Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι κουβαλητοί του Ντενκτάς
  • [02] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ντενκτάς στον Κόφι Ανάν
  • [03] Υπογραφή "πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας"
  • [04] Εκπρόσωπος: Πρωτοφανείς προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα
  • [05] Απάντηση Κληρίδη στην προθυμία της Μόσχας
  • [06] Παράδεισος της μαφίας το ψευδοκράτος
  • [07] Επιστολή Κληρίδη προς το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα των Αγνοουμένων
  • [08] Ο Χριστόπουλος νέος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Μόσχα: Συλλογική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού
  • [11] Μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τους απόδημους

  • [01] Αυξάνονται οι κουβαλητοί του Ντενκτάς

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κάτω από τον τίτλο "Φθάσαμε τις 198 χιλιάδες", η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στα ανεπίσημα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού στα κατεχόμενα που διενήργησαν λειτουργοί του Ινστιτούτου Στατιστικής της Τουρκίας.

    Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος του "γραφείου προγραμματισμού", σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 198.215 άτομα.

    Το 52,77% του πληθυσμού κατοικεί στις πόλεις και το 47,23% στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθυσμό των κατεχομένων πόλεων, το 56,69% κατοικεί στη Λευκωσία, το 31,32% στην Αμμόχωστο και το 11,99% στην Κερύνεια.

    Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ύστερα από μερικούς μήνες.

    Τόσο ο ίδιος όσο και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Στατιστικής και Ερευνών του λεγόμενου γραφείου προγραμματισμού ισχυρίστηκαν ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αποτελέσματα που σχετίζονται με τον αριθμό των εποίκων. Οπως ανέφεραν τα αποτελέσματα αφορούν όσους έχουν διπλή "υπηκοότητα" αν φυσικά αυτή δηλώθηκε στον απογραφέα.

    Επίσης ισχυρίστηκαν ότι οι απογραφείς δεν έκαναν διακρίσεις κατά των πολιτών στην απογραφή και ότι τα στοιχεία για τους εποίκους υπάρχουν στο λεγόμενο "υπουργείο εσωτερικών".

    Η "Γενί Ντουζέν" έχει τίτλο "Παγκόσμιο Ρεκόρ: Από 162 χιλιάδες το 1986 φθάσαμε στις 198 χιλιάδες μέσα σε δέκα χρόνια".

    Οπως γράφει, το ψευδοκράτος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο βιβλίο ρεκόρ "Γκίνες" αφού παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το νησί χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, ο πληθυσμός αυξάνεται.

    "Οι εμπειρογνώμονες του γραφείου προγραμματισμού αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Δεν μας αποκαλύπτουν εάν στον αριθμό που έδωσαν συμπεριλαμβάνονται οι λαθραίοι εργάτες, οι τουρίστες, οι στρατιώτες και οι φοιτητές", σημειώνει η "Γενί Ντουζέν".

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στα αποτελέσματα της απογραφής και στην τέταρτή σελίδα της κάτω από τον τίλο "Παραφουσκωμένος ο αριθμός μας".

    Η "Ορτάμ" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας στα ανεπίσημα αποτελέσματα και γράφει ότι στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι τουρίστες, οι λαθραίοι εργάτες και οι φοιτητές.

    Επίσης γράφει ότι ο πληθυσμός από το 1960 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 90%.

    Αναφαίρεται σε δηλώσεις "αξιωματούχου" του λεγόμενου γραφείου προγραμματισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι έποικοι ανέρχονται σε 25 χιλιάδες.

    Οπως ισχυρίστηκε, δεν είναι απαραίτητο να δοθούν πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων, στα οποία παραχωρήθηκε η "υπηκοότητα", αφού τα στοιχεία τους βρίσκονται στο λεγόμενο "υπουργείο εσωτερικών".

    Αλλες εφημερίδες στεγάζουν το θέμα των αποτελεσμάτων της απογραφής κάτω από τον τίτλο "Φθάσαμε τις 200 χιλιάδες".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ντενκτάς στον Κόφι Ανάν

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στο νέο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, στο οποίο τον καλεί να επισκεφθεί την Κύπρο για να δει επί τόπου το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τον Τ/Κ Τύπο, στο τηλεγράφημα προς τον Κόφι Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρει ότι για 33 χρόνια που το Κυπριακό βρίσκεται στην ημερησία διάταξη του ΟΗΕ "δεν έχουν εφαρμοστεί απόλυτα οι αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ειρήνης και της ισότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Υπογραφή "πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας"

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στις 30 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί το "πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας" Τουρκίας-ψευδοκράτους.

    Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει την Κυριακή στην Αγκυρα αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα με επικεφαλής τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου.

    Από τουρκικής πλευράς το πρωτόκολλο θα υπογράψει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακαν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει βοήθεια σε μετρητά, αλλά πιστώσεις για υλοποίηση σχεδίων υποδομής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος: Πρωτοφανείς προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρωτοφανείς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης τις προσπάθειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων με την εισροή εποίκων, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την Κύπρο και τον κυπριακό πληθυσμό.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, της τελευταίας απογραφής πληθυσμού στο ψευδοκράτος που δημοσιεύονται σήμερα στον Τ/κ Τύπο και σύμφωνα με τα οποία από το 1960 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 90%.

    "Αν σ'αυτούς τους αριθμούς ληφθεί υπόψη, ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι φανερό πλέον ότι οι έποικοι είναι πολύ περισσότεροι από τους γηγενείς Τουρκοκύπριους", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

    Τόνισε ότι μια τέτοια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και συγκεκριμένων ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που θα προβληματίσει την κυπριακή κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να προβεί".

    Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου, ο πληθυσμός των κατεχομένων ανήλθε στις 198.215, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μεταναστεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό για να γλυτώσουν από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που έχει επιβάλει η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Απάντηση Κληρίδη στην προθυμία της Μόσχας

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Απάντηση στην προθυμία της Μόσχας να καταστεί ενεργό μέρος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην απαντητική του επιστολή προς το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ.

    Την απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη θα επιδώσει προσωπικά στις 9 Ιανουαρίου στη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα ως απεσταλμένος του Κύπριου Προέδρου.

    Οπως επεσήμανε σήμερα στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση από τον περασμένο Μάιο μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Πριμακόφ.

    Ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντά στην προθυμία της Ρωσίας "να καταστεί ενεργό μέρος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Παράδεισος της μαφίας το ψευδοκράτος

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" αναφέρεται εκτενώς σήμερα στη μετατροπή των κετεχομένων περιοχών σε "παράδεισο της μαφίας" και στην αφόρητη ζωή που υπάρχει.

    Ο αρχηγός του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη που παραχώρησε σε παροικιακή εφημερίδα του Λονδίνου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τ/Κ κοιμούνται ήσυχοι από τον κίνδυνο προέλασης των Ε/Κ αφού στα "σύνορα" όπως αποκάλεσε τη γραμμή αντιπαράταξης υπηρετούν 30 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

    Πρόσθεσε όμως ότι από την άποψη της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας ο "Τούρκος φοβάται τον Τούρκο".

    Ο Ακιντζί είπε ακόμη ότι στα κατεχόμενα διαπράχθηκαν 300 διαρρήξεις κατά το πρώτο δεκάμηνο του 1996 ενώ λειτουργούν 14 καζίνα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Επιστολή Κληρίδη προς το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα των Αγνοουμένων

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιστολή προς το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα απαντά και στην επιστολή Γκάλι.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ύστερα από σημερινή δίωρη συνεδρία των δύο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η "επικοινωνία θα αφορά την αποτελεσματική λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για να μπορέσει, επιτέλους, να ανοίξει ο δρόμος για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων".

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση θεωρεί, μετά την αλλαγή του νέου Γ.Γ. του ΟΗΕ, ως ξεπερασμένο το περιεχόμενο της επιστολής Γκάλι, ο ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση ότι " είναι μια σημαντική αλλαγή και δεν μπορούμε να προδεσμεύσουμε και να προδικάσουμε ποιές είναι οι εκτιμήσεις του νέου Γενικού Γραμματέα".

    Αλλά νοιώθουμε την ευθύνη", πρόσθεσε," να επικοινωνήσουμε μαζί του και να του πούμε τις δικές μας σκέψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η πορεία".

    Κατά τη σημερινή σύσκεψη, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τις δύο Επιτροπές για την επιστολή που έχει πάρει από τον προηγούμενο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, αλλά ο κ. Μιχαηλίδης απέφυγε, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων, να πει οτιδήποτε για το περιεχόμενό της.

    Γιατί, όπως εξήγησε, δεν θα ήθελε να σχολιάσει "το περιεχόμενο μιας επιστολής η οποία εστάλη από τον προηγούμενο ΓΓ".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι με την επιστολή του ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντά και στην επιστολή του Μπούτρος Γκάλι.

    "Πρόκειται για ένα νέο Γ.Γ.", είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Μιχαηλίδης, "ο οποίος θα χειριστεί όλα τα θέματα του Διεθνούς Οργανισμού, είναι χρέος μας και θέλουμε να του πούμε ποιές είναι οι θέσεις μας και τί ζητούμε, ποιό είναι το αντικείμενο όλων των αιτημάτων που έχουμε και να αναμένουμε από το Γ.Γ. να ανταποκριθεί".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι μια από τις σκέψεις που έχουν συζητηθεί είναι και το θέμα της προσφυγής στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

    Για την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Προεδρίας και Ανθρωπιστικών θεμάτων, μετά το θάνατο του Λέανδρου Ζαχαριάδη, είπε ότι ο Προεδρος Κληρίδης δεν αποκλείεται να προβεί και εντός της ημέρας στο διορισμό του νέου προσώπου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Ο Χριστόπουλος νέος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο γιατρός Τάκης Χριστόπουλος, διορίστηκε νέος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, στη θέση του Λέανδρου Ζαχαριάδη, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη βδομάδα.

    Τον κ. Χριστόπουλο, πρώην αντιδήμαρχο Λευκωσίας, διόρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο διορισμός του κ. Χριστόπουλου ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.30 (+0.77)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.69 (+0.59)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.77 (+0.30)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.63 (+2.14)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.26 (-0.36)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               69.73 (-1.82)
         Εμπορικές Εταιρείες                    63.20 (+4.98)
         Αλλες Εταιρείες                        68.86 (+2.90)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 691645.050
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [10] Μόσχα: Συλλογική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ-ΝΟΒΟΣΤΙ-Χρίστος Γεωργίου ) -- "Η εμπειρία στις προσπάθειες επίλυσης του βοσνιακού προβλήματος καταδεικνύει ότι κανείς από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σε θέση να απομονώσει ή και να απορρίψει τη συλλογική προσπάθεια που θα πρέπει να αναληφθεί για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο".

    Στη δήλωση αυτή προέβη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ, ο επίσημος Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ντεμούριν, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Ο Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επανέλαβε έμμεσα πλην σαφώς την αντίθεση της χώρας του για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι θα πρέπει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιληφθούν ότι μόνο με το συντονισμό και την καλή θέληση όλων των αμέσα ή έμμεσα εμπλεκομένων μερών στο πρόβλημα της Κύπρου είναι δυνατόν να υπάρξει μια διευθέτηση του θέματος, η οποία θα οριοθετείται από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα ομόσπονδο κράτος.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί άκρως επίκαιρη την υιοθέτηση παλαιότερης πρότασης της Ρωσίας όπως συσταθεί εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας ειδική ομάδα στήριξης του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο, είναι απαραίτητη για να διευρυνθεί και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα συνομιλιών για την ένταξή της στην Ενωση.

    Ο κ. Ντεμούριν είπε ότι η Μόσχα ζητεί όπως υπάρξει άμεση συνάντηση στην οποία να πάρουν μέρος τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αντιπρόσωποι της ΕΕ, για να μελετηθούν πρακτικοί τρόποι βοήθειας στο έργο του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό.

    Στη δήλωση του στο ΝΟΒΟΣΤΙ ο Μιχαήλ Ντεμούριν αναγνωρίζει ότι το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Δεκεμβρίου ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού που δεν αφήνει, όπως είπε, ικανοποιημένα τα μέρη. Ωστόσο, σημείωσε, το κύριο κατά τη ρωσική διπλωματία είναι το γεγονός ότι η πολιτική κατεύθυνση της απόφασης εκφράζει ανάγλυφα την έντονη και σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στο διεθνές αυτό πρόβλημα, κατά την έκφραση του.

    Ο Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να "συνεργαστεί στενά με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου και τον εκπρόσωπό του στην Κύπρο, όπως και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, στην προσπάθεια να βρεθεί όσο το δυνατό συντομότερα η κοινή βάση με τα κύρια στοιχεία της μελλοντικής διευθέτησης του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [11] Μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τους απόδημους

    Λευκωσία, 27/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι η δική μας πλευρά "προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί με ευελιξία, τόλμη και υπευθυνότητα" στην "πιο σημαντική", όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία αναμένεται να αρχίσει τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

    Σε μήνυμά του προς τον απόδημο Eλληνισμό, με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την ελπίδα ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και η τουρκική πλευρά. Στόχος μας είναι πάντοτε, προσθέτει, να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση του εθνικού μας προβλήματος.

    Παράλληλα, τονίζει ότι η εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, δημιουργεί "νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού" και "αυξάνει την ασφάλεια και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, προωθώντας, ταυτόχρονα, διεθνώς την εισήγησή μας για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου".

    "Καταλυτική επίδραση, επίσης, στη στάση και της τουρκικής πλευράς για εξεύρεση λύσης, ευχόμαστε να ασκήσει η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτει.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι απόδημοι στον τομέα της διαφώτισης και του επηρεασμού των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης στις χώρες όπου ζούν, ώστε αυτές να πειστούν να υποστηρίξουν την επικράτηση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    "Με αυτό τον τρόπο, μας έχετε βοηθήσει πολλές φορές στο παρελθόν" αναφέρει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τώρα οι απόδημοι θα μας βοηθήσουν "ακόμα πιο έντονα και πιο αποτελεσματικά".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η κυβέρνηση και ο λαός ευχαριστούν ιδιαίτερα τους απόδημους για το ενδιαφέρον και την έμπρακη συμπαράστασή τους και διαβεβαιώνει ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους "για κάθε δυνατή βοήθεια, για αντιμετώπιση προβλημάτων" που έχουν.

    Καταλήγοντας, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "δε θα αργήσει η μέρα που θα δικαιωθεί ο αγώνας μας" και ότι το νησί μας θα επανενωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Friday, 27 December 1996 - 21:28:57 UTC