Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 41 χρόνια από τις βαρβαρότητες των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] ΕΝΟΨΕΙ ΤΗ£ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΧΑΝ Κληρίδης και Φεϊσέλ συζήτησαν την κατάσταση
  • [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καταγγείλει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τα γεγονότα της Δερύνειας
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] 41 χρόνια από τις βαρβαρότητες των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη

    Λευκωσία, 4/9/1996 (ΚΥΠΕ Σπύρος Αθανασιάδης) --Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πογκρόζ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τη νύκτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955. Η τουρκική βαρβαρότητα έλαμψε σε όλο της το μεγαλείο εκείνο το φρικτό βράδυ, που θα μείνει ανεξίτηλα στις μνήμες όσων ανθρώπων έζησαν την τουρκική κτηνωδία και θυριωδία.

    Σε προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκα σε εμπειρίες μου από εκείνο το βράδυ, όταν το στίφος αυτό εισέβαλε στο σπίτι μου (ήμουν 11 ετών), επίσης στο ιστορικό και σε όσα οδήγησαν την τουρκική κυβέρνηση να διαπράξει εκείνο το έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων.

    Φέτος θα αναφερθώ στο άρθρο του Haluk Hepkon, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Aydinik". Από το άρθρο αυτό πληροφορούμαστε για ακόμη μια φορά ότι τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 ήταν προσχεδιασμένα και οργανωμένα από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και όχι από τους κομμουνιστές, όπως θέλησε την επαύριο, και μετά τη διεθνή κατακραυγή, να ισχυριστεί η τότε κυβέρνηση Μεντερές. Επίσης διασταυρώνουμε και τις πληροφορίες για την οργάνωση των επεισοδίων από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου.

    Ας δούμε το άρθρο: "Η ημερομηνία 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 έχει διπλή σημασία για την Τουρκία.

    Πρώτον: Ηταν η πρώτη μαζική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου.

    Δεύτερο: Οι Ελληνες που ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στην Πόλη, εγκατέλειψαν τη Τουρκία χωρίς να επιστρέψουν.

    Το Γραφείο αυτό συνέχισε τη δράση του, μάλιστα πολλέ φορές έφθασε στο σημείο να προβεί και σε γενοκτονίες. Ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης συνέβαλε στον τραυματισμό της Δημοκρατίας.

    Ολοι όσοι ήταν θεατές των γεγονότων της νύκτας εκείνης, παρέμειναν θεατές και κατά τις μετέπειτα δραστηριότητες του "Γραφείου".

    Πώς όμως φθάσαμε στα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που ο πρώην αρχηγός του Γραφείου Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) και μετέπειτα Γ.Γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Στρατηγός Sabri Yirmibesoglu, χαρακτηρίζει ως τα πλέον καλά οργανωμένα γεγονότα του Γραφείου";

    Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δημιουργήθηκε μια τεταμένη κατάσταση, η οποία οφείλεται στο Κυπριακό.

    Με προτροπή της Αγγλίας, στις 28 Αυγούστου 1955 συννενοήθηκαν στο Λονδίνο οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αγγλίας - Τουρκίας.

    Η διάσκεψη συνήλθε δήθεν για την αναζήτηση πόλων συμβιβασμού. Ο Τύπος όμως και η κυβέρνηση συνεχώς προκαλούσαν, αποκορύφωμα της πρόκλησης ήταν η τοποθεσία βόμβας στην κατοικία όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη (6-9-1955). Εκτός από το επεισόδιο αυτό, την ίδια μέρα ξέσπασαν και άλλα επεισόδια σε διάφορα σημεία της Τουρκίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' όλα διαδραμάτισε το σωματείο "Η Κύπρος είναι Τουρκική". Την προκλητική προπαγάνδα ανέλαβε ο Τύπος. Στο σωματείο "Η Κύπρος είναι Τούρκικη" υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι. Πρόεδρος του ήταν ο δημοσιογράφος Hikmet Bil. Ο Bil εργαζόταν δίπλα στο Seda Simani, που ήταν ιδιοκτήτης, της εφημερίδας δηλαδή που για πρώτη φορά έφερε στο προσκήνιο το Κυπριακό και κατέβαλε προσπάθειες για κλιμάκωση της κρίσης στο πρόβλημα.

    Σημαντικός αριθμός των μελών του σωματείου προερχόταν από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μεντερές.

    Μικρό χρονικό διάστημα πριν από τα γεγονότα, ο Πρωθυπουργός Μεντερές συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και εγκαίνια έργων έχοντας στο πλευρό του το Hikmet Bil. Εξάλλου προέβη και σε χρηματική ενίσχυση του σωματείου.

    Ο Τύπος, σύσσωμος ακολούθησε το δρόμο που χάραξε η εφημερίδα "Χουριέτ" στο Κυπριακό. Αρχισε μια εθνικιστική προπαγάνδα παράλληλα με την εξογκωμένη παρουσίαση των επιθέσεων της ΕΟΚΑ. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ήταν γεμάτα με τέτοιου είδους ειδήσεις. Η σταγόνα που ήταν αιτία να ξεχειλήσει το ποτήρι ήταν η μέθοδος από τούρκικους ραδιοσταθμούς (6/9) της είδησης ότι "βομβαρδίστηκε" το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Την είδηση δημοσίευσε και η εφημερίδα "Εξπρές", που εκδίδετο από το όργανο της ΜΙΤ και οπαδού του Δημοκρατικού Κόμματος Μιτχάτ Περίν.

    Τα γεγονότα άρχισαν μετά το συλλαλητήριο που διοργάνωσε στη πλατεία "Τακσίμ" της Κωνσταντινούπολης το σωματείο "Η Κύπρος είναι Τούρκικη". Αρχισαν επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων της Πόλης και της Σμύρνης. Οι επιθέσεις κατά κατοικιών και καταστημάτων που αναφέρονταν σε ειδικούς καταλόγους.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας, στο σύνολο τους παρέμειναν θεατές, μάλιστα δε, σε ειδικές περιπτώσεις συμμετείχαν και αυτές στην καταστροφή.

    Ο απολογισμός των γεγονότων, 3 νεκροί, 30 τραυματίες, ενώ 33 εκκλησίες, 1 συναγωγή, 8 αγιάσματα, 2 μοναστήρια και 5538 ακίνητα λεηλατήθηκαν. (ΣΣ: Οι ζημιές ήταν πολύ περισσότερες αλλά ο Hepkon στηρίχθηκε σε ειδησεογραφικές πηγές. Δεν αναφέρει για παράδειγμα τον αριθμό των βιασθέντων γυναικών).

    Οσοι τηλεφωνούσαν στα αστυνομικά τμήματα για βοήθεια, ή δεν έπαιρναν καμμιά απάντηση ή τους περιγελούσαν.

    Στη συνοικία Σισλή, όπου ήταν το αμαξοστάσιο των τραμ και λεωφορείων, οι προβολείς βοηθούσαν το "έργο" των επιδρομέων στο ελληνικό νεκροτοφείο. Οσοι Ελληνες βρίσκονταν στα Πριγκηπόνησα αισθάνονταν εγκλωβισμένοι στη μέση της θάλασσας.

    Το ΓΕΠ συνέλαβε με την γνωστή σ' όλους μας, μέθοδο, τους υπαίτιους. Ιατρός Hususi Dosdorgu, Ιατρός Mueyyet Boratavn, Ιατρός Can Boratav, Nihat Sargin, συγγραφείς Kemal Tahir, Emin Sekun, Ziz Nesin, Asim Bezirci... όλοι αριστεροί.

    Οι αρθογράφοι Ahmet Emin Yalmar, Peyami Safa συνεχώς επαναλάμβαναν ότι "τα γεγονότα ήταν έργο των κομμουνιστών".

    Οι τρεις χιλιάδες περίπου συλληφθέντες ομολόγησαν ότι αυτοί που τους προέτρεψαν ήταν οι του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Τελικά, ποιοί ήταν οι βομβιστές της οικίας, όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και οδήγησαν στα γεγονότα;

    Ο ένας ήταν ο Oktay Engin, που μετέπειτα διορίστηκε ως νομάρχης Nevsehir. Ο άλλος ήταν ο κλητήρας του Τουρκικού Προξενείου (Σ.Σ. βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ατατούρκ) Hasan Ucar.

    Ο Engin έγραφε από την φυλακή στον πατέρα του: "Δράστης ήταν ο Hasan. Η κατάστασαη δεν είναι καθόλου καλή. Θέλω δικηγόρο".

    Απεναντίας, σε επιστολή του στο Hasan έγραφε: "Χασάν, μη φοβάσαι. Είναι δίπλα σου. Μην αποκαλύψεις τίποτα".

    Ο Engin, καταθέτοντας στη δικη της κυβέρνησης Αντνάν Μεντερές στη νήσο Πλάτη, μετά το στρατιωτικό πραξικόμημα της 27.5.1960 δήλωσε:

    "Τις εκρηκτικές ύλες για την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ μετέφερε στη Θεσσαλονίκη ο βοηθός πρόξενος Μehmet Ali Tekinalp. Η ημέρα της έκρηξης θα διεβιβάζετο με σήμα από τον Πρόξενο Mehmet Ali Tekinalp, που βρισκόταν τότε στην Αγκυρα.

    Μετά την έκρηξη, με κρυπτογραφικό σήμα θα ενημερώνετο το ΥΠΕΞ και ο ευρισκόμενος στο Λονδίνο ΥΠΕΞ Rustu Zorlu.

    Μετά τα γεγονότα, οι υαλοπίνακες αντικατεστήθησαν, τα κατεστραμμένα κτίρια επιδιορθώθηκαν. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία που η θεραπεία τους είναι αδύνατη. Για παράδειγμα χιλιάδες Ελληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη που γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν.

    Αλλά και στην Τουρκία τα γεγονότα συνεχίστηκαν. Σ' όλα υπήρχε η σφραγίδα του ΓΕΠ. Ιδού μερικά: Μάϊος 1977 Κωνσταντινούπολη, Δεκέμβριος 1978, Μαράς, Ιούλιος 1978, Σίβας...

    Εξ ιδίων τα βέλη, λοιπόν. Αν οι ίδιοι οι Τούρκοι ομολογούν όλα τα παραπάνω τί θα μπορούσε να προσθέσει ένας Ελληνας;

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΧΑΝ Κληρίδης και Φεϊσέλ συζήτησαν την κατάσταση

    Λευκωσία, 4/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την κατάσταση στο Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου, συζήτησε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, ο κ. Φεϊσέλ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη, με το Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    "Φυσικά ο στόχος μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες το συντομότερο, σε μια προσπάθεια που θα φέρει αποτελέσματα. Ομως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο", συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο κ. Φεϊσέλ, ο κ. Χαν φθάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει το υπόλοιπο της βδομάδας. Την Τετάρτη το πρωϊ ο κ. Χαν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οι κύριοι Χαν και Φεϊσέλ θα έχουν και δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλήρίδη και τον Ντενκτάς την Παρασκευή.

    Σε ερώτηση πού στοχεύει η επίσκεψη Χαν δεδομένου ότι στο παρόν στάδιο τα πάντα είναι στάσιμα, ο κ. Φεϊσέλ παραδέχθηκε ότι υπάρχει στασιμότητα όμως σημείωσε ότι "τίποτα δε σταματά ποτέ" και τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πάντα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

    Ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. θα φέρει προτάσεις για τρόπους συνέχισης της διαδικασίας στο Κυπριακό και είπε ότι "θα έρθει εδώ για να δει την κατάσταση". Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας με στόχο μία συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    "Δεν ερχόμαστε εδώ με ένα κομμάτι χαρτί", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "πάντα εργαζόμαστε και προσπαθούμε σκληρά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια τέτοια συνάντηση".

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να υποστηρίζουν την έκδοση κοινής δήλωσης του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για εκτόνωση της κατάστασης μετά τα γεγονότα του Αυγούστου στη Δερύνεια. Ομως είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πάντα υποστηρίζουν "ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τα αισθήματα των δύο κοινοτήτων".

    "Εξάλλου", συμπλήρωσε, "στόχος είναι να υπάρξει μία χώρα για τις δύο κοινότητες και πιστεύω ότι αυτό προϋποθέτει το σωστό μήνυμα και τη σωστή δράση".

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να σχολιάσει τις ανησυχίες της κυβένρησης ότι οι Τούρκοι πιθανόν να προβούν σε προβοκάτσια και να δημιουργήσουν επεισόδια και δήλωσε ότι "δεν έχει πληροφορίες" για το θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καταγγείλει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τα γεγονότα της Δερύνειας

    Λευκωσία, 4/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια θα καταγγείλει στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη επίσπευσης της λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δε θα προσφύγει σε οποιοδήποτε όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα της Δερύνειας.

    Η καλύτερη ευκαιρία προβολής και καταγγελίας των επεισοδίων αυτών, είπε ο ΥΠΕΞ, θα αποτελέσει η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτό το μήνα.

    "Θα έχουμε την ευκαιρία, την πιο επίσημη ώρα, την ώρα που η αίθουσα είναι κατάμεστη από αντιπροσώπους απ' όλον τον κόσμο να μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", είπε ο κ. Μιχαηλίδης. Πρόσθεσε ότι στην ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα καταγγείλει τα γεγονότα και θα υπογραμμίσει ακόμη μία φορά την ανάγκη επίσπευσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η ανταπόκριση σε αίτημα για σύγκληση ειδικής σύσκεψης και η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση "θα ήταν πολύ περιορισμένη".

    "Επομένως είναι η κατάλληλη ώρα. Είναι γι' αυτό που φέτος πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη πιο γρήγορα από άλλοτε, γιατί τις πρώτες μέρες που ξεκινά η Γενική Συνέλευση η προσέλευση όλων των χωρών είναι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα επεισόδια της Δερύνειας, ως δείγματα τρομοκρατίας, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας ως χωριστό θέμα. Εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί από τη δική μας πλευρά στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των χωριστών επαφών που θα πραγματοποιήσει με τους αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Η περίπτωση της τρομοκρατίας είναι μια ενέργεια που πρέπει να ενδιαφέρει το Συμβουλίου Ασφαλείας ως θέμα διεθνούς τρομοκρατίας", ανέφερε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για "ένα θέμα για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μια σειρά ψηφισμάτων".

    "Αναμένουμε", είπε, "ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό σαν θέμα τρομοκρατίας μέσα στα πλαίσια της διεθνούς τρομοκρατίας. Γι' αυτό το καταθέτουμε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας σαν θέμα ειδικό, χωριστό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 4/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 88.98 (+0.27)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 95.34 (+0.38)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 81.26 (-0.59) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 68.06 (+1.78)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 87.52 (-0.73) Τουριστικές Επιχειρήσεις 81.39 (-0.33)

    Εμπορικές Εταιρείες 76.47 (+1.03) Αλλες Εταιρείες 88.13 (-0.52)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 1196750.504

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MM)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 4 September 1996 - 17:57:45