Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δομημένος Διάλογος ΕΕ-Κύπρου
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού
  • [03] Δικαιώνεται η Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [04] Στη Βουλή για έγκριση το εξοπλιστικό πρόγραμμα
  • [05] Μεγάλη επιτυχία η δικαίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Δομημένος Διάλογος ΕΕ-Κύπρου

    Βρυξέλλες, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο που εμφανίζει η Κύπρος στον τομέα της προσαρμογής της στο κοινοτικό κετημένο καθώς και για τις ικανοποιητικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, εξέφρασε στις Βρυξέλλες, τόσο η ιρλανδική προεδρία όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης, στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έλαβαν μέρος από κοινοτικής πλευράς, ο Ιρλανδός Υπουργός προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ECOFIN) κ. Ruairi Quin και ο αρμόδιος επίτροπος Yves- Thibault de Silguy. Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κοινοτική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κυπριακή για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δουβλίνου και κυρίως τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    Συζητήθηκαν επίσης μακροοικονομικά θέματα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η τεχνική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου.

    Από κυπριακής πλευράς έγινε ενημέρωση για την πορεία σύγκλισης της οικονομίας στις απαιτήσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το ενιαίο νόμισμα.

    Στο σημείο αυτό ο Ιρλανδός Υπουργός και ο Επίτροπος εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους όχι μόνο για την προσαρμογή της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο αλλά χαιρέτισαν και τις προθέσεις της Λευκωσίας να καταργήσει το νόμο που προβλέπει τον καθορισμό του ανωτάτου επιτοκίου καθώς και να απελευθερώσει την κίνηση των κεφαλαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- H επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ αποτέλεσε το αντικείμενο πρωϊνής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, έγινε εκτενής αναφορά στα δέκα σημεία που παρουσίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για το όλο θέμα.

    Παράλληλα εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για μερικά σημεία και γενικά τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για το θέμα των εποίκων.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είχε αναφέρει στον Πρόεδρο της Βουλής ότι και οι έποικοι έχουν αποκτήσει "κάποια δικαιώματα", υπονοώντας ότι δεν μπορούν να φύγουν όλοι σε περίπτωση λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Δικαιώνεται η Τιτίνα Λοϊζίδου

    Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε, με 11 ψήφους υπέρ και έξι κατά, ότι υπάρχει συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, στην απόφασή του το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο αναφέρει ότι συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κ. Λοϊζίδου "σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της στην Κερύνεια, η οποία από το 1974 βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού".

    Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η σημασία της απόφασης έγκειται στο ότι για πρώτη φορά η Τουρκία παρουσιάζεται διεθνώς υπόλογη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την απόφαση του Δικαστηρίου θα αναλύσουν αργότερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγέλας Αλέκος Μαρκίδης και ο κ. Δημητριάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Στη Βουλή για έγκριση το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στη Βουλή παραπέμπεται προς έγκριση το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, το οποίο καταρτίστηκε με βάση τις εισηγήσεις του Υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

    Σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΦ, και στη οποία συμμετείχαν το Εθνικό Συμβούλιο και η αρμόδια Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, παρουσιάστηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις ανάγκες της Ε.Φ.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη σύσκεψη, "έγινε μια πλήρης ενημέρωση πάνω στη σημερινή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και επεξηγήθη το επόμενο πενταετές πρόγραμμα και ποιές είναι οι ανάγκες". Ανέφερε επίσης ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά.

    Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, έχει πάει στη Βουλή και αν θα γίνουν αλλαγές θα εξαρτηθεί από τη Βουλή. Εκείνο το οποίο θα εγκριθεί, κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα είναι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο και θα υλοποιηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Μεγάλη επιτυχία η δικαίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου

    Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλη επιτυχία, που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις πάνω στο Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Πολύ σημαντική, χαρακτήρισε την απόφαση και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι αμετάκλητη και αφορά παραβίαση δικαιώματος ιδιοκτησίας. Οι δηλώσεις έγιναν στο ΓΕΕΦ, μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και αφού, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το Σώμα ενημερώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία για την απόφαση στο Στρασβούργο.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σχολιάζοντας την απόφαση, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι παρά το γεγονός ότι η κ. Λοϊζίδου δεν κατοικούσε εκεί, εντούτοις το γεγονός ότι της εστέρησαν το δικαίωμα να πάει στο σπίτι της, αποτελεί παραβίαση και ότι πρέπει να πληρώσει η Τουρκία αποζημιώσεις.

    Ερωτηθείς, για τις επιπτώσεις που η απόφαση δικαίωσης της Τιτίνας Λοϊζίδου μπορεί να έχει στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αυτές "μπορεί να είναι τεράστιες, αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν και εκείνοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια στα οποία κατοικούσαν".

    "Διότι", επεσήμανε, "στη περίπτωση Λοϊζίδου πρόκειται περί εξοχικής κατοικίας. Κατ'αναλογία", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν μόνιμους κατοίκους που στερούνται της περιουσίας και της κατοικίας τους, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλες".

    Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι "πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση", που βρήκε την Τουρκία ένοχη παραβίασης του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

    Ο κ. Μαρκίδης απέφυγε να πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πώς θα αξιοποιηθεί η εν λόγω απόφαση, παρατηρώντας ότι δεν είναι της παρούσας στιγμής να γίνονται σχόλια για τις μελλοντικές προεκτάσεις και συνέπειες."

    "Αυτό θα είναι το τελευταίο σχόλιο που θα γίνει", τόνισε εμφαντικά, "διότι η κυπριακή κυβέρνηση", εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, "έκρινε ότι έπρεπε να πάρει μια ατομική προσφυγή πολίτου της, που δεν είχε γίνει δεκτή από την Επιτροπή, να τη μεταβιβάσει δια υπομνήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του οποίου η απόφαση είναι αμετάκλητη".

    Η ουσία, κατέληξε, είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση, η κ. Λοϊζίδου παραμένει ιδιοκτήτρια της γης για την οποία έχει υποβάλει το σχετικό παράπονο. Πρόκειται για παράπονο παραβιάσης του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.08 (+0.17)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.25 (+0.27)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.97 (+1.23)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.55 (+0.40)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.27 (+1.10)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.84 (-0.21)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.19 (-3.04)
         Αλλες Εταιρείες                        67.52 (-0.22)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 600870 .301
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Wednesday, 18 December 1996 - 21:06:07 UTC