Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] - Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει στην επιστολή Ντενκτάς
  • [02] Nέες συνομιλίες
  • [03] Κύπρος - Ευρώπη
  • [04] Σπρινγκ: Η ΕΕ επιθυμεί ειρήνη και πρόοδο στην Κύπρο
  • [05] Πάγκαλος: Ευχαριστούμε την Τσιλέρ για την ομολογία της
  • [06] Ετήσιο Συνέδριο ηγετών του Ελληνισμού στην Ουάσιγκτον
  • [07] Μοναδική ευκαιρία λύσης η προοπτική ένταξης στην ΕΕ
  • [08] ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτη αιτία θανάτου ο καρκίνος του μαστού για γυναίκες ηλικίας 45-50
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Συνάντηση Γκάλι - Κληρίδη
  • [11] Αρχισε η εκταμίευση κοινοτικών πόρων από την Κύπρο
  • [12] Θα πραγματοποιηθεί και φέτος η στρατιωτική παρέλαση
  • [13] Ο ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει "πολύ φαιδρούς" ισχυρισμούς Τσιλέρ
  • [14] Από τη Συρία ο μοναδικός τυχερός του ΛΟΤΤΟ
  • [15] ΟΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για να αλλάξει στάση η Τουρκία
  • [16] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ. Ο Kληρίδης ανέλυσε την κατάσταση στον Γκάλι
  • [17] Κληρίδης και Γκάλι συζήτησαν τις προοπτικές έν7ρξης των διαπραγματεύσεων
  • [18] Η Αστυνομία συνέλαβε έξι Μουσουλμάνους ως ύποπτους για απειλή εναντίον ξένης πρεσβείας

  • [01] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει στην επιστολή Ντενκτάς

    Nέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απαντήσει στην επιστολή Ντενκτάς μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η επιστολή είναι πολυσέλιδη, περίπου 27 σελίδες, με παραρτήματα, πέραν των σελίδων. Τα παραρτήματα αυτά ωστόσο δεν περιέχουν κανένα χάρτη, ανέφερε.

    Σ'ερώτηση ποιό είναι το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Κληρίδης είπε "ότι η επιστολή αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν και είναι γραμμένη κατά τρόπο που θέλει να αποδείξει ότι η θέση περί της ανάγκης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περί της ανάγκης του δικαιώματος της επέμβασης και άλλα, επιβάλλεται για να αισθάνεται ασφαλής η τουρκική κοινότης."

    Κληθείς να διευκρινήσει αν απαντά αρνητικά στην πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δικαιολογεί τις θέσεις τις οποίες υποστήριξε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει.

    [02] Νέες συνομιλίες

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι χρειάζεται αυτή την στιγμή μια χρονική περίοδος για "να γίνουν διαπιστώσεις, ενέργειες από τις οποίες θα φανεί αν υπάρχει σμίκρυνση των διαφορών πάνω στις βασικές πτυχές. Εάν υπάρχει, θα πρέπει να συναντηθούμε, για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν υπάρχει, τότε δε θα υπάρχει λόγος για συνάντηση", είπε.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ και τον Επίτροπο για Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ είπε, "έγινε μια ανασκόπηση ποιά προπαρασκευαστική εργασία θα πρέπει να γίνει, σε ποιό κέντρο πρέπει να γίνει αυτή η προπαρασκευαστική εργασία, για να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να αρχίσει ένας κατευθείαν διάλογος." Στο διάλογο αυτό, είπε, "δεν πάμε για να επαναλάβουμε τις παλιές θέσεις και επιχειρήματα".

    [03] Κύπρος - Ευρώπη

    Σ'ερώτηση αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Κύπρος θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "οι διαβεβαιώσεις που δίνονται είναι ότι δε θα δώσουν δικαίωμα βέτο στην άλλη πλευρά με την αρνητική της στάση, αν η τάση της είναι αρνητική πάνω στο Κυπριακό να παρεμποδίσει την ένταξή μας προς την ενωμένη Ευρώπη".

    Πρόσθεσε ότι αυτή "είναι μια διαβεβαίωση η οποία μας δίδετε πάντοτε αλλά", πρόσθεσε, "πάντοτε τονίζεται ότι η Ευρώπη θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένη εάν ελύετο το Κυπριακό πριν φθάσουμε στην ένταξη".

    Σ'ερώτηση ποιός θα είναι ο ρόλος της ΕΕ στην προπαρασκευαστική διαδικασία, και αν ο κ. Βαν ντε Μπρουκ θα αναμιγνύεται πιο ενεργά, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δε συζήτησαν ακριβώς ποιός θα είναι ο ρόλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο τέλος της συζήτησης, το συμπέρασμα ήταν ότι όλες οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να συντονισθούν σε μια πρωτοβουλία αλλιώς θα δημιουργηθεί μια κατάσταση χάους.

    Πρόσθεσε, ότι αυτό ανέφερε και ο κ. Βαν ντε Μπρουκ αλλά και ο κ. Σπρινγκ, "ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη προσπάθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Σπρινγκ: Η ΕΕ επιθυμεί ειρήνη και πρόοδο στην Κύπρο

    Νέα Υορκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί ειρήνη και πρόοδο στην Κύπρο. Παράλληλα έμμεσα απορρίπτει τη θέση της Υπουργού Εξωτερικού Τανσού Τσιλέρ όπως η Κύπρος ενταχθεί με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμο να έχει μίαν αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, από τον Πρόεδρο.

    Σ'ερώτηση ποιά θα είναι τα επόμενα στάδια αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Σπρινγκ είπε ότι η θέση της ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη. "Το έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο στην Κύπρο και (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εργάζεται πάνω στην προενταξιακή κατάσταση", είπε. Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει "ειρήνη και ηρεμία στο νησί, μετά τις δυσκολίες του καλοκαιριού". Η ΕΕ εργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη πάνω σε μια πορεία και "πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξή είναι προς το συμφέρον των δύο μερών στο νησί και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση," πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, νωρίτερα χθες ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί μόνο μαζί με την Τουρκία, ο κ. Σπρινγκ είπε, "αυτή είναι η άποψη της κ. Τσιλέρ. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές γνώμες σε σχέση με το θέμα αυτό."

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με την κατάσταση και πρόσθεσε: "Θέλουμε να υπάρξει πρόοδος. Θέλουμε να δούμε ειρήνη. Θέλουμε μια λύση πάνω στις γραμμές των προτάσεων του Γ.Γ."

    Σ'ερώτηση πώς η ΕΕ θα πείσει τους Τ/Κ να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου, ο κ. Σπρινγκ απάντησε ότι η ΕΕ εργάζεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά η "ΕΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να εργαστεί με τους Κυπρίους ώστε να επιτευχθεί η ένταξη, η οποία θα επιφέρει οικονομική και πολιτική ευημερία." Στη συνάντηση Κληρίδη-Σπρινγκ ήταν παρών και ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Πάγκαλος: Ευχαριστούμε την Τσιλέρ για την ομολογία της

    Νέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) --"Ομολογία," χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος τη δήλωση της Τανσού Τσιλέρ για δήθεν ύπαρξη τουρκικών συνόρων στην Κύπρου.

    Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πρόκειται "για μια ομολογία για την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να την ευχαριστήσει".

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρόνια λέει ότι η Τουρκία κατέχει στατιωτικά την Κύπρο, έχει υποκαταστήσει τις Τ/Κ λεγόμενες "αρχές" και έχει φέρει στο νησί χιλιάδες έποικους. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την Τουρκία τον κύριο συνομιλητή και της διεθνούς κοινότητας και της κυπριακής κυβέρνησης για το τί θα γίνει στην Κύπρο.

    "Αν η κ. Τσιλέρ το ομολογεί με τόσο πανηγυριακό τρόπο, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε απολύτως", παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή της ότι τα επεισόδια της Δερύνειας έγιναν για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα, λόγω των εκλογών, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η κ. Τσιλέρ είναι πολύ άσχημα πληροφορημένη.

    Διερωτήθηκε επίσης τί σημασία μπορεί να έχει η πράξη ενός Κυπρίου διαδηλωτή με τις εκλογές στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Eτήσιο συνέδριο ηγετών του Ελληνισμού στην Ουάσιγκτον

    Ουάσιγκτον, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Το 12ο Ετήσιο Συνέδριο των Ηγετών του Ελληνισμού στο Εξωτερικό ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των εργασιών του χθες στη Ουάσιγκτον.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της χθεσινής ημέρας έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, γερουσιαστές και βουλευτές.

    Ολα τα μέλη του Κογκρέσου που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο, εξέφρασαν την πρόθεση και την αφοσιώσή τους, στο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και για προώθηση όλων των άλλων εθνικών θεμάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου, ξεπερνά κάθε λογική σκέψη μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία κατέχει παράνομα μέρος ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού έθνους όπως η Κύπρος, η οποία παραβιάζει κάθε αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχίζει να αμφισβητεί και να απειλεί την εθνική κυριαρχία μιας φίλης και συμμάχου χώρας όπως είναι η Ελλάδα, να συνεχίζει να λαμβάνει κάθε χρόνο δισεκατομύρια δολάρια αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας. Υποστηρίζοντας την άποψή τους, τα μέλη του Κογκρέσου αναφέρθηκαν με έμφαση στις πρόσφατες δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών, στη συμφωνία της Τουρκίας με το Ιράν, και στη στάση της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράκ.

    Ολα τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επηρεάσουν την αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να αλλάξει την αντιμετώπισή της και την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, και να επιβάλει, όπως αρμόζει, κυρώσεις εναντίον μιας χώρας που κάθε άλλο παρά δημοκρατική είναι.

    Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη παρέστη και χαιρέτησε το συνέδριο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τους ηγέτες της ομογένειας για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειές τους για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, μεταφέροντας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του Προέδρου Κληρίδη. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [07] Μοναδική ευκαιρία λύσης η προοπτική ένταξης στην ΕΕ

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης θεωρεί ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μοναδική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού, η οποία να συνάδει με τις αρχές του ΟΗΕ.

    Ταυτόχρονα, εκφράζει υποστήριξη στην αμερικανική πρόταση για συνάντηση μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Οι θέσεις της Επιτροπής, η οποία κατόπιν απόφασης θα συνεχίσει τη λειτουργία της, εκφράζονται σε έκθεσή της που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, στη διάρκεια των εργασιών της στο Πεκίνο από τις 16-21 Σεπτεμβρίου.

    Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας Νίκος Αναστασιάδης, τη χαρακτήρισε "αρκετά θετική" και "θετικότερη απ' εκείνη της Κωνσταντινούπολης" και είπε ότι γίνεται αναφορά σε όσα στοιχεία επιθυμούσε η αντιπροσωπεία της Κύπρου. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Ανδρέας Φιλίππου (ΑΚΕΛ), Στάθης Κιττής (ΔΗΚΟ), Γιαννάκης Ομήρου (ΕΔΕΚ) και Ανδρούλα Βασιλείου (ΚΕΔ).

    Επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία της έκθεσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι κάνει αναφορά στα γεγονότα της Δερύνειας και στη μεταφορά ομάδας "βίαιων ατόμων" στην Κύπρο με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους εναντίον διαδηλωτών, καθώς και το ότι "οι τουρκικές δυνάμεις συμμετείχαν άμεσα" στα γεγονότα.

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ένοχοι για τα γεγονότα, για τα οποία οι Κύπριοι βουλευτές παρουσίασαν βιντεοταινία και φωτογραφικό υλικό, πρέπει να προσαχθούν σε δίκη ώστε να επιδειχθεί προσήλωση στο κράτος δικαίου και στις αρχές του ΟΗΕ και να ενδυναμωθεί η εμπιστούνση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οσον αφορά στη δολοφονία του Τούρκου στρατιώτη (κουρδικής καταγωγής) στην Αχερίτου, αναφέρει ότι δεν έχει εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται.

    Επίσης υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν υπάρχει κράτος στο βόρειο μέρος της Κύπρου κι ούτε σύνορο, όπως επιχείρησαν να υποστηρίξουν οι Τούρκοι και Τ/Κ αντιπρόσωποι στη Διάσκεψη, αλλά μόνο γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Στην έκθεση η Επιτροπή τονίζει τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό της ελεύθερης διακίνησης και στην επανένωση οικογενειών.

    Η Επιτροπή υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι η Δέσμη Ιδεών του Γ.Γ. του ΟΗΕ παραμένει στην τράπεζα των συνομιλιών και καλεί το Συμβούλιο της Διακονοβουλευτικής να απευθύνει έκκληση προς τα δύο μέρη στην Κύπρο να συμφωνήσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι με τα τελευταία γεγονότα επιβάλλεται περισσότερο παρά ποτέ η έναρξη διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία, γράφει, διερευνούν τις δυνατότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους προς το σκοπό αυτό.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού αναφέρεται στην αύξηση στον αριθμό ξένων μεσολαβητών, και αφού σημειώνει ότι αυτό αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειές τους ευθυγραμμίζονται με αυτές του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    "Διαφορετικά", σημειώνει, "αυτή η αύξηση θα μπορούσε να προσθέσει στις δυσκολίες".

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε με ικανοποίηση ότι απορρίφθηκαν ομόφωνα οι τουρκικές προτάσεις για τροπολογίες στην έκθεση, που είχαν στόχο αφενός την αφαίρεση όρων που προβάλλουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφεταίρου τη μη αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας.

    Η κ. Βασιλείου, η οποία συμμετείχε στη Συνάντηση των Γυναικών που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της Διάσκεψης, τόνισε τη σημασία που έχουν οι άτυπες συνομιλίες που έχουν με ομολόγους τους σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Κιττής σημείωσε τις έντονες προσπάθειες των Τούρκων, κάποτε με αθέμιτα μέσα, όπως είπε, να επηρεάσουν απόψεις σε κατ' ιδίαν επαφές τους και μέσα από τις επιτροπές. Τόνισε ότι αυτό το γεγονός πρέπει να μας προβληματίσει και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων των κυπριακών κομμάτων με ξένα κόμματα.

    Ο κ. Φιλίππου χαρακτήρισε μεν την έκθεση αντικειμενική, όμως σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει ευφορία. Επίσης είπε ότι τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν τη θέση τους έναντι του μόνιμου στόχου των ξένων για συναντήσεις με Τ/Κ, στο πλαίσιο των Διασκέψεων.

    Τέλος, ο κ. Ομήρου σημείωσε την καταλυτική επίδραση που είχαν διεθνώς τα γεγονότα της Δερύνειας, τα οποία, τόνισε, δημιούργησαν έντονη ευαισθησία και ένα κλίμα που πρέπει να αξιοποιηθεί όσο είναι καιρός. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτη αιτία θανάτου ο καρκίνος του μαστού για γυναίκες ηλικίας 45-50

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο, ενώ μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45-50 ετών, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου.

    Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε με την ευκαιρία του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τον Καρκίνο του Μαστού, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία αύριο και μεθαύριο.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Αδάμο Αδάμου, από τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ποσοστό πέραν του 90% είναι ιάσιμο, εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της προληπτικής εξέτασης των γυναικών άνω των 40 ετών.

    Οπως είπε ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας που πραγματοποιείται εδώ το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομάδας, στο οποίο θα συμμετάσχει η "αφρόκρεμα", όπως τη χαρακτήρισε, των επιστημόνων του κλάδου.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, εξάλλου, τη σημασία που έχει το γεγονός αυτό στην πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση κι εξήρε την προσφορά του καθηγητή Ιωάννη Γκαρά στην επιλογή της Κύπρου να φιλοξενήσει το συνέδριο και στην επιτυχία του μαζικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

    Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί στην Κύπρο Κινητή Μονάδα, η οποία διεξάγει προληπτικές εξετάσεις διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς επίσης Τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες άνω των 24 ετών.

    Οπως υπογράμμισε ο καθηγητής Ιωάννης Γκαράς, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού και της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, όλες οι εξετάσεις που γίνονται στη Μονάδα, καθώς επίσης οι διαγνώσεις και οι μετέπειτα εγχειρήσεις, όπου αυτό επιβάλλεται, προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

    Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις 12.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 8.500 σε μαστογραφία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκαρά, έχουν σωθεί από αυτό το πρόγραμμα σαράντα περίπου γυναίκες.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο που αρχίζει αύριο, ο καθηγητής Γκαράς εξήγησε ότι, ως Πρόεδρος του συνεδρίου, επέλεξε την Κύπρο να φιλοξενήσει το γεγονός για τρεις λόγους.

    Πρώτος λόγος, είπε, είναι επειδή η Κύπρος σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας και οι γυναίκες της Κύπρου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποβληθούν στις εξετάσεις και συγκεκριμένα το 89,6% προσήλθαν στην Κινητή Μονάδα.

    Αυτό, είπε ο καθηγητής Γκαράς, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, αφού μέχρι στιγμής την πρώτη θέση κατείχε η Σουηδία με ποσοστό ενδιαφέροντος μόλις πάνω από 80%.

    Δεύτερος λόγος, συνέχισε, είναι το ότι στην Πάφο νοσηλεύονταν επί το πλείστον γυναίκες με καρκίνο του μαστού και τρίτος λόγος για να δουν και να ζήσουν από κοντά οι Ευρωπαίοι σύνεδροι την τραγωδία της ημικατεχόμενης Κύπρου.

    Παρενθετικά, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι Κύπριες γυναίκες ενθαρρύνει το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση γενικότερα να συνεχίσει την προσφορά του στον τομέα της υγείας, να ενισχύσει τα υφιστάμενα προγράμματα και να εμπλουτίσει τα προληπτικά και νοσηλευτικά σχέδια με νέες καινοτομίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.75 (-0.29)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.86 (-0.03)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.82 (+0.25)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.79 (-1.12)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.50 (+0.09)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.44 (-1.69)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.34 (-1.54)
         Αλλες Εταιρείες                        79.95 (-0.11)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 393636.193
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [10] Συνάντηση Γκάλι - Κληρίδη

    Νέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε 15 λεπτά, έγινε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προτού ο Πρόεδρος Κληρίδης προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Μαλαισίας στα Ηνωμένα Εθνη Ισμαίλ Ραζαλί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Αρχισε η εκταμίευση κοινοτικών πόρων από την Κύπρο

    Βρυξέλλες, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Το ενδεικτικό πρόγραμμα υλοποίησης των πόρων του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου υπεγράφη χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους των δύο πλευρών.

    Πρόκειται για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνεται από τις κυπριακές δημόσιες αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, η υποβολή των σχεδίων στην Επιτροπή για έγκριση και χρηματοδότηση. Στην ουσία μετά την υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας αρχίζει η διαδικασία εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων από την Κύπρο.

    Από κοινοτικής πλευράς, το ενδεικτικό πρόγραμμα υπέγραψε ο υπεύθυνος για την Ανατολική Μεσόγειο ανώτερος υπάλληλος της Επιτροπής Σερζ Αμπού, και από κυπριακής ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπέγραψε ο Διευθυντής στις Βρυξέλλες κ. Βερίκιος.

    Το 4ο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολο, που είναι το πρώτο προενταξιακό, έχει στόχο την προσαρμογή και εναρμόνιση της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο σε όλους τους τομείς.

    Το χρηματοδοτικό ύψος ανέρχεται σε 74 εκ. ECU, εκ των οποίων 12 εκ. ECU αποτελούν δωρεάν βοήθεια, 2 εκ. ΕCU για την επιδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και 50 εκ. ECU δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύνσεων με επιδοτούμενο επιτόκιο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [12] Θα πραγματοποιηθεί και φέτος η στρατιωτική παρέλαση

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι την 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία θα πάρουν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβετικής Υπηρεσίας, θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, από ειδική εξέδρα στη Λεωφόρο Τροόδους, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

    Εξάλλου, κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, την 1η Οκτωβρίου, θα ριφθούν στην περιοχή της πρωτεύουσας 21 χαιρετιστήριες βολές, ενώ θα πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [13] Ο ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει "πολύ φαιδρούς" ισχυρισμούς Τσιλέρ

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά δήλωση της Τουρκάλας ομολόγου του Τανσού Τσιλέρ για δήθεν ύπαρξη "συνόρων" στην Κύπρο.

    Κληθείς από τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη να σχολιάσει τις εκεί δηλώσεις Τσιλέρ για "σύνορα" στην Κύπρο κι ότι ήταν φυσική κάποια ενέργεια σε βάρος του Σολωμού Σολωμού που προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε για ποία "σύνορα" μιλά η κ. Τσιλέρ.

    "Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και δεν υπάρχουν σύνορα", δήλωσε ο ΥΠΕΞ απορρίπτοντας και τον ισχυρισμό της κ. Τσιλέρ ότι, δήθεν, ο Σολωμού άγγιξε την τουρκική σημαία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, αν οι κατοχικές δυνάμεις άφηναν ακόμα πέντε λεπτά στα Ηνωμένα Εθνη, ο νεαρός ούτε καν θα ανέβαινε στον ιστό και καταδίκασε το βάναυσο τρόπο που τον δολοφόνησαν.

    Αφού ανέφερε ότι η νεκρή ζώνη πρέπει να είναι σεβαστή απ' όλους, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να πυροβολεί και να δολοφονεί κάποιο άτομο που μπαίνει σ' αυτή.

    Ο ΥΠΕΞ κάλεσε την κ. Τσιλέρ να εγκύψει στα θέματα αυτά και να μελετήσει τα σχετικά περί Κύπρου ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης απέρριψε ως "πολύ φαιδρούς" τους ισχυρισμούς της Τουρκάλας ΥΠΕΞ ότι, δήθεν, τα επεισόδια στη Δερύνεια είχαν προεκλογικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι εκλογές είχε η Ελλάδα κι όχι η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [14] Από τη Συρία ο μοναδικός τυχερός του ΛΟΤΤΟ

    Πάφος, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Από τη Συρία είναι ο μοναδικός μεγάλος τυχερός της χθεσινοβραδινής κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ που με μόνο 50 σεντ κέρδισε 600 χιλιάδες λίρες.

    Πρόκειται για το Μαχμούτ Μπάρα Σεϊχούλ, 36 ετών, από τη Συρία, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στην Πάφο και εργάζεται σερβιτόρος σε εστιατόριο.

    Ο Μαχμούτ είναι παντρεμένος, έχει πέντε παιδιά και δέκα αδέλφια, ενώ η οικογένειά του ζει στη Συρία.

    Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε στο πρακτορείο Χρήστου Σκαρβέλλη στην Κάτω Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΚΣ/ΓΠ)

    [15] ΟΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για να αλλάξει στάση η Τουρκία

    Νέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, με άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσφωνώντας το απόγευμα την 51η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    O Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι "έχει φθάσει ο καιρός για να καταβληθεί μια πιο επίμονη και αποφασιστική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού" και ανέφερε ότι "είμαστε έτοιμοι το 1997 να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, μόλις το έδαφος προετοιμαστεί κατάλληλα για να διασφαλιστεί η επιτυχία".

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει έναν άλλο γύρο άκαρπων συνομιλιών, μετά από 22 χρόνια διαβουλεύσεων που δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα στα κύρια ζητήματα.

    Οποιαδήποτε λύση, πρόσθεσε, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Σ' αυτό το κράτος, συνέχισε, θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα, ενώ θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, σε μια διζωνική ομοσπονδία που θα αποκλείει κάθε μορφή ένωσης, διαίρεσης ή απόσχισης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων είναι κρίσιμο θέμα και επανέλαβε τη θέση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου με μια διεθνή δύναμη να σταθμεύει στο νησί ώστε να παρέχει αποτελεσματικές εγγυήσεις.

    Διαβεβαίωσε ότι η Ε/κ πλευρά θα πράξει ο,τιδήποτε μπορεί για να βοηθήσει το ΓΓ του ΟΗΕ να πετύχει στις ανανεωμένες προσπάθειές του στην αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης, μέσω του νεοδιορισθέντα Ειδικού Αντιπροσώπου του Χαν Σουγκ Τζου.

    Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές, ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας "θα προωθήσει την αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί μια τέτοια ένταξη θα έχει ωφελήματα και για τις δύο κοινότητες".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "ενώ ελπίζουμε να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, επιθυμούμε ειλικρινά να βρούμε μια λύση του προβλήματός μας πριν την ένταξη".

    Αφού ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί περίπτωση παραβίασης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα - ακόμα και στο τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβάλει προσπάθειες προς το μέρος εκείνων που μπορούν να επιφέρουν μια πραγματική αλλαγή στη στάση της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της Κύπρου και της περιοχής την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και υπέδειξε ότι τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί η πρόταση για πλήρη αποστρατικοποίηση, ως μέρος της συνολικής λύσης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την πρότασή του για διάλυση της Εθνικής Φρουράς και παράδοση του οπλισμού της σε διεθνή δύναμη, με αντάλλαγμα την αποχώρηση από την Κύπρο όλων των ξένων στρατευμάτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ανφερόμενος στους βάναυσους φόνους των δύο άοπλων Ε/Κ διαδηλωτών, στους οποίους κατέστη μάρτυρας ολόκληρος ο κόσμος, και ο τραυαυματισμός άλλων - συμπεριλαμβανομένων και δύο κυανοκράνων, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και Τούρκους εξτρεμιστές που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία, είπε ότι σημάδεψαν την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε τα συντριπτικά στοιχεία από εκθέσεις των ΗΕ, που καταγγέλλουν ξεκάθαρα την Τουρκία και το παράνομο καθεστώς, ότι χρησιμοποίησαν υπέρμετρη και αδικαιολόγητη βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών.

    Τέλος, κατήγγειλε την παρουσία των 3.000 "Γκρίζων Λύκων" και υπογράμμισε ότι το απαίσιο αυτό σχέδιο είχε στόχο να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να επιβιώσουν ειρηνικά και γι αυτό επιβάλλεται η προώθηση διχοτομικών και αποσχιστικών λύσεων.

    Καταδίκασε επίσης το φόνο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου, επέκρινε το Ραούφ Ντενκτάς για τη σπουδή του να επιρρίψει ευθύνες στους Ε/Κ και υπέδειξε ότι αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη επίσπευσης και αύξησης των προσπαθειών για να εξευρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό η οποία θα μπορέσει να αποδώσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [16] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ. Ο Κληρίδης ανέλυσε την κατάσταση στον Γκάλι

    Nέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Σε ανάλυση της σημερινής κατάστασης μετά τα γεγονότα του Αυγούστου, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στην έδρα του ΟΗΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι την ανάλυση αυτή τη ζήτησε ο κ. Γκάλι, καθώς επίσης και ποιές είναι οι προοπτικές στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Γ.Γ. δεν εξέφρασε καμία άποψη, άκουσε με πολύ προσοχή την ανάλυση που του έκανε και τον ευχαρίστησε.

    Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τέθηκε στη συζήτηση με το Γ.Γ. και ζήτησε από τον κ. Γκάλι όπως επισπευθεί ο διορισμός του εκπροσώπου του Γ.Γ. στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για να μπορέσει να προχωρήσει η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς.

    Σ' ερώτηση αν κ. Γκάλι υποσχέθηκε οτιδήποτε στο θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Ο Γ.Γ. είπε ότι θα προχωρήσει".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ετοιμότητά του προς τον κ. Γκάλι για συνομιλίες για το Κυπριακό το 1997, εφόσον υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

    Σε ερώτηση αν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο χώρο όπου θα γίνει η προεργασία, είτε στην Κύπρο είτε στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το πού θα γίνει η προετοιμασία.

    Αναφορικά με τον τρόπο διαδικασίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για τον τρόπο της διαδικασίας, πέραν του ότι επί του παρόντος πρέπει να συνεχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, να τεθούν ορισμένα θέματα κάτω και να βολιδοσκοπηθούν οι δύο πλευρές πού στέκονται πάνω σ' αυτά τα θέματα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλλοίωση θέσεων, είπε.

    Σε ερώτηση αν η κινητικότητα από πλευράς της Ουάσιγκτον είναι βάσιμη ή απλώς η κίνηση γίνεται ενόψει των αμερικανικών εκλογών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι επί του παρόντος "υπάρχουν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, του ίδιου του Προέδρου Κλίντον, του ΥΠΕΞ, της κ. Ολμπράιτ, ότι πράγματι θα αναλάβουν μια εντατική πρωτοβουλία, αφού προετοιμάσουν το έδαφος".

    Επομένως, συνέχισε, "δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε για αυτό το πράγμα". Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν είναι ορθό να λέμε ότι υπάρχει κινητικότητα γιατί "δεν άρχισαν ακόμα οι πρωτοβουλίες".

    * Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης προεδρεύει σήμερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [17] Κληρίδης και Γκάλι συζήτησαν τις προοπτικές έναρξης των διαπραγματεύσεων

    Νέα Υόρκη, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συζήτησε με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι τις προοπτικές έναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Συλβάνα Φόα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε "την ανάγκη για προπαρασκευαστική εργασία πριν τις απευθείας συνομιλίες".

    Επίσης επεσήμανε τη σημασία όπως οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν και ολοκληρωθούν πολύ πριν, το τί περιέγραψε ως "προεκλογικό πυρετό", δηλαδή τις προεδρικές εκλογές οι οποίες αναμένονται το Φεβρουάριο του 1998, είπε η κ. Φόα.

    Τέλος, η κ. Φόα είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για την ανάγκη κατάλληλου συντονισμού ανάμεσα στις διάφορες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [18] Η Αστυνομία συνέλαβε έξι Μουσουλμάνους ως ύποπτους για απειλή εναντίον ξένης πρεσβείας

    Λεμεσός, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ομάδα Μουσουλμάνων συνελήφθηκε το απόγευμα στη Λεμεσό, ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση της Αστυνομίας, στα χέρια της οποίας περιήλθαν πληροφορίες ότι η ομάδα θα επιχειρούσε επίθεση εναντίον ξένης πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Οι αρχές ασφαλείας κινητοποιήθηκαν ύστερα από προχθεσινό απειλητικό τηλεφώνημα που αφορούσε τη γαλλική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Εγκωμης. Αγνωστος είπε ότι η πρεσβεία θα ανατιναχθεί κατά τις προσεχείς μέρες ως εκδικητική ενέργεια για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης στο χειρισμό των εκεί Μουσουλμάνων.

    Κατά τις τελευταίες δύο μέρες τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση ύποπτοι Μουσουλμάνοι που ζουν στη Λεμεσό και των οποίων οι δραστηριότητες προκαλούν ερωτηματικά.

    Λίγο μετά το μεσημέρι, άνδρες των αρχών ασφαλείας κάλεσε έναν αλλοδαπό να σταματήσει για έλεγχο, πράγμα που δεν έπραξε. Μετά από καταδίωξη στην οδό Ελλάδος, εναντίον του ρίχθηκαν δύο πυροβολισμοί και στη συνέχεια συνελήφθηκε.

    Την ίδια στιγμή, στην οδό Θεοφίλου, στη συνοικία Πέτρου και Παύλου, η αστυνομία συνέλαβε άλλους πέντε Μουσουλμάνους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις συλληφθέντες είναι Πακιστανοί κι άλλοι δύο από τη Συρία. Η Αστυνομία κατέσχε, με δικαστικό ένταλμα, από το σπίτι που έμεναν οι ύποπτοι δυο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έγγραφα κι άλλες σημειώσεις.

    Ο Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΙΓΜΑ" απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την πηγή των πληροφοριών και την όλη επιχείρηση η οποία, όπως είπε, συνεχίζεται.

    Περιορίσθηκε να δηλώσει ότι οι αλλοδαποί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για απειλή εναντίον ξένης πρεσβείας, την οποία απέφυγε να κατονομάσει. Ο κ. Ξένος ανέφερε ότι είναι γεγονός πως τα έγγραφα κι άλλα στοιχεία που παρελήφθησαν θα μεταφραστούν και θα τύχουν επιστημονικής κι άλλης ανάλυσης.

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 26 September 1996 - 18:17:37