρικό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, για να συναντηθεί με τον κ. Σημίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Στο Παραλίμνι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο Παραλίμνι μεταβαίνει σε λίγο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης για να συλλυπηθεί προσωπικά τις οικογένειες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια ειρηνικών αντικατοχικών εκδηλώσεων.

    Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παραλίμνι αφού συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Μεγάλης σημασίας για τους Κύπριους η επίσκεψη Σημίτη

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο εκφράζει για πολλούς Κύπριους τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, τόνισαν συμπατριώτες μας που μαζεύτηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σήμερα να για υποδεκτούν τον κ. Σημίτη.

    Παράλληλα Κύπριοι, που διαδηλώνουν την υποστήριξή τους στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με πανό, σημαίες και πατριωτικά τραγούδια, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν και πάλι σε αντικατοχικές πορείες για να απαιτήσουν δικαίωση των δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού.

    Εξω από το Προεδρικό Μέγαρο έχουν μαζευτεί περίπου 500 άτομα, για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ συνεχώς ο κόσμος αυξάνεται.

    Η Μαρίνα Δημητρίου, από τη Λευκωσία, είπε ότι η επίσκεψη Σημίτη εκφράζει την υποστήριξη από την επίσημη Ελλάδα και αυτό για την Κύπρο είναι μεγάλης σημασίας. Το θέμα όμως που τίθεται, είπε, είναι να μη μείνουμε μόνο στα λόγια. Σε ερώτηση αν θα ξαναπάει σε αντικατοχική πορεία, η κ. Δημητρίου είπε βεβαίως.

    Ο Χρίστος Χριστοδούλου, από τη Λεμεσό, μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η επίσκεψη Σημίτη σημαίνει πολλά πράγματα. Για να έρθει ξαφνικά στην Κύπρο ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημαίνει ότι τα παράγματα δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό που ζητούμε από τον κ. Σημίτη, είπε ο κ. Χριστοδούλου, είναι να πούμε τον Εθνικό Υμνο στην Κερύνεια.

    Ο Αλέκος, από τη Λάπηθο, που δε θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, είπε ότι η επίσκεψη Σημίτη αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο και θα μας συμπαρασταθεί σε ό,τι συμβεί στην Κύπρο. Ο Αλέκος, ο οποίος συμμετείχε και στις δύο πορείες της Κυριακής και της Τετάρτης, τόνισε ότι και στο μέλλον θα συμμετάσχει σε αντικατοχικές εκδηλώσεις.

    Ο Νίκος Ευριπίδου, από την Αμμόχωστο και τώρα στη Λευκωσία, είπε ότι ήρθε στο χώρο αυτό για να απαιτήσει επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες είτε με ειρήνη είτε με πόλεμο. Ο ίδιος είπε δε συμμετείχε στις εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών γιατί έχει πρόβλημα στα δύο γόνατα, αλλά σήμερα ήθελε να δείξει την συμπαράστασή του.

    Ο Τζέιμς Δημητρίου, που γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά εδώ και τρία χρόνια ζει στην Κύπρο, εξέφρασε έκπληξη για το τί είδε στην οθόνη της τηλεόρασης και τόνισε ότι παρόλο που δε συμμετείχε στην πορεία των μοτοσικλετιστών, ήρθε στο χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να διαδηλώσει την υποστήριξή του για τον αγώνα για ελευθερία.

    Σημείωσε όμως ότι τα λόγια των πολιτικών πολλές φορές δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Είπε επίσης ότι θα συμμετάσχει στο μέλλον σε αντικατοχική πορεία παρόλο που την τελευταία βδομάδα δύο Ε/Κ δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Ανακοινωθέν Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διάβασε το ακόλουθο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης:

    "Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Σημίτης προήδρευσαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ειδικής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία εξετάσθηκε η κατάσταση στην Κύπρο και το Κυπριακό υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Από την ανταλλαγή απόψεων που διεξήχθη διαπιστώθηκε συμφωνία όλων των πλευρών στις εξής θέσεις.

    Η πρόσφατη ένταση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση για αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

    Η αγανάκτηση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και ολόκληρου του έθνους είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι υπεύθυνες Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου δεν πρόκειται να παρασυρθούν στην όξυνση όπως την επιδιώκει η Αγκυρα. Ομως θα συνεχίσουν με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την προάσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.

    Λευκωσία και Αθήνα έχουν αναλάβει διεθνή εκστρατεία για την καταγγελία των πρόσφατων τουρκικών ενεργειών αλλά και του γενικότερου ρόλου της Τουρκίας στο Κυπριακό. Προς τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε συγκεκριμμένο πρόγραμμα δράσης των δύο Κυβερνήσεων για την καταγγελία και καταδίκη της τουρκικής πλευράς. Οι ένοχοι των πρόσφατων εγκληματικών ενεργειών θα πρέπει να τιμωρηθούν.

    Οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 αποτελούν το πλαίσιο ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και οι προσπάθειες και οι καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα την προσφορότερη μέθοδο αναζήτησης λύσης. Τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

    Θα συνεχισθούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας προς το σκοπό αυτό θα εντείνονται συνεχώς. Η ενταξιακή προοπτική διανοίγει νέες δυνατότητες και για την επίλυση του Κυπριακού.

    Επιβεβαιώθηκε η σημασία της περαιτέρω προώθησης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου και τονίσθηκε για μια ακόμα φορά από τον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι κάθε περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας αποτελεί αιτία πολέμου. Η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

    Θα συνεχιστεί επίσης αμείωτο το ενδιαφέρον για το θέμα των αγνοουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξήρε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς. Αθήνα και Λευκωσία δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συμπαράταξή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη στις 5 το απόγευμα για να μελετήσει διάφορα θέματα και να πάρει αποφάσεις.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνεδρία απόψε του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία παρέστη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε ρωτηθεί από δημοσιογράφο κατά πόσο στη σημερινή συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για εκτόνωση της κατάστασης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει από επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Σαμοθράκη την ερχόμενη Δευτέρα στις 5.30.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Αρχιεπίσκοπος: Είναι πια καιρός...

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Επιτέλους είναι καιρός όλη η πολιτική ηγεσία Ελλάδος και Κύπρου ενωμένη να καθορίσουν μια σταθερά γραμμή και ανυποχώρητα να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή μέχρι τέλους."

    Αυτά τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος πριν τη συνάντησή του απόψε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους δύο δολοφονηθέντες νέους οι οποίοι "έδωσαν την κινητοποίηση που χρειάζεται για να συνειδητοποιήσει ο Ελληνισμός την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί," όπως είπε.

    Ο Μακαριότατος είπε ότι θα παρέδιδε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό με τις θέσεις της Εκκλησίας όσον αφορά στο Κυπριακό.

    Τελειώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι βιώσιμη λύση "είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους".

    (ΚΥΠΕ/ΦΣ/ΓΠ)

    [07] Οι απόψεις της Εκκλησίας της Κύπρου στο Σημίτη

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις απόψεις της Εκκλησίας της Κύπρου, εξέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, κατά την αποψινή τους συνάντηση, αμέσως μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο κ. Σημίτης.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τον περισσότερο χρόνο της συνάντησής τους για να τονίσει "ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ώστε να μπορέσει ο Ελληνισμός της Κύπρου να επιβιώσει πάνω σ'αυτή τη γη που του κληροδότησαν οι πατέρες του".

    Ο Αρχιεπίσκοπος, καταλήγοντας, είπε ότι παρέδωσε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας το οποίο, όπως δήλωσε ο Μακαριότατος, θα μελετηθεί από τον κ. Σημίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΦΣ/ΓΠ)

    [08] Προς Παραλίμνι Σημίτης και Κληρίδης

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο με κατεύθυνση το Παραλίμνι, όπου θα επισκεφθούν και θα συλλυπηθούν τις οικογένειες των δύο νεαρών ηρωομαρτύρων, που δολοφονήθηκαν από Τούρκους στη διάρκεια ειρηνικών αντικατοχικών διαδηλώσεων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και Πρωθυπουργός Σημίτης, αναχώρησαν με το προεδρικό αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκαν η κυπριακή και η ελληνική σημαία.

    Οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας πέρασαν και χαιρέτισαν 350 περίπου άτομα που είχαν παραμείνει μετά τη συγκέντρωση που οργανώθηκε νωρίς το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Παρατάχθηκαν με πλήρη τάξη και ηρεμία στις δύο πλευρές του δρόμου, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως "Θέλουμε αγώνα".

    Οι δύο ηγέτες έγιναν δεχτοί με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα για την απελευθέρωση της Κύπρου. Μόλις πέρασε το αυτοκίνητο που επέβαιναν ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός τραγούδησαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [09] Σημίτης και Κληρίδης στις οικογένειες Ισαάκ και Σολωμού

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης διαβεβαίωσε την έγκυο σύζυγο και τους γονείς του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, ότι η θυσία των δύο νέων που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια ειρηνικών εκδηλώσεων θα αξιοποιηθεί για να καταδείξει στη διεθνή κοινή γνώμη το καθεστώς που επεβλήθη στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Ο κ. Σημίτης έδωσε τη διαβεβαίωση στη διάρκεια επίσκεψής του στο σπίτι των δολοφονηθέντων, στο Παραλίμνι, όπου πήγε απόψε για να συλλυπηθεί τους οικείους τους, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τις επίσημες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό Σημίτη υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με θερμά χειροκροτήματα, αλλά και αισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας που τους επισκέφθηκαν. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "Ελλας, Ελλας σκέπασε και μας".

    Οι επίσημοι κάθησαν για λίγο στο σπίτι του Τάσου Ισάακ, δίπλα από τη φωτογραφία του που ήταν τοποθετημένη πάνω σε ελληνική σημαία, και στη συνέχεια αναχώρησαν για το σπίτι του Σολωμού Σπύρου Σολωμού.

    Τους επισήμους προσφώνησε στο σπίτι του Ισαάκ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης, ο οποίος τους κάλεσε να αξιοποιήσουν "αυτή τη θυσία των παιδιών, για το καλό της νήσου".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε "λύπη και οδύνη" για το χαμό των δύο νέων, οι οποίοι, είπε, ήθελαν να δείξουν πόσο άδικο είναι το καθεστώς που επέβαλαν ο τουρκικός στρατός και τα τουρκικά όπλα.

    Οι θυσίες, είπε, δεν πάνε ποτέ χαμένες για την πατρίδα και για την ελευθερία.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών θα καταγγείλουν και θα καταδικάσουν την τουρκική πλευρά.

    "Ελπίζω η θυσία τους να αποδώσει", πρόσθεσε. Ο πατέρας του Τάσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε την περασμένη Κυριακή, εξέφρασε "μεγάλη υπερηφάνεια" για την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    Εξάλλου, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον πατέρα του Σολωμού, ο κ. Σημίτης του είπε χαρακτηριστικά: Εγώ δεν κλαίω, είμαι περήφανος για το γιο σας.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 17 August 1996 - 17:15:57