Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 79 μετασεισμικές δονήσεις
  • [02] Η Γκριν επιτίθεται κατά του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ
  • [03] Συνάντηση Κυπριανού - Γκριν
  • [04] Ρίφκιντ: Σημαντικό το 1997 για την Κύπρο

  • [01] 79 μετασεισμικές δονήσεις

    Λευκωσία, 12/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εβδομηντα-εννέα μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τις 7 χθες το βράδυ μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί από το Σεισμολογικό Σταθμό του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, καταγράφηκαν επτά μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 4 μέχρι 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, 37 δονήσεις μεγέθους από 3 μέχρι 4 βαθμών και 34 δονήσεις μεγέθους κάτω των 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Η Γκριν επιτίθεται κατά του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία, 12/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επίθεση κατά του Ολλανδού κοινοτικού επιτρόπου για εξωτερικές υποθέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ εξαπέλυσε σήμερα η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολίν Γκριν για τη στάση του έναντι της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε ''ανόητη'' την απόφαση του Ηανς Βαν Ντεν Μπρουκ να συνεχισθεί η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, παρά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η κ. Γκριν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα επικρίνει έντονα τη στάση του Ολλανδού επιτρόπου και θα συνεχίσει να εξασκεί πιέσεις επί της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού.

    Οπως εξήγησε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, της ισχυρότερης στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το 1996 και αναβάλλει για αργότερα την εξέταση των χρηματοδοτήσεων για το 1997.

    Αναφέρθηκε στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επέκριναν έντονα την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική της έναντι της Κύπρου και των Κούρδων.

    Σ' αντίθεση μ' αυτά, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    "Αυτό είναι ανοησία. Θα πρέπει να εξασκηθεί πίεση και θα την εξασκήσουμε," τόνισε με αποφασιστικότητα η κ. Γκριν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κυπριανού - Γκριν

    Λευκωσία, 12/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κυπριακή διακομματική αντιπροσωπεία πιθανόν να παραστεί σε συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προσεχείς ημέρες στην οποία θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν. Για το θέμα αυτό, είπε, θα συνεννοηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού έφερε ως παράδειγμα την προηγούμενη διακομματική αποστολή στο Στρασβούργο, όπου υπήρξε συζήτηση και υιοθετήθηκαν δύο ισχυρά ψηφίσματα, που επέκριναν έντονα την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό και το Κουρδικό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την κ. Γκριν "πάρα πολύ χρήσιμη" και είπε ότι τον ενεθάρρυνε η αποφασιστικότητα της κ. Γκριν να προχωρήσει στη διεκδίκηση των δικαίων της Κύπρου, θέτοντας τέρμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    "Πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι η πολιτική και οι προσπάθειές της, που θα καταβληθούν εντός των ημερών είναι μεγάλης σημασίας".

    Σε δηλώσεις της η κ. Γκριν είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό γι' αυτήν να συναντήσει και ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Κυπριανού. Αναφορικά με τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για λύση του Κυπριακού, η κ. Γκριν παρατήρησε: "Ο,τιδήποτε που συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση μιας λύσης είναι ευπρόσδεκτο".

    Σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξη των 217 μελών της Σοσιαλιστικής Ομάδας για παγοποίηση των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, εκτός και αν η χώρα αυτή κινηθεί σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Είπε ότι η πολιτική της ομάδα κατέθεσε τροπολογίες.

    Σε δήλωση ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η κ. Γκριν επιτέθηκε κατά του Ολλανδού κοινοτικού επιτρόπου για εξωτερικές υποθέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ για την απόφασή του να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας, παρά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί του αντιθέτου. (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Ρίφκιντ: Σημαντικό το 1997 για την Κύπρο

    Λονδίνο, 12/10/1996 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ δήλωσε ότι το 1997 θα είναι ένα σημαντικό έτος για την Κύπρο, διαβλέποντας ότι πιθανόν να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπρικό γιατί υπάρχει τώρα μια ευκαιρία, κατά την εκτίμησή του.

    Ο κ. Ρίφκιντ απαντούσε σε ερώτηση που υπέβαλε ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Συναγερμό στο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος που έληξε χθες στο Μπόρνμουθ.

    Σε μιαν περίοδο, είπε ο κ. Ρίφκιντ, που έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος σε πολλά άλλα μεγάλα διεθνή προβλήματα, στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει τίποτα κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία για επίτευξη προόδου.

    Ο κ. Ρίφκιντ πρόσθεε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τα οφέλη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, σε σχέση και με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες και ότι θα υπάρξουν περισσότερες δυσκολίες εάν η Κύπρος παραμείνει μοιρασμένο νησί.

    Είπε, επίσης, ότι το Κυπριακό θα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για να το αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν όχι αργότερο από έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δηλαδή στο τέλος του 1997 στη χειρότερη περίπτωση. "Ετσι το 1997 θα είναι μια σημαντική χρονιά", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ρίφκιντ είπε, ακολούθως, ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να αναλάβει ξεχωριστή πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ότι αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων, διότι έχει άμεση εμπλοκή λόγω των ιστορικών δεσμών με την Κύπρο και του γεγονότος ότι είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις δύο στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Βρετανία στην Κύπρο και στη μεγάλη Ε/κ κοινότητα που διαμένει στη Βρετανία.

    Τέλος, ο κ. Ρίφκιντ σημείωσε ότι σε πολλά διεθνή προβλήματα, το δύσκολο μέρος είναι να αντιληφθεί κανείς ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου είναι το τελικό αποτέλεσμα που είναι γνωστό, δηλαδή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αποδεχθούν μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη δημοκρατία.

    Αρα, κατέληξε, αφού το αποτέλεσμα είναι συμφωνημένο, δε θα είναι αδύνατο να φθάσουμε μέχρι εκεί, χωρίς φυσικά, όπως είπε, να υποτιμούνται οι δυσκολίες στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το εδαφικό και τις εξουσίες της ομόσπονδης κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Saturday, 12 October 1996 - 18:06:01