Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνικά μαχητικά στην άσκηση "Νικηφόρος"
  • [02] Θα πραγματοποιούνται πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας όταν είναι αναγκαίο
  • [03] Αλλα τέσσερα ελληνικά μαχητικά στην Κύπρο
  • [04] Ικανοποίηση Ηλιάδη για τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών
  • [05] Μπριλ: Δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας
  • [06] Παρενοχλήσεις ελληνικών μαχητικών από τουρκικά
  • [07] Εντος του Οκτωβρίου η πρόταση για στρατιωτικό διάλογο

  • [01] Ελληνικά μαχητικά στην άσκηση "Νικηφόρος"

    Λευκωσία, 7/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο μαχητικά F16 και δύο Α7 πολεμικά Corsair της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο και έκαναν εικονικές βυθίσεις και προσβολές στόχων, συμμετέχοντας στην άσκηση "Νικηφόρος '96" της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Οι πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών ήταν εικονικές για λόγους ασφαλείας, όπως έχει αναφερθεί.

    Το σχέδιο της πρωϊνής φάσης της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρώνι στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, περιλάμβανε την ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών από μηχανοκίνητες μονάδες και άρματα μάχης με την υποστήριξη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    Για πρώτη φορά συμμετείχαν τα ρωσικά άρματα ΒΜΡ 3. Πρόσφατα η Εθνική Φρουρά απέκτησε και τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Τ80-U.

    Η δεύτερη και κύρια φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στις 1130 στον Κοτσιάτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Θα πραγματοποιούνται πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας όταν είναι αναγκαίο

    Λευκωσία, 7/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όταν αυτό είναι αναγκαίο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπήρξαν πιέσεις να μη συμμετάσχουν ελληνικά αεροσκάφη στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κι αν ακόμη ασκηθούν πιέσεις η πλευράς μας δε θα υποχωρήσει.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε σχετικές δηλώσεις το πρωϊ, μετά που παρακολούθησε μέρος της σημερινής άσκησης της Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Μαρωνίου, στην οποία συμμετείχαν δύο F16 και δύο A7 Corsair της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονται τρία πολεμικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, για το σχεδιασμό της άσκησης, καθώς και τους άνδρες που συμμετέχουν. Επίσης χαρακτήρισε την άκηση "πολύ καλά οργανωμένη, με πολλές πτυχές" και είπε ότι "εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα".

    Σε ερώτηση τί μηνύματα δίνει η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "δίνει ένα καθαρό μήνυμα ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι ασάλευτο, ότι προχωρεί και είναι αυτό που διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού".

    Σε παρατήρηση ότι ασκούνται πιέσεις για μη συμμετοχή αεροσκαφών σε ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και σε ερώτηση εάν η πλευρά μας συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά. "Πτήσεις θα γίνονται όταν αυτό είναι αναγκαίο. Δε θα γίνεται κατάχρηση αλλά χρήση. Θα γίνεται όταν αυτό είναι αναγκαίο", τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι "προς το παρόν δεν είχαμε καμία πίεση" και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι θέμα στο οποίο θα υποχωρήσουμε κι αν υπάρξουν πιέσεις.

    Στο μεταξύ, μετά τις εικονικές βυθίσεις και την πλήξη στόχων στο Μαρώνι, δύο από τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το χώρο αεροδρομίου της Πάφου όπου για δύο περίπου λεπτά πραγματοποίησαν ελιγμούς και αφού πέρασαν πάνω από την πόλη εγκατέλειψαν τον ουρανό της Κύπρου κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Αλλα τέσσερα ελληνικά μαχητικά στην Κύπρο

    Λευκωσία, 7/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ακόμη τέσσερα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο, στο πλαίσιο της άσκησης "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς, αυτή τη φορά στην περιοχή του Κοτσιάτη.

    Συγκεκριμένα, τέσσερα F16, σε κλειστό σχηματισμό, αναγνώρισαν τους στόχους και με εικονικές βολές τους προσέλαβαν με εκπαιδευτικές βόμβες και πυροβόλα. Σε δύο περιπτώσεις, τα ελληνικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, έπληξαν με επιτυχία τους στόχους.

    Τη δεύτερη φάση της σημερινής άσκησης παρακολούθησαν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου, βουλευτές κι άλλοι επίσημοι.

    Τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέρασαν πάνω από την εξέδρα των επισήμων και το παρατηρητήριο, όπου χαιρέτησαν τους επισήμους και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τον ουρανό της Κύπρου.

    Στη συνέχεια, ελικόπτερο της Εθνικής Φουράς πέταξε πάνω από το χώρο της άσκησης όπου πραγματοποίησε βολή. Ρήφθηκαν επίσης βολές με άλλα όπλα της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Ικανοποίηση Ηλιάδη για τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών

    Λευκωσία, 7/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την πεποίθηση ότι η παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο δίνει το μήνυμα ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος υπάρχει, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα η Κύπρος διαθέτει τη δύναμη να αποτρέψει προέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή δεύτερη φάση της άσκησης "Νικηφόρος '96", ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι "όλα έγιναν με μεγάλο συγχρονισμό και επιτυχία" και είπε ότι τόσο οι βολές όσο και τα οπλικά συστήματα που συμμετείχαν "δούλεψαν ακριβώς όπως τα είχαμε προγραμματίσει".

    "Πιστεύω ότι η παρουσία της ελληνικής αεροπορίας εδώ, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, δίνει το μήνυμα ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος υπάρχει. Υπάρχει σήμερα η αποτρεπτική δύναμη", πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι το δόγμα λειτούργησε τέλεια. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα λειτούργησαν άψογα", είπε ο κ. Ηλιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την ίδια επιτυχία θα πραγματοποιηθούν και οι επόμενες φάσεις της άσκησης. Ο Υπουργός Αμυνας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν οι επόμενες φάσεις θα είναι πιο εντυπωσιακές και εάν θα συμμετάσχουν αξελιπτωτιστές.

    Σε ερώτηση εάν ο ενιαίος αμυντικός σχεδιασμός θα συνεχιστεί παρά τις πιέσεις που φέρεται ότι ασκούν οι ξένοι, ο κ. Ηλιάδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν υπήρξε καμία πίεση. "Εφαρμόσαμε ακριβώς αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει από καιρό", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να εκφράσει τα προσωπικά του αισθήματα για τη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε συγκινημένος, "όπως και κάθε Ελληνας, να βλέπει τα ελληνικά φτερά να πετάνε πάνω από την Κύπρο και να μετέχουν σε ασκήσεις".

    Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια δίνοντας την ικανοποίηση ότι "προχωρούμε σ' αυτά που είχαμε προγραμματίσει ".

    "Πιστεύω ότι η επιτυχία η σημερινή, και η αυριανή, δίνουν ακριβώς τα κατάλληλα μηνύματα", συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των σημερινών φάσεων της άσκησης. "Να βγάλετε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα, ελεύθερα", περιορίστηκε να αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Μπριλ: Δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας

    Λευκωσία, 7/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπριλ διευκρίνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπριλ μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως είπε, συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αντάλλαξαν σημειώσεις αναφορικά με το ταξίδι του Προέδρου στη Νέα Υόρκη και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Μπριλ χαρακτήρισε "καλές" τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη με μερικούς από τους ανθρώπους "κλειδιά", όπως είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Μπριλ είπε ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στο να συνεχίσει να εργάζεται στενά με την κυπριακή πλευρά.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η αμερικανική πλευρά ασχολείται περισσότερο με το θέμα της ασφάλειας και η βρετανική με τη συνταγματική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Μπριλ είπε ότι "όλοι εμείς, που συνεργαζόμαστε με τα μέρη σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δίνουμε προσοχή σε όλα τα θέματα".

    "Δε νομίζω," πρόσθεσε, "ότι υπάρχει λεγόμενος καταμερισμός εργασίας. Δίνουμε προσοχή σε όλα τα βασικά θέματα. Η ασφάλεια είναι πραγματικά ένα θέμα κλειδί. Το ενδιαφέρο μας είναι καθολικό", κατέληξε ο Αμερικανός Πρέσβης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Παρενοχλήσεις ελληνικών μαχητικών από τουρκικά

    Λευκωσία, 7/10/1996 (KYΠE) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε, σήμερα, ότι στο FIR Λευκωσίας υπήρξαν "παρενοχλήσεις" ελληνικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά.

    Σε δηλώσεις του σε πεδίο ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο FIR, της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στο πλαίσιο της άσκησης "Τοξότης", υπήρξαν κάποιες παρενοχλήσεις από πλευράς τουρκικής αεροπορίας "όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις".

    Ο κ. Κασουλίδης παραδέχθηκε ότι οι "παρενοχλήσεις" έγιναν εντός του FIR Λευκωσίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Τα Νέα", το οποίο έκανε αναφορά σε "αερομαχίες", ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες πληροφορίες.

    Αναφορικά με τις ξένες πιέσεις, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι "δεν έφτασαν στο σημείο να υποδεικνύουν πώς θα διεξαχθούν οι ασκήσεις και με ποιούς".

    Επομένως, υπέδειξε ο κ. Κασουλίδης, δε θα πρέπει να υπάρχει καχυποψία για τις παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ή των άλλων κυβερνήσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το θέμα της συνάντησης του Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε να κάνει με την άσκηση.

    "Η άσκηση είναι ένα γεγονός τετελεσμένο", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Εντος του Οκτωβρίου η πρόταση για στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 7/10/1996 (KYΠE) -- Εντός του μήνα αναμένεται η νέα αμερικανική πρόταση για στρατιωτικό διάλογο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση υπουργικής επιτροπής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για μια συνολική λύση του Κυπριακού, και υπογράμμισε ότι αυτή είναι η όλη φιλοσοφία της προσέγγισης τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από πλευράς του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν οποιοδήποτε σχέδιο για το Κυπριακό και σημείωσε ότι τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων για να αναζητηθεί κοινό έδαφος και σύγκληση απόψεων που να επιτρέπουν την έναρξη διαλόγου.

    Σήμερα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για την όσο το δυνατό γρηγορότερη λύση του Κυπριακού που θα πρέπει να έχει συνολική και όχι τμηματική προσέγγιση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 7 October 1996 - 23:19:54