Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάγκαλος: Η ένταξη θα βοηθήσει στην απεξάρτιση των Τ/Κ από την Αγκυρα
  • [02] Συνομιλίες για τον ΕΑΧ
  • [03] Κύπρος-Ισραήλ
  • [04] Συνάντηση Υπ. Οικονομικών με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ
  • [05] Η επίσκεψη Ρίφκιντ θα πραγματοποιηθεί
  • [06] Οι Τούρκοι πυροβολούν προς τις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Οικουρεί στο σπίτι του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί την Τετάρτη
  • [10] Τζουρ: Δεν υπεγράφη νέα στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας
  • [11] Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Ε/Κ μπήκαν στα κατεχόμενα για να κατεβάσουν τουρκική σημαία
  • [12] Διακήρυξη των συγγενών αγνοουμένων
  • [13] Δύο χρόνια από τη φυλάκιση της Κούρδισας Λεϊλά Ζανά

  • [01] Πάγκαλος: Η ένταξη θα βοηθήσει στην απεξάρτιση των Τ/Κ από την Αγκυρα

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, και στην απεξάρτιση της Τ/κ κοινότητας από την κηδεμονία της Αγκυρας.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος".

    Αναφερόμενος στις αναμενόμενες πρωτοβουλίες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι το κύριο βάρος της προσοχής επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και της αποστρατικοποίησης.

    Χαρακτήρισε δε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση ιδιαίτερα αποτελεσματική, κυρίως για τις πολιτικές της συνέπειες.

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν μελετήσει και έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.

    "Το Κυπριακό είναι ακόμη μια ανοικτή πληγή για την τουρκική εξωτερική πολιτική, μαζί μ'αυτές της ανυπαρξίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και το Κουρδικό", σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Τέλος, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Αθήνα αποκλείει μια λύση πακέτο στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Συνομιλίες για τον ΕΑΧ

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην Αθήνα αρχίζουν σήμερα συνομιλίες, μεταξύ αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας, με επίκεντρο το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Στις συνομιλίες, που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, συμμετέχουν οι Υπουργοί Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και Ακης Τσοχατζόπουλος καθώς και οι στρατιωτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κύπρος-Ισραήλ

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαβεβαίωση ότι η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν επηρεάζει τα συμφέροντα της Κύπρου, έδωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ όπου εκτέλεσε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη χθες, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά τον κ. Νεταχιάχου καμιά πρόνοια της συμφωνίας δεν επηρεάζει τα κυπριακά συμφέροντα.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι παραβιάσεις της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας από ισραηλινά μαχητικά στη διάρκεια κοινών ασκήσεων με τουρκικά δεν έχουν σχέση με τη συμφωνία των δύο χωρών αλλά αφορούν θέματα ασφάλειας των πτήσεων και εναέριας κυκλοφορίας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μιχαηλίδη τόσο με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό όσο και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νταβίντ Λεβί ήταν το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θέματα κοινού ενδιαφέροντος και περιφερειακής συνεργασίας.

    Κύπρος και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια υπέγραψαν πέντε συμφωνίες ενώ βρίσκονται υπό μελέτη άλλες πέντε συμφωνίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Υπ. Οικονομικών με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Yπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου είχε σήμερα συνάντηση με διμελή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της ετήσιας επισκόπησης της κυπριακής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε έχει γίνει μια γενική ενημέρωση για θέματα πολιτικής σε σχέση με την κυπριακή οικονομία καθώς και για τις εξελίξεις βασικών μεγεθών της οικονομίας όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, ο πληθωρισμός, η ανεργία, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 1996 καθώς και οι προοπτικές για το 1997.

    Οπως εξήγησε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στην Ουάσιγκτον, οι επιτελείς του Ταμείου δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σημείο που δεν χρειάζεται τη βοήθεια και καθοδήγηση στο βαθμό που τη χρειάζονται άλλες χώρες, όπως αυτές της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

    Συνεπώς, πρόσθεσε, φέτος η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ολιγομελής και θα διαρκέσει λιγότερο χρόνο.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε, ότι το ΔΝΤ δεν θα χάσει τις σχέσεις και τους δεσμούς με την Κύπρο, εξαιτίας του ικανοποιητικού επιπέδου που εκτιμάται να έχει η οικονομία της, συγκριτικά με άλλες χώρες.

    "Απλώς οι δυνατότητές τους είναι δεδομένες και θα τις χρησιμοποιήσουν και για χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη", σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων με στόχο να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

    Επίσης έθιξαν θέματα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος ημικρατικών οργανισμών καθώς και θέματα που αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας, όπου αντιμετωπίζονται προβλήματα.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνομιλίες στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Η επίσκεψη Ρίφκιντ θα πραγματοποιηθεί

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ θα πραγματοποιηθεί όπως έχει ανακοινωθεί αλλά το θέμα Ρίφκιντ θα συζητηθεί στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει αναβολή της επίσκεψης εργασίας μετά την αντίδραση που υπήρξε τόσο για τις δηλώσεις Ρίφκιντ όσο και για την προγραμματισμένη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με το σκέλος της επίσκεψης στον κ. Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε τον Τύπο στην επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη, η οποία αναφέρει ότι η επίσκεψη θα γίνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ΥΠΕΞ και τον αρχηγό της Τ/κ κοινότητας.

    "Είναι γεγονός ότι ορισμένες δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ που προηγήθηκαν δημιούργησαν κάποια προβλήματα," είπε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι μέχρι της στιγμής δεν εγείρεται θέμα αναβολής της επίσκεψης.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ "έχουν δημιουργήσει κάποια αρνητικά στην ατμόσφαιρα" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ήταν πιο ευτυχής αν η επίσκεψη γινόταν χωρίς τις δηλώσεις που προηγήθηκαν.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ήταν πιο ευτυχής αν η επίσκεψη αναβληθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "θα πρέπει να ζυγίσουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης αν προέρχεται από δική μας πρωτοβουλία."

    Μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε, θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε τη σχετική ερώτηση. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει και το θέμα της επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο την ερχομένη βδομάδα.

    Για το θέμα αυτό, σημείωσε, έγιναν δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών οι οποίες θα επαναληφθούν κατά την συνεδρία της Τετάρτης.

    Σε ερώτηση αν οι απόψεις που θα ακουστούν στο ΕΣ θα διαδραματίσουν οποιοδήποτε ρόλο στους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του θέματος Ρίφκιντ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ασφαλώς και θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο" γιατί, όπως ανέφερε, το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά μόνο την ίδια την επίσκεψη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της να επισκεφθεί ο κ. Ρίφκιντ τον κ. Ντενκτάς υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της Τ/κ κοινότητας εδώ και καιρό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Οι Τούρκοι πυροβολούν προς τις ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ρίφθησαν πυροβολισμοί από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και ότι υπάρχουν καταγγελίες για ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και έναν ηλιακό θερμοσύμφωνα στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

    Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν έρευνες για το θέμα. Γύρω στις 4.30 το πρωί ακούστηκαν κατά διαστήματα πυροβολισμοί που προέρχονταν από τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή Αγίου Δομετίου προς την κατεύθυνση των ελεύθερων περιοχών, εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Η κυπριακή αστυνομία διεξάγει έρευνα επί του θέματος, είπε, ενώ τα ΗΕ, ίσως και προφανώς λόγω ψευδών ισχυρισμών από την άλλη πλευρά, επισκέφθηκε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς καθώς και φυλάκια της τουρκικής πλευράς.

    Μετά από έλεγχο όλων των όπλων των εθνοφρουρών στα φυλάκια της ΕΦ διαπιστώθηκε ότι κανένα δεν χρησιμοποιήθηκε.

    Τα ΗΕ θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του ελέγχου στον οποίο θα προβούν στα τουρκικά φυλάκια, είπε ο κ., Κασουλίδης.

    "Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόκληση από δικής μας πλευράς είτε από εθνοφρουρούς είτε από πολίτες", συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Οικουρεί στο σπίτι του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο σπίτι του θα παραμείνει και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης λόγω κρυολογήματος, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Δεν γνωρίζω τί θα γίνει αύριο", πρόσθεσε. Το Σάββατο το κρυολόγημα ήταν εμπύρετο ενώ χθες δεν είχε πυρετό, σημείωσε.

    Ο θεράπων ιατρός συνέστησε στον Πρόεδρο να περιοριστεί στο σπίτι του μέχρι και σήμερα.

    Στο μεταξύ αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει καθορισμένη συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου, που αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αύριο.

    (ΚΥΠΕ/MM/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.95 (+0.15)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.55 (+0.39)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.91 (-1.28)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.50 (-1.26)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 86.74 (+0.63)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.20 (-0.56)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.07 (-0.66)
         Αλλες Εταιρείες                        70.00 (+0.17)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 487487.100
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [09] Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί την Τετάρτη

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί για το Λονδίνο την Τετάρτη το απόγευμα, καθ' οδόν προς το Δουβλίνο όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας, στο περιθώριο της εκεί Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση της παροικίας, την οποία διοργανώνει η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

    Εξάλλου, την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Λονδίνου.

    Δεν προγραμματίζονται οποιεσδήποτε επαφές του Προέδρου Κληρίδη με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης.

    Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο, όπου στις 13-14 τρέχοντος θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

    Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που δίδει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Τζον Μπρούτον, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, στην παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ και των αρχηγών κρατών άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία). Το γεύμα θα δοθεί στο Dublin Castle το οποίο θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής.

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ, κ. Μιχαηλίδης, θα παρακαθήσει σε γεύμα που δίδει ο Ιρλανδός ομόλογός του Ντικ Σπρινγκ, για τους ΥΠΕΞ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι, στο προκαταρκτικό πρόγραμμα της Συνόδου δε γίνεται αναφορά ούτε στην παρουσία της Τουρκίας ούτε στην παρουσία της Μάλτας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [10] Τζουρ: Δεν υπεγράφη νέα στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σεμί Τζουρ, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει υπογράψει νέα συμφωνία με την Τουρκία, για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.

    "Δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά την εφαρμογή προνοιών της (παλαιότερης) συμφωνίας", ανέφερε ο κ. Τζουρ. Οπως είπε, η συμφωνία που υπέγραψαν στο παρελθόν οι δύο χώρες, προέβλεπε την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων στην Τουρκία και τη χρήση του εναέριου χώρου της, καθώς και τη συνεργασία στο βιομηχανικό τομέα.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη, στο Ισραήλ, ο κ. Τζουρ τη χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" γιατί, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση της χώρας αλλά, παράλληλα, και διότι η ατμόσφαιρα ήταν φιλική.

    "Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιου είδους συναντήσεις είναι η ατμόσφαιρα, και υπήρξε φιλική, ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση", πρόσθεσε ο Πρέσβης του Ισραήλ, ο οποίος συνόδευσε τον ΥΠΕΞ. Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο οι δύο χώρες συνεχίζουν τη φιλία και συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, ανέφερε ότι ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε προς τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την προθυμία της Κύπρου να συνεισφέρει, με όποιο τρόπο μπορεί, στις συνομιλίες για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις της Κύπρου με όλες τις χώρες της περιοχής, την γεωγραφική θέση της χώρας και τις καλές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΑΠ)

    [11] Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Ε/Κ μπήκαν στα κατεχόμενα για να κατεβάσουν τουρκική σημαία

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης ρίψης πυροβολισμών από τα κατεχόμενα προς την ελεύθερη περιοχή Αγίου Δομετίου.

    Το Αρχηγείο Αστυνομίας είναι ενήμερο για Τ/κ ισχυρισμούς ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν εναντίον Ε/Κ, οι οποίοι μπήκαν στα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια να κατεβάσουν την τουρκική σημαία.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας, η Αστυνομία είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς τους οποίους μεταδίδει το παράνομο "Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων" (ΤΑΚ). Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η όλη υπόθεση διερευνάται από το ΤΑΕ.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το παράνομο ΤΑΚ ισχυρίζεται ότι τις πρωϊνές ώρες σήμερα, Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τριών Ε/Κ, οι οποίοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και έσπασαν ιστό τουρκικής σημαίας.

    Οι τρεις Ε/Κ, σύμφωνα πάντα με τους Τ/κ ισχυρισμούς, διέφυγαν προς τον "Ε/κ τομέα".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σε σημερινές δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι ρίφθηκαν πυροβολισμοί από τα κατεχόμενα στην περιοχή Αγίου Δομετίου και ότι υπάρχουν καταγγελίες για ζημιές.

    Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν έρευνες για το θέμα και ότι θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα ελέγχου που θα κάνουν στα τουρκικά φυλάκια.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ύστερα από έλεγχο των όπλων των εθνοφρουρών στα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς διαπιστώθηκε ότι κανένα δεν είχε χρησιμοποιηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Διακήρυξη των συγγενών αγνοουμένων

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι συγγενείς των αγνοουμένων κατάγγειλαν για άλλη μια φορά τις πιέσεις που ασκούνται προς την πλευρά μας και τους ιδίους για να διαγράψουν τους δικούς τους και να τους θεωρήσουν "υποθετικά νεκρούς", ώστε, όπως υποστηρίζουν, να πάψει να υφίσταται θέμα αγνοουμένων.

    Στην καταγγελία προέβη το συντονιστικό συμβούλιο των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, σε διακήρυξη με την ευκαιρία της σημερινής 48ης επετείου της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    "Πρόσφατα οι πιέσεις αντί να κατευθύνονται προς την Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς, κατευθύνονται προς την πλευρά μας κι εμάς τους συγγενείς, για να διαγράψουμε τους δικούς μας, να τους θεωρήσουμε υποθετικά νεκρούς ώστε να πάψει να υφίσταται θέμα αγνοουμένων και να μην ενοχλείται η Τουρκία", αναφέρει συγκεκριμένα η διακήρυξη.

    Οι συγγενείς των αγνοουμένων εκφράζουν επίσης την απογοήτευσή τους με την επιλεκτική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και των ιδίων.

    Στη διακήρυξη, οι συγγενείς των αγνοουμένων αναφέρονται σε "επιλεκτική επιβολή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί μόνο που εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων" και υποστηρίζουν ότι το ίδιο συμβαίνει με τον ΟΗΕ.

    Τονίζουν ότι έχουν "ίδια πικρή πείρα", γιατί ενώ τα στοιχεία αποδεικνύουν πως για την τύχη των αγνοουμένων ευθύνεται η Τουρκία, για 22 χρόνια της επιτρέπεται να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιωμάτα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

    Τέλος εκφράζουν την ελπίδα πως ο ΟΗΕ θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση "ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβασθεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να συνεργασθεί στην ουσιαστική διερεύνηση του θέματος και της πλήρους διακρίβωσης της τύχης του κάθε αγνοούμενου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] Δύο χρόνια από τη φυλάκιση της Κούρδισας Λεϊλά Ζανά

    Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για δύο τώρα χρόνια βρίσκεται σε τουρκική φυλακή η Λεϊλά Ζανά, η Κούρδισα αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία.

    Η Ζανά, η πρώτη Κούρδισα που υπηρέτησε ως βουλευτής στην τουρκική βουλή, καταδικάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1994 σε 15 χρόνια φυλάκιση για τις αναφορές σε ομιλίες της στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος.

    Παρά τις διεθνείς κατακραυγές εναντίον της Τουρκίας και της καταδίκης της Ζανά, παρά τις διακρίσεις που η διεθνής κοινότητα απένειμε στην Κούρδισα πατριώτισσα, η Αγκυρα επιμένει να την κρατεί φυλακισμένη και να συνεχίζει να καταπατά ασύστολα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

    Τη Λεϊλά Ζανά τίμησε με το βραβείο Σακάροφ για την Ειρήνη η Ευρωβουλή, ενώ το όνομά της είχε προταθεί για το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

    Σε συνέντευξή του ο ανθυποψήφιος της Ζανά, Χοσέ Ράμος Ορτα από το Ανατολικό Τιμόρ, στον οποίον τελικά απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, έκανε ειδική αναφορά στη Ζανά. "Μπορώ να σκεφτώ άτομα στα οποία θα άξιζε περισσότερο το βραβείο, όπως για παράδειγμα η Λεϊλά Ζανά από το Κουρδιστάν, η οποία αυτή τη στιγμή αυτή βρίσκεται στη φυλακή".

    "Ο φόρος αίματος των Κούρδων σε ένα μόνο χρόνο", είχε πει η Ζανά το 1993 "φέρνει στο νου το ολοκαύτωμα των Εβραίων στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

    Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίων Δικαιωμάτων, περισσότερα από τρεις χιλιάδες κουρδικά χωριά έχουν καταστραφεί σε επιδρομές του τουρκικού στρατού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 9 December 1996 - 21:21:37 UTC