Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιογραφική διάσκεψη Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας
  • [02] Κυπριακό - πρωτοβουλίες
  • [03] Αμυνα
  • [04] Απαγόρευση πτήσεων
  • [05] ΕΠΥ
  • [06] Επισκέψεις στην Αθήνα

  • [01] Δημοσιογραφική διάσκεψη Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας

    Λευκωσία, 24/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με ένα αίσθημα σιγουριάς ότι Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο, επιστρέφει στην Ελλάδα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως τα βήματα που θα επακολουθήσουν θα είναι αποτελεσματικά για ικανοποίηση των εθνικών στόχων που πρέπει να πετύχουμε.

    Στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η εθνική στρατηγική ισχύει για ολόκληρο τον Ελληνισμό, και προβλέπει, αυτή την περίοδο, τη μεγαλύτερη δυνατή δοκιμασία, λόγω των μεγάλων προκλήσεων πάνω στις οποίες θα κριθεί η αξιοπιστία μας.

    Η στρατηγική αυτή, εξήγησε ο κ. Τσοχατζόπουλος, απαιτεί από τη μία μεριά ισχυρή Ελλάδα, αλλά και ισχυρή Κύπρο, ώστε από τη μία πλευρά να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές απειλές που υπάρχουν και για τις δύο χώρες και, από την άλλη. για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το διεθνές πρόβλημα κατοχής και παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της νήσου, με συνέπεια τη διαίρεση για 22 χρόνια της Κύπρου.

    Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, συνέχισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή η συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στη νέα ευρωπαϊκή προοπτική.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε, ακόμη, ότι η ενδυνάμωση, η αμυντική επάρκεια και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, αποτελούν την καλύτερη δυνατή προϋπόθεση να αισθανθούν οι πάντες την ανάγκη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Ακολούθως, ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται σταθερά για επίλυση του Κυπριακού, προωθώντας τους δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής, δηλαδή την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ και την ενδυνάμωση της αμυντικής επάρκειας της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσα από τη διαμόρφωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός, διαπιστώθηκαν όλα τα σημεία που πρέπει να προωθηθούν, ώστε η στρατηγική αυτή του κοινού αμυντικού χώρου να μπορέσει να απαντήσει σε όλες τις προϋποθέσεις υλοποίησής της.

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    [02] Κυπριακό - πρωτοβουλίες

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε την ανάγκη συντονισμού τους και σημείωσε ότι αυτές είναι μία προσπάθεια παρέμβασης σε μία δεδομένη εξέλιξη.

    Το Κυπριακό, είπε, έχει ήδη μία δική του δυναμική, από τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σκοπό να στηρίξουν και να συμβάλουν στη θετική προοπτική που προβάλλει μέσα από τη μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μία προοπτική που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των σημερινών καταστάσεων κατοχής και να διασφαλίσει την προοπτική μιας συνολικής, ενιαίας, δημοκρατικής εφαρμογής πολιτικής λύσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με μιαν ενδεχόμενη ρωσική πρωτοβουλία, απάντησε ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου ότι θα συντονίζεται με τις άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και θα υπάρχει μία βάση πάνω στην οποία θα υπάρχει μια προοπτική για μια μόνιμη λύση του Κυπριακού.

    [03] Αμυνα

    Σε ερώτηση πώς μπορεί να κερδηθεί η ειρήνη μέσα από τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το δόγμα του ΕΑΧ είναι η πολιτική απάντηση στην επιθετικότητα και τον επεκτατισμό της Τουρκίας και ως εκ τούτου έχει αμυντικό χαρακτήρα.

    Η ενδυνάμωση, είπε, της αμυντικής μας ικανότητας οδηγεί σε εξοπλισμούς και σε αναβάθμιση της στρατιωτικής μας ικανότητας. Ταυτόχρονα, σημείωσε, συμβάλλουμε στην επιτυχία του δόγματος, άρα στην επιτυχία της ειρήνης, διότι ο δυνατός πείθει ότι διαθέτει αποτρεπτική ισχύ για οποιονδήποτε επιτιθέμενο κι έτσι διευκολύνει την προοπτική ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το δόγμα του ΕΑΧ φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Κύπρο και εξήγησε ότι το δόγμα πραγματοποιήθηκε για να επιβεβαιωθεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά της Κύπρου, ισχύει το casus belli που είχε δηλώσει ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου. Η αξιοπιστία αυτής της δήλωσης, πρόσθεσε, επικυρώνεται μέσα από την ουσιαστική υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας και της ενδυνάμωσης του κοινού αμυντικού χώρου.

    Σε ερώτηση εάν εξετάστηκε κατά τις επαφές του στην Κύπρο το ενδεχόμενο υπογραφής μιας αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι είναι σαφές πως βάσει της Συνθήκης της Ζυρίχης, η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη κι έχει την υποχρέωση προάσπισης της Κύπρου. Είπε, ακολούθως, ότι δεν είναι άμεση ανάγκη η υπογραφή άλλης συμφωνίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη της αεροπορικής κάλυψης από μέρους της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι αυτό διασφαλίζεται μέσα από την πορεία του κοινού αμυντικού χώρου.

    Οταν χρειαστεί, τόνισε, θα έχουμε τον απαραίτητο ελάχιστο χρόνο να είναι κοντά στην Κύπρο.

    Είπε, ακόμη, ότι εάν στη βάση της ανάπτυξης της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου, με ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργηθεί τμήμα αεροπορίας και ναυτικού, αυτή είναι μία φυσιολογική εξέλιξη στην πορεία ενός ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος.

    [04] Απαγόρευση πτήσεων

    Σε ερώτηση σχετικά με την απαγόρευση υπερπτήσεων, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συζήτησης.

    Εξάλλου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι υπήρξε μία πρόταση για απαγόρευση υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε, λόγω του ότι οι τουρκικές πτήσεις είναι παράνομες, ενώ οι ελληνικές γίνονται μέσα σε νόμιμο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

    [05] ΕΠΥ

    Σε ερώτηση για το μέλλον του προγράμματος Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης στο πλαίσιο του δόγματος του ΕΑΧ, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτός είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης του επαγγελματικού τμήματος των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο θεσμός, συνέχισε, εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κύπρο.

    Κάθε κίνητρο, είπε, που ενισχύει την προοπτική αξιοποίησης του αριθμού των επαγγελματικών για θητεία περιορισμένης διάρκειας είναι ιδιαίτερα θετικό, διότι χρειαζόμαστε πραγματικά στις ένοπλες δυνάμεις, με βάση την εξέλιξη και την τεχνολογία, στελέχη που σε επαγγελματική βάση θα ασχοληθούν και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής αξιοποίησης των οπλικών συστημάτων.

    [06] Επισκέψεις στην Αθήνα

    Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι έχει καλέσει την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής στην Αθήνα για συνομιλίες, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει η επίσκεψη.

    Εξάλλου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας του Υπουργείου Αμυνας, για προώθηση ορισμένων θεμάτων που έχουν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε κατά την εδώ επίσκεψή του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Sunday, 24 November 1996 - 17:10:34