Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν το πάγωματων χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία
  • [02] Εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος
  • [03] Αρχίζει η ΟFFITEC
  • [04] Ανανέωση θητείας Αυξέντη Αυξεντίου
  • [05] Αυξάνεται η πιθανότητα υποβολής υποψηφιότητας
  • [06] Ξένοι βολιδοσκοπούν για αναβολή των προεδρικών εκλογών
  • [07] Τί αναμένει η Κύπρος από την ΕΕ
  • [08] Συνάντηση Φεϊσέλ - Χάνεϊ
  • [09] Προβλήματα εναρμόνισης για ναυτιλία και φιλελευθεροποιήσεις
  • [10] Η Βουλή τίμησε τον Κακουλλή
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Ζητείται η σύλληψη του "αρχηγού" της ψευδοαστυνομίας

  • [01] Οι Σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία

    Βρυξέλλες, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- H Σοσιαλιστική Ομάδα, η μεγαλύτερη σε αριθμό εδρών (217), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα υποστηρίξει στην προσεχή συνεδρία της Ολομέλειας τους Ευρωκοινοβουλίου (21-25 Οκτωβρίου), το "πάγωμα" των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία από το πρόγραμμα MEDA, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 1997.

    Την απόφασή αυτή έλαβε αρχικά το Προεδρείο και στη συνέχεια η Ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, εγκρίνοντας ομόφωνα τροπολογία που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές Πολίν Γκριν (Πρόεδρος της Ομάδας), Γιάννης Σακελαρίου (γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), Γιάννος Κρανιδιώτης και Μάρτιν Σούλτς.

    Η τροπολογία που υιοθετήθηκε και αποτελεί πλέον πολιτική θέση της ομάδας υπογραμμίζει τα εξής:

    "Αναφορικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων του MEDA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λάβει υπόψη την κατάσταση σε κάθε χώρα σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και σε θέματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και των τρίτων μεσογειακών χωρών.

    Τα κονδύλια για το πρόγραμμα προς την Τουρκία, με εξαίρεση αυτά που αφορούν στην προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, θα πρέπει να εγγραφούν στο αποθεματικό του κοινοτικού προϋπολογισμού μέχρις ότου διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που καταγράφονται στον κανονισμό MEDA.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει ρητή δέσμευση για οριστικό σεβασμό της γνώμης που έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο θέμα αυτό."

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [02] Εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την έναρξη εκ του σύνεγγυς στρατιωτικού διαλόγου, αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από σχετική πρόταση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα απαντήσει.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης για την ανάγκη προώθησης της απαγκίστρωσης μετά τα τελεταία γεγονότα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση απάντησε θετικά σε σχετική βολιδοσκόπηση που έγινε αυτές τις μέρες από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν θέματα κανόνων εμπλοκής, θέματα χρησιμοποίησης ένσφαιρων πυρών και θέματα απαγκίστρωσης και σ'αυτές θα συμμετέχουν οι στρατιωτικοί επιτελάρχες των δύο στρατιωτικών διοικήσεων.

    Η νέα εξέλιξη με τη διαφοροποίηση της μεθοδολογίας των ΗΕ για το στρατιωτικό διάλογο, όπως συμφωνήθηκε με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα ΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ, φαίνεται ότι έγινε ύστερα από την πλήρη άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί και την επιμονή της για παρουσία στο διάλογο του Τ/κ διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες του Πρόεδρου Κληρίδη με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Βρετανός επίσημος είχε "κάποιες απόψεις", όπως απόψεις έχουν, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Αρχίζει η ΟFFITEC

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν βιομηχανίες από το εξωτερικό για την εξειδικευμένη Εκθεση Εξοπλισμού και Τεχνολογίας Γραφείου "OFFITEC '96", η οποία θα λειτουργήσει από τις 23 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

    Τα εγκαίνια της OFFITEC'96 θα τελέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Τάκης Κυριακίδης στην έκθεση, η οποία, καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης επιχείρησης, συμμετέχουν 113 εκθέτες και αναμένεται να προσελκύσει 25.000 επισκέπτες.

    Στόχος της OFFITEC '96, ανέφερε, είναι να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τεχνολογικές δυνατότητες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

    Από τους εκθέτες που συμμετέχουν, 25 είναι κυπριακές βιομηχανίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, 88 εισαγωγικοί οίκοι που παρουσιάζουν τα προϊόντα 420 εταιρειών, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν και δύο εταιρείες από το Ισραήλ.

    Αξιοσημείωτη, τόνισε ο κ. Κυριακίδης, είναι η άνοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή βιομηχανία επίπλων.

    Στους μεγαλύτερους χώρους της έκθεσης, 8 εταιρείες θα παρουσιάσουν εκθέματα κυπριακής παραγωγής.

    Στον τομέα της πληροφορικής και του εξοπλισμού γραφείων έχει επίσης σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, ενδεικτικό της οποίας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η αξία των εισαγωγών ηλεκτρονικών υπολογιστών έφθασε τα 53 εκ. λίρες, ενώ του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τα 32 εκ. λίρες.

    Ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε ότι, ενώ παρατηρείται η τάση, οι εκθέσεις στο εξωτερικό, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, να χάνουν έδαφος, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο.

    Το γεγονός ότι η Κύπρος συνεχίζει την ανοδική πορεία σε εξειδικευμένες εκθέσεις, σημείωσε, ο κ. Κυριακίδης, αντανακλά την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Ανανέωση θητείας Αυξέντη Αυξεντίου

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του Διοιηκητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου.
    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Αυξάνεται η πιθανότητα υποβολής υποψηφιότητας

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ)-- Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει στο παρελθόν ο Πρόεδρος Κληρίδης για να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές, έχουν μειωθεί, αλλά είναι πρόωρο να πάρει την οριστική του απόφαση.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι προϋποθέσεις που έθεσε στο παρελθόν εξακολουθούν να ισχύουν και το μόνο που άλλαξε είναι ότι νοιώθει ότι οι φυσικές του δυνάμεις είναι ακμαιότατες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ'επανάληψη πει, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, ότι θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος εφόσον οι φυσικές του δυνάμεις του το επιτρέπουν, αν οι εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα, η πορεία προς την Ευρώπη και η ολοκλήρωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το επιβάλλουν καθώς επίσης και αν πεισθεί ότι υπάρχει λαϊκή επιθυμία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Ξένοι βολιδοσκοπούν για αναβολή των προεδρικών εκλογών

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) --Ξένοι διπλωμάτες διερωτήθηκαν κατά πόσον μπορούν να αναβληθούν οι προσεχείς Προεδρικές εκλογές και έλαβαν την απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι αυτό είναι συνταγματικά αδύνατο.

    Αυτό αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, διαψεύδοντας παράλληλα ότι του υπέδειξαν ότι δεν πρέπει να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα, ώστε να παραμείνει απερίσπαστος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Απεναντίας, αποκάλυψε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, έγιναν σχόλια, όπως τα χαρακτήρισε, περί του αντιθέτου διότι το θέμα δεν είναι μόνο η εξεύρεση λύσης αλλά και η εφαρμογή της στα πρώτα της στάδια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Τί αναμένει η Κύπρος από την ΕΕ

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα λέει τα πράγματα με το όνομα τους, γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια να απαλλαγεί η Τουρκία από τις ευθύνες της θα είναι αντιπαραγωγική.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας για τη καταδίκη της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή, υπογράμμισε ότι δεν είναι η τελική απόφαση και επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του τελικού κειμένου.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους, γιατί, όπως είπε, οποιαδήποτε προσπάθεια να απαλλαγεί των ευθυνών της η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα θα συνιστά ενθάρρυνση τέτοιου είδους ενεργειών και θα αποτελεί μια αντιπαραγωγική εξέλιξη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Συνάντηση Φεϊσέλ - Χάνεϊ

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέτρα για να μην επαναληφθούν τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, όπως η δολοφονία του άοπλου Ε/Κ πρόσφυγα από τους Τούρκους, συζήτησαν σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση, ο Σερ Ντέιβιντ ενημέρωσε τον κ. Φεϊσέλ για τις επαφές που είχε με την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντησή του με τον κ. Φεϊσέλ, λέγοντας ότι εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες στις συνομιλίες του, δηλαδή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενό τους.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε, ωστόσο, ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για πολιτική λύση και τις διαπραγματεύσεις κι επαφές που αρχίζουν μετά από αυτήν, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και αριθμός άλλων χωρών, που εμπλέκονται άμεσα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, συντονίζονται στενά.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η πρόταση για απαγκίστρωση και αποφυγή χρήσης πραγματικών πυρών, καθώς και η ανάγκη να μην επαναληφθούν γεγονότα, όπως ο τραγικός φόνος του Πέτρου Κακουλλή την περασμένη Κυριακή.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε πρόοδος, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι είχε αρκετές ιδιαίτερα χρήσιμες, πολύτιμες κι εποικοδομητικές συναντήσεις και το εάν επιτεύχθηκε πρόοδος θα φανεί στο μέλλον.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι θα παρουσιάσει έκθεση στον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας και όχι στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός ακολουθεί τις δικές του διαδικασίες για παρουσίαση εκθέσεων. Είπε, επίσης, ότι δε δημοσιοποιεί τις εκθέσεις του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι συζήτησε με το Σερ Ντέιβιντ τις επαφές του με τους ηγέτες στην Κύπρο καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Προσπαθούμε πολύ σκληρά, είπε, να φέρουμε τους δύο ηγέτες σε συνάντηση, προσθέτοντας ότι ο Σερ Ντέιβιντ εκτιμά πως το 1997 θα είναι καλό έτος για μια τέτοια συνάντηση.

    Μια συνάντηση των δύο ηγετών, πρόσθεσε, θα είναι ένα πολύ κρίσιμο και καθοριστικό γεγονός και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα θα είναι έτοιμα όταν έρθει εκείνη η ώρα.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για επίτευξη προόδου στην εξεύρεση κοινού εδάφους σ' αυτό το στάδιο, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι δε θεωρεί χρήσιμο να "παίρνει τη θερμοκρασία κάθε ώρα, για να δει πώς παν τα πράγματα". Τόνισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στο στόχο να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η ώρα να συναντηθούν οι δύο ηγέτες.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, εκτός από τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Εάν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν, είπε, δεν αποτελεί λύση, ούτε μέλλον, προσθέτοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται ή πρόκειται να αντιληφθούν πως η μόνη επιλογή είναι να λυθεί το Κυπριακό, πράγμα που απαιτεί συνάντηση σε κάποιο στάδιο των δύο ηγετών, ως μέρος της διαδικασίας αυτής.

    Ο κ. Φεϊσέλ παρατήρησε, εξάλλου, ότι το ενδιαφέρον και η υποστήριξη από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες συμβάλλουν στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση εάν ο ΟΗΕ έχει νέα πρόταση όσον αφορά τα στρατιωτικά θέματα, ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε τη θέση του ΟΗΕ ότι υποστηρίζει την απαγκίστρωση και τη μη χρήση πραγματικών πυρών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία απαγκίστρωσης του 1989 ήταν πλήρης επιτυχία όπου εφαρμόστηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο στην Αχερίτου, όπου Τούρκος στρατιώτης κουρδικής καταγωγής βρέθηκε δολοφονημένος, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμείχθηκαν στις έρευνες εκείνου του επεισοδίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Προβλήματα εναρμόνισης για ναυτιλία και φιλελευθεροποιήσεις

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος απέχει από το σημείο πλήρους εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας και των φιλελευθεροποιήσεων.

    Αυτό διαπιστώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν από κοινού ο Υπουργός Συγκοινωνιών κι Εργων Αδάμος Αδαμίδης και ο Κοινοτικός Επίτροπος για Θέματα Μεταφορών Νιλ Κίνοκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για συνομιλίες για θέματα μεταφορών.

    Οπως είπε ο κ. Κίνοκ, για την Ευρωπαϊκή Ενωση η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου προκαλεί κάποιες ανησυχίες. Η Κύπρος, είπε, έχει δεσμευθεί να προβεί σε βελτιώσεις στη βιομηχανία αυτή, που εξυπακούει όπως διανοιχθούν οι κυπριακές ναυτιλιακές αγορές μεταξύ τους, καθώς και τη δέσμευση να συμμορφωθεί η Κύπρος με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις διεθνείς συμβάσεις, που διέπουν τη διεθνή ναυτιλία.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η ΕΕ θέλει να βεβαιωθεί ότι το μητρώο ασφάλειας της Κύπρου και η ευκολία με την οποία εγγράφονται σκάφη στο κυπριακό νηολόγιο, καθώς και η ανάγκη η ΕΕ να διασφαλίσει όπως οι συνθήκες λειτουργίας σκαφών στην Κύπρο, δε βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ, όσον αφορά τη ναυτιλιακή ασφάλεια ή ασφάλιση.

    Αυτό, είπε ο κ. Κίνοκ, είναι θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για μας, δεδομένου του μεγέθους του κυπριακού στόλου, που είναι ο τέταρτος σε μέγεθος στον κόσμο. Ο στόλος της Κύπρου, πρόσθεσε, αυξάνεται συνεχώς σε αριθμό σκαφών υπό κυπριακή σημαία που ανήκουν σε εταιρείες της ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κίνοκ είπε ότι τα συμφέροντα της ΕΕ στη ναυτιλία επηρεάζονται με δύο τρόπους. Πρώτον, η ΕΕ θέλει να διατηρήσει ψηλά επίπεδα παγκοσμίως στην ασφάλεια και τη λειτουργία σκαφών για την ευημερία του πληρώματος και, αφού η ναυτιλία είναι διεθνής βιομηχανία, τα σκάφη που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας αποτελούν κίνδυνο για τα πληρώματα και την περιβαλλοντική ασφάλεια.

    Δεύτερον, είπε, προσπάθειά μας είναι να διασφαλίσουμε δίκαιο ανταγωνισμό στη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί δυνατή κατανόηση, ώστε να διασφαλιστεί η πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να μην έχει ατυχείς ή αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά το δίκαιο συναγωνισμό στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Αλλο θέμα που συζητήθηκε, είπε ο κ. Κίνοκ, ήταν η πιθανότητα περαιτέρω διεύρυνσης των κυπριακών αερομεταφορών στην ευρωπαϊκή αγορά, πράγμα που, όπως τόνισε, αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής για τους επόμενους μερικούς μήνες.

    Ευτυχώς, είπε, υπάρχει αρκετή σύγκλιση μεταξύ του υφιστάμενου και του αναπτυσσόμενου κυπριακού νόμου περί πολιτικής αεροπορίας και των προϋποθέσεων που υπάρχουν στην παρούσα και αναπτυσσόμενη πολιτική αεροπορία.

    Η Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Κίνοκ, θα ετοιμάσει πρόγραμμα για κοινοτικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι η προπαρασκευαστική εργασία θα προχωρήσει και θα συζητηθεί με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι μεγαλύτερης εμπλοκής της Κύπρου σε άλλες δραστηριότητες, όπως το δίκτυο διαευρωπαϊκών μεταφορών και το συντονισμό του σχεδιασμού των προσπαθειών, που αφορούν τα δίκτυα των λιμανιών και των αεροδρομίων.

    Σημειώθηκε, εξάλλου, ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει μέσα στο 1997 συνέδριο για περιφερειακές μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τί κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις αερομεταφορές, λόγω παρεμβάσεων στην εναέρια κυκλοφορία από τις κατοχικές αρχές, ο κ. Κίνοκ είπε ότι η σχέση μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών (προφανώς εννοούσε την Κύπρο και Τουρκία) έξω από την ΕΕ είναι θέμα που ενδιαφέρει την ΕΕ, η οποία και το παρακολουθεί, χωρίς ωστόσο να μετέχει στο πρόβλημα.

    Ο κ. Κίνοκ πρόσθεσε ότι λόγω της πιθανής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία, η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαγωγή και τη σχέση μεταξύ των χωρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάνει στο σημείο να επεμβαίνει σε διαφορές οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των δύο χωρών.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι αυτό που επιδιώκει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσει όπως οι αερομεταφορές διεξάγονται από κάθε άποψη με ασφάλεια και χωρίς παρεμβολές, προσθέτοντας ότι όσο λιγότερη πολιτική επέμβαση υπάρχει από οποιαδήποτε χώρα, τόσο το καλύτερο.

    Εξάλλου, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι με τον κ. Κίνοκ συζήτησε θέματα που αφορούν την εμπορική ναυτιλία, τις αερομεταφορές, τις χερσαίες μεταφορές, τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς των μεταφορών και θέματα των διευρωπαϊκών δικτύων και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε ικανοποίηση από τα σχόλια από την ενημέρωση του κ. Κίνοκ, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια εναρμόνισης συνυπάρχει με την προοπτική που έχει η Κύπρος να αναβμιστεί στις οικονομικές της λειτουργίες και να καταστεί κέντρο αναφοράς και ποιότητας και αρίστων υπηρεσιών στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Ευρώπης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι έχει την εντύπωση πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ για την πορεία της υλοποίησης των υποσχέσεων που έχει αναλάβει.

    Δεν υπάρχει, είπε, καμιά αμφιβολία ότι απέχουμε από το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε εκπληρώσει όλα όσα θα πρέπει να επιτύχουμε για να εναρμονιστούμε με το κεκτημένο, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μια σαφή και σωστή πορεία και αυτό φαίνεται ότι εκτιμάται από την ΕΕ.

    Τα αρνητικά σχόλια, πρόσθεσε, αφορούν θέματα ανταγωνισμού, καθώς και δυσχέρειες εναρμόνισης, φιλελευθεροποίησης κι εκσυχρονισμού.

    Οσον αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται η Κύπρος να εφαρμόσει το τρίτο πακέτο που αφορά τις φιλελευθεροποίησεις στις αερομεταφορές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι ΚΑ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτόν τον ανταγωνισμό που θα είναι απότοκο της φιλελευθεροποιήσης.

    Θα προχωρήσουμε, είπε, στην εκτίμηση των αρνητικών και θετικών επιπτώσεων των φιλελευθεροποιήσεων στις αερομεταφορές και πρόσθεσε ότι υπολογίζουμε να είμαστε έτοιμοι σε έξι μήνες περίπου από σήμερα, οπότε είναι δυνατό να ανταλλάξουμε τελικές απόψεις με την ΕΕ για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

    Αναφορικά με τη ναυτιλία, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι το κυπριακό νηολόγιο δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξει πλήρως τα επίπεδα ασφάλειας του εμπορικού της στόλου, που απαρτίζεται από 2.700 πλοία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Η Βουλή τίμησε τον Κακουλλή

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με μονόλεπτη σιγή τίμησε σήμερα η Βουλή το δολοφονηθέντα από τους Τούρκους Πέτρο Κακουλλή.

    Σε ομιλία του στην αρχή της σημερινής συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού είπε ότι η νέα κτηνώδης δολοφονία θα πρέπει να έχει διαφωτίσει πλήρως τον κάθε καλόπιστο τρίτο για τις προθέσεις της Αγκυρας.

    Η ενέργεια αυτή, πρόσθεσε, θέτει προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που θέλουν να συμβάλουν αποφασιστικά σε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, που να απαλλάσσει την Κύπρο οριστικά από τον κίνδυνο και τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας.

    Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών της Βουλής, ο κ. Κυπριανού κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι στυγνές αυτές δολοφονίες αθώων πολιτών δεν αποθαρρύνουν το λαό στη διεκδίκηση των δικαίων του, αλλά αντίθετα ατσαλώνουν την απόφασή του για συνέχιση του αγώνα, με υπομονή κι επιμονή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.08(+0.06)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.60 (+0.10)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.60 (-0.18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.59 (-0.62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.26 (-1.23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.99 (+2.15)
    Εμπορικές Εταιρείες                    68.68 (+0.23)
    Αλλες Εταιρείες                        82.06 (+1.31)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 918298.110
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Ζητείται η σύλληψη του "αρχηγού" της ψευδοαστυνομίας

    Βρυξέλλες, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη βοήθεια του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σύλληψη του δολοφόνου του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού ζήτησε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ρουμπάτης.

    Σε σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών, ο κ. Ρουμπάτης επικαλούμενος διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τονίζει ότι ο λεγόμενος αρχηγός της ψευδοαστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος Αττίλας Σάατ, θα παραστεί σε συνέδριο της Ιντερπόλ στην τουρκική πόλη Αττάλεια.

    Οπως υπογραμμίζει ο κ. Ρουμπάτης, από το βίντεο που υπάρχει, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Αττίλας Σάατ είναι εκείνος που τον περασμένο Αύγουστο δολοφόνησε εν ψυχρώ το Σολωμό Σολωμού, μια δολοφονία, όπως αναφέρει, που καταδικάστηκε με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Με την ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο εάν θα φροντίσει ώστε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους με μέλη της Ιντερπόλ, να συνεργαστούν για τη σύλληψη του δολοφόνου αυτού και την έκδοσή του στις κυπριακές αρχές, ώστε να δικασθεί για τη δολοφονία του νεαρού Ελληνοκύπριου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 17 October 1996 - 17:32:46