Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αποχώρηση Γουίλιαμς δεν αποτελεί ένδειξη υποβάθμισης του Κυπριακού
  • [02] Θέσεις Ντόουλ για το Κυπριακό
  • [03] Δε δικαιολογείται πανικός
  • [04] Η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύεται στρατιωτικά
  • [05] Εκτενείς συνομιλίες θα έχει ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [06] Ο Κάβανο αναλαμβάνει προσωρινά το Κυπριακό
  • [07] Ιδιωτικής φύσεως η επίσκεψη Ντενκτάς στη Γερμανία
  • [08] Οι Βρετανοί δε μιλούν εκ μέρους άλλων
  • [09] Γερμανός διαψεύδει ότι επισκέφθηκε τα κατεχόμενα
  • [10] Επτά Βρετανοί βουλευτές στην πορεία της Μόρφου
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Συνάντηση εμπειρογνωμόνων στη Λάρνακα για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία
  • [13] Διήμερο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Κύπρο
  • [14] Διορισμός Φινλανδού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό

  • [01] Η αποχώρηση Γουίλιαμς δεν αποτελεί ένδειξη υποβάθμισης του Κυπριακού

    Ουάσιγκτον, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Την αποχώρηση του Πρέσβη Τζέιμς Γουίλιαμς από τη θέση του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό επιβεβαίωσε μετά από ερώτηση του ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    "Μπορώ να σας πω ότι ο πρέσβης Τζιμ Γουίλιαμς πρόκειται να μετακινηθεί σε άλλα καθήκοντα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ύστερα από μια πολύ, όπως όλοι πιστεύουμε, διακεκριμένη υπηρεσία ως ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μπερνς.

    Ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση Γουίλιαμς δεν αποτελεί στοιχείο μείωσης των προσπαθειών των ΗΠΑ για προώθηση του κυπριακού προβλήματος. "Αυτή η αλλαγή σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύει κάποια μείωση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φανεί χρήσιμη στα μέρη στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην ίδια την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόκειται για μια απλή αλλαγή στον κανονικό κύκλο καθηκόντων του Πρέσβη Γουίλιαμς".

    Στο ερώτημα ποιός πρόκειται να είναι ο αντικαταστάτης του κ. Γουίλιαμς, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή. "Δεν έχω γνώση αυτή τη στιγμή για το ποιός θα τον διαδεχθεί. Στο μεσοδιάστημα, έχουμε τον Πρέσβη Μπίτι, ο οποίος εργάζεται για τον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και για τον Πρόεδρο. Εχουμε τρεις Πρέσβεις, ειδικά τον Πρέσβη Μπριλ. Ο Υπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρέσβη Μπριλ καθώς και στον κ. Μπίτι", είπε ο κ. Μπερνς.

    Καταλήγοντας, ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε ότι η αποχώρηση δε σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. "Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω", είπε, "είναι ότι δε θα ήθελα να νομίσει κανείς ότι επειδή ο Πρέσβης Γουίλιαμς ακολουθεί τώρα ένα συνηθισμένο κύκλο σε άλλο πόστο στο Υπουργείο, αυτό κατά κάποιο τρόπο στέλνει πολιτικό μήνυμα για μείωση ενδιαφέροντος."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Θέσεις Ντόουλ για το Κυπριακό

    Ουάσιγκτον, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Την ανησυχία της για τη μέλλουσα σταθερότητα και ασφάλεια στην Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζει η εκστρατεία Ντόουλ-Κεμπ στο μύνυμά της προς την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα.

    Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Μπομπ Ντόουλ στο μήνυμά του περιγράφει τις θέσεις του στα θέματα που απασχολούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    "Ανησυχώ πολύ", είπε, "για τη μέλλουσα σταθερότητα και ασφάλεια στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεδομένης της κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο και της μη επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό."

    "Μια κυβέρνηση Ντόουλ", πρόσθεσε, "θα αγκαλιάσει ενεργά τις κυβερνήσεις Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας ώστε να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό όσο το δυνατό γρηγορότερα".

    Ο κ. Ντόουλ δηλώνει ότι υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, επισημαίνοντας: "Από τα τέλη του 1970, έχω υποστηρίξει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και συνεχίζω να την υποστηρίζω. Ενα περιβάλλον εμπιστοσύνης και καλής πρόθεσης είναι απαραίτητο για να έρθουν τα μέρη κοντά και να επιτευχθεί η από μακρού επιζητούμενη λύση του Κυπριακού."

    Καταλήγοντας, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος τονίζει: "Η δέσμευσή μου στην ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα είναι σταθερές και αποφασιστικές."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Δε δικαιολογείται πανικός

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δε δικαιολογείται πανικός από το κοινό, μετά το χθεσινό σεισμό, αφού εκτιμάται ότι η μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα συντελεί στην εκτόνωση της ενέργειας που έχει συσσωρευθεί στην περιοχή του σεισμού, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης ενός νέου ισχυρού σεισμού.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στην οποία καλείται το κοινό να μη δίνει πίστη σε διαδόσεις και φήμες και να ακολουθεί τις οδηγίες των υπεύθυνων φορέων του κράτους που θα το τηρεί συνέχεια ενήμερο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μετά τον κυρίως σεισμό ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες φαίνεται να εξασθενούν σε μέγεθος με το χρόνο.

    Μέχρι τις 11 σήμερα το πρωϊ, προσθέτει, έχουν καταγραφεί πέραν των 110 μετασεισμικών δονήσεων μεγέθους 3 με 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύεται στρατιωτικά

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενόσω τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο, η αμυντική θωράκιση σε συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις τουρκικές απειλές.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "η τουρκική πλευρά χωρίς να ερυθριά απειλεί με το συνηθισμένο της τρόπο συμπεριφοράς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, όταν η ίδια κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου διέπραξε το έγκλημα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, έχει στην Κύπρο 35.000 στρατό, 400 άρματα μάχης, πολεμικά σκάφη ελλιμενισμένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η τουρκική αεροπορία παραβιάζει επανειλημμένα τον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Κύπρου. Το υπό κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου περιγράφεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ως η πλέον στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου. Υπό την προστασία αυτού του κατοχικού στρατού ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο ούτω καλούμενο τουρκοκυπριακό κράτος, αντίθετα από τις εγγυήσεις που υπέγραψε η ίδια η Τουρκία, η οποία είναι και η μόνη χώρα που το αναγνώρισε".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πρότεινε άμεση πλήρη αποστρατικοποίηση και αριθμητική ενίσχυση της Ειρηνευτικής Δύναμης με πλήρη κάλυψη των δαπανών της από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η τουρκική πλευρά επανειλημμένα απέρριψε την πρόταση αυτή και αρνήθηκε να συνομιλήσει επί του θέματος.

    Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική της ικανότητα ως αποκλειστικά δύναμη αποτροπής από τυχόν προσπάθεια των κατοχικών στρατευμάτων να προελάσουν προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, τη στιγμή που η Ελλάδα εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου.

    "Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης και όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων είναι η ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα βοηθηθεί τα μέγιστα εάν και η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την πρόταση για αποστρατικοποίηση", είπε ο κ. Κασουλίδης και κατέληξε:

    "Ενόσω, όμως, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο, η αμυντική θωράκιση σε συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις τουρκικές απειλές".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Εκτενείς συνομιλίες θα έχει ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για εξαήμερη επίσκεψη, θα έχει ''εκτενείς συνομιλίες πάνω στις κύριες πτυχές του Κυπριακού'', που θα είναι υποβοηθητικές των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη για συνολική επίλυση του προβλήματος.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν, μετά από ημίωρη συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Πρόσθεσε ότι ο Σερ Ντέιβιντ "θα έχει πολλές συναντήσεις και σε βάθος συζητήσεις", αλλά επεσήμανε πως δε θα ετοιμάσει ο,τιδήποτε το συγκεκριμένο.

    "Αυτό δεν αποτελεί δικό του έργο," τόνισε ο κ. Μάντεν, και είπε ότι ο κ. Χάνεϊ θα επιδιώξει να έχει ενταντικές διαβουλεύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, για να διαπιστώσει τον τρόπο που αυτές συσχετίζονται ως μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας.

    Σκοπός 1της εδώ επίσκεψής του, συνέχισε, είναι να υποβοηθήσει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι η Βρετανία δε χαρακτηρίζει οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού ως καθοριστική. Τόνισε ότι θα αποτελούσε σφάλμα να πει κάποιος ότι ο Σερ Ντέιβιντ θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο θέμα της ασφάλειας.

    Το σημαντικό είναι να βρεθεί συνολική λύση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος και αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί η Βρετανία, εξήγησε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της επίσκεψης του κ. Χάνεϊ και των ενεργειών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Κυπριακό, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής σημείωσε ότι και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε:

    "Υπάρχει η ευρωπαϊκή πτυχή του Κυπριακού, με δεδομένη την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη, και φυσικά συνομιλούμε με τους εταίρους μας, αφού τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία είναι σημαντικοί εταίροι."

    Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι ο Σερ Ντέιβιντ εκπροσωπεί τη Βρετανία και ενεργεί εκ μέρους της.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκομ Ρίφκιντ θα επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Μάντεν είπε ότι αυτές είναι "εικασίες σ' αυτό το στάδιο". Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Ρίφκιντ είναι προσωπικά δεσμευμένος στο Κυπριακό, επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον και είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Ο Κάβανο αναλαμβάνει προσωρινά το Κυπριακό

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κέρι Κάβανο, Διευθυντής του Γραφείου Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα χειρίζεται προσωρινά το κυπριακό πρόβλημα.

    Η διευθέτηση αυτή έγινε μετά τη μετάθεση του μέχρι τώρα Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τζέιμς Γουίλλιαμς, ο οποίος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στο Υπουργείο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι δε γνωρίζει ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Γουίλλιαμς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Ιδιωτικής φύσεως η επίσκεψη Ντενκτάς στη Γερμανία

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ιδιωτικής φύσεως και καμιά επίσημη χροιά δεν είχε η επίσκεψη του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γερμανία.

    Μετά την πληροφορία ότι ο Ντενκτάς θα επισκέπτετο τη Γερμανία, κινητοποιήθηκε η διπλωματική αποστολή της Κύπρου στη Βόννη και σε επαφή με το γερμανικό ΥΠΕΞ της ελέχθη επίσημα ότι η επίσκεψη Ντενκτάς ήταν ιδιωτικής φύσεως.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, η συνάντηση με αξιωματούχο του γερμανικού ΥΠΕΞ, κατόπιν αιτήματος του Ντενκτάς, διευθετήθηκε σε χώρο εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών και έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να αποκλειστεί η πιθανότητα αναγνώρισης του Ντενκτάς ως λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους.

    Πράγματι διευθετήθηκε γεύμα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, εκτός ΥΠΕΞ και στη δεξίωση που έδωσε η τουρκική πρεσβεία δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης.

    Ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Χόιερ συναντήθηκε στο πλαίσιο κοινού γεύματος με τον "ηγέτη της Τ/κ κοινότητας" Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Οι Βρετανοί δε μιλούν εκ μέρους άλλων

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Βρετανοί δεν μας έδωσαν ποτέ την εντύπωση ότι μιλούν εκ μέρους άλλων.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενεργεί ως εκπρόσωπος των τριών ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις που έκανε επί του θέματος σήμερα το πρωί ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μάντεν, είπε ο Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενεργεί αποκλειστικά εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Σερ Ντέιβιντ στην Αγκυρα και την Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "έχουμε κάποιες πληροφορίες για τις συναντήσεις του κ. Χάνεϊ".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ότι από μέρους της Βρετανίας υπάρχει σχέδιο για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε εκ νέου στις δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας, ο οποίος είπε ότι ο κ. Χάνεϊ δεν έχει σχέδιο να μεταφέρει και δεν πρόκειται να επικεντρώσει την προσοχή του πάνω σε μία από τις πτυχές του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση τί αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση από την επίσκεψη Χάνεϊ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "είναι φρονιμότερο να αναμένουμε τον κ. Χάνεϊ να έρθει στην Κύπρο, να μιλήσουμε απευθείας μαζί του και μετά να πούμε οτιδήποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Γερμανός διαψεύδει ότι επισκέφθηκε τα κατεχόμενα

    Βρυξέλλες, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Γερμανός ανώτερος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις", το οποίο υποστηρίζει ότι επισκέφθηκε με αποστολή της Ευρωβουλής τα κατεχόμενα και είχε επαφές με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Φράνς Βίλερ, που είναι Γενικός Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας για τη λειτουργία των Επιτροπών και των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε επιστολή που έστειλε στον εκδότη της παραπάνω εφημερίδας Σουλεϊμάν Εργκόκλου, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι συμπεριλήφθη το όνομά του στην αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από Γερμανούς ανώτερους υπαλλήλους της Ευρωβουλής.

    Διαψεύδοντας τη συμμετοχή του στην αποστολή, ο κ. Βίλερ εκφράζει ακόμη την απορία του για τη σκοπιμότητα αυτού του ανυπόστατου και παραπλανητικού, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσιεύματος και ζητεί να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της διάψευσης.

    Η αντίδραση του κ. Βίλερ, έγινε μετά από επιστολές του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη, προς τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, με τις οποίες είχε καταγγείλει την παράνομη διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπων του παράνομου καθεστώτος, τον προηγούμενο Μάιο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [10] Επτά Βρετανοί βουλευτές στην πορεία της Μόρφου

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως έκφραση της συμπαράστασής τους στον αγώνα όλων των προσφύγων της Κύπρου για επιστροφή, θεωρούν τη συμμετοχή τους στην πορεία της Μόρφου, την ερχόμενη Κυριακή, επτά Βρετανοί βουλευτές που θα πάρουν μέρος σ' αυτή.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βρετανοκυπριακής Επιτροπής, Εργατικός βουλευτής Αλαν Μίλ, σημειώνοντας ότι οι επτά Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Ο κ. Μιλ σημειώνει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του καταδικάζουν έντονα την εξαγωγή της τρομοκρατίας από την Τουρκία και τις θηριωδίες των "Γκρίζων Λύκων", τον περασμένο Αύγουστο, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Δερύνεια.

    "Η Κύπρος είναι μία και αδιαίρετη και όλοι οι κάτοικοί της πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζούν και να διακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρο το νησί", αναφέρουν οι Βρετανοί βουλευτές. Παράλληλα, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των ηρώων της Κύπρου, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    "Τα 22 χρόνια κατοχής της Κύπρου αποτελούν προσβολή και ντροπή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα" αναφέρουν, προσθέτοντας ότι αυτή πρέπει να τερματιστεί.

    Επίσης διαβεβαιώνουν ότι θα εργασθούν μέσα στη βρετανική Βουλή και σε διεθνή βήματα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, για τον τερματισμό του δράματος των αγνοουμένων και για ένα ελεύθερο και ενωμένο νησί.

    Στην ανακοίνωση του, ο κ. Μίλ αναφέρει ότι, εκτός από τους Βουλευτές, στην πορεία των Μορφιτών θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από το Δήμο Μπάρνετ, του Λονδίνου, ο οποίος έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο της κατεχόμενης Μόρφου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.94 (+0.07)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.31 (-0.11)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.39 (+0.04)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.69 (-0.08)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.47 (+0.88)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.49 (-0.44)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.54 (+0.82)
         Αλλες Εταιρείες                        80.10 (-0.10)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 595123.000
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Συνάντηση εμπειρογνωμόνων στη Λάρνακα για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Κύπρο από τις 14-16 Οκτωβρίου Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή του Πολυετούς Προγράμματος Θαλάσσιων Μεταφορών στη Μεσόγειο.

    Τη συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης θα κηρύξει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης στο ξενοδοχείο "Γκόλντεν Μπέι" στη Λάρνακα.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η συζήτηση και ο εντοπισμός περιφερειακών σχεδίων για τη σταδιακή υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Θαλάσσιων Μεταφορών.

    Θα συμμετάσχουν επίσης οι ναυτιλιακές και λιμενικές αρχές των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και των υπόλοιπων 11 τρίτων κρατών της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης. Θα συμμετάσχουν επίσης διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Διήμερο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Κύπρο

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σεμινάριο με θέμα την εναρμόνιση της Κύπρου με το Κοινοτικό Κεκτημένο-Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, αρχίζει αύριο στη Λάρνακα.

    Στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Παλμ Μπιτς" θα μετάσχουν η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν, η επίσης Ευρωβουλευτίνα Μέχτιλτ Ρότε, αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών καθώς επίσης και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και κοινωνικοί παράγοντες.

    Επίσης έχουν προσκληθεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Πανεπιστήμιο και οι τράπεζες.

    Aύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, θα εκθέσει την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Θάνος Μιχαήλ θα κάνει τη γενική εισαγωγή στο υπό εξέταση θέμα.

    Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Το διήμερο ευρωπαϊκό σεμινάριο διοργανώνεται από το Ιδρυμα Friedrich-Ebert της Γερμανίας (FES) σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κοινονικοπολιτικών Μελετών της Κύπρου (ΙΚΜΕ) στο πλαίσιο της σειράς "Ευρωκολλέγιο".

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΙΚΜΕ Ρένος Πρέντζας αναμένεται ότι το σεμινάριο θα έχει θετικές επιδράσεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Πρέντζας ανέφερε επίσης ότι παρόμοιο σεμινάριο είχε πραγματοποιηθεί το 1994 και έληξε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Διορισμός Φινλανδού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό

    Λευκωσία, 10/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει διορίσει τον Ταίστο Καλέβι Σόρσα, ως Ειδικό Απεσταλμένο της για το Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Φινλανδίας όπως και κάθε πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της προώθησης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού".

    Χαρακτηρίζοντας τον "πολύ σημαντική προσωπικότητα", ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο κ. Καλέβι Σόρσα διετέλεσε για σειρά ετών Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.

    "Ως εκ τούτου", παρατήρησε, "ο διορισμός του αποτελεί σημαντική εξέλιξη και είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντος της Φινλανδίας για το Κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φως της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια συμμετοχή της χώρας αυτής στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 10 October 1996 - 18:14:17