Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράπισμα από ΗΠΑ κατά Τσιλέρ και Τουρκίας για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου
  • [02] Τσιλέρ και Καράνταϊ στα κατεχόμενα

  • [01] Ράπισμα από ΗΠΑ κατά Τσιλέρ και Τουρκίας για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου

    Ουάσιγκτον, 11/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αντέδρασε η Ουάσιγκτον στις προκλητικές δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας, και ιδιαίτερα της Υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, εναντίον της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις της κ. Τσιλέρ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς τις χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητες και μη συνετές.

    "Είδαμε ορισμένες δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ σήμερα το πρωί που δείχνουν να ανεβάζουν τον τόνο, σε σχέση με τις μεροληπτικές δηλώσεις που έγιναν χθες από τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας. Εαν οι αναφορές της Υπουργού Εξωτερικών Τσιλέρ αποδόθηκαν με ακρίβεια, πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους δραματικές δηλώσεις από αυτήν ή οποιοδήποτε άλλο Τούρκο επίσημο είναι αδικαιολόγητες και άκρως ασύνετες".

    Ο κ. Μπέρνς επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Κύπρο αλλά τόνισε ότι:

    "Οποιαδήποτε απειλή χρήσης δύναμης, οποιαδήποτε απόφαση χρήσης δύναμης, είναι πάνω από τα όρια της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς".

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ έκαναν γνωστή αυτή την άποψη απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση. Οπως τόνισε, "όλες αυτές οι δημόσιες δηλώσεις μας ανησυχούν διότι δεν συνάδουν με τις επανειλημμένες τουρκικές δηλώσεις, περί ύπαρξης ενδιαφέροντος για ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο και για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, μέσα από διαπραγματεύσεις".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως όλοι στην ανατολική Μεσόγειο, Τούρκοι, Ελληνες και τα μέρη στην Κύπρο θα πρέπει να αποφύγουν τέτοιου είδους προκλητική δημόσια ρητορική και θα πρέπει να καθήσουν μαζί, μέσα από διαπραγματεύσεις, να επιλύσουν τα προβλήματα.

    Γι' αυτό το λόγο, όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ αποστέλλουν τον Κέρι Κάβανο στην περιοχή, ο οποίος μεταφέρει μήνυμα το οποίο θα ζητεί όπως αυτή θα πρέπει να είναι η θέση όλων των κυβερνήσεων στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Μπέρνς εκθείασε την κυπριακή κυβέρνηση για την υπεύθυνη αντίδρασή της απέναντι στις τουρκικές απειλές. "Εχουμε ενθαρρυνθεί από τις υπεύθυνες δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε αντίδραση αυτών των τουρκικών απειλών", σημείωσε.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, πώς είναι δυνατό να χαρακτηρίζει υπεύθυνη τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης - τη στιγμή που αποφάσισε να προμηθευθεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους ο κ. Μπέρνς είπε: "Μπορώ να το πω, διότι η άποψή μας είναι ότι η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις ασύνετες δημόσιες απειλές του Τούρκου Υπουργού Αμυνας και τώρα του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ μετρημένες και ήρεμες και προσπάθησαν να αποφύγουν την οποιαδήποτε έννοια κρίσης. Αυτό ήταν υπεύθυνο", συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ενέδωσε σε προσπάθεια του ανταποκριτή του BBC να αποδώσει υστεροβουλία στην κυπριακή κυβέρνηση για τη δημιουργία της κρίσης.

    "Οχι δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι ένοχη για κακοπιστία. Δεν το πιστεύουμε αυτό", είπε εμφαντικά.

    Τέλος, κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στην πώληση του S-300, διότι δεν αγοράσθηκαν από αμερικανική εταιρεία, ο κ. Μπερνς αντέδρασε λέγοντας: "Οι ΗΠΑ, πιστεύοντας σε εποικοδομητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο, ποτέ δεν θα επέτρεπαν σε μια από τις εταιρείες μας να πουλήσει τέτοιου είδους υλικό στην Κύπρο, ούτε συζήτηση για εμπορική διπλωματία. Είναι θέμα υπεύθυνης δράσης από χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Τσιλέρ και Καράνταϊ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 11/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Σε μια νέα προκλητική ενέργεια, η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Ισμαίλ Καράνταϊ θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα την επόμενη εβδομάδα.

    Αυτό αναφέρει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", σημειώνοντας ότι αυτό ανακοίνωσε η ίδια η κ. Τσιλέρ.

    Στο μεταξύ, οι χθεσινές απειλές του Ραούφ Ντενκτάς, για εποικισμό των Βαρωσίων σε περίπτωση που η κυβέρνηση εγκαταστήσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των Τ/κ εφημερίδων.

    Η "Κίπρις" χαρακτηρίζει "ιστορική" τη σχετική δήλωση του κατοχικού ηγέτη και αναφέρεται στα κτίρια που υπάρχουν σήμερα στην κατεχόμενη πόλη. Οπως γράφει, μεταξύ άλλων υπάρχουν 45 ξενοδοχεία, 2.953 καταστήματα, 143 κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, 4.649 σπίτια και διαμερίσματα, 380 οικοδομές, 21 τράπεζες, 8 εκκλησίες, 24 θέατρα, κινηματογράφοι, 1 μουσείο και 8 σχολεία.

    Η εφημερίδα προβάλλει τη δήλωση του Ντενκτάς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με την οποία ισχυρίστηκε ότι "η κακή πρόθεση των Ε/Κ δεν αφήνει περιθώρια εφαρμογής της δέσμης".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ούτε οι Τ/Κ ούτε η Τουρκία εποφθαλμιούν εδάφη άλλων. "Για 23 τώρα χρόνια", είπε προκλητικά, "η Τουρκία δεν έκανε ούτε 23 βήματα στην Ε/κ πλευρά. Δε θέλουμε να μας επισκεφθεί κανένας μεταφέροντας προτάσεις για κατάργηση των συμφωνιών Εγγυήσεων - Συμμαχίας", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι αποτελούν κλασικό τέχνασμα των Ε/Κ και αποδεικνύουν ότι οι Ε/Κ δεν επιθυμούν τη λύση. "Από τη μια φέρνουν πυραύλους και από την άλλη θα μας ζητούν παραχωρήσεις. Σύφωνα με τη λογική τους θα φοβηθούμε και θα οπισθοχωρήσουμε", συμπλήρωσε.

    Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι υπάρχει πλήρη ταύτιση απόψεων με την Τουρκία, άσχετα αν μερίδα του τουρκικού Τύπου ισχυρίζεται το αντίθετο, όπως είπε, και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για λύση του Κυπριακού.

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης στις προκλητικές δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι αν πρέπει η Τουρκία να κτυπήσει θα το κάνει και ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρτιν της υποσχέθηκε ότι δε θα πουληθούν οι S-300.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Saturday, 11 January 1997 - 21:21:23 UTC