Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους
  • [02] Ψήφισμα στις πρεσβείες
  • [03] "Απάτη κατά της πατρίδας μας το ψευδοκράτος" διακηρύττει Τουρκοκύπρια μαθήτρια
  • [04] Διάβημα στα ΗΕ και στα Μόνιμα Μέλη το ΣΑ
  • [05] Φαλάς: Ο Κάβανο ενισχύει την πίστη των εγκλωβισμένων για δικαίωση
  • [06] Εκδηλώσεις της νεολαίας στη Λεμεσό και στην Πάφο
  • [07] Εκδηλώσεις μαθητών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
  • [08] Εντονο διάβημα προς τους "πέντε" για τις εναέριες παραβιάσεις
  • [09] Η Κύπρος υπέγραψε Σύμβαση του ΣτΕ -- Σύμβαση για συμμετοχή αλλοδαπών -- Σύμβαση για καταπολέμηση του ξεπλύμματος χρήματος
  • [10] Οι ΗΠΑ δε θέτουν θέμα εγκατάλειψης του Δόγματος
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης: το Κυπριακό να λυθεί το συντομότερο

  • [01] Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Aρχισαν πριν από λίγο στην Πλατεία Ελευθερίας οι εκδηλώσεις της φοιτιώσας και μαθητιώσας νεολαίας, για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Η νεολαία της Κύπρου που κατέκλυσε μαζικά την Πλατεία Ελευθερίας διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

    Οι φοιτητές και οι μαθητές έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και τραγουδούσαν αγωνιστικά τραγούδια.

    Σε ψήφισμα προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι που ενεκρίθη στη συγκέντρωση, η νεολαία της Κύπρου εκφράζει την αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη επί 22 χρόνια, κατοχή της Κύπρου.

    Επικρίνεται ακόμη η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, που δεν άσκησαν καμμιά πίεση προς την Τουρκία για την άρση της αδιαλλαξίας της.

    Καλούν το Γ.Γ. να ασκήσει την επιρροή του προς την Αγκυρα και τους εδώ εγκάθετούς της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Τονίζουν ακόμη, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια Κύπρο ανεξάρτητη και κυρίαρχη, κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της.

    Οι εκδηλώσεις της κυπριακής νεολαίας πραγματοποιούνται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αστυνομικών αρχών, υπό το φως πληροφοριών ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να προκαλέσουν νέα θερμά επεισόδια.

    Ολοι οι δρόμοι που οδηγούν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έχουν αποκλειστεί με συρματοπλέγματα, ενώ αυστηρά μέτρα με παρουσία αντρών της ΜΜΑΔ λαμβάνονται και στο οδοφράγμα της Δερύνειας.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, Στέλιο Νεοφύτου, σκοπός της αστυνομίας δεν είναι να έρθει σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές και τους μαθητές, αλλά να τους προστατεύσει.

    Εκκληση για συμμόρφωση στις υποδείξεις της αστυνομίας, έκανε και η ηγεσία των διοργανωτών των εκδηλώσεων.

    Ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου Αντώνης Πολυδώρου, είπε ότι οι εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σε πνεύμα σύνεσης και ηρεμίας και ότι δε θα πρέπει να αφεθούν άτομα και ομάδες να κατευθυνθούν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να μη δημιουργηθούν καταστάσεις με δυσάρεστα αποτελέσματα.

    Στην Πλατεία Ελευθερίας, μετά τις ομιλίες εκπροσώπων των φοιτητών και μαθητών, πραγματοποιείται καλλιτεχνική αντικατοχική εκδήλωση.

    Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους θα πραγματοποιήσουν σήμερα και τα πολιτικά κόμματα.

    Στις 6 το απόγευμα, το ΑΚΕΛ οργανώνει πορεία από τη Πλατεία Ελευθερίας προς το σωματείο Ορφέας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους και εορτασμό για την Επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιήσει η ΕΔΕΚ στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ, με ομιλητή τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χάρη Καστανίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Ψήφισμα στις πρεσβείες

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, επέδωσε σήμερα το πρωί ψήφισμα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πρεσβεία της ΕΕ και σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Η Δήμαρχος Κερύνειας Ελλη Λεπτού είπε ότι με το ψήφισμα καταδικάζεται η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητείται η λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] "Απάτη κατά της πατρίδας μας το ψευδοκράτος" διακηρύττει Τουρκοκύπρια μαθήτρια

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ισχυρό χαστούκι στα ψεύδη της μαύρης προπαγάνδας του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έδωσε σήμερα μία Τουρκοκύπρια μαθήτρια.

    Η Τ/Κ μαθήτρια από τη Λάρνακα που, σημειωτέον, συμμετείχε μαζί με τους Ε/Κ συμμαθητές της στις εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς "απάτη", εναντίον της "πατρίδας μας", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Είπε ακόμη εμφαντικά, ότι λαμβάνει μέρος γιατί θέλει να δώσει το μήνυμα, ότι θα "πρέπει να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής".

    Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, οι εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το κατοχικό καθεστώς παραμένει πάντα προκλητικό.

    Τουρκικό αεροπλάνο, παραβίασε σήμερα το πρωί τον εναέριο χώρο της Κύπρου και έριξε αλεξιπτωτιστές, ενώ άλλα έξη μαχητικά αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, σε χρώμα άσπρο και κόκκινο πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη.

    Επίσης, με τη συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων" και άλλων εθνικιστικών οργανώσεων, πραγματοποιείται στα κατεχόμενα πορεία για τον "εορτασμό" της σημερινής ημέρας, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Διάβημα στα ΗΕ και στα Μόνιμα Μέλη το ΣΑ

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προβαίνει αυτή τη στιγμή ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    Το διάβημα αφορά στην παραβίαση σήμερα του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, που πέταξαν στον ουρανό της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Η συνάντηση του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ και με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρου και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκου Σιάμπου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Φαλάς: Ο Κάβανο ενισχύει την πίστη των εγκλωβισμένων για δικαίωση

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η πίστη, ότι οι αγώνες, και οι θυσίες των εγκλωβισμένων δε θα πάνε χαμένες, ενισχύθηκε, ύστερα από τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι Επιτροπές των σκλαβωμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών με τον Κέρι Κάβανο.

    Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, "ιδιαίτερα εποικοδομητική και χρήσιμη". Πρόσθεσε ότι ο κ. Κάβανο άκουσε με προσοχή τις απόψεις των εκπροσώπων των εγκλωβισμένων.

    Κατά τη συνάντηση, οι επιτροπές ενημέρωσαν τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων καθώς και για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Με υπόμνημα που παρέδωσαν στον κ. Κάβανο, αξιώνουν την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης ως πρώτου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    "Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ, μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά για την προάσπιση της Δημοκρατίας θα συγκεντρώσει τις προσπάθειές της, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την αποκατάσταση των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται και το αμερικανικό Σύνταγμα", τονίζεται στο υπόμνημα.

    Επίσης οι επιτροπές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους για τη λύση του Κυπριακού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, στα θέματα που αφορούν τη Χερσόνησο της Καρπασίας και τους εγκλωβισμένους Καρπασίτες και Μαρωνίτες.

    "Τονίσαμε ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσει από την Καρπασία και τα Μαρωνίτικα χωριά, με την επιστροφή σε αρχικό στάδιο των 16 χιλιάδων που καλύπτει η Συμφωνία της 3ης Βιέννης, ώστε να δημιουργηθεί και το κατάλληλο κλίμα στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων και στις συνομιλίες", σημείωσε ο κ. Φαλάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Εκδηλώσεις της νεολαίας στη Λεμεσό και στην Πάφο

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η νεολαία της Κύπρου στην Πάφο και στη Λεμεσό έδωσε και αυτή σήμερα μαζικά το παρών της για καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής μέρους της Κύπρου και της παράνομης ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, πριν από 13 χρόνια.

    Στην Πάφο, οι μαθητές της πόλης πραγματοποίησαν διαφωτιστική εκστρατεία στο Αεροδρόμιο, στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου, για να ενημερώσουν τους ξένους τουρίστες για την κατάσταση στην Κύπρο και τις πρόσφατες θηριωδίες των Τούρκων κατά άπολων Ελληνοκυπρίων.

    Συγκεκριμένα, στο χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου της πόλης συγκεντρώθηκαν περίπου 450 μαθητές της Τεχνικής Σχολής, άλλοι 400 περίπου μαθητές του λυκείου Αγίου Νεοφύτου διένεμαν διαφωτιστικό υλικό στην Κάτω Πάφο, και μαθητές του λυκείου Κύκκου και του 1ου Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου ανέλαβαν το εμπορικό κέντρο της πόλης.

    Σύμφωνα με τους μαθητές, οι τουρίστες επιδείκνυαν γενικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στη νησί και αρκετοί υπογράφουν ειδικό ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Στη Λεμεσό, οι μαθητές και φοιτητές παραγματοποίησαν εκδήλωση στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, η οποία ολοκληρώθηκε με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Μαθητές απ' όλα τα σχολεία της Λεμεσού άρχισαν να καταυθάνουν στο χώρο συγκέντρωσης από τις 9.30 το πρωϊ, κρατώντας πανό και ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ψευδοκράτους και για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ανεξάρτητη.

    Κατά τη συγκέντρωση, εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της παράνομης κατοχής μέρους της Κύπρου και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το οποίο θα αποσταλεί στο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Εκδηλώσεις μαθητών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο

    Λάρνακα, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η μαθητιώσα νεολαία της Λάρνακας και της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου, με σειρά εκδηλώσεων καταδίκασε σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας που συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, προσφώνησε ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Λυκούργος.

    Παράλληλα, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Αμερικανική Ακαδημία, μίλησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος. Οι μαθητές πρόσφεραν αίμα στη μνήμη των πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 και σε ανάμνηση των 1619 αγνοουμένων.

    Επίσης, μαθητές διένειμαν διαφωτιστικά φυλλάδια και γαρύφαλλα με κίτρινη κορδέλα, σύμβολο ανά το παγκόσμιο των αγνοουμένων, σε όλους τους τουρίστες, όπου έφθαναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και σε όσους βρισκόντουσαν στις τουριστικές περιοχές της πόλης.

    Στο Παραλίμνι, οι εκδηλώσεις άρχισαν με κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, και εψάλη δέηση.

    Στη συνέχεια οι μαθητές, υπό την εποπτεία των καθηγητών τους και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, προχώρησαν προς το αμφιθέατρο του Δήμου Παραλιμνίου όπου πραγματοποίησαν αντικατοχική εκδήλωση κατά την οποία, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Βλίττης.

    Στο Φρέναρος, γύρω στους 800 μαθητές πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της κοινότητας και κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του ήρωα Φώτη Πίττα, ενώ αντιπροσωπεία καθηγητών πήγε στη Δερύνεια και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Στη Δερύνεια λήφθηκαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας για αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου. Η αστυνομία απέκλεισε κάθε πρόσβαση προς το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην Κάτω Δερύνεια, ενώ τα μέτρα ασφαλείας άρχιζαν από το ύψος της Λεωφόρου Αμμοχώστου.

    Στην αντίπερα όχθη της γραμμής αντιπαράταξης, Τούρκοι στρατιώτες και ψευδοαστυνομικοί κρυβόντουσαν μέσα στις ακακίες, ενώ την ίδια στιγμή, στο κατοχικό φυλάκιο υπήρχαν μόνο Τούρκοι δημοσιογράφοι. (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Εντονο διάβημα προς τους "πέντε" για τις εναέριες παραβιάσεις

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προέβη σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, για την παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    Σε δηλώσεις του μετά που δέχθηκε τους πέντε πρέσβεις ή αντιπροσώπους τους και τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει προβεί σε "έντονη διαμαρτυρία, έντονο διάβημα για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από έξι τουρκικά μαχητικά".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ειδικά αυτή τη μέρα, "αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και στέλλει ένα μήνυμα από τουρκικής πλευράς ότι δεν είναι διατεθειμένοι να λογικευτούν."

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι Τούρκοι παραβίασαν όχι απλώς τον εναέριο χώρο της Κύπρου, αλλά και τη γραμμή αντιπαράταξης.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο "συγχαρητήριο" μήνυμα που απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερπακαν στον κατοχικό ηγέτη για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από την πλευρά της η κυβέρνησης λήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για να διατηρηθεί κάποια ηρεμία και να αποτραπεί ενδεχόμενη πρόκληση από τουρκικής πλευράς.

    "Τόνισα στους συνομιλητές μου ότι, από τουρκικής πλευράς, υπήρξε αυτή η θρασύτατη πρόκληση, την ώρα ακριβώς που ειρηνικά οι διαδηλωτές, οι φοιτητές και οι μαθητές διατράνωναν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μια λογική λύση του Κυπριακού", είπε.

    Είπε επίσης ότι ζήτησε από τους πέντε πρέσβεις όχι απλώς να διαβιβάσουμε στις κυβερνήσεις τους το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε αλλά να "αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αρχίσει η Τουρκία να λογικεύεται, αν πρόκειται οι διάφορες πρωτοβουλίες να έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα επιτυχίας".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πρέσβεις δεν αντέδρασαν αλλά άκουσαν με μεγάλη προσοχή και κατέγραψαν το τί άκουσαν.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Μπριλ είπε ότι είχαν μια συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας ο οποίος τους κάλεσε για να τους μιλήσει για "τις επιδείξεις", όπως χαρακτήρισε τις πτήσεις, "τις οποίες είδαμε πάνω από την Κύπρο από τουρκικά μαχητικά". Πήραμε το μήνυμα το οποίο θα δώσουμε στις κυβερνήσεις μας, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μπριλ ότι πρόκειται για πτήσεις επιδείξεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τέτοιες πτήσεις αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. "Δεν αποτελεί εξήγηση ή δικαιολογία", ανέφερε. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα ενημερωθεί για το διάβημα.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν στην Κύπρο θα ενεργούσε ανάλογα.

    Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος είπε ότι θα δοθούν οδηγίες στη Νέα Υόρκη να κυκλοφορήσει έγγραφο - διάβημα στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα έγινε προκαταρκτική διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις στον ανώτερο σύμβουλο των ΗΕ και βοηθό του κ. Φεϊσέλ, κ. Πήτερ Σμίτ στο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Η Κύπρος υπέγραψε Σύμβαση του ΣτΕ

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά στη συμμετοχή των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση και επικύρωσε άλλη Σύμβαση που αφορά στην καταπολέμηση του ξεπλύμματος χρημάτων από διάφορα εγκλήματα.

    Τις Συμβάσεις, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο Θάλεια Πετρίδου, στην παρουσία του Γ.Γ. του Οργανισμού, Ντανιέλ Ταρσίς.

    Σύμβαση για συμμετοχή αλλοδαπών

    Η Σύμβαση για τη συμμετοχή των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση στοχεύει στη σταδιακή παραχώρηση πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων σε ξένους.

    Εκτός από τα συνήθη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και συγκέντρωσης, και το δικαίωμα να συστήνουν συντεχνίες, η Σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος της ψήφου σε αλλοδαπούς, που διαμένουν σε μια χώρα για περισσότερα από πέντε χρόνια, και του δικαιώματος να κατέρχονται σε τοπικές εκλογές.

    Προβλέπει επίσης τη σύσταση τοπικών συμβουλευτικών συμβουλίων που θα αποτελούνται αποκλειστικά από αλλοδαπούς.

    Τα μέρη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση πρέπει να τηρούν ενήμερο το Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εξελίξεις όσον αφορά στη συμμετοχή ξένων υπηκόων στη δημόσια ζωή.

    Η Σύμβαση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την επικύρωσή της από τέσσερις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ μέχρι σήμερα την έχουν επικυρώσει η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

    Εκτός από την Κύπρο την έχουν υπογράψει η Δανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μέχρι σήμερα οι ξένοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές, αν και με διαφορετικές προϋποθέσεις, σε εννέα χώρες της Ευρώπης.

    Σύμβαση για καταπολέμηση του ξεπλύμματος χρήματος

    Οσον αφορά στη δεύτερη Σύμβαση, την οποία επικύρωσε η Κύπρος, στοχεύει στην καταπολέμηση του ξεπλύμματος χρήματος από εγκλήματα όπως την πώληση όπλων, τρομοκρατικές ενέργειες και διακίνηση ναρκωτικών.

    Στόχος της είναι η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης κι άλλων χωρών που έχουν προσκληθεί να την υπογράψουν όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

    Η Σύμβαση αυτή εφαρμόζεται ήδη σε 10 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και την έχουν υπογράψει άλλες 16 χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [10] Οι ΗΠΑ δε θέτουν θέμα εγκατάλειψης του Δόγματος

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θέτουν θέμα εγκατάλειψης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας και πιστεύουν ότι οποιοδήποτε βήμα για μείωση της έντασης στο νησί δε θα πρέπει να επηρεάσει το Δόγμα.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο, κατά την αναχώρησή του το απόγευμα από το νησί.

    Ο κ. Κάβανο ανέφερε ότι κατά τις επαφές του συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα τα οποία θα συνεχίσουν να θέτουν στην Ουάσιγκτον.

    "Συζητήσαμε επίσης κάποια συγκεκριμενα βήματα που μπορούν να γίνουν και αφορούν στη μείωση της έντασης και την ασφαλεία", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σημείωσε ότι μερικά απ' αυτά, όπως η απαγόρευση των στρατιωτικών ασκήσεων στο νησί, έγιναν γνωστά.

    "Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει υπό συζήτηση", είπε και πρόσθεσε ότι "ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθεί δε θα επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος".

    "Δεν έχουμε θέσει θέμα εγκατάλειψης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροπλάνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να αναφέρει ότι "θα ήταν καλό να μην γίνονται ασκήσεις πάνω από το νησί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης: το Κυπριακό να λυθεί το συντομότερο

    Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η υπόμνηση της ημέρας της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου περιέχει κυρίως το μήνυμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο για το καλό όλων των κατοίκων της.

    Αυτό τονίζεται σε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη σε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει ότι η ενότητα του νέου κυπριακού κράτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αρμονικής συμβίωσης και για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προκοπής όλων των Κυπρίων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι η εξεύρεση δίκαιης λύσης εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά η οποία θα πρέπει να εμφορείται με την αναγκαία πολιτική βούληση. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση, με ειλικρίνεια και καλή θέληση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση του προβλήματος και προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για ευόδωση των πρωτοβουλιών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι με την ίδια ειλικρίνεια και καλή θέληση θα αντιμετωπίσουμε και τη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένεται στις αρχές του 1997 και για την οποία με μεθοδικότητα προετοιμαζόμαστε.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια ακόμη πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αμέριση συμπαράσταση και βοήθεια που το έθνος παρέχει στην Κύπρο, τόσο στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα όσο και στον αμυντικό, με την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Τέλος συνεχάρη την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα για τη διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων για την Κύπρο και εξέφρασε την ευχή τον επόμενο χρόνο οι εκδηλώσεις να είναι γιορταστικές, για την επανένωση της Κύπρου. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Friday, 15 November 1996 - 19:03:23