Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανική απαγοήτευση για το μορατόριουμ Οι ΗΠΑ επιμένουν στο μορατόριουμ
  • [02] Δεν κλείνει η Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας
  • [03] Στη Αθήνα για θέματα εναρμόνισης κυπριακού δικαίου - ΕΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Πασχαλίδη
  • [05] Συναντήσεις Χριστοφίδη με Μπερνς, Αντέρ, Λέτσκι

  • [01] Αμερικανική απαγοήτευση για το μορατόριουμ Οι ΗΠΑ επιμένουν στο μορατόριουμ

    Ουάσινγτον, 22/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Την απαγοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, για το θέμα του μορατόριουμ των πτήσεων δια μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκ Μπέρνς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπέρνς είπε, "πριν από μια εβδομάδα ο κ. Κάβανο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Πήρε ενδείξεις από του Κυπρίους, τους Ελληνες και τους Τούρκους, ότι θα εργάζονταν όλοι σκληρά την περασμένη εβδομάδα για την πρόταση του μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο".

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες. "Είμαστε πολύ απογοητεύμενοι γιατί δεν κατέστη δυνατό τα μέρη να φέρουν σε πέρας αυτό το μέτρο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι υπό διαφορετικές μορφές από τον Ιούλιο του 1996."

    Είχαμε ενθαρρυνθεί, είπε, από μερικές θετικές δηλώσεις που ακούσαμε στην Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, αλλά δυστυχώς, όταν η κυπριακή και ελληνική ηγεσία συναντήθηκαν στην Αθήνα την Παρασκευή, δεν κατάφεραν να φθάσουν σε τελική συμφωνία για αυτή τη διεύθετηση.

    Ο κ. Μπέρνς ανέφερε ότι το μορατόριουμε προσφέρει πιθανή εναλλακτική λύση στην εγκατάσταση των πυραύλων, και πρόσθεσε ότι "η συμφωνία για μορατόριουμ ίσως καθιστά αχρείαστη την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος, το 1998, περίπου ενάμισυ χρόνο από τώρα".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι παρά την ύπαρξη αυτών των δυσκολιών οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τα μέρη για αυτή την πρόταση και για άλλα μέτρα.

    Κληθείς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν επιτεύχθη συμφωνία, είπε, "την περασμένη βδομάδα, δεν είχαμε δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί, αλλά είχαμε θετικά μηνύματα ότι θα την αποδεχθούν". Τώρα θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική κυβέρνηση και την κυπριακή κυβέρνηση γιατί δεν κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι αλλά Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην κοινή διακήρυξη Ντεμιρέλ - Ντενκτάς είπε ότι, "οι ΗΠΑ έχουν πεί πολλές φορές στον παρελθόν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την τουρκική κυβέρνηση ή για τους Τουρκοκυπρίους να υπερβάλλουν τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών. Καλούμε όλα τα μέρη να εξασκήσουν αυτοσυκγράτηση."

    Ο εκπρόσωπος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις δραματικές δηλώσεις και τις απειλές, λέγοντας ότι η διαβεβαίωση του Πρόεδρου Κληρίδη ότι δεν θα εγκατασταθεί το σύστημα τους επόμενους 16 μήνες είναι πολύ σημαντική και αυτό θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέρη να επεξεργασθούν τις διαφορές τους χωρίς δραματικές δηλώσεις και απειλές.

    Τέλος σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν τη δήλωση του Πρόεδρου Κληρίδη ως τελικό όχι, είπε ότι πιστεύει πως απλώς δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει συμφωνία και δε γνωρίζει εάν θα υπάρξει στο μέλλον, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα σταματήσουν να προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι το μορατόριουμ είναι ο καλύτερος δρόμος για πρόοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΜ)

    [02] Δεν κλείνει η Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας

    Λευκωσία, 22/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο καμία πληροφόρηση για πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης να κλείσει την Υπάτη Αρμοστεία της στην Κύπρο.

    Αυτό διευκρίνισε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο οποίος είπε ότι "η Αρμοστεία δεν έχει πληροφορηθεί για κλείσιμο της εδώ αποστολής".

    Πρακτορειακές πληροφορίες φέρουν την αυστραλιανή κυβέρνηση να επιθυμεί κλείσιμο της Υπάτης Αρμοστείας με σκοπό τη μείωση κόστων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν πραγματοποιηθεί αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής και κυπριακής παροικίας στην Αυστραλία.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνονται συζητήσεις για εξεύρεση τρόπων για περιορισμό του κρατικού προϋπολογισμού αλλά "εξ όσων γνωρίζουμε στο παρόν στάδιο δεν ελήφθη απόφαση για κλείσιμο της εδώ Υπάτης Αρμοστείας".

    Η Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας λειτούργησε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1975, και καλύπτει μόνο την Κύπρο.

    (KΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Στη Αθήνα για θέματα εναρμόνισης κυπριακού δικαίου - ΕΕ ο Γενικός Εισαγγελέας

    Λευκωσία, 22/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Για την Αθήνα αναχωρεί σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, με σκοπό να ενημερωθεί πάνω σε θέματα εναρμόνισης του κυπριακού δικαίου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Μαρκίδης θα συναντηθεί με τον Ελληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, και θα μελετήσει επί τόπου τη διοικητική οργάνωση και τις διαδικασίες που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στο εθνικό δίκαιο τόσο κατά την προενταξιακή περίοδο όσο και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας σε θέματα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Μαρκίδης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Τον κ. Μαρκίδη συνοδεύουν μέλη της Ομάδας Εργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κληρίδη - Πασχαλίδη

    Λευκωσία, 22/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Κύπρος είναι το ενιαίο δόγμα του ελληνισμού, αυτό που θα μας κάνει να είμαστε παρόντες με φωνή και κύρος στις διεθνείς εξελίξεις".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδας Γεώργιος Πασχαλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη συνάντηση παρευρίσκετο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και σημείωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειες για την εξεύρεση της ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε πως υπάρχει μια συνεχής, αδιάκοπη συμπαράσταση και στενή συνεργασία, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τρόπους ώστε αυτή η στενή συνεργασία να γίνει περισσότερο συστηματική, όχι μόνο κάτω από την πίεση γεγονότων κι εξελίξεων στη διάρκεια του χρόνου.

    Υπάρχει, είπε, μια νέα πραγματικότητα. Η συστηματική μελέτη και η ακριβής γνώση αυτής της νέας πραγματικότητας θα μας επιτρέψει να απαντήσουμε στις απειλές της τουρκικής προκλητικότητας και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε πολλές νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ένα νέο κόσμο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο κυρίως στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ανοίγει νέες προοπτικές που θα φέρει πολύ σύντομα θετικές εξελίξεις.

    Ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα πλέγμα κινήσεων σε διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό και φυσικά αμυντικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το οποίο το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου θα γίνει πιο αποτελεσματικό.

    Συνοψίζοντας, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Κύπρος είναι το ενιαίο δόγμα του ελληνισμού, αυτό που θα μας κάνει να είμαστε παρόντες με φωνή και κύρος στις διεθνείς εξελίξεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εχουμε, είπε, σαν στόχο, όχι απλά οικονομικό, τη συμμετοχή μας στην οικονομική νομισματική ένωση, πράγμα που θα επηρεάσει ευεργετικά και τις προοπτικές της ένταξης της Κύπρου και αυτός ο συνδυασμός όλων των κινήσεων θα μας επιτρέψει να είμαστε αισιόδοξοι σε ότι αφορά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Συναντήσεις Χριστοφίδη με Μπερνς, Αντέρ, Λέτσκι

    Ουάσιγκτον, 22/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εκτεταμένη συνομιλία γύρω από το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικού Νίκολας Μπερνς.

    Σήμερα ο κ. Χριστοφίδης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάρσιαλ Αντέρ.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρώην ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Νέλσον Λέτσκι.

    Ο κ. Χριστοφίδης θα αναχωρήσει στην συνέχεια, επιστρέφοντας στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Wednesday, 22 January 1997 - 13:03:39 UTC