Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [02] Υποψηφιότητες για την Πάφο
  • [03] Υποψηφιότητες στη Λάρνακα
  • [04] Υποψηφιότητες για την Αμμόχωστο
  • [05] Η κυβέρνηση παραχωρεί στέγη σε παιδιά εγκλωβισμένων
  • [06] Ο Υπ. Εσωτερικών σε δενδροφύτευση Δάσους Αγνοουμένων στις Σέρρες
  • [07] Υποψηφιότητες για τη Λεμεσό
  • [08] Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την τοποθέτηση της Μάλτας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ
  • [09] Ανοικτό το θέμα υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Κύπρου -Ελλάδας
  • [10] Ιδιαίτερα χρήσιμη η επίσκεψη Τσοχατζόπουλου
  • [11] Υπ. Υγείας: Η καρδιά δεν αντέχει στην προδοσία
  • [12] Ούτε χολαίνει ούτε αναβάλλεται η αμερικανική πρωτοβουλία
  • [13] Δηλώσεις Κασουλίδη για τη διαδικασία λύσης
  • [14] Επιστολή Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [15] Υποψηφιότητες στην Πάφο
  • [16] Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [17] Υποψηφιότητες στη Λεμεσό
  • [18] Υποψηφιότητες για την Αμμόχωστο
  • [19] Ο Τομ Κοξ επίτιμος δημότης Αμμοχώστου
  • [20] Η Κύπρος θα φιλοξενήσει ευρωπαϊκό συνέδριο
  • [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] Υποψηφιότητες για τη Λευκωσία
  • [23] Σταθερή η Ελλάδα έναντι των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας
  • [24] Δήλωση Πάγκαλου για Μάλτα και Κύπρο
  • [25] Μικτή Κοινοβουλευτική ΕΕ-Κύπρου

  • [01] Αρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το Δήμο Λευκωσίας, με πρώτο το νυν Δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη.

    Η υποψηφιότητα Δημητριάδη, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Ενωμένους Δημοκράτες και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας του. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμά του θα κυκλοφορήσει αυτή τη βδομάδα το οποίο "θα δίνει σαφή εικόνα για τη θητεία του καθώς και το πράσινο φως για τη βέβαιη εκλογή του".

    Για τη δημαρχία Λευκωσίας, αναμένεται να υποβάλει την υποψηφιότητά του και ο Αλέξης Θεοδοσιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, και η Αννα Μαραγκού, η οποία κατέρχεται ως ανεξάρτητη.

    Προσήλθαν επίσης οι 26 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το ΑΚΕΛ, καθώς και οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ ενώ αναμένονται και οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών, των Οικολόγων και των Νέων Οριζόντων.

    Θα υποβληθούν επίσης υποψηφιότητες για τους κατεχόμενους δήμους Μόρφου και Κυθρέας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Υποψηφιότητες για την Πάφο

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για τους τέσσερις Δήμους της επαρχίας Πάφου.

    Πρώτος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Ανδρέας Σοφοκλέους, υποψήφιος για το Δήμο Πέγειας, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Υπέβαλε επίσης υποψηφιότητα ο Μενέλαος Χριστοδούλου για το Δήμο Γεροσκήπου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος για την πόλη της Πάφου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης.

    Η ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ υπέβαλε επίσης τις υποψηφιότητες για τους τέσσερις δήμους της επαρχίας Πάφου.

    Για το αξίωμα του Δημάρχου Πάφου, υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ είναι ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, και για τα κόμματα ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ ο Φειδίας Σαρίκας.

    Πρόθεση να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι δήμαρχοι έχουν εκδηλώσει και άλλοι υποψήφιοι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Υποψηφιότητες στη Λάρνακα

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας, Χριστόφορος Χριστοφίδης, ήταν ο πρώτος που υπέλαβε υποψηφιότητα σήμερα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας. Υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    Αναμένεται σε λίγο να υποβάλει υποψηφιότητα ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Λυκούργος, που υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Υποβλήθηκαν επίσης οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών, ενώ αναμένονται εκείνες του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Αναμένονται επίσης οι υποψηφιότητες για τους δήμους της Αθηένου, της Αραδίππου καθώς και των Λευκάρων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Υποψηφιότητες για την Αμμόχωστο

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου συνεχίζεται η υποβολή των υποψηφιότητων για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

    Η επαρχία Αμμοχώστου αποτελείται από επτά δήμους, του Παραλιμνίου, της Αγίας Νάπας, της Δερύνειας, και οι κατεχόμενοι δήμοι Αμμοχώστου, Λύσης, και Ακανθού.

    Για το Δήμο Αμμοχώστου υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Πούγιουρος, για το Παραλίμνι ο Νίκος Βλίττης, για τη Δερύνεια η νυν Δήμαρχος Φλώρα Ιωάννου, και η νυν Δήμαρχος Αγίας Νάπας Βαρβάρα Περικλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Η κυβέρνηση παραχωρεί στέγη σε παιδιά εγκλωβισμένων

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στέγη θα παρέχει η κυβέρνηση στα παιδιά των εγκλωβισμένων που παντρεύονται στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    Αυτό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία και εξουσιοδότησε την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων όπως παραχωρεί κατοικία ή διαμέρισμα σε παιδιά εγκλωβισμένων, όταν αυτά παντρεύονται στις ελεύθερες περιοχές.

    Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνονται διευθετήσεις ώστε οι εγκλωβισμένοι, που επισκέπτονται προσωρινά τις ελεύθερες περιοχές, να διαμένουν σε ξενοδοχεία ή ξενώνες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Ο Υπ. Εσωτερικών σε δενδροφύτευση Δάσους Αγνοουμένων στις Σέρρες

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση δε θα πάψει να αγωνίζεται με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση μέχρι να διακριβωθεί πλήρως η τύχη όλων των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε σε πρωινή τελετή δενδροφύτευσης Δάσους Αγνοουμένων στις Σέρρες, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

    Ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε θερμά την πρωτοβουλία αυτή και ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές των Σερρών διότι, με τη συγκινητική ανταπόκρισή τους, συμβάλλουν στην προβολή του μεγάλου ανθρωπιστικού θέματος των 1619 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974.

    Ανέφερε ότι η εντελώς αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς ευθύνεται για το ότι απέβησαν άκαρπες οι έντονες προσπάθειες 22 χρόνων για επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής πτυχής του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι, όσα εμπόδια κι αν προβάλουν οι Τούρκοι, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στη δοκιμασία των συγγενών τους.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η τελετή εκπέμπει στις Σέρρες το μήνυμα άρνησης της Κύπρου στην υποταγή και της εμμονής για αγώνα μέχρι την ελευθερία, μέσα από μια ειρηνική λύση.

    Αφού εξέφρασε την προθυμία της Ε/κ πλευράς για ένα ουσιασικό κι εποικοδομητικό διάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτό "δεν πρέπει ποτέ να παρερμηνεύεται σαν διάθεση για απαράδεκτες υποχωρήσεις, ούτε σαν πρόθεση για ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς".

    Καταλήγοντας, δήλωσε ότι στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση, μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της τύχης των αγνοουμένων, συνεχής συμπαραστάτης είναι η Ελλάδα κι ο απανταχού Ελληνισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Υποψηφιότητες για τη Λεμεσό

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Ηδη υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

    Υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους για το αξίωμα του Δημάρχου Λεμεσού ο νυν Δήμαρχος Αντώνης Χατζηπαύλου και ο Δημήτρης Κοντίδης, ο Πανίκος Λουρουτζιάτης για το Δήμο Γερμασόγειας, ο Κώστας Θωμά για το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και ο Κυριάκος Χατζητοφή για το Δήμο Αγίου Αθανασίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την τοποθέτηση της Μάλτας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή τη θέση που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας για την πολιτική της νέας κυβέρνησης της χώρας όσον αφορά στην αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να πει αν η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει κάτι το συγκεκριμένο από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται ότι Κύπρος και Μάλτα υπέβαλαν αίτηση για ένταξη το 1990, και σύμφωνα με την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για τις δύο χώρες θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Ανοικτό το θέμα υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Κύπρου -Ελλάδας

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα της υπογραφής επίσημης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου παραμένει ανοικτό προς προβληματισμό και αν κριθεί στο μέλλον ότι χρειάζεται η υπογραφή, θα δούμε, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είπε, από νομικής πλευράς καλύπτεται πλήρως με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμβατική υποχρέωση για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης επί του θέματος, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα. Μια άποψη αφορά στην ανάγκη τέτοιας συμφωνίας ενώ η άλλη άποψη έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν και υπέρ και κατά στη σύναψη επίσημης συμφωνίας.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις τοποθετήσεις των κομμάτων για το θέμα αλλά δεν πιστεύει ότι το θέμα θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο στο παρόν στάδιο.

    Είπε επίσης ότι ο προβληματισμός για το θέμα προϋπήρχε από καιρό τόσο στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Ιδιαίτερα χρήσιμη η επίσκεψη Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί δόθηκε η ευκαιρία για αλληλοενημέρωση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του Ελληνα Υπουργού.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "δόθηκε η ευκαιρία στον ίδιο, που έχει αναλάβει τον τομέα της εθνικής άμυνας, να ενημερωθεί πλήρως επί τόπου και παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο κυβερνήσεις να ανασκοπήσουν το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα και να συζητήσουν από κοινού τις μελλοντικές ανάγκες και να συνεχίσουν τη συζήτηση στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσοχατζόπουλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν προτίθεται να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    Είπε επίσης ότι δεν έχει περιέλθει στη δική του αντίληψη ότι υπάρχει καθυστέρηση όσον αφορά στην υλοποίηση του δόγματος σε ορισμένους τομείς.

    Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι υπάρχουν ορισμένα κενά στην υλοποίηση του προγραμματισμένου έργου του δόγματος, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά στην υλοποίηση του προγράμματος αφού κινείται, όπως είπε, και το στρατόπεδο που σε απειλεί και επομένως χρειάζεται να αναπροσρμοστούν ορισμένες αποφάσεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τα εξοπλιστικά συστήματα της Κύπρου ή για το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί.

    Το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι έτοιμο, πρόσθεσε, αλλά παραμένουν ορισμένες λεπτομέρειες να συζητηθούν μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών και επομένως ο ακριβής αριθμός των δαπανών δεν είναι ακόμα γνωστός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Υπ. Υγείας: Η καρδιά δεν αντέχει στην προδοσία

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το 56% όλων των θανάτων στην Κύπρο οφείλονται στις καρδιοπάθειες, που αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον τόπο.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που δόθηκε με την ευκαιρία της Εβδομάδας Καρδιάς, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.

    Κάθε μέρα, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνεται ένας αιφνίδιος θάνατος και η πλειοψηφία των θανάτων αυτών οφείλεται στις καρδιοπάθειες.

    Λόγοι που συμβάλλουν στην αύξηση των καρδιοαγγειακών νοσήματων, πρόσθεσε, είναι η γήρανση του πληθυσμού και ο λανθασμένος τρόπος ζωής, που έφερε η άνοδος του βιοτικού επιπέδου με επακόλουθο την εισαγωγή αρνητικών για την υγεία παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα, το άγχος, η λανθασμένη διατροφή και η καθιστική ζωή.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες κατάφεραν τη μείωση των θανάτων από καρδιοπάθειες, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πρόληψη, μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

    Στην Κύπρο, η αντιμετώπιση της νόσου στηρίζεται στα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης του ασθενούς.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια η εκστρατεία διαφώτισης, ενώ συστάθηκαν η Εθνική Επιτροπή για τη Διατροφή και η Παγκύπρια Επιτροπή Καταπολέμησης του Καπνίσματος.

    Επίσης θα επαναληφθεί η έρευνα για τον καθορισμό των παραγόντων κινδύνου για πρόκληση των καρδιοπαθειών σε δείγμα πληθυσμού.

    Εμφαση όμως δίνεται και στη πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης των ατόμων που ήδη έχουν προσβληθεί από τη στεφανιαία νόσο.

    Κάθε χρόνο γίνονται στην Κύπρο 1500 καθετηριασμοί και 100 αγγειοπλαστικές, ενώ προγραμματζεται ότι το νέο χρόνο θα εισαχθούν και νέες μεθόδοι.

    Αναφερόμενος στα νεότερα από το χώρο της καρδιοχειρουργικής, ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι από το 1997 ο αριθμός των ασθενών που θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό δεν θα είναι πλέον τριψήφιος.

    Καταλήγοντας ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο το Υπουργείο αλλά τον καθένα.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας καρδιάς εντάσσσεται και η σημερινή πορεία, που ξεκινά το απόγευμα από την Πλατεία Ελευθερίας με σύνθημα "Η καρδιά δεν αντέχει στην προδοσία". Της πορείας θα ηγηθεί ο Υπουργός Υγείας.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαλέξεις και διανομή φυλλαδίων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Ούτε χολαίνει ούτε αναβάλλεται η αμερικανική πρωτοβουλία

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό ούτε χολαίνει ούτε αναβάλλεται λόγω του θέματος των πτήσεων.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναβάλουν την πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό.

    Θέματα του στρατιωτικού διαλόγου ή των πτήσεων δεν πρέπει να αφαιθούν να είναι εμπόδιο στις προσπάθειες της πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, που είναι το κύριο θέμα για το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε, είπε.

    Το μήνυμα αυτό, εξήγησε, αφορά όλους όσοι θέλουν να προσδώσουν σε αυτά τα θέματα περισσότερη σημασία από ότι τους αρμόζει.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναφέρει στην κυβέρνηση ότι συνδέουν με οποιονδήποτε τρόπο θέματα αυτής της φύσης με τη δέσμευση που έχει επανηλλειμένα δηλωθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, βοηθώντας τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτική επίλυση του Κυπριακού.

    Οσον αφορά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου για αποχώρηση του προεδρικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Μπίτι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της οποιαδήποτε πληροφορία ότι ο κ. Μπίτι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή.

    Αναφορικά με πληροφορίες για επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κανένας δεν έχει ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση για πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως δημοσίευσε ο ελληνικός Τύπος.

    "Εξ' όσων γνωρίζω", πρόσθεσε, "ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για πιθανή επίσκεψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Κασουλίδη για τη διαδικασία λύσης

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση για οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας πέραν των δύο γνωστών διαδικασιών που τροχιοδρομούνται.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ για διαδικασία τύπου Ντέιτον για την οποία, όπως είπε ο κ. Χόλμπρουκ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία είναι έτοιμες.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι οι γνωστές διαδικασίες αφορούν στις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις για σωστή προετοιμασία μιας κατ'ευθεία συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι ούτε η Ελλάδα έχει βολιδοσκοπηθεί για το θέμα αυτό.

    Διευκρινίζοντας τον όρο εντατικές συνεχείς συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται εντατικές, καθημερινές εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις με στόχο τη σωστή προετοιμασία, που θα οδηγήσουν σε μία συνάντηση κορυφής, αν η προετοιμασία καταλήξει σε κοινό έδαφος, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς. Η συνάντηση αυτή, πρόσθεσε, θα είναι επίσης εντατική υπό τη μορφή των καθημερινών συναντήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] Επιστολή Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης απέστειλε και τρίτη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αλλά τόνισε ότι ο Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει αν θα απαντήσει.

    Η επιστολή στάληκε την περασμένη βδομάδα, είπε, και κινείται στα πλαίσια των προηγούμενων επιστολών και η οποία έχει πολλές επαναλήψεις προηγούμενων επιστολών.

    Ο Πρόεδρος θα σκεφθεί και θα κρίνει αν πρέπει να απαντήσει, είπε, και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει δει την εν λόγω επιστολή.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της επιστολής σε προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά σημείωσε ότι δε θα συγκληθεί το ΕΣ ειδικά για το θέμα αυτό.

    Στην επιστολή του ο κ. Ντενκτάς προτείνει διαδικασία διαλόγου μέσω επιστολών αφού, όπως γράφει, ο Πρόεδρος Κληρίδης δε δέχεται να τον συναντήσει.

    Αν οι επιστολές του κ. Ντενκτάς περιορίζοντο σε θέματα ουσίας και όχι προπαγάνδας, τότε ίσως να είχαν και κάποια περαιτέρω πολιτική σημασία, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] Υποψηφιότητες στην Πάφο

    Πάφος, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υποβλήθηκαν σήμερα το πρωί οι υποψηφιότητες δημάρχων και συνδυασμών δημοτικών συμβούλων για τους τέσσερις δήμους της Επαρχίας Πάφου, Γεροσκήπου, Πόλης Χρυσοχούς και Πέγειας.

    Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν στον Επαρχο Πάφου Νίκο Ρούσο. Οι υποψηφιότητες δημάρχων έχουν ως εξής:

    Δήμος Πάφου: Θεόδωρος Αριστοδήμου (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) και Φειδίας Σαρικάς (ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ), καθώς και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Αταλιώτης, Σίμος Τσιέλεπος, Φίλιππος Κρητιώτης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Ευστρατίου.

    Δήμος Πέγειας: Δημήτρης Καππετζιής (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) και Ανδρέας Σοφοκλέους (ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ).

    Δήμος Γεροσκήπου: Πανίκκος Σεκκές (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) και Μενέλαος Χριστοδούλου (ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ), καθώς και οι ανεξάρτητοι Σόλων Μάρκου και Αντώνης Τσαδιώτης.

    Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) και Λάκης Κόρακας (ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ), καθώς και οι ανεξάρτητοι Μίκης Φιλίππου, Ανδρέας Καλασίδης και Χριστόδουλος Βασιλείου.

    Εξάλλου, υποβλήθηκαν για τα δημοτικά συμβούλια οι εξής αριθμοί υποψηφίων:

    Δήμος Πάφου: ΔΗΣΥ - 14, ΑΚΕΛ - 14, ΔΗΚΟ - 14, ΕΔΕΚ - 14, ανεξάρτητοι "Νέον Οραμα" - 7, Ανεξάρτητοι "Κέντρα Αναψυχής" - 13 και ανεξάρτητοι "Επιλογή" - 11.

    Δήμος Πέγειας: ΔΗΣΥ - 5, ΑΚΕΛ - 8, ΔΗΚΟ - 6 και ΕΔΕΚ - 6. Δήμος Γεροσκήπου: ΔΗΣΥ - 7, ΑΚΕΛ - 8, ΔΗΚΟ - 7, ΕΔΕΚ - 8, ανεξάρτητοι "Αδέσμευτη Προοδευτική Κίνηση" - 5 και ανεξάρτητοι "Πρόοδος" - 5.

    Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: ΔΗΣΥ - 6, ΑΚΕΛ - 8, ΔΗΚΟ - 6, ΕΔΕΚ - 5 και ανεξάρτητοι - 2.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, στα κατά τόπους γραφεία των εφόρων εκλογής, κι από σήμερα αρχίζει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος.

    Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Γιώργος Θεοδώρου, δήλωσε ότι υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για όλους τους Δήμους, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων Δήμων. Ενστάσεις από δημότες του οικείου Δήμου για τις υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι στα επαρχιακά γραφεία.

    Οπως είπε ο κ. Θεοδώρου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, τώρα γίνεται ο έλεγχος των στοιχείων των υποψηφίων και η καταγραφή κατά Δήμο των συνδυασμών, για την ετοιμασία των ψηφοδελτίων.

    "Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μέχρι τις 12.30 μ.μ. αύριο, θα προχωρήσουμε στην τελική εκτύπωση των ψηφοδελτίων", συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά στους κατεχόμενους Δήμους στους οποίους θα διεξαχθούν εκλογές, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι από τους τρεις Δήμους της επαρχίας Κερύνειας, δηλαδή, την πόλη της Κερύνειας, τη Λάπηθο και τον Καραβά, έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες για τη θέση του Δημάρχου του Καραβά. Για τις υπόλοιπες θέσεις Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων Κερύνειας, πρόσθεσε, "είναι κοινοί οι συνδυασμοί των πέντε εν τη Βουλή κομμάτων".

    Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών εξήγησε ότι εάν μέχρι αύριο το μεσημέρι δεν υποβληθεί ένσταση, ο Εφορος Εκλογών θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των Δημάρχων Κερύνειας και Λαπήθου, ενώ είπε ότι σύντομα θα γίνει γνωστό εάν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες για τους άλλους κατεχόμενους Δήμους.

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη διεξαγωγή εκλογών για τους κατεχόμενους Δήμους και ότι θα λειτουργήσουν ειδικά περιφερειακά εκλογικά κέντρα.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, για πρώτη φορά, και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι γύρω στις 9 το βράδυ θα εξαγγελθούν τα αποτελέσματα εκλογής Δημάρχου, όλων των Δήμων. Γύρω στις 1 με 2 μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να είναι γνωστά τα ονόματα των ατόμων που θα έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [17] Υποψηφιότητες στη Λεμεσό

    Λεμεσός, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Γύρω στις 300 υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων και 12 για υποψήφιους Δήμαρχους υπεβλήθησαν σήμερα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

    Οι υποψήφιοι διεκδικούν θέση σε πέντε συνολικά Δήμους: Της Λεμεσού, Πολεμιδιών και Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου.

    Στο Δήμο Λεμεσού υποψηφιότητα για τη δημαρχία υπέβαλαν οι Αντώνης Χατζηπαύλου, Δημήτρης Κοντίδης, Κώστας Αναστασίου και Αντώνιος Πρωτοπαπάς. Στο Δήμο Πολεμιδιών και Κάτω Πολεμιδιών οι Αντώνης Βασιλείου και Κώστας Θωμά, Μέσα Γειτονιάς οι Στέλιος Μαρκίδης και Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γερμασόγειας οι Πανίκος Λουρουτζιάτης και Ευριπίδης Παύλου και στο Δήμο Αγίου Αθανασίου οι Κυριάκος Χατζηττοφής, Φειδίας Διαμαντής και Μιχάλης Αγαθοκλέους.

    Σε δήλωση στην οποία προέβη, εξερχόμενος της Επαρχιακής Διοίκησης, ο νυν Δήμαρχος και υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ Αντώνης Χατζηπαύλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί.

    Πρόσθεσε ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο στην πόλη, το οποίο, όπως είπε, θα συνεχισθεί και τόνισε ότι ο ίδιος μιλά με βάση τα έργα που έχουν γίνει, ενώ οι ανθυποψήφιοι του, με υποσχέσεις.

    Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών Δημήτρης Κοντίδης, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την εκλογή του και είπε ότι η πρότασή του για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του Δήμου Λεμεσού, επικεντρώνεται στο όραμα και στον προγραμματισμό για την πόλη.

    Ο έπαρχος Λεμεσού κ. Αθανασίου είπε ότι οι κατάλογοι θα αναρτηθούν στην επαρχιακή Διοίκηση και υπενθύμησε ότι η υποβολή ενστάσεων λήγει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΚΚ/ΜΧ)

    [18] Υποψηφιότητες για την Αμμόχωστο

    Λάρνακα, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Από μία υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου υποβλήθηκαν σήμερα για το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα, και δύο υποψηφιότητες για το Δήμο Δερύνειας.

    Οι υποψηφιότητες για τους εν λόγω Δήμους καθώς και για κατεχόμενους Δήμους υποβλήθηκαν στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, που που εδρεύει στη Λάρνακα.

    Με βάση τις υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχων, στους ελεύθερους Δήμους Αμμοχώσου θα γίνουν εκλογές μόνο στη Δερύνεια, ενώ στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα θα γίνει ανακήρυξη των ατόμων που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα, αφού δεν υπάρχει ανθυποψήφιος.

    Για το Παραλίμνι υποψηφιότητα υποβλήθηκε από το νυν Δήμαρχο Νίκο Βλίττη, για την Αγία Νάπα από τη νυν Δήμαρχο Βαρβάρα Περικλέους, και για τη Δερύνεια η νυν Δήμαρχος Φλώρα Ιωάννου και ο Ανδρέας Σιαπάνης.

    Οσον αφορά στους κατεχόμενους Δήμους, υποψηφιότητες για τη δημαρχία Αμμοχώστου υποβλήθηκαν από το νυν Δήμαρχο Ανδρέα Πούγιουρο και από το Χρυσόστομο Παρασκευόπουλο, για το Λευκόνοικο από το Λυκούργο Κάππα, για την Ακανθού από το Σωτήρη Καϊλο και για τη Λύση από τους Ανδρέα Ττοφιά και Ιωνά Παπαϊωάννου.

    Για τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων, στο Παραλίμνι υπέβαλαν υποψηφιότητα 8 υποψήφιοι από το ΔΗΣΥ, 8 υποψήφιοι από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ και 7 υποψήφιοι από το ΔΗΚΟ.

    Στην Αγία Νάπα, 2 υποψήφιοι από το ΔΗΣΥ, 8 από το ΑΚΕΛ, 8 από το ΔΗΚΟ, 4 από την Προοδευτική Κίνηση και 8 από την Πανδημοτική Επαλξη. Στη Δερύνεια υπέβαλαν υποψηφιότητα 8 υποψήφιοι από το ΔΗΣΥ, 8 από το ΑΚΕΛ και ένας από το ΔΗΚΟ.

    Στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου υποψηφιότητα για δημοτικοί σύμβουλοι υπέβαλαν από 9 άτομα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, 4 του ΔΗΚΟ, από ένα η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, καθώς και τρία άτομα που θα διεκδικήσουν θέση με την επωνυμία Ανεξάρτητη Κίνηση Ευαγόρα. Για το Λευκόνοικο, υπέβαλαν υποψηφιότητα 3 από το ΔΗΣΥ και 3 από το ΑΚΕΛ, ένας από το ΔΗΚΟ και ένας από την ΕΔΕΚ.

    Για την Ακανθού 2 από το ΔΗΣΥ, 3 από το ΑΚΕΛ, 2 από το ΔΗΚΟ και ένας από την ΕΔΕΚ. Για τη Λύση 3 από το ΑΚΕΛ, ένας από το ΔΗΚΟ, ένας από την ΕΔΕΚ και ένας από τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [19] Ο Τομ Κοξ επίτιμος δημότης Αμμοχώστου

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανακήρυξη του Βρετανού βουλευτή και ένθερμου υποστηρικτή του αγώνα της Κύπρου, Τομ Κόξ, σε επίτιμο δημότη της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Η ανακήρυξη του Βρετανού Βουλευτή θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου, στην οποία θα τιμηθούν κι άλλοι δημότες Αμμοχώστου καθώς και ευεργέτες και δωρητές της κατεχόμενης πόλης.

    Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Αθανασίου, θα απευθύνει χαιρετισμό η Αμμοχωστιανή Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου και ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Πούγιουρος.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του καταξιωμένου Αμμοχωστιανού τενόρου Γιάννου Κωνσταντίνου, του τραγουδιστή και συνθέτη Κούλη Θεοδώρου και της τραγουδίστριας Βούλα Κωνσταντίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [20] Η Κύπρος θα φιλοξενήσει ευρωπαϊκό συνέδριο

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος θα φιλοξενήσει το επόμενο φθινοπωρινό συνέδριο των Προέδρων του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών, ύστερα από απόφαση που λήφθηκε στο τελευταίο συνέδριο του Συνδέσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία στις 22 Νοεμβρίου.

    Ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών χαρακτηρίζει "μεγάλη επιτυχία" της εταιρείας την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην Κύπρο, γιατί, αναφέρει, εξασφαλίστηκε ύστερα από πολλές προσπάθειες αφού υπήρξαν προτάσεις κι από άλλες χώρες.

    Προσθέτει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προβολής της Κύπρου, γιατί στο συνέδριο συμμετέχουν οι Πρόεδροι των 26 ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών μελών του. Επίσης θα προσκληθούν επίσημοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες προσωπικότητες.

    Το συνέδριο, θα συμπέσει με τους γιορτασμούς για τα 50χρονα των Κυπριακών Αερογραμμών, στους οποίους θα προσδόσει περισσότερη επισημότητα.

    Η ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών αναφέρει ότι στη διάρκεια του συνεδρίου του Δουβλίνου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Βασίλης Ρολόγης είχε επαφές με προέδρους πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.16 (-1.28)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.79 (-1.37)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.60 (-0.96)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                58.15 (-1.57)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.24 (-0.62)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.85 (+0.33)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.07 (-2.66)
         Αλλες Εταιρείες                        70.69 (-1.94)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 579515.996
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [22] Υποψηφιότητες για τη Λευκωσία

    Λευκωσία, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σήμερα για τη θέση του Δημάρχου, στις δημοτικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, στην επαρχία Λευκωσίας, είναι οι ακόλουθες:

    Για το Δήμο Λευκωσίας, ο νυν Δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης, ο Αλέξης Θεοδοσιάδης και η Αννα Μαραγκού.

    Για το Δήμο Στροβόλου, ο νυν Δήμαρχος Ιωσήφ Χατζηωσήφ, ο Κυριάκος Κούσιος και ο Σάββας Ηλιοφώτου.

    Για το Δήμο Εγκωμης, ο Γιαννάκης Καλλής, η Σοφία Γιωργάλλα και ο Νίκος Χατζηχαραλάμπους.

    Για το Δήμο Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Πέτρου και η Ελένη Κύρκου -Κολλιού. Για τo Δήμο Λακατάμειας, ο Κώστας Τηλεμάχου, ο Χριστάκης Βιολάρης και ο Ανδρέας Σάββα.

    Για το Δήμο Λατσιών, ο νυν Δήμαρχος Χριστάκης Χριστοφίδης και ο Ανδρέας Κουκουμάς.

    Για το Δήμο Αγίου Δομέτιου, ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Κλεάνθους και ο Αντρέας Χατζηλοϊζου.

    Για το νεοσύστατο Δήμο Ιδαλίου υπέβαλαν υποψηφιότητες οι Νίκος Νικολάου, Γιάννης Γρούτας και Σταύρος Ευθυμίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [23] Σταθερή η Ελλάδα έναντι των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

    Βρυξέλλες, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Οι ελληνικές αντιδράσεις απέτρεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες την αλλοίωση της ομόφωνης δήλωσης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 15ης Ιουλίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Παράλληλα, η ιρλανδική προεδρία αποφάσισε να μη συγκαλέσει για τις 6 Δεκεμβρίου Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, όπως ζητούσε η κυβέρνηση της Αγκυρας και ορισμένοι εταίροι.

    Αυτές είναι οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τη μακρά συζήτηση για τις προοπτικές των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία, στη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, η δήλωση της 15ης Ιουλίου θα παραμείνει ως κοινοτική θέση για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας οποτεδήποτε αυτό συγκληθεί.

    Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί προϊόν της άκαμπτης ελληνικής θέσης, η οποία παρουσιάστηκε από τον κ. Πάγκαλο και ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα να τεθούν οι σχέσεις ΕΕ με την Αγκυρα σε νέες βάσεις, διαφορετικές από το πνεύμα της δήλωσης της 15ης Ιουλίου.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πάγκαλος, παρά το γεγονός ότι η Τανσού Τσιλέρ συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου, αρνήθηκε να απαντήσει επίσημα εάν αποδέχεται τη δήλωση της 15ης Ιουλίου, η οποία καλούσε μεταξύ άλλων των Αγκυρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια.

    Αντίθετα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, η κ. Τσιλέρ έστειλε την περασμένη εβδομάδα στη γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών το περιεχόμενο συνέντευξής της στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Daily News", στην οποία αναφέρει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν διμερές θέμα, το οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θέση αυτή, τόνισε ο κ. Πάγκαλος, δημιουργεί πρόβλημα δεδομένου ότι πάγια θέση της Ενωσης είναι οι σχέσεις ενός κράτους μέλους με τρίτη χώρα να αποτελούν και κοινοτικό θέμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης για τις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά η ιρλανδική προεδρία, διαπιστώνοντας ότι οι εργασίες λόγω της ελληνικής άρνησης δε θα οδηγούσαν πουθενά, αποφάσισε τη μη σύγκλησή του.

    Πάντως, η ιρλανδική προεδρία θα καλέσει, όπως έκανε γνωστό, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακαν στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου (13-14 Δεκεμβρίου), όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη δεύτερη ημέρα των εργασιών. Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η προεδρία θα παρουσιάσει στον κ. Ερμπακαν τις απόψεις των "15" για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ερωτηθείς εάν παρακαθήσει στο γεύμα και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει ο κ. Σημίτης.

    Καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά, όπως είπε, η Αγκυρα θα πρέπει να καταλάβει ότι η ηγεμονική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει δεκτή στη σημερινή εποχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [24] Δήλωση Πάγκαλου για Μάλτα και Κύπρο

    Βρυξέλλες, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η Κύπρος είναι "χώρα- Μάαστριχτ" δεδομένου ότι μαζί με το Λουξεμβούργο είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες που πληρούν σήμερα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα.

    Την απάντηση αυτή έδωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε ερώτηση αναφορικά με την Κύπρο και το "πάγωμα" του αιτήματος ένταξης της Μάλτας στην ΕΕ.

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της Μάλτας από τη διαδικασία, αλλά η απόφαση αυτή που λήφθηκε από τη νέα κυβέρνηση της Μάλτας για οικονομικούς λόγους, δεν έχει καμμία σχέση με την Κύπρο, η οποία υπέβαλε δικό της αίτημα που συγκυριακά η πορεία της εξέτασης του συνδέθηκε με αυτή της Μάλτας.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι έχει ήδη αφομοιώσει το 80% του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη θα είναι ολιγόμηνες και από τις ευκολότερες που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [25] Μικτή Κοινοβουλευτική ΕΕ-Κύπρου

    Βρυξέλλες, 25/11/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Με ομιλίες των δύο συμπροέδρων άρχισαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης Κύπρου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

    Η συμπρόεδρος από την πλευρά της Ευρωβουλής, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μεχτίλντ Ρότε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία τελευταία ψηφίσματα του Σώματος τα οποία καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Χαρακτήρισε το πολιτικό status quo απαράδεκτο, ενώ επαναβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες τόσο για την επίλυση του προβλήματος όσο και για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο συμπρόεδρος από την πλευρά της Κύπρου, βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού τα οποία έδειξαν, όπως είπε, την αγριότητα και τη βιαιότητα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Είναι αυταπόδεικτο, συνέχισε, ότι το status quo πρέπει να αλλάξει με την επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και όχι με λύση που θα νομιμοποιεί τετελεσμένα γεγονότα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυπριακής Βουλής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποστήριξη της ενταξιακής πορείας αλλά και τις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προσδοκά σε ενεργότερη και αποτελεσματικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα συνδέεται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει όχι μόνο στην έναρξη αλλά και στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες περιμένει ότι θα είναι σύντομες, επιτρέποντας την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από το τέλος του 20ου αιώνα.

    Στην αυριανή συνεδρία, θα μιλήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο αρμόδιος επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ και ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Monday, 25 November 1996 - 17:04:04