Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Η πολιτική της Τουρκίας είναι να σκοτώνει όποιον περάσει τη γραμμή αντιπαράθεσης
  • [02] Χάνεϊ: Ανάγκη για λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών
  • [03] Το ΚΥΠΕ έχει τα ψηλότερα ποσοστά πρόσβασης στο Internet
  • [04] Πρόωρο να αισιοδοξούμε για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [05] Αισιόδοξος για συνάντηση το 1997 είναι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [06] Εξετάζεται ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣΑ
  • [07] Κυπριακό διάβημα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [08] Παραδόθηκε η σορός του Πέτρου Κακουλλή
  • [09] ΗΠΑ και Βρετανία τονίζουν την ανάγκη λύσης του Κυπριακού
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Aύριο η κηδεία του Πέτρου Κακουλλή
  • [12] Εντονες υποδείξεις του Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ προς τον Τούρκο Διοικητή

  • [01] ΥΠΕΞ: Η πολιτική της Τουρκίας είναι να σκοτώνει όποιον περάσει τη γραμμή αντιπαράθεσης

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η πολιτική της Τουρκίας είναι να πυροβολεί και να σκοτώνει όσους περνούν τη γραμμή αντιπαράθεσης και έχει στόχο να δώσει το μήνυμα προς αυτούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και να τους αποθαρρύνει.

    Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δολοφονία του άοπλου Ε/Κ πρόσφυγα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταδικάσει την τουρκική βαρβαρότητα προς κάθε κατεύθυνση.

    Οπως φαίνεται, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, πρέπει να έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται χρήση όπλων εναντίον αυτών οι οποίοι περνούν στα κατεχόμενα αφού κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπήρχε ένταση τις τελευταίες ημέρες που να δικαιολογεί τη δολοφονία.

    "Πρέπει να καταγγείλουμε προς πάσα κατεύθυνση και να υποδείξουμε ότι πρέπει τα μηνύματα και οι θέσεις από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλοι όσοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον και ευαισθησία για το Κυπριακό να πουν ξεκάθαρα ότι προχωρούν οριστικά για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα σε βάρος της Κύπρου", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας για ανταλλαγή απόψεων και ότι αύριο αναμένονται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις.

    Ο Υπουργός είπε ότι θα οριστικοποιηθούν οι ενέργειες που θα γίνουν στη συνέχεια και συμπεριέλαβε σε αυτές την εισήγηση για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα έχει κοινή συνάντηση σήμερα με του Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους διαβιβάσει τη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για τη στυγερή δολοφονία.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει μεταφέρει προς όλους και τα εγκλήματα αλλά ταυτόχρονα και τη θέση ότι η απάντηση σ'αυτά είναι η επίσπευση της λύσης του Κυπριακού και η ουσιαστικότερη εμπλοκή όλων για να μπορέσει να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα.

    "Η απάντηση στην αγωνία και στις τραυματικές εμπειρίες είναι η λύση του προβλήματος", σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Οπως πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, η Τουρκία ανησυχεί για το γεγονός ότι όλοι πλέον αποφάσισαν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέρμα στο Κυπριακό, ότι η αμερικανική πρωτοβουλία προχωρεί, ενώ σύντομα θα αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

    Η Τουρκία, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, δεν επιθυμεί λύση του προβλήματος αλλά διαιώνιση της κατάστασης.

    "Αυτή τη στιγμή η καταγγελία των εγκλημάτων σε όλα τα παγκόσμια βήματα έχει περάσει ότι εδώ δεν πρόκειται για κάποιες συγκρούσεις αλλά για καθαρά εγκλήματα, στυγνές δολοφονίες αθώων ανθρώπων", τόνισε ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι εάν αυτή τη στιγμή παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι γιατί συνειδητοποίησαν όλοι ότι η κατάσταση δεν μπορεί να περιμένει. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην ανθρώπινη πλευρά της κατάστασης.

    Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, είναι ότι έχει διευθετηθεί όπως μεταβεί γιατρός της ειρηνευτικής δύναμης στα κατεχόμενα προκειμένου να παραστεί στη νεκροψία, που αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί και στη συνέχεια η σορός του Πέτρου Κακουλλή να παραδοθεί στις κυπριακές αρχές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Χάνεϊ: Ανάγκη για λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tην ανάγκη να επιτευχθεί μια λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των δύο πλευρών, επεσήμανε ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Μιλώντας σε εκπομπή χθες βράδυ της παγκόσμιας υπηρεσίας του BBC για τη στυγερή δολοφονία του 58χρονου Πέτρου Κακουλή από Τούρκους στρατιώτες, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι τα Ηνωμένα εθνη για χρόνια τώρα προσπαθούν στην Κύπρο και αν δε βρισκόταν εκεί η Ειρηνευτική Δύναμη, θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα.

    "Υπάρχουν ωστόσο περιορισμοί στις δυνατότητες (των ΗΕ) να βελτιώσουν την κατάσταση", παρατήρησε ο Σερ Ντέιβιντ, και αναφέρθηκε στην έκκληση του οργανισμού όπως οι δύο πλευρές σταματήσουν τη χρήση ένσφαιρων πυρών στα φυλάκια, τα οποία είναι πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή καθώς επίσης και προβούν σε περαιτέρω απαγκίστρωση των φυλακίων στην περιοχή.

    "Τα ΗΕ κάνουν ό,τι μπορούν", είπε και πρόσθεσε: "Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι λάθος η κύρια προσπάθεια να εκτραπεί προς τη δημιουργία μιας βραχυπρόθεσμης κατευναστικής κατάστασης".

    Οπως υπέδειξε ο Βρετανός αξιωματούχος "εκεί που θα πρέπει να συγκεντρωθεί η μεγάλη προσπάθεια είναι να επιτευχθεί μια λύση, μια για πάντα, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των δύο πλευρών και που θα τερματίζει τις καταστάσεις οι οποίες είναι τόσο δύσκολες να αστυνομευθούν και που οδηγούν σε τραγωδίες όπως τη σημερινή (χθεσινή)", είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, όπως είπε ο Σερ Ντέιβιντ, κατέστησε ξεκάθαρο ότι διαπραγματεύεται για ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος.

    Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι θα υπάρχει μία Ελληνοκυπριακή ζώνη και μία Τουρκοκυπριακή και υπεράνω αυτών μία κεντρική κυβέρνηση, η οποία θα χειρίζεται έναν αριθμό κοινών συμφερόντων, όπως την εξωτερική πολιτική, την πολιτική για το εμπόριο και την κεντρική τράπεζα.

    "Αυτό δεν είναι το θέμα στο οποίο υπάρχει διένεξη μεταξύ των δύο αλλά οι λεπτομέρειες και το θέμα της ασφάλειας τα οποία είναι πολύ, πολύ ευαίσθητα και δύσκολα να διευθετηθούν", κατέληξε ο Βρετανός διπλωμάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Το ΚΥΠΕ έχει τα ψηλότερα ποσοστά πρόσβασης στο Internet

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα ψηλότερα ποσοστά πρόσβασης έχει η σελίδα του ΚΥΠΕ στο διεθνές διαδίκτυο Internet, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, από άλλες σελίδες που ετοιμάζονται από άλλους οργανισμούς.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν μέλη της "Λίστας Κύπρου", η οργάνωση που παρακολουθεί το Internet, οι δύο καθημερινές εκπομπές του ΚΥΠΕ στα ελληνικά καθώς και η καθημερινή εκπομπή στα αγγλικά συγκεντρώνουν ψηλά ποσοστά πρόσβασης ανάμεσα σ'αυτούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο μέσω του διεθνούς αυτού διαδικτύου.

    Συνολικά η Ανασκόπηση του Πρωϊνού Κυπριακού Τύπου παρακολουθείται ανελλιπώς ή κάποτε από το 90,24%.

    Αυτοί που παρακολουθούν σε συνεχή βάση ανέρχονται στο 65,85% και αυτοί που παρακολουθούν κάποτε ανέρχονται στο 24,39%. Μόνο το 9,76% δεν παρακολουθεί την Ανασκόπηση του Πρωϊνού Κυπριακού Τύπου του ΚΥΠΕ.

    Στα ίδια ποσοστά παρακολούθησης κυμαίνονται και οι ειδήσεις που αποστέλλονται στα ελληνικά.

    Οι ειδήσεις που αποστέλλει στα αγγλικά το ΚΥΠΕ παρακολουθούνται ανελλιπώς ή κάποτε από το 70,73%.

    Ποσοστό 51,22% παρακολουθεί ανελλιπώς τις ειδήσεις του ΚΥΠΕ στα αγγλικά ενώ ποσοστό 19,51% παρακολουθεί κάποτε. Το 29,27% δεν παρακολουθεί την εκπομπή αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Πρόωρο να αισιοδοξούμε για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολοι πρέπει να αισιοδοξούμε για την πραγματοποίηση μιας απευθείας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το 1997, αλλά είναι πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή να καταλήξουμε σε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για την προοτπική της αίσιας έκβασής της.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι έχει την πεποίθηση ότι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν το 1997 και ότι διαβλέπονται πιο εύκολα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αισιοδοξούμε, είπε ο κ. Κασουλίδης, ότι μέχρι την περίοδο εκείνη θα γίνει μια ενδελεχής και σωστή προετοιμασία για να γίνουν παραγωγικές συνομιλίες.

    "Η αισιοδοξία μας έγκειται στο ότι υπάρχει από μέρους μας η απαραίτητη πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, και ερμηνεύω ότι η αισιοδοξία του Σερ Ντέιβιντ στηρίζεται στο ότι είδε με θετικό τρόπο την ομιλία του Προέδρου στα ΗΕ και την επιστολή του Ντενκτάς," εξήγησε.

    "Τίποτε πέραν αυτών δεν υπάρχει," εξήγησε ο Εκπρόσωπος. Σε ερώτηση αν διευκρινίστηκε περισσότερο το κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Βρετανού αντιπροσώπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για τη χθεσινή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της πλευράς μας.

    "Ο Σερ Ντέιβιντ παρουσίασε διάφορα ερωτήματα που αφορούν επί μέρους λεπτομέρειες της άποψης της πλευράς μας για το θέμα της ασφάλειας," πρόσθεσε και είπε ότι οι απαντήσεις του Πρόεδρου Κληρίδη σχολιάζοντο από το Βρετανό διπλωμάτη.

    Σε ερώτηση αν κρίνεται ως θετική η αντιμετώπιση του Σερ Ντέιβιντ στις απαντήσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει και ανέφερε ότι στο στάδιο αυτό τίθονται δύο ερωτηματικά, πρώτο αν γίνεται δεκτή η ιδέα της αποστρατικοποίησης, της παρουσίας της διεθνούς δύναμης και των ρυθμίσεων των εγγυήσεων και δεύτερο αν χρειάζεται να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του θέματος για να δεχθεί κάποιος αυτή την αρχή.

    "Εμείς εγείρουμε περισσότερο το θέμα της αρχής αλλά η άλλη πλευρά ίσως θα θέλει να δει τις λεπτομέρειες, τις οποίες συλλέγει τώρα ο Σερ Ντέιβιντ με την εργασία που κάνει, " είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έγινε μια ενδελεχής εργασία στο κεφάλαιο ασφάλεια ώστε να μπορέσουν οι πλευρές να τοποθετηθούν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Βρετανός επίσημος θα έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή. Αύριο το πρωί ο Σερ Ντέιβιντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και μετά θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Αισιόδοξος για συνάντηση το 1997 είναι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αισιοδοξία ότι το 1997 θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη για προπαρασκευαστική εργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επαφές του στην Κύπρο θα βοηθήσουν στο να προχωρήσει η διαδικασία.

    Ο Σερ Ντέιβιντ προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε ενάμισι ώρα.

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης, στη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη, συζητήθηκαν σε βάθος διάφορα θέματα αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

    Επίσης, είπε, συζήτησαν το χθεσινό τραγικό γεγονός και την επιθυμία να μειωθεί η ένταση και οι κίνδυνοι στη νεκρή ζώνη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν οι τρόποι να σταματήσει αυτός ο κύκλος των τραγικών γεγονότων, σημειώνοντας ότι το 1996 έγιναν πολλά.

    Ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά, με διακριτικό τρόπο. Είπε μόνο ότι θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη αυτή τη βδομάδα και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα συζητηθούν όλα τα κύρια θέματα, δηλαδή το συνταγματικό, το εδαφικό, η επιστροφή των προσφύγων και το θέμα της ασφάλειας.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει περισσότερο έδαφος, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η διαπίστωση του κοινού εδάφους είναι κάτι το ευκολότερο σαν προχωρούμε. Επανέλαβε ότι βρήκε την ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πολύ υποβοηθητική. Παρατήρησε, επίσης, μερικά θετικά στοιχεία στην επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς τον περασμένο Ιούλιο τα οποία έδειχναν ότι υπάρχουν μερικά σημεία όπου υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εργασία. Το κοινό έδαφος, είπε, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα. "Είναι σαν το έδαφος που αναδύεται μετά την υποχώρηση της παλίρροιας", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι (το κοινό έδαφος) βρίσκεται εκεί συνέχεια αλλά δεν έχει διαπιστωθεί σωστά.

    Ο Σερ Ντέιβιντ πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται μέσα στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, και ότι όλοι εργάζονται πάνω στις εγγυήσεις και την ασφάλεια που είναι αναγκαία για τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια λειτουργική λύση.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται σύντομα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε ότι είναι σημαντικό όπως οι προετοιμασίες προχωρήσουν με ειλικρίνεια ώστε μια τέτοια συνάντηση να υποστηριχθεί με λεπτομερείς συμφωνίες.

    "Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια τέτοια συνάντηση το 1997, δε θέλω να θέσω χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επιτείνουμε την προπαρασκευαστική εργασία, και ελπίζω ότι οι συναντήσεις μου εδώ θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία."

    Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Χαν Σουγκ Τζου και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου θα πρέπει να γίνει αρκετή εργασία, ενώ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν μετά τις εκλογές και το Κυπριακό θα είναι πάνω στη διεθνή ημερήσια διάταξη. "Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για μια λύση", είπε.

    Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά διαδικασία δε θα εκτροχιαστεί.

    Ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορέσουν να επαναφέρουν τη συζήτηση θεμάτων όπως την κατάργηση της χρήσης ένσφαιρων πυρών στη γραμμή αντιπαράταξης και την απαγκίστρωση σε μερικά φυλάκια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τέτοιων περιστατικών.

    Σε ερώτηση αν θα θέσει αυτό το θέμα στο Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε καταφατικά, ενώ σε ερώτηση αν θα απαιτήσει οτιδήποτε απ'αυτόν, ο Σερ Ντέιβιντ είπε "δεν είμαι σε θέση να απαιτήσω, βρισκόμαστε στην εποχή της πειθούς", διευκρινίζοντας ότι πάντα προσπαθεί να χρησιμοποιεί τη "φιλική πειθώ".

    Σε ερώτηση αν μεταφέρει οποιεσδήποτε ιδέες για το θέμα της ασφάλειας, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι δε βρίσκεται στην Κύπρο με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή σχέδια ή σχεδιαγράμματα. "Ερχομαι με πολλές ερωτήσεις και θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στις επόμενες βδομάδες ή μήνες αν αυτές οι ιδέες θα γίνουν πραγματικότητα", είπε.

    Εξάλλου, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η επίσκεψή του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, δεν εξαρτάται από τη δική του επίσκεψη. Ο κ. Ρίφκιντ, είπε ο Σερ Ντέιβιντ, ενδιαφέρεται πολύ (για το Κυπριακό) και είναι αποφασισμένος να συνεισφέρει στη λύση του.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα ενημερώσει τον κ. Ρίφκιντ για τις επαφές του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Εξετάζεται ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣΑ

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή εξετάζεται από την κυπριακή κυβέρνηση και θα εξετασθεί και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης βρίσκεται σε συνεχή επαφή, και θα αποφασισθεί κατά πόσο θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να συναντήσει ξεχωριστά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Παρασκευή και την ερχομένη βδομάδα θα ορισθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Τώρα, ανέφερε, η κυβέρνηση ζυγίζει κατά πόσο μια προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι προς όφελος της Κύπρου.

    Σε ερώτηση αν έχει αλλάξει οτιδήποτε από τις προηγούμενες δολοφονίες στη Δερύνεια και τη Λευκωσία (του εθνοφρουρού), ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το νέο στοιχείο που υπάρχει τώρα είναι η νέα δολοφονία από τους Τούρκους, η οποία έγινε χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία, προμελετημένη, εν ψυχρώ και είναι η τέταρτη διαδοχικά στη σειρά.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα γράψει "εξ υπαρχής" την απαντητική του επιστολή στον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η χθεσινή τέταρτη δολοφονία και ο τρόπος με τον οποίο έγινε επιδεικνύει πλήρως την κακοπιστία και την κακή πρόθεση του τουρκικού καθεστώτος.

    "Η τελευταία δολοφονία ανοίγει ξανά το κεφάλαιο των προηγουμένων δολοφονιών και δημιουργεί μια γενικότερη αναθεώρηση της θέλησης και της πολιτικής της άλλης πλευράς," είπε και εξήγησε ότι τώρα υπάρχει το θέμα της προσέγγισης με την οποία θα αντικρισθεί το όλο θέμα.

    Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την τελευταία δολοφονία ως μεμονωμένο γεγονός, εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα απευθύνει κάποια έκκληση προς το κοινό υπό το φως της χθεσινής δολοφονίας, που καταδεικνύει ότι ο κατοχικός στρατός πυροβολεί για να σκοτώνει, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και θα πρέπει να περάσει το μήνυμα στο κοινό ότι δεν πρέπει να δίνονται τέτοιου είδους αφορμές στον Αττίλα.

    "Είμαι σίγουρος ότι η χθεσινή δολοφονία πρόκειται για λάθος ή απροσεξία από μέρους του δολοφονηθέντος. Θα ήταν καλό να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση από πλευράς του κοινού για να μην παρέχονται τέτοιου είδους ευκαιρίες στον Αττίλα και να χάνονται άδικα ζωές," είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Κυπριακό διάβημα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Λευκωσία, 14/10/1996 (KYΠE) -- Οι χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από ότι έχουν κάνει μέχρι σήμερα και να δώσουν ένα δυναμικό μήνυμα προς την Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι οι πράξεις τους δεν είναι ανεκτές.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο στους οποίους και επέδωσε διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τη χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Ε/Κ Πέτρου Κακουλλή από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Η δολοφονία αυτή, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά αποτελεί κομμάτι μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών με σκοπό να αποθαρρύνουν όσους ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι παρουσιάστηκαν στους διπλωμάτες σε λεπτομέρεια τα γεγονότα σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες που υπάρχουν ενώ δόθηκε σε όλους σχετικός χάρτης που παρουσιάζει το σημείο που βρισκόταν το θύμα κατά την ώρα της δολοφονίας του, 40-60 μέτρα από τη γραμμή από όπου αρχίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    "Παρουσιάσαμε λεπτομέρειες, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας που δείχνει ότι το θύμα είχε σηκώσει τα χέρια και δεν υπήρχε λόγος να θεωρηθεί κίνδυνος για τους Τούρκους στρατιώτες. Πυροβολήθηκε μια φορά, γονάτισε, πυροβολήθηκε ξανά και όταν βρισκόταν στο έδαφος πυροβολήθηκε για τρίτη φορά", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, υπογραμμιζοντας ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι πρόθεση ήταν η δολοφονία του.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι ανάμεσα στους μάρτυρες είναι και Κύπριος αστυνομικός των βρετανικών Βάσεων ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στους ξένους πρέσβεις δεν αμφισβητήθηκαν.

    Η εγκληματική ενέργεια καταδικάστηκε από όλους και το διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης θα διαβιβαστεί προς της κυβερνήσεις τους, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη νέα δολοφονική ενέργεια των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξετάζεται μια σειρά επιλογών αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. "Οριστικοποίηση των τελικών χειρισμών θα γίνει σήμερα ή αύριο το αργότερο", σημείωσε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομολογό του Θεόδωρο Πάγκαλο και ότι θα έχει και δεύτερη εντός της ημέρας σε μια προσπάθεια αξιολόγησης των διαφόρων επιλογών και χειρισμών για συντονισμένες ενέργειες.

    Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Ενόσω υπάρχουν στην Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα θα πρέπει να αναμένουμε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι αυτά τα γεγονότα επιβάλλουν πολλαπλασιασμό των προσπαθειών όσων θέλουν να συμβάλουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος, κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Παραδόθηκε η σορός του Πέτρου Κακουλλή

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι κατοχικές αρχές παρέδωσαν το μεσημέρι τη σορό του Πέτρου Κακουλλή, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες, και ήδη μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Λάρνακας, όπου θα γίνει νεκροψία.

    Οι Τούρκοι κατακτητές παρέδωσαν τη σορό του 58χρονου Κακουλλή σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, στον Αγιο Νικόλαο μέσα στη βρετανική βάση Δεκέλειας, και τα Ηνωμένα Εθνη την παρέδωσαν στις Αρχές της Δημοκρατίας.

    Τη νεκροψία επί της σορού του άνανδρα δολοφονηθέντα συνταξιούχου πυροσβέστη θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης, τον οποίο κάλεσε ειδικά η κυπριακή κυβέρνηση από τη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] ΗΠΑ και Βρετανία τονίζουν την ανάγκη λύσης του Κυπριακού

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την έντονη ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ώστε να μην επαναληφθεί οποιοδήποτε τραγικό γεγονός, όπως η χθεσινή δολοφονία του 58χρονου Πέτρου Κακουλλή από τα κατοχικά στρατεύματα, τόνισαν τόσο ο Πέσβης των ΗΠΑ όσο και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Κένεθ Μπρι και Ντέιβιντ Μάντεν, αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι "το τραγικό γεγονός μάς υπενθυμίζει την έντονη ανάγκη να προχωρήσουμε ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης".

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι υπάρχουν προτάσεις που σχετίζονται με το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η πρόταση για επέκταση της απαγκίστρωσης και της απαγόρευσης της χρήσης ένσφαιρων πυρών στη νεκρή ζώνη.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής ανέφερε επίσης ότι το θέμα της δολοφονίας θα συζητηθεί κατά τις επαφές του Αντιπροσώπου της χώρας του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με το Ραούφ Ντενκτάς. "Θα εξακριβώσουμε πού στεκόμαστε, μετά τον τελευταίο τραγικό σκοτωμό", συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε "βαθιά θλίψη" για τη δολοφονία. "Μας ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ για το τί έγινε και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι συμβαίνουν τέτοια γεγονότα", είπε.

    Ο κ. Μπριλ τόνισε την ανάγκη "να διασφαλίσουμε ότι τέτοια επεισόδια δε θα επαναληφθούν στο μέλλον" και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ "να προσπαθήσουν να κινήσουν τη διαδικασία εξεύρεσης τρόπου για επίλυση του κυπριακού θέματος".

    Αυτά τα γεγονότα, είπε ο κ. Μπριλ, αποτελούν ακόμη ένα λόγο να καταβληθεί έντονη διπλωματική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι καμιά οικογένεια, από οποιαδήποτε πλευρά, δε θα χάσει δικούς της ανθρώπους. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          85.33(+1.01)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.80 (+1.30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.60 (+1.98)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.66 (-0.14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 84.76 (+0.96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.80 (+0.70)
    Εμπορικές Εταιρείες                    70.37 (+0.56)
    Αλλες Εταιρείες                        81.72 (+0.07)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 940320.258
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Αύριο η κηδεία του Πέτρου Κακουλλή

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αύριο γύρω στις 4 το απόγευμα αναμένεται να γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία του Πέτρου Κακουλλή, από την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στο χωριό Αυγόρου.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος του δολοφονηθέντα από τους Τούρκους 58χρονου Κακουλλή.

    Νεκροψία επί της σορού διενεργείται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Λάρνακας, από τον ιατροδικαστή Πέτρο Βανέζη.

    Στο μεταξύ, ενώ το Συμβούλιο Βελτιώσεως Αυγόρου ανακοίνωσε χθες ύστερα από έκτακτη συνεδρία ότι θα αναλάβει τα έξοδα της κηδείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της όπως η κηδεία γίνει δημοσία δαπάνη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία από τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο.

    Το Συμβούλιο Βελτιώσεως Αυγόρου αποφάσισε επίσης την κήρυξη σαρανταήμερου πένθους στην κοινότητα και την προσφορά κάθε βοήθειας και συμπαράστασης προς την οικογένεια του Πέτρου Κακουλλή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Εντονες υποδείξεις του Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ προς τον Τούρκο Διοικητή

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζήτησε "με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο" από το Διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να δώσει οδηγίες στους στρατιώτες που βρίσκονται κάτω από τη διοίκησή του να μην πυροβολούν, εκτός εάν απειλείται η ζωή τους.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, αναφορικά με τη χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή από Τούρκους στρατιώτες, στην οποία γίνεται αναφορά σε δυσανάλογη αντίδραση, μια σαφής καταδίκη της τουρκικής πλευράς, παρόλο που δεν κατονομάζεται.

    "Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι συνθήκες της χθεσινής δυσανάλογης αντίδρασης, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ εμμένει στην αρχή ότι η θανάσιμη βία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε πλευρά εναντίον ατόμων που περνούν αμφότερες τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός ή εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ εκφράζει "βαθιά ανησυχία ότι για μία ακόμη φορά χάθηκε η ζωή ενός αθώου, ως αποτέλεσμα της καταδικαστέας και αχρείαστης χρήσης θανάσιμης βίας".

    Η Ειρηνευτική Δύναμη σημειώνει επίσης ότι ο θλιβερός φόνος ενός Ελληνοκύπριου πολίτη έγινε σε έδαφος, όπου δεν έχει καμία άμεση ευθύνη ή ανεξάρτητα μέσα παρακολούθησης. "Ως εκ τούτου", προσθέτει, "η ΟΥΝΦΙΣΥΠ δεν είναι σε θέση να προσθέσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αναφορικά με τις συθήκες του επεισοδίου ρίψης πυροβολισμών ούτε συμμετείχε στην καθ' αυτήν έρευνα κι ούτε της ζητήθηκε κάτι τέτιο".

    Σημειώνει όμως ότι η Δύναμη "παρευρίσκεται στις νεκροψίες" και διευθέτησε για την επιστροφή του πτώματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 14 October 1996 - 11:39:27