Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Εβερτ στις οικογένειες των δύο ηρωομαρτύρων
  • [02] Ο Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο
  • [03] ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Οι Αμερικανοί δεν απολογήθηκαν στους Τούρκους
  • [04] Απόλυτα σύμφωνες κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα
  • [05]Αύριο θα ορισθεί συνάντηση Κληρίδη-Φεϊσέλ
  • [06] Η κυβέρνηση χαιρετίζει τις δηλώσεις Σαντέρ
  • [07] Η κυβέρνηση δε δέχεται παρουσία Τ/κ αξιωματικού
  • [08] Πρέπει να συμωνήσουν τα κόμματα για να γίνει Πανεθνική
  • [09] Σχόλιο Κασουλίδη για τις Κυπριακές Αερογραμμές
  • [10] Επίσκεψη Εβερτ στο Παραλίμνι
  • [11] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ο Εβερτ στις οικογένειες των δύο ηρωομαρτύρων

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις οικογένειες των δύο νεαρών που δολοφονήθηκαν από Τούρκους την περασμένη βδομάδα στη Δερύνεια θα επισκεφθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ.

    Στις 11 το πρωϊ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, στο Δημαρχείο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Εβερτ θα επισκεφθεί τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού για να τους συλλυπηθεί προσωπικά.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΝΔ θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας απ' όπου θα αναχωρήσει, επιστρέφοντας στην Αθήνα. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [02] Ο Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    Την είδηση για την επίσκεψη του κ. Σκάλφαρο μετέδωσε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ και επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ τόσο η ιταλική πρεσβεία στη Λευκωσία όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Επίκεντρο των συνομιλιών του Ιταλού Προέδρου στη Λευκωσία, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, θα είναι το Κυπριακό, η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Οι Αμερικανοί δεν απολογήθηκαν στους Τούρκους

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απολογήθηκε στην Τουρκία για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από την προστασία ενός κομματιού υφάσματος.

    Ο κ. Μπερνς έκανε τη σχετική δήλωση την περασμένη βδομάδα αναφερόμενος στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια, από Τούρκους, όταν ο νεαρός Ελληνοκύπριος ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

    Η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντι Μπαρούντι, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" ότι απ'ότι γνωρίζει "το ΥΠΕΞ δεν έχει εκδώσει απολογία".

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" είχε υποστηρίξει σε σχετικό δημοσίευμά της ότι η Ουάσιγκτον απολογήθηκε δια της διπλωματικής οδού, ύστερα από έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, έγραψε ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Μπερνς είχε υπερβεί την επίσημη ιδιότητά του και ότι οι δηλώσεις θα μπορούσαν να αποβούν "καταστροφικές" για την καριέρα του. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [04] Απόλυτα σύμφωνες κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Απόλυτα σύμφωνες είναι τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και η ελλαδική αντιπολίτευση με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Καμμιά πίεση δε δεχόμαστε από πλευράς Ελλάδας για να προσέλθουμε σε διάλογο. Είμαστε σε απόλυτα σύμφωνο γνώμη με την ελληνική κυβέρνηση και με την αξιωματική αντιπολίτευση για να ακολουθήσουμε τη γραμμή που έχουμε χαράξει", είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η επανέναρξη απευθείας συνομιλιών επί της ουσίας του Κυπριακού με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά υπογράμμισε ότι για την επιτυχία τέτοιων συνομιλιών χρειάζεται προετοιμασία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης και της Αγκυρας.

    "Επιθυμούμε," πρόσθεσε, "την ύπαρξη κάποιας βάσης, κάποιου κοινού εδάφους επί του οποίου να μπορέσει να οικοδομηθεί κάποιος παραγωγικός διάλογος".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι διάφοροι εκπρόσωποι κυβερνήσεων ανέλαβαν πρωτοβουλίες και θα συνομιλούν και με την Αγκυρα και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε με Αμερικανούς αξιωματούχους είτε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Αύριο θα ορισθεί συνάντηση Κληρίδη-Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αύριο αναμένεται να ορισθεί ημερομηνία συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η συνέχεια των συζητήσεων τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε με τον κ. Φεϊσέλ, στον οποίον θα εκτεθούν οι θέσεις μας. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Η κυβέρνηση χαιρετίζει τις δηλώσεις Σαντέρ

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζιακ Σαντέρ, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε ευαρέσκεια για τις δηλώσεις Σαντέρ γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάνει σαφή την απογοήτευσή του "για τη μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Η κυβέρνηση δε δέχεται παρουσία Τ/κ αξιωματικού

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε αντίθεση σήμερα στην παρουσία του διοικητή των ούτω καλούμενων Τ/κ δυνάμεων στο στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Τη θέση της κυβέρνησης επενέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι η θέση της πλευράς μας είναι γνωστή από τον καιρό της επίσκεψης της Αμερικανίδας Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλέν Ολμπράιτ.

    "Εμείς," είπε ο κ. Κασουλίδης, "αποδεχθήκαμε στρατιωτικό διάλογο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των στρατευμάτων κατοχής. Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε παρουσία των ούτω καλούμενων Τ/κ δυνάμεων", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν τα κόμματα για να γίνει Πανεθνική

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να μπορέσει να συγκληθεί η πανεθνική διάσκεψη θα πρέπει να δημιουργηθούν οι πολιτικές συνθήκες που θα επιτρέπουν στα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να είναι έτοιμα να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με γνώμονα την επιτυχία της πανεθνικής διάσκεψης και όχι επηρεασμένοι από εσωτερικά πράγματα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αν και όταν συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για κάποιον τρόπο με τον οποίον θα εκφράζονται από κοινού επί εθνικών θεμάτων σε κάποιας μορφής συμβούλιο, όπως υπάρχει και στην Κύπρο Εθνικό Συμβούλιο, τότε πραγματοποιείται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, διότι θα είναι θέμα συνάντησης των δύο αντιστοίχων συμβουλίων, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Σχόλιο Κασουλίδη για τις Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θεωρεί τον εθνικό μεταφορέα ως ένα σημαντικό παράγοντα για την οικονομία του τόπου και έχει επιδείξει στο παρελθόν σαφώς διαθέσεις για να το στηρίξει, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Ως παράδειγμα οικονομικής ενίσχυσης των Κυπριακών Αερογραμμών ο κ. Κασουλίδης έδωσε την παραχώρηση στην εταιρεία του Τμήματος Αδοσμολογήτων των δύο αεροδρομίων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε όμως ότι όταν η συμπεριφορά εντός των Κυπριακών Αερογραμμών είναι συμπεριφορά η οποία δε δείχνει έγνοια για το μέλλον της εταιρείας, τότε ασφαλώς και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει το φορολογούμενο πολίτη. "Οταν η συμπεριφορά εντός των Κυπριακών Αερογραμμών είναι τέτοια που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του φορρολογούμενου πολίτη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει το μέρος του φορολογούμενου πολίτη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της φιλελευθεροποίησης των πτήσεων από το Γκάτγουϊκ", πρόσθεσε. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Επίσκεψη Εβερτ στο Παραλίμνι

    Παραλίμνι, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Αυτό το παιδί, το παιδί του ηρωομάρτυρα συζύγου σου ανήκει σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Σπάνια να γεννηθεί το παιδί ενός ήρωα μετά τον αδόκητο χαμό του. Πρέπει να είσαι υπερήφανη γι' αυτόν".

    Αυτά τα λόγια παρηγοριάς και κουράγιου είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ στη δακρυσμένη Μαρία Τάσου Ισαάκ, έγκυο σύζυγο του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, ο οποίος κτυπήθηκε μέχρι θανάτου από Τούρκους εξτρεμιστές στη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας στη "νεκρή ζώνη" στη Δερύνεια.

    Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, επισκέφθηκε τους οικείους των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν από Τούρκους την περασμένη βδομάδα.

    Στον κ. Εβερτ και τη συνοδεία του, που άρχισαν την επίσκεψή τους από το Δημαρχείο της πόλης, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή οι συμπολίτες των δύο νεαρών ηρωομαρτύρων.

    Απαντώντας σε προσφώνηση του Δημάρχου Παραλιμνίου, ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε όλους σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι ο αγώνας της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον οικουμενικό Ελληνισμό και για το λόγο αυτό επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες χθες, πριν έρθει στο νησί.

    Για να τονίσει τη μεγάλη εντύπωση που προκάλεσαν διεθνώς τα τελευταία γεγονότα, ο κ. Εβερτ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζιακ Σαντέρ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, είδε τις δολοφονίες στο Βιετνάμ, όπου βρισκόταν. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Σαντέρ αποκάλεσε τις δολοφονίες "πράξεις βαρβαρότητας".

    "Ενα πράγμα πρέπει να προσέξουμε, αυτά όλα τα γεγονότα, η προκλητικότητα της Τουρκίας να μην επιτύχει το σκοπό της που είναι ένας, να μπορέσει να πείσει ότι η Ε/κ και η Τ/κ κοινότητα δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και συνεπώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από το διαμελισμό της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Εβερτ.

    Τόνισε ότι πρέπει να πείσουμε ότι δεν φταίνε οι Τ/Κ και ο τουρκικός λαός αλλά η πολιτική της Αγκυρας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Εβερτ επισκέφθηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου τον υποδέχθηκε η Δήμαρχος Δερύνειας Φλώρα Ιωάννου. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής ενημέρωσε τον κ. Εβερτ για τα δραματικά γεγονότα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκαν οι δύο νέοι.

    Ενώ βρισκόταν στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα γεγονότα που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, την πόλη φάντασμα, ο κ. Εβερτ ακούστηκε να μονολογεί "διαφορετικά τα νοιώθεις από την τηλεόραση και διαφορετικά επί τόπου". (ΚΥΠΕ/ΤΑ/MA/ΓΠ)

    [11] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται αύριο το πρωί στις 9.30 με τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιδώσει την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και έκδοση κοινής δήλωσης για εκτόνωση της κατάστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του

    Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          87.43 (-0.03)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.02
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    79.87 (-0.47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                67.81 (+0.55)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.22 (-0.10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               79.98 (+0.98)
    Εμπορικές Εταιρείες                    73.82 (+0.86)
    Αλλες Εταιρείες                        87.87 (-0.95)
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 270209.554
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 21 August 1996 - 19:52:23