Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για μεταφορά καταδίκων
  • [02] Ροζάκης: Στόχος η γόνιμη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας πριν από τις πρωτοβουλίες
  • [03] ντε Κλερκ: Η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ
  • [04] Η κυβέρνηση σχολιάζει τη γερμανική στάση
  • [05] Εναρξη συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νεολαίας
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Προκήρυξη γενικών δημοτικών εκλογών
  • [08] Συνεχίζεται ο Ραδιομαραθώνιος
  • [09] Ο Ερογλου απειλεί να κλείσει τη δίοδο από τα κατεχόμενα
  • [10] Ο Πρόεδρος Κληρίδης τιμά τους Ελληνες Ολυμπιονίκες
  • [11] Εκδήλωση τιμής για το Γιτζχάκ Ραπίν

  • [01] Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για μεταφορά καταδίκων

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φθάνει αύριο στην Κύπρο για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος Υπουργός Δικαιοσύνης Βαλεντίν Κοβαλόφ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συνομολογηθεί μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας διμερής συμφωνία για τη μεταφορά καταδίκων.

    Ο Ρώσος Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Θα έχει συνομιλίες με Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Ευαγγέλου και θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη, το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτη Δημητρίου, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργο Πική και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιο Ξενόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Ροζάκης: Στόχος η γόνιμη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας πριν από τις πρωτοβουλίες

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το Κυπριακό, μέχρι το τέλος του χρόνου, με στόχο μια γόνιμη συνεργασία πριν από την έναρξη των πρωτοβουλιών των διαφόρων χωρών είναι ο στόχος των επαφών στη Λευκωσία των αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστος Ροζάκης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Ροζάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση των επαφών αύριο το απόγευμα, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει μια αρκετά σημαντική εικόνα του συνολικού ζητήματος, ώστε επιστρέφοντας στην Αθήνα να αρχίσει την επεξεργασία.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε γόνιμη, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις θέσεις της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ελληνας ΥΦΕΞ μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου.

    Των συνομιλιών θα ακολουθήσει γεύμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] ντε Κλερκ: Η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιστροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του σώματος Βίλι ντε Κλερκ, οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. ντε Κλερκ είχε το πρωί συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκο Αναστασιάδη κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις για την ενταξιακή πορεία του τόπου.

    Ακολούθως ο κ. ντε Κλερκ άρχισε επαφές με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση σχολιάζει τη γερμανική στάση

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη χειρίστη υπηρεσία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος προσφέρουν όσοι μεταφέρουν το μήνυμα στην τουρκική πλευρά, ότι αν δε λυθεί τότε η Κύπρος δε θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν τον Ντενκτάς να συνεχίζει την αδιάλλακτη γραμμή του που έχει σα στόχο να μη λυθεί το Κυπριακό και επομένως η προοπτική ένταξης στην Ενωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην επίλυση του προβλήματος.

    Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε πληροφορίες για τη στάση της Γερμανίας εν σχέσει με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία φέρεται να ευνοεί πρώτα λύση και μετά ένταξη.

    Ο κ. Κασουλίδης συνέδεσε πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, την πορεία της Κύπρου με τη γερμανική επιθυμία για ένταξη στην Ενωση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

    Εύχομαι, είπε συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση να δει ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη, θα βοηθήσει και τις αιτήσεις χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, κάποια μηνύματα παραφωνούν προς το γενικότερο πνεύμα της απόφασης της 6ης Μαρτίου και του κύριου μηνύματος που ήδη έχει στείλει η Ενωση και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Γερμανία για τις θέσεις που εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διατύπωσε κατά την επίσκεψη Ντενκτάς στη χώρα αυτή. "Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες και δε διστάζουμε", τόνισε, "να θέτουμε προ των ευθυνών τους όλες τις κυβερνήσεις".

    Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες αν δεν λυθεί το Κυπριακό, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, και ότι οι δυσκολίες θα είναι πολύ λιγότερες αν την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά για τη μη λύση, αλλά και μηδαμηνές αν τελικά λυθεί.

    "Διερωτόμαστε", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, "πώς μπορούν διαφορετικές τοποθετήσεις να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς αν τα μηνύματα δεν είναι τα σωστά".

    Χαρακτήρισε την ένταξη στην ΕΕ ως πορεία χωρίς επιστροφή και επανέλαβε ότι αυτή είναι αναγκαία για το σύνολο του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θέτει υπεράνω όλων τα καλά νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού όσον αφορά στο περιεχόμενο της λύσης και δεν πρόκειται να τα θυσιάσει, στο βωμό μιας άλλης προοπτικής.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να φθάσει στο δίλημμα ένταξη ή υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους σκοπέλους, είπε, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να τις παρακάμψει. Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι αιτήσεις της Μάλτας και άλλων χωρών, όπως είναι η Πολωνία, βοηθούν την κυπριακή αίτηση για ένταξη,αλλά τόνισε με έμφαση,"ότι δε συνδέονται με αυτήν".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Εναρξη συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νεολαίας

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης προειδοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή την ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις.

    Κηρύσσοντας σήμερα στη Λευκωσία την έναρξη του εξαήμερου 23ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νεολαίας (ΕΚΝ), ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία προσφέρει μια "μοναδική ευκαιρία ως καταλύτης" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    "Οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ενέργειες, που αμφισβητούν ή εκφράζουν επιφυλάξεις για τον καταλυτικό αυτό ρόλο είναι καταστροφικές για την προοπτική (εξεύρεσης λύσης του προβλήματος)," ανέφερε στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ, στην παρουσία βουλευτών, αρχηγών κομμάτων και ξένων διπλωματών χωρών μελών της ΕΕ, που παρέστησαν στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 300 σύνεδροι (255 μαθητές και 40 καθηγητές) από 22 ευρωπαϊκές χώρες, όπως Νορβηγία, Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Κροατία, Ολλανδία, Τσεχία και Φιλανδία.

    Τέτοιου είδους δηλώσεις, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να δώσουν στην Τουρκία το λανθασμένο μήνυμα ότι έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην αίτηση της Κύπρου, γεγονός που δίδει στην Τουρκία άλλο ένα κίνητρο για να εμποδίσει επίλυση του Κυπριακού.

    "Εχουμε καθήκον να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της ΕΕ", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει να εναρμονίσει τη νομοθεσία, την πολιτική και τους θεσμούς της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Απευθυνόμενος στους νεαρούς Ευρωπαίους, ο ΥΠΕΞ τους επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο και ότι η Κύπρος παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας μέρος βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, μια πραγματικότητα που χαρακτήρισε "φανταχτερό αναχρονισμό" στην Ευρώπη του σήμερα.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, είπε ότι αυτό αποτελεί "μια άσκηση στο θεσμό της δημοκρατίας" και κάλεσε τους νεαρούς συνέδρους να παραμείνουν δεσμευμένοι στα ιδεώδη της ενωμένης Ευρώπης γιατί, όπως είπε, η δική τους γενιά θα επωφεληθεί περισσότερο από τις αξίες αυτές.

    Το συνέδριο, που διοργανώνεται από την ιδιωτική σχολή Grammar School, θα ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη και το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, τον τουρισμό, την τεχνολογία και την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα, την παιδεία, τις πολιτικές ελευθερίες όσον αφορά στα δικαιώματα των προσφύγων και τη δημόσια υγεία.

    Η Πρόεδρος του συνεδρίου Τζιούλια Πίκετ, από τη Βρετανία, χαρακτήρισε το ΕΚΝ ως τον "πιο αποτελεσματικό μηχανισμό που δημιούργησε η ΕΕ για να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης να αλληλογνωριστούν". Κάλεσε τους νεαρούς συνέδρους, που εγκατέλειψαν τα θρανία τους για δέκα περίπου μέρες, να εκφράσουν τις σκέψεις τους ελεύθερα και σημείωσε ότι η απάθεια και η αδιαφορία σε θέματα που δεν τους αφορούν άμεσα θα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

    "Σας προσκαλώ να υποστηρίξετε το πιστεύω σας και το τί νομίζετε εσείς ότι είναι ορθό και όχι το τί είναι εφικτό," κατέληξε η κ. Πίκετ.

    Η κ. Πετίνα Καρλιάν, επίσης από τη Βρετανία, Πρόεδρος του Διεθνούς ΕΚΝ, τόνισε ότι η ελευθερία της σκέψης που προσφέρεται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διαφόρων θεμάτων βάζει τα θεμέλια για το σεβασμό και την εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών.

    Συγκεντρώσεις όπως η παρούσα, συνέχισε, προσφέρουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν το συνάνθρωπό τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του. Η κ. Καρλιάν είπε ότι η διάσκεψη της Λευκωσίας είναι "μοναδική και δημιουργική."

    Ο Διευθυντής του Grammar School Ακης Γρηγορίου, αφού καλωσόρισε όλους τους συνέδρους, είπε ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια τους.

    "Εχουμε καθήκον να σας δείξουμε τί σημαίνει ο θεσμός της δημοκρατίας και πώς εφαρμόζεται. Θα αντιληφθείτε ότι χρειάζεται πολύ θάρρος για να συμβιβαστείτε με άλλους," ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσδοκίες της Κύπρου να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ θα εκπληρωθούν γιατί, είπε, η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη.

    Σχόλια για το συνέδριο, που λήγει το Σάββατο, έκαναν και μαθητές με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ. Η Μαρί βαν Εκχούντ, από το Βέλγιο, είπε ότι η συζήτηση με μαθητές από άλλες χώρες βοηθά όλους στην αλληλοκατανόηση των λαών. Η ίδια ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.

    Ο Ανταμ Ντόναχιου, από το Δουβλίνο, εκτιμά ότι το ΕΚΝ είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός για ανταλλαγή απόψεων παρόλο που, όπως σημείωσε, αρκετές φορές οι συζητήσεις μπορεί να είναι έντονες.

    Η Καταρίνα Κάβα, από την Πολωνία, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ΕΚΝ, γιατί όπως είπε, η χώρα της επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρόσθεσε "η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη, όχι μοιρασμένη σε πλούσιους και φτωχούς. Η Πολωνία επιθυμεί να γινεί μέλος αυτής της οικογένειας και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για το σκοπό αυτό".

    Η Κύπρος εκπροσωπείται με δεκαμελή αντιπροσωπεία από το Grammar School και όπως είπε ένας από τους συνέδρους, ο Τάσος Φραντζής, η συζήτηση για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη, και στην Κύπρο, είναι γενικής φύσης αλλά ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί και στις δικές του εμπειρίες από τη χώρα του.

    Το ΕΚΝ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργεί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά στις τάξεις του έχει μαθητές αντί επαγγελματίες πολιτικούς. Οι κατά καιρούς αποφάσεις που υιοθετούνται στέλλονται στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συζητούνται και και λαμβάνονται υπόψη.

    Το Grammar School εκπροσωπεί την Κύπρο στις διασκέψεις του ΕΚΝ από το 1991.

    Πέραν των 10.000 μαθητών έχουν συμμετάσχει στις διασκέψεις του ΕΚΝ τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.92 (-1.04)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.89 (-1.17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    77.77 (-0.54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.57 (-0.89)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.94 (-0.79)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.27 (+0.19)
    Εμπορικές Εταιρείες                    66.06 (-0.83)
    Αλλες Εταιρείες                        75.32 (-1.97)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 526316.660
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Προκήρυξη γενικών δημοτικών εκλογών

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης προκήρυξε σήμερα με σχετικό διάταγμα τις γενικές δημοτικές εκλογές και όρισε ημέρα διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 1996.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε όλους τους δήμους, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων.

    Εξάλλου, για τους σκοπούς των δημοτικών εκλογών, ο Υπουργός Εσωτερικών διόρισε το Γενικό Εφορο Εκλογής και τους Βοηθούς του.

    Γενικός Εφορος Εκλογής διορίστηκε ο Θάνος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Εφοροι εκλογής κατά επαρχία διορίστηκαν οι έπαρχοι Κώστας Γιωργαλλίδης για την επαρχία Λευκωσίας, Χριστάκης Αθανασίου για την επαρχία Λεμεσού, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης για την επαρχία Αμμοχώστου, Κύπρος Ματθαίου για την επαρχία Λάρνακας, Νίκος Ρούσος για την επαρχία Πάφου και Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επαρχία Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Συνεχίζεται ο Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ποσό 270 χιλιάδων λιρών έχει συλλεγεί μέχρι στιγμής από τo "Ραδιομαραθώνιο '96", που ξεκίνησε σήμερα το πρωϊ και θα συνεχισθεί μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα.

    Σαραντα-ένα περίπτερα, κουμπαράδες που γυρίζουν όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου καθώς και λογαριασμοί που έχουν ανοιχθεί στη Λαϊκή Τράπεζα δέχονται εισφορές από μεγάλους και μικρούς, εφαρμόζοντας το σύνθημα "και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη".

    Στα έξι χρόνια ύπαρξής του, ο θεσμός απέφερε πέραν των τεσσάρων εκ. λιρών που διατέθηκε εξ'ολοκλήρου μέσω της Διαχειριστικής Επιτροπής σε ιδρύματα, συνδέσμους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Ο Ραδιομαραθώνιος, αποτείνεται γι'αυτό το σκοπό σε ανώνυμους και επώνυμους, καλλιτέχνες, αθλητές, ανθρώπους των γραμμάτων, πολιτικούς.

    Η καινοτομία αυτού του Ραδιομαραθωνίου είναι η εμπλοκή όλων σχεδόν των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας. Συμμετέχουν οι σταθμοί ΣΙΓΜΑ, Λόγος, Ράδιο Πρώτο, Αστρα, οι κυριότεροι τοπικοί ραδιοσταθμοί, καθώς επίσης ο σταθμός SBS της Αυστραλίας, το LGR, και σταθμοί στον Καναδά και τη Νότιο Αφρική.

    Συμβάλλει επίσης και η Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου η οποία έχει αναλάβει τους κοινοτικούς εράνους, τις τοπικές εκδηλώσεις και την υποδοχή των πορειών ή κουμπαράδων που θα διέλθουν από τις κοινότητές τους.

    Πραγματοποιούνται πορείες από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας, το Σωματείο Περικλής Δημητρίου, των σωματείων Δρομέων Υγείας, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, των Παραπληγικών καθώς και ποδηλατοδρομία του Μιχάλη Αγρότη.

    Επίσης, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, άρχισε ένα "υπερμαραθώνιο αγάπης" ο οποίος θα καλύψει την απόσταση Πάφου -Λεμεσού - Λευκωσίας.

    Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αθλητική φιέστα απόψε στο στάδιο "Ελευθερία". Στη φιέστα θα παρευρεθούν οι χρυσοί ολυμπιονίκες της Ατλάντα, Πύρρος Δήμας, Ακάκιος Κακιασβίλι, Νίκος Κακλαμανάκης, Ιωάννης Μελισσανίδης, οι αργυροί ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδης Βαλέριος, Λεωνίδας Κόκας, Λεωνίδας Σαμπάνης, οι τέταρτοι Ολυμπιονίκες Γιώργος Τζελίδης και Βίκτωρ Μήτρου και ο πέμπτος Ολυμπιονίκης και νυν προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης. Της ομάδας της άρσης βαρών ηγείται ο προπονητής Χρίστος Ιακώβου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απονείμει τιμητικές πλακέτες σ'όλους τους ολυμπιονίκες.

    Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει, ανάμεσα σ'άλλα, διαγωνισμός τριπόντων με τη συμμετοχή τόσο του Παναγιώτη Γιαννάκη, Κυπρίων και ξένων καλαθοσφαιριστών, ενώ θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ με τη συμμετοχή γνωστών ποδοσφαιριστών, των ηθοποιών Ανδρέα Αργυρίδη και Κωστάκη Κωνσταντίνου, του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ή του βουλευτή Νίκου Κατσουρίδη, του Γιάτσεκ Γκμοχ, και του Ουράνιου Ιωαννίδη. Διατητής θα είναι ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Ματσάκης.

    Επίσης, θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Μάριος Τόκας και Ευη Παπαδάκη. Ο Ραδιομαραθώνιος θα λήξει με ζωντανό πρόγραμμα τα μεσάνυκτα της Τρίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Ο Ερογλου απειλεί να κλείσει τη δίοδο από τα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το κατοχικό καθεστώς απειλεί με κλείσιμο της διόδου από τα κατεχόμενα προς της ελεύθερες περιοχές εάν και αυτή τη βδομάδα συνεχισθεί η εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, όπου οι τουρίστες προτρέπονται να μην επισκέπτονται τις κατεχόμενες από τον Αττίλα περιοχές της Κύπρου.

    Την απειλή εκτόξευσε σήμερα ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ύστερα από συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό "Μπαϊράκ", το ψευδοκράτος αποφάσισε, ως αντίμετρο, να κλείσει τη δίοδο από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, προφανώς να εμποδίσει τη μετάβαση των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές, αν συνεχισθεί η εκδήλωση που οργανώνεται από Ελληνοκυπρίους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Ο Ερογλου είπε ότι είχε πάρει διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Εθνη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα συνέχιζαν την εκδήλωσή τους την περασμένη Κυριακή στο οδόφραγμα.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του μήνα θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακαν και την Υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [10] Ο Πρόεδρος Κληρίδης τιμά τους Ελληνες Ολυμπιονίκες

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χειρονομία των Ελλήνων ολυμπιονικών της Ατλάντας να έρθουν την Κύπρο αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια του Ραδιομαραθωνίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες δείχνει ότι έχουν μέσα τους τον Ανθρωπο, με "άλφα" κεφαλαίο, και ότι τα ολυμπιακά ιδεώδη ζουν και πραγματώνονται.

    Αυτό τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής τιμών στους Ελληνες Ολυμπιονίκες της Ατλάντας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, ακόμη, ότι θεωρεί την εδώ παρουσία τους πράξη συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό και πρόσθεσε: "Η αγωνιζόμενη μεγαλόνησος με χαρά κι εθνική συγκίνηση σας καλωσορίζει. Είμαστε περήφανοι για σας!".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Εκδήλωση τιμής για το Γιτζχάκ Ραπίν

    Λευκωσία, 4/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο λαός της Κύπρου συνεχίζει το όραμα του δολοφονηθέντος πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζχάκ Ραπίν για ειρήνη, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Ιntercollege στη Λευκωσία με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της δολοφονίας του αείμνηστου Πρωθυπουργού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ήρθε ο καιρός για ειρήνη τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο στην Κύπρο και σ'ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στα λόγια του Βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν για το Ραπίν, ότι "είχε θάρρος, όραμα και δέσμευση στην ειρήνη". Τόνισε ότι ο Γιτζχάκ Ραμπίν αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα του, και άλλαξε την κατεύθυνση και τη ροή της ιστορίας.

    Αφού αναφέρθηκε στο βίο του δολοφονηθέντα Πρωθυπουργού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι μαζί με το συνεργάτη του, το Σιμόν Πέρες, ο Γιτζχάκ Ραμπίν, με σπάνιο πολιτικό θάρρος και αναλλοίωτη αφοσίωση στην ειρηνευτική διαδικασία, ξεκίνησαν την αποστολή τους να μεταμορφώσουν τη Μέση Ανατολή από περιοχή σύγκρουσης, μίσους και πολέμου, σε περιοχή σταθερότητας, ανοχής, κατανόησης και κοινής ευημερίας. Σημείωσε, επίσης, την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Γιτζχάκ Ραμπίν και πρόσθεσε ότι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, μέσα από τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, ένοιωσαν ότι οι καιροί των πολέμων και των συγκρούσεων έφθαναν στο τέλος τους και ότι άτομα μπορούσαν να αρχίσουν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

    Στις 4 Νοεμβρίου 1995, συνέχισε, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό συλλαλητήριο ειρήνης στο κέντρο του Τελ Αβίβ, μετά το οποίο ο Γιτζχάκ Ραμπίν δολοφονήθηκε. Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος κατέστη ο αρχιτέκτονας της ειρήνης, ο οραματιστής που ήθελε οι μελλοντικές γενεές να μη βιώσουν τη φρίκη του πολέμου, δολοφονήθηκε βάναυσα.

    "Ο Γιτζχάκ Ραμπίν πέθανε, αλλά το όραμά του, οι επιτυχίες του και τα μηνύματά του θα λάμπουν παντοτινά. Τα λόγια του Γιτζχάκ Ραμπίν θα είναι για πάντα ελπίδα και δέσμευση, όχι μόνο για το λαό του και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά για όλους που υποφέρουν τις μακροχρόνιες συγκρούσεις", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Σεμί Τζουρ είπε ότι οι σφαίρες που σκότωσαν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό με τον πιο κτηνώδη και θρασύδειλο τρόπο "θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του κάθε Ισραηλινού, στη μνήμη του εβραϊκού έθνους και στην παγκόσμια ιστορία".

    Η τραγική ειρωνεία γύρω από το θάνατο του Ραμπίν, συνέχισε είναι ότι ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην άμυνα της πατρίδας του ή προετοιμάζοντας το στρατό του για πόλεμο, δεν άφησε την τελευταία του πνοή στο πεδίο των μαχών αλλά "έπεσε για τον ευγενή σκοπό για τον οποίο πάλεψε τόσο σκληρά, την ειρήνη".

    Ωστόσο, ο κ. Τζουρ είπε ότι η ιστορική διαδικασία της συμφιλίωσης και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή έφτασε σε σημείο όπου δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής. "Ολοι έχουμε την υποχρέωση να εργαστούμε μαζί και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ειρηνική λύση", είπε. Γνωρίζουμε ότι η ειρηνευτική διαδικασία περνά δύσκολες στιγμές, αλλά "θα πρέπει να έχουμε την τόλμη, την αποφασιστικότητα και την καλή θέληση να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες", είπε.

    Τέλος ανέφερε ότι "στο Ισραήλ, την Κύπρο και όλα τα δημοκρατικά κράτη στον κόσμο, αυτή η φρικτή δολοφονία θα πρέπει να δώσει ένα πολύ σκληρό μάθημα", ότι η "δε θα πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε στη βία να επηρεάσει τις πράξεις μας και δε θα πρέπει να καταφύγουμε σε βίαια μέσα για την επιβολή στους άλλους του δικού μας τρόπου σκέψης. Καθώς και οι δύο χώρες εργαζόμαστε για την ειρήνη και την εξεύρεση λύσης στα προβλήματά μας, δε θα πρέπει να λησμονούμε να δείχνουμε συμπόνια, κατανόηση και ανεκτικότητα", διακήρυξε ο κ. Τζουρ.

    Το άναμμα του κεριού έγινε από τον Πρόεδρο του Κυπρο-Ισραηλινού Συνδέσμου Φιλίας, Πρόδρομο Παπαβασιλείου ενώ ο Πρέσβης Τζουρ απάγγειλε την προσευχή. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από τη Βαρβάρα Πλουσίου και το Μιροσλάβ Γκοσποντίνοφ και οι ομιλίες.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προβολή ταινίας με τίτλο "Τελευταίος αποχαιρετισμός στο Γιτζχάκ Ραμπίν", η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στην καριέρα του μεγάλου πολιτικού, καθώς και στο χρονικό της δολοφονίας του.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Τραγούδι της Ειρήνης από την Καίτη Οικονομίδου. Το τραγούδι αυτό τραγούδησε ο Ραμπίν στο συλλαλητήριο της ειρήνης λίγο πριν από τη δολοφονία του.

    "Ωρα να σκοτώσεις και ώρα να επουλώσεις, ώρα να κλάψεις και ώρα να γελάσεις, ώρα να αγαπήσεις και ώρα να μισήσεις, ώρα για πόλεμο και ώρα για ειρήνη. Η ώρα της ειρήνης έχει τώρα φθάσει".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 4 November 1996 - 17:36:54