Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάρη σε αλλοδαπούς κατάδικους
  • [02] Ενημέρωση Προέδρου για το στρατιωτικό διάλογο
  • [03] Υποσχέσεις Εργατικών προς την Κύπρο
  • [04] Η κυβέρνηση διασφαλίζει την ασφάλεια των κατοίκων
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΣΥΞΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕ Με σκληρή δουλειά, θετικό το μέλλον του τουρισμού

  • [01] Χάρη σε αλλοδαπούς κατάδικους

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Με προεδρική χάρη αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις Ισραηλινοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο για απόδρασης από αστυνομική κράτηση, και ήδη αναχώρησαν στην πατρίδα τους.

    Οπως δήλωσε ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γεώργιος Αναστασιάδης, έχει δοθεί χάρη σε δεκατρείς συνολικά αλλοδαπούς καταδίκους, μεταξύ των οποίων και οι Ισραηλινοί Ντέιβιντ Μπίτον, Σιμόν Αμόρ και Αβί Μπίτον.

    Οι δύο πρώτοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων ο καθένας, γιατί βοήθησαν στη δραπέτευση άλλων δύο Ισραηλινών υποδίκων, ενώ ο Αβί Μπίτον είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών για υπόθεση κυκλοφορίας πλαστών δολαρίων στην Κύπρο.

    Οπως είναι γνωστό, ο τέταρτος Ισραηλινός που δραπέτευσε με τους υπόλοιπους στα κατεχόμενα, δεν καταδικάσθηκε και αφέθηκε ελεύθερος να μεταβεί στην πατρίδα του.

    Οι υπόλοιποι αλλαδαποί κατάδικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ανήκουν σε διάφορες εθνικότητες και, ήδη, μερικοί απ' αυτούς αναχώρησαν στις πατρίδες τους.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο συνηθίζεται να δίνεται χάρη σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό "δεν είναι θέμα του Διευθυντή των Φυλακών".

    Με βάση το Σύνταγμα, μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να απονέμει χάρη σε καταδίκους, κατόπιν γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα. Τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Λουκής Λουκαϊδης βρίσκονται εκτός Κύπρου αυτή τη στιγμή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [02] Ενημέρωση Προέδρου για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και τον Επιτελάρχη Δημήτρη Φάσαρη, είχε σήμερα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος παρίστατο στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε για τη πορεία των συναντήσεων με τα Ηνωμένα Εθνη και του δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις συζητήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα.

    "Εχουμε προτείνει τη συνέχιση των επαφών με τα Ηνωμένα Εθνη", πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, "με πιο γρήγορο ρυθμό", εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ε.Φ. για δύο συναντήσεις την εβδομάδα. Ερωτηθείς, αν ο Πρόεδρος έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια του στρατιωτικού διαλόγου, ο Υπουργός Αμυνας απέφυγε να απαντήσει, επειδή όπως είπε, "ο διάλογος βρίσκεται εν εξελίξει". Εξέφρασε, πάντως, την καλή θέληση της κυβέρνησης για μια θετική κατάληξη του στρατιωτικού διαλόγου.

    Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο προς τους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Υποσχέσεις Εργατικών προς την Κύπρο

    Λονδίνο, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκή Ενωσης, κάτω από μια κυβέρνηση των Εργατικών, θα χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση για την κυπριακή παροικία Λονδίνου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τζον Πρέσκοτ χαρακτήρισε την "Πράσινη Γραμμή" ως μια "φρικτή κηλίδα για τη δημοκρατία η οποία τελικά θα πέσει όπως συνέβη και με το τείχος του Βερολίνου".

    Ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι από τον Ιανουάριο 1998, "η Βρετανία, υπό μια Εργατική κυβέρνηση, θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε", πρόσθεσε, "την επιρροή μας στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και οπουδήποτε αλλού για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου".

    "Εμείς στο Εργατικό Κόμμα", συνέχισε, "έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να ενεργεί ως καταλύτης για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού". Επεσήμανε ωστόσο ότι η ένταξη δε θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε μια λύση.

    "Μια τέτοια λύση θα πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Πρέσκοτ.

    Εξάλλου, σε ομιλία του ο Σκιώδης ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, η οποία διαβάστηκε από τη Σκιώδη Υφυπουργό Εξωτερικών, Τζόις Κουϊν, ο κ. Κουκ είπε ότι η ένταξη της Κύπρου, "θα πρέπει να ενεργήσει ως καταλύτης για λύση η οποία θα ενώνει τους Ε/Κ με Τ/Κ σε μια κοινή ευρωπαϊκή μοίρα".

    Πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου αλλά διευκρίνισε ότι το Εργατικό Κόμμα πάντα τόνιζε ότι η αίτηση θα πρέπει να εξεταστεί με τα δικά της πλεονεκτήματα και ότι καμιά τρίτη χώρα δε θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της άσκησης του βέτο.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, και τα παραρτήματα Λονδίνου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, κάτω από την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση διασφαλίζει την ασφάλεια των κατοίκων

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο θέμα της απαγκίστρωσης, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, δε θα δημιουργείται πρόβλημα σε κατοίκους περιοχών.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σε ερώτηση εάν με την απαγκίστρωση μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα για τους κατοίκους κάποιων περιοχών.

    "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς, όταν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, θα είναι τέτοια συμφωνία η οποία θα μας διασφαλίζει ότι δε θα δημιουργούνται προβλήματα σε άτομα κατοικημένων περιοχών", είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το στρατιωτικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι είναι εμπιστευτικός.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η στρατιωτική ηγεσία διαφωνεί σε κάποια ζητήματα, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι δε γνωρίζει το αποτέλεσμα της σύσκεψης, η οποία διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και των αρμοδίων επί στρατιωτικών θεμάτων. "Προ της σύσκεψης δεν υπήρχε καμία διαφωνία", επεσήμανε.

    Ανέφερε μάλιστα ότι θα έμενε "έκπληκτος" εάν υπήρχε διαφωνία κατά τη σύσκεψη, αφού, σημείωσε, ως θέμα αρχής, "οι στρατιωτικοί είναι οι πρώτοι που πειθαρχούν στις εισηγήσεις της κυβέρνησης".

    Ο Εκπρόσωπος απάντησε θετικά σε παρατήρηση ότι η γνώμη του Προέδρου έχει βαρύνουσα σημασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΣΥΞΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    [05] Με σκληρή δουλειά, θετικό το μέλλον του τουρισμού

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Παρόλα τα προβλήματα και τις δυσοίωνες σχετικά προβλέψεις για το 1997, το μέλλον του κυπριακού τουρισμού μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανακτήσει το δυναμισμό του και να συνεχίσει να αποτελεί "τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας".

    Αυτό δήλωσε σε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "ο κυπριακός τουρισμός έχει και παρόν και μέλλον και δε θα μπορούσαν παρά να είναι έτσι τα πράγματα".

    Σαν προϋπόθεση όμως, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε την ανάγκη "ο καθένας μας από τη δική του έπαλξη να αναλάβει τις ευθύνες του αλλά και συλλογικά να δουλέψουμε όλοι ώστε να καταστήσουμε το μέλλον του τουρισμού ευοίωνο".

    Οσον αφορά στην προοπτική αυτή, είπε πως "έχουν τεθεί οι βάσεις και οι προϋποθέσεις, έχουν τεθεί τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να ενεργήσουμε και συνεπώς το μόνο που απομένει είναι η βούληση, αυτά που έχουν αποφασιστεί, να υλοποιηθούν".

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΠΑΣΥΞΕ, δεδομένης της σημερινής δυναμικότητας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, για να υπάρχει ικανοποιητική πληρότητα πρέπει ο συνολικός ετήσιος αριθμός αφίξεων να ανέλθει στα 2,7 εκατομμύρια. Εδώ είναι που φαίνεται η ανάγκη, όπως είπε, να ενδυναμωθούν οι υφιστάμενες αγορές και να δημιουργηθούν νέες οι οποίες έχουν τα περιθώρια να προσφέρουν τους αυξημένους αριθμούς που είναι απαραίτητοι.

    Αναφορικά με το θέμα των νέων αγορών, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως υπάρχει ζήτηση εκ μέρους των, και συνεπώς "θα ήταν εγκληματικό να χαθούν οι αγορές αυτές από δικές μας πιθανές παραλείψεις", υπονοώντας την ανάγκη καθιέρωσης ναυλωμένων πτήσεων από και προς ορισμένους προορισμούς όπως για παράδειγμα η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

    Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη κρίση, είπε πως αυτή δεν είναι φαινόμενο του 1996 αλλά ότι σημάδια "κόπωσης" παρουσίασε ο κυπριακός τουρισμός από το 1991 με τον πόλεμο του Κόλπου. Το 1996 απλώς προστέθηκαν και νέα αρνητικά δεδομένα, όπως η δυναμική είσοδος ανταγωνιστών μας, π.χ. της Τουρκίας, σε παραδοσιακές μας αγορές αλλά και η εμφάνιση νέων απομακρυσμένων ανταγωνιστών, όπως το Μεξικό, η Καραϊβική κ.α.

    Ο κ. Ιωαννίδης επιβεβαίωσε τη σημασία που είχαν το 1996 τα γεγονότα της Δερύνειας, η μηνιγγίτιδα και ο σεισμός του Οκτωβρίου, αλλά από την άλλη εξέφρασε την πεποίθηση πως ένας σημαντικότατος παράγοντας για την κρίση είναι το ψηλό κόστος ζωής στην Κύπρο, αφού ακόμα και οι θεωρούμενοι "πλούσιοι" επισκέπτες όπως οι Ελβετοί, αντιδρούν στις ψηλές τιμές μας.

    Εκτιμώντας το έργο που επιτελεί ο ΚΟΤ ως σημαντικό, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως σε σύγκριση με τις δαπάνες για μάρκετινγκ που κάνουν ξένοι παρόμοιοι οργανισμοί, εκείνες του ΚΟΤ είναι χαμηλές. Ανέφερε συγκεκριμένα πως η διεθνής πρακτική είναι να διατίθεται το 3% των εσόδων από τον τουρισμό, κάτι που αντιστοιχεί για την Κύπρο με το ποσό των 24 εκατομμυρίων λιρών. Αντίθετα, διατίθενται μόνο γύρω στα 10 εκατομμύρια λίρες.

    Συμπληρωματικά για το θέμα της προσφοράς του ΚΟΤ, είπε πως αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δυναμική αν ο οργανισμός λειτουργούσε με διαφορετιή δομή και νομικό πλαίσιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι ένας άλλος παράγοντας για επιτυχή έξοδο του κυπριακού τουρισμού από την κρίση, είναι "η αλλαγή νοοτροπίας" όσον αφορά στο ρόλο των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Οπως είπε, πολλές αγορές χάνονται γιατί οι πτήσεις από και προς τις αγορές αυτές ακυρώνονται ως μη κερδοφόρες.

    Ανέφερε ότι "αν οι Κυπριακές Αερογραμμές θέλουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους σαν εθνικός αερομεταφορέας τότε δε θα έπρεπε να αξιολογούν τα διάφορα δρομολόγια μόνο βάσει του αν είναι κερδοφόρα, αφού τα οφέλη από μια θετική πορεία του τουρισμού διαχέονται σε όλη την οικονομία".

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ επεσήμανε την ανάγκη οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να δαπανούν μέρος των εσόδων τους από τον τουρισμό σε έργα υποδομής ώστε να αναβαθμίζεται συνεχώς το τουριστικό μας προϊόν, κάτι που για άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο.

    Τέλος ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον τουρισμό η "αλλαγή νοοτροπίας" των αρχών και των διαφόρων κέντρων λήψης αποφάσεων. Είπε συγκεκριμένα πως "ο τουρισμός αντιμετωπιζόταν πάντα επιφανειακά και χωρίς τη δέουσα σημασία και υπευθυνότητα έναντι των εκάστοτε αποφάσεων που λαμβάνονταν". Γι' αυτό υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται.

    Αλλαγή νοοτροπίας άρχισε να γίνεται, όπως είπε, χαιρετίζοντας την εξαγγελία της κυβέρνησης για δημιουργία δυο τέτοιων επιτροπών ελέγχου υλοποίησης των μέτρων, μια σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μια σε υπουργικό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 24 January 1997 - 13:29:25 UTC