Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση δεν προσωποποιεί τη θέση του ΓΓ των ΗΕ
  • [02] Τέταρτη Σύνοδος Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ -
  • [03] ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ -- Ο Βασιλείου πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση δεν προσωποποιεί τη θέση του ΓΓ των ΗΕ

    Λευκωσία, 19/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση δεν προσωποποιεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι ο διεθνής οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού, ανεξαρτήτως του ποιός θα εκλεγεί στη θέση αυτή.

    Τη θέση της κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες που διεξάγονται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για εκλογή νέου Γ.Γ. των ΗΕ.

    "Δεν πρέπει να συναρτήσουμε το θέμα της εκλογής Γ.Γ. με τις διεργασίες που γίνονται για λύση του Κυπριακού, διότι δεν προσωποποιούμε τη θέση του Γ.Γ." είπε ο κ. Κασουλίδης. Πρόσθεσε ότι "ο διεθνής οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ανεξαρτήτως του ποιός θα εκλεγεί Γ.Γ."

    Σε παρατήρηση ότι η εκλογή νέου Γ.Γ. θα επηρεάσει το Κυπριακό, αφού θα χρειαστεί χρόνο για να γνωρίσει το πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή ότι "οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι του Γ.Γ. θα προβούν σε ενημέρωση, εάν υπάρξει νέος Γ.Γ."

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος του προσώπου που υποστηρίζει η Κύπρος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εκφράσει τη θέση της όταν κληθεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε τη θέση της κυβέρνησης ότι θα υποστήριζε τον κ. Ρολάνδη σε περίπτωση που δε θα διεκδικούσε τη θέση ο Μπούτρος Γκάλι. Χαρακτήρισε, μάλιστα, "φυσιολογικό" να υποστήριζε η Κυπριακή Δημοκρατία έναν πολίτη της, ο οποίος διεκδικεί θέση σε διεθνή οργανισμό.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπέρ άλλου υποψηφίου ένα ή δύο χρόνια προηγουμένως, ενόψει του ότι υποψήφιος ήταν και ο Μπούτρος Γκάλι "από τον οποίο δεν έχουμε κανένα παράπονο", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] Τέταρτη Σύνοδος Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία, 19/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύπρο, η 4η Σύνοδος της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κύπρου.

    Κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί η εναρμόνιση της Κυπριακής Τελωνειακής νομοθεσίας με την ΕΕ, η υιοθέτηση του Κοινού Εξωτερικού Δασμολογίου της ΕΕ και Ολοκληρωμένο Δασμολόγιο, οι Κανόνες καταγωγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνειών και της ΕΕ και τέλος το Ενιαίο Διοικητικό Εγγραφο.

    Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύνοδο θα μετέχουν οι λειτουργοί της 21ης Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών των κρατών-μελών, ενώ από κυπριακής, υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι για τελωνειακά θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ο Βασιλείου πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές

    ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ

    Λευκωσία, 19/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οταν θα έρθει η ώρα των προεδρικών εκλογών του 1998 οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔ) θα ενδιαφερθούν και μάλιστα θα διεκδικήσουν ρόλο πολύ έντονο, γιατί ο Πρόεδρος των ΕΔ Γιώργος Βασιλείου είχε μια πολύ πετυχημένη προεδρική θητεία από το 1988 μέχρι το 1993.

    Αυτό διακήρυξε σήμερα, στην παρουσία του κ. Βασιλείου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκε επίσημα η συνένωση ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ και η δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος υπό την επωνυμία Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "δε θα πρέπει να συμπεράνει κανείς ως δεδομένη την υποψηφιότητα Βασιλείου, αλλά δε θα πρέπει να αποκλείσει οτιδήποτε."

    Για τη στάση του νέου κόμματος στις δημοτικές εκλογές, ανέφεραν ότι σχετική απόφαση θα πάρουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι επαρχιακές επιτροπές. Στην εισηγητική του ομιλία, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τη συνένωση του ΚΕΔ και του ΑΔΗΣΟΚ "τολμηρή και σωστή απόφαση", ενώ ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι το νέο σχήμα, με νέο πολιτικό ύφος και υψηλό ήθος, θα "τολμήσει να κάνει τομές και να ανοίξει τα αποστήματα της πολιτικής ζωής του τόπου."

    "Μόνο τυφλοί δεν μπορούν να δουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων είναι χώρος παραγωγής και αναπαραγωγής ρουσφετολογίας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών.

    "Θα είμαστε πολέμιοι", πρόσθεσε, "σε αυτές τις πρακτικές για την αποκατάσταση της πραγματικής δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης".

    Για τον ιδεολογικό χώρο που θα καλύπτουν οι ΕΔ, ανέφεραν ότι είναι είναι ο ευρύτερος χώρος του κέντρου, από τις παρυφές της ανανεωτικής αριστεράς, μέχρι τις παρυφές της δεξιάς, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι σήμερα οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί είναι ξεπερασμένοι. "Θέσαμε ένα υγιές πλαίσιο το οποίο μας δίνει την ευχέρεια", είπε ο κ. Παπαπέτρου, "να αγωνιστούμε για υλοποίηση κοινών πολιτικών επιδιώξεων".

    Τόσο ο κ. Παπαπέτρου όσο και ο κ. Βασιλείου απέρριψαν κατηγορηματικά ότι το ΚΕΔ αφομείωσε το ΑΔΗΣΟΚ. Πρόκειται για συνένωση δυνάμεων και για μετεξέλιξη των δυο κομμάτων, υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος του ΑΔΗΣΟΚ, για να εκφραστούν πολιτικά μέσα από τους ΕΔ. Αποφασίσαμε να προχωρίσουμε στη συνένωση ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ και σε περιορισμένη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου κόμματος, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, μέχρι το Συνέδριο των Ελευθέρων Δημοκρατών που θα γίνει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, το 1998.

    Στο μεταξύ, πρόσθεσε, στο συνενωτικό συνέδριο, που θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου, θα εκλεγούν ο Πρόεδρος, ο Α' και ο Β' Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Κεντρικός Οργανωτικός.

    Ολα τα μέλη του Παγκυπρίου Συμβουλίου του ΚΕΔ και του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΑΔΗΣΟΚ, θα αποτελέσουν το νέο Παγκύπριο Συμβούλιο των ΕΔ, ενώ το νέο Πολιτικό Γραφείο θα αποτελούν όλα τα μέλη του πρώην Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΕΔ και της πρώην Πολιτικής Επιτροπής του ΑΔΗΣΟΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 19/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.38 (-0.36)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.07 (-0.31)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.29 (-0.37)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                59.80 (-0.63)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.41 (-0.02)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.09 (+0.84)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.90 (-1.34)
         Αλλες Εταιρείες                        74.87 (-1.66)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 914121.334
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Tuesday, 19 November 1996 - 16:27:11