Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] Δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση οι δηλώσεις Κίνκελ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Περιοδεία Ρώσων επισήμων σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα
  • [05] Κληρίδης - Χαν την Ερχόμενη Δευτέρα: Ομιλία για Κυπριακό και συνάντηση με Αναν στο Νταβός
  • [06] Αρχισαν οι εργασίες της ΚΣΣΕ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η συζήτηση που διεξήχθη κατά την σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επί όλων των θεμάτων που αφορούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και συζητήθηκαν στη σύσκεψη των Αθηνών και στη συνέχεια άρχισε η συζήτηση με τοποθέτηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ολα τα μέλη έχουν εκφράσει τις απόψεις τους αλλά θεωρείται ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σε όλα τα θέματα με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για την καλύτερη έκφραση θέσεων εκατέρωθεν προς όφελος της Κύπρου, είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις για τις θέσεις των κομμάτων.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι μιλούν με την ίδια γλώσσα αλλά, σημείωσε ότι γίνεται μια σοβαρή συζήτηση ανάλογη με τις περιστάσεις.

    Γίνεται μια σε βάθος ανάλυση ορισμένων θεμάτων, ανέφερε, και εξήγησε ότι τα μέλη του ΕΣ δεν έχουν προσυμφωνήσει σε οποιουσδήποτε εξειδικευμένους στόχους ώστε να είναι σε θέση να εξαγγείλει κάποιο κοινό στόχο ή κοινό ανακοινωθέν.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση, είπε, καλύφθησαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το εθνικό θέμα αλλά η συζήτηση θα συνεχισθεί την Τετάρτη.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης, επικαλούμενος τη συζήτηση που θα ακολουθήσει την Τετάρτη και παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά, απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι όλες οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων βοηθούν την κυβέρνηση στους χειρισμούς των διαφόρων θεμάτων.

    Σε ερώτηση αν στόχος της συνεδρίας του ΕΣ είναι να οδηγηθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ει δυνατόν, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν τέθηκε θέμα από οποιονδήποτε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και επανέλαβε ότι δεν έχουν καθοριστεί οποιοιδήποτε στόχοι και ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει μιλήσει για στόχους.

    Πρόκειται για μία ανοικτή συζήτηση και δεν μπορώ να γνωρίζω πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει ότι η συνεδρία της Τετάρτης θα είναι η τελική.

    Σε ερώτηση αν ελήφθη επί μέρους απόφαση για την πρόταση των ΗΕ για συνάντηση των κομμάτων με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ελήφθη απόφαση στο ΕΣ και πρόσθεσε ότι αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του ΕΣ αφού αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση οι δηλώσεις Κίνκελ

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η νέα δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η νέα δήλωση δεν μας ικανοποιεί γιατί, ενώ από τη μία πλευρά λέει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν λύσει το πρόβλημά της, γιατί δεν θα μπορεί να το μεταφέρει στους κόλπους της ΕΕ, από την άλλη προσθέτει ότι δεν θα επιτραπεί στην τουρκική αδιαλλαξία να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου."

    Το πρώτο μέρος του μηνύματος, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει την αδιάλλακτη τακτική της ώστε να μην λυθεί το Κυπριακό και να μην ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να εισάξει το πρόβλημα της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγηθούν σε επιτυχή έκβαση μόνο αν λυθεί το Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε παράλληλα, ότι, απεναντίας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τις δικές της συλλογικές αποφάσεις, έχει ένα μήνυμα πολύ πιο ξεκάθαρο και προς τις δύο πλευρές, το οποίο δεν κινδυνεύει να παρεξηγηθεί.

    Με το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε, δεν κινδυνεύει να ενθαρρυνθεί η τουρκική πλευρά, χωρίς ταυτόχρονα να ενθαρρύνεται και η δική μας, σε αδιάλλακτες ατραπούς.

    "Θα ήταν προτιμότερο οι δηλώσεις του κ. Κίνκελ να ακολουθούσαν αυτό το μήνυμα," υπέδειξε ο Εκπρόσωπος.

    "Αυτό είναι το μήνυμα που επιθυμούμε η γερμανική κυβέρνηση να αντιληθφεί και ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να το δώσουμε για να το καταλάβει", κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόννη θα έχει επαφές επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/MM/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          76.66 (-1.67)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  86.35 (-1.40)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    67.67 (-2.51)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.81 (-0.25)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 75.29 (-2.11)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               67.13 (-2.26)
         Εμπορικές Εταιρείες                    53.34 (-2.98)
         Αλλες Εταιρείες                        59.95 (-3.85)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 630132 .955
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [04] Περιοδεία Ρώσων επισήμων σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Περιοδεία στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα ο επικεφαλής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Τελευταίος σταθμός του Ρώσου επισήμου θα είναι η Λευκωσία, όπου θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, η αποστολή του νεοδιορισθέντα προϊσταμένου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι διερευνητικού χαρακτήρα και έχει ως στόχο να προετοιμάσει την άφιξη στην Κύπρο ενός εκ των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάντερ Αβτέγιεφ και Νικολάι Αφανασέβσκι, σε ένα περίπου μήνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ θα εκτελεί προς το παρόν και χρέη απεσταλμένου του ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, αφού ως γνωστό ο μέχρι τώρα υπεύθυνος για το Κυπριακό Πιότρ Ντοπροσέρντοφ, έχει διορισθεί πρέσβης στα Σκόπια.

    Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στη σοβιετική πρεσβεία στη Λευκωσία, αναμένεται στις πρώτες επαφές του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία να καταθέσει τις απόψεις της Μόσχας στο Κυπριακό σε συνάρτηση με την ετοιμότητά της να συμβάλει στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

    Ο κ. Τσιζόφ θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπεύθυνο του τμήματος, πρέσβη Ορλόφ.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [05] Ομιλία για Κυπριακό και συνάντηση με Αναν στο Νταβός

    ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΧΑΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ομιλία για το Κυπριακό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από σχετική πρόσκληση, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής συνάντησης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στο Νταβός την ερχόμενη Πέμπτη. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Θα επιστρέψει στην Κύπρο την Κυριακή.

    Στο Νταβός ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουγκ Τζου, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Αρχισαν οι εργασίες της ΚΣΣΕ

    Λευκωσία, 27/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Παναγιώτης Δημητρίου, ζήτησε από τα μέλη της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υποστηρίξουν τις τροπολογίες που θα υποβληθούν στο επικείμενο ψήφισμα για την κατάσταση στην Κύπρο, το οποίο θα υποβληθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Σε συνεδρία της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Στρασβούργο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι με τον τρόπο αυτό το ψήφισμα θα συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα και τις πρόνοιες του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), τους κανονισμούς λειτουργίας της ΚΣΣΕ και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας.

    Απαντώντας σε σχόλιο Τούρκου βουλευτή, ο κ. Δημητρίου πληροφόρησε τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ότι οι Τ/Κ θα συμμετέχουν πλήρως στην κυπριακή αντιπροσωπεία εφόσον τα διαπιστευτήριά τους θα υποβάλλονται από την αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα αποδέχονται την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τα υπόλοιπα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, Τάκης Χατζηδημητρίου, Στάθης Κιττής και Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της ΚΣΣΕ και πρώτος αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έλαβαν μέρος στις συνεδρίες των αντίστοιχων Πολιτικών Ομάδων των κομμάτων τους.

    Η κατάσταση στην Κύπρο θα συζητηθεί στις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες την Τετάρτη το πρωϊ πριν από τη συζήτηση του θέματος από την ολομέλεια της ΚΣΣΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 28 January 1997 - 7:07:03 UTC