Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαναδιορίζεται ο Χαν
  • [02] Ερευνες για εντοπισμό του Ματσάκη και περιβαλλοντιστών -- Οι Βρετανοί συζητούν εναλλακτικό χώρο
  • [03] Ο Ομήρου διεψεύδει τους Βρετανούς για τον Ακάμα
  • [04] Συνάντηση Τσιζόφ - Χαν στη Λευκωσία
  • [05] Οι Βρετανοί καταβάλλουν αποζημειώσεις για τις καταστροφές στον Ακάμα
  • [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μπριλ
  • [07] Ο Κληρίδης ουδέποτε απεδέχθη εκ περιτροπής προεδρία
  • [08] Δηλώσεις Κασουλίδη για το ρωσικό ενδιαφέρον

  • [01] Επαναδιορίζεται ο Χαν

    Νέα Υόρκη, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο επαναδιορισμός του κ. Χαν Σουνγκ Τζου ως Ειδικού Αντιπροσώπου του νέου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Ο κ. Χαν αναμένεται να αφιχθεί αύριο στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνει μερικές ημέρες για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χαν δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΓΠ)

    [02] Ερευνες για εντοπισμό του Ματσάκη και περιβαλλοντιστών -- Οι Βρετανοί συζητούν εναλλακτικό χώρο

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ανδρες της κυπριακής Αστυνομίας και των Βρετανικών Βάσεων συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες για εντοπισμό του βουλευτή Μάριου Ματσάκη καθώς και άλλων περιβαλλοντιστών, οι οποίοι παρέμειναν μέσα στο χώρο όπου οι Βάσεις άρχισαν χθες τετραήμερη στρατιωτική άσκηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην Πάφο, εκτός από τον κ. Ματσάκη γύρω στους πέντε περιβαλλοντιστές βρίσκονται ακόμη στο χώρο της άσκησης, ενώ άνδρες της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων και ανδρών της Μιχανοκίνητης Μονάδας Αμεσου Δράσης, συνεχίζουν τις προσπάθειες για εντοπισμό τους.

    Για τον ίδιο σκοπό οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούν ελικόπτερο και έχουν ρίξει προειδοποιητικές βολές, ενώ έχουν αναρτήσει κόκκινες σημαίες, οι οποίες αποτελούν προειδοποιητική ένδειξη ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πραγματικά πυρά από τους Βρετανούς στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Ματσάκης έχει δηλωθεί "ελλείπον πρόσωπο" από την οικογένειά του, ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα άτομα κρύβονται μέσα στον Ακάμα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δε γνωρίζει κατά πόσον ο κ. Ματσάκης βρίσκεται ακόμη μέσα στον Ακάμα, όμως σημείωσε ότι είναι πολιτική των Βρετανών στρατιωτικών να ανιχνεύουν το χώρο προτού αρχίσουν οποιαδήποτε άσκηση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει δρατηριότητα, πριν αρχίσουν οι βολές.

    "Αυτό θα κάνουμε κι αυτή τη βδομάδα προτού αρχίσουν οι βολές, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζόουνς ανέφερε ότι οι Βάσεις "θα εξέταζαν πολύ προσεκτικά τη χρήση εναλλατικού χώρου, εάν ήταν κατάλληλος και πληρούσε τα κριτίρια για τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης που απαιτούν".

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος των Βάσεων επανέλαβε τη θέση του ότι δεν καταστρέφεται το περιβάλλον από τις ασκήσεις στην περιοχή του Ακάμα και είπε ότι η "ελάχιστη αναστάτωση" που προκαλείται από τις ασκήσεις διαρκεί για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, και μετά η φύση επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς. Σημείωσε επίσης ότι έχει καταστεί ξεκάθαρο στους Βρετανούς στρατιώτες, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού ότι "πρέπει να νοιάζονται για το περιβάλλον στο οποίο εκπαιδεύονται".

    Εξάλλου, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των "Φίλων του Ακάμα", Γιάννος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με βάση επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής "κάθε χρόνο γίνονται ζημιές, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες".

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν είναι συμβατό να διεξάγονται ασκήσεις σε μία περιοχή η οποία προορίζεται να γίνει εθνικό πάρκο.

    "Συνεπώς δεν είναι τόσο η ποσότητα ή η έκταση των ζημιών που γίνονται κάθε χρόνο, αλλά η λογική να κάνεις άσκηση σε μια περιοχή η οποία έχει προσδιοριστεί να γίνει εθνικό πάρκο", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Ο Ομήρου διεψεύδει τους Βρετανούς για τον Ακάμα

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Α' Αντιπρόεδρος και βουλευτής Πάφου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διεψεύδει κατηγορηματικά ισχυρισμούς των Βρετανικών Βάσεων ότι οι στρατιωτικές τους ασκήσεις στον Ακάμα δεν προκαλούν οικολογική καταστροφή.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο κ. Ομήρου χαρακτηρίζει "ψευδείς" τις δηλώσεις του Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων των Βρετανικών Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς ότι δεν προκαλείται οποιαδήποτε καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής με τις ασκήσεις και παραθέτει τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Δασών και το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο ίδιος, όπως σημειώνει, επανειλημμένα ενέγραψε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

    Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις Επιτροπές αυτές αναφέρουν ότι την περίοδο 1984-1989 κάηκαν συνολικά 60 εκτάρια γης, 1308 δέντρα και πολλή βλάστηση και δόθηκαν αποζημιώσεις 131.040 λιρών συνολικά.

    Εξάλλου, το 1995 κάηκαν χιλιάδες θάμνοι και άλλη άγρια βλάστηση σε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και δόθηκαν ως αποζημιώσεις 17.615 λίρες.

    Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Δασών δήλωσαν κατηγορηματικά ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών ότι παρόλο που οι παρεχόμενες αποζημιώσεις καλύπτουν τις πραγματικές ζημιές, αυτές δεν μπορούν να επαναφέρουν το τοπίο στην αρχική του κατάσταση σε προβλεπτό χρόνο ή ποτέ.

    Τέλος, ο κ. Ομήρου διερωτάται "εάν θα αισθανθεί ο κ. Τζόουνς την ανάγκη να απολογηθεί για το ψεύδος που εξεστόμισε και αν θα αισθανθεί η κυβέρνηση να του υποδείξει ότι δεν είμαστε υποτελείς της Αυτής Μεγαλειότητας για να μας μεταχειρίζονται οι Βρετανοί με αυτό το χυδαίο τρόπο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Τσιζόφ - Χαν στη Λευκωσία

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ)-- Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου θα έχει στην Λευκωσία ο Βλαδίμιρ Τσιζόφ, Διευθυντής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Χαν αναμένεται στην Κύπρο αύριο ενώ ο Ρώσος επίσημος αναμένεται να αφιχθεί στο νησί την Πέμπτη το μεσημέρι. Και οι δύο θα παραμείνουν στην Κύπρο για μερικές ημέρες για επαφές και με τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Τσιζόφ, που υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στη Σοβιετική Πρεσβεία στην Λευκωσία, άρχισε από χθες την περιοδεία του στην Αγκυρα και σήμερα αναμένεται στην Αθήνα. Ο Ρώσος επίσημος θα μείνει στην Κύπρο για πέντε ημέρες.

    Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και με τους ηγέτες των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Τσιζόφ θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς

    Κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί και με το Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Οι Βρετανοί καταβάλλουν αποζημειώσεις για τις καταστροφές στον Ακάμα

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούνται στον Ακάμα από τις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανικών Βάσεων, ενώ, μεταξύ των υπαλλακτικών χώρων που συζητούνται για τη διεξαγωγή των βρετανικών ασκήσεων είναι έδαφος μέσα στις Βάσεις ή πεδία βολής της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

    Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή του Ακάμα, μία περιοχή η οποία είναι ευαίσθητη από πλευράς ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με γνώμονα τα προβλήματα αυτά η κυπριακή κυβέρνηση μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ασκήσεις της στον Ακάμα. "Η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε να σταματήσει όταν της υποδειχθεί νέος χώρος στον οποίο θα προβαίνει σε ασκήσεις", πρόσθεσε.

    Αφού είπε ότι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλιδης ανέφερε ότι "ασφαλώς, όταν δημιουργείται οποιαδήποτε ζημιά στο περιβάλλον στον Ακάμα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας καταγράφουν τις ζημιές και η βρετανική κυβέρνηση πληρώνει αποζημιώσεις".

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "είναι γεγονός" ότι με τις αποζημιώσεις δεν αποκαθίσταται το περιβάλλον και ανέφερε ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης άλλους χώρου θα εντατικοποιηθούν.

    Σε ερώτηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Βρετανοί να πραγματοποιούν τις ασκήσεις τους μέσα στις Βάσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "μελετάται κι αυτό".

    "Στο αντικείμενο του διαλόγου που έχουμε με τους Βρετανούς είναι και αυτό. Να εξευρεθεί ένας τόπος ίσως μέσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου," είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι και σ' αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα προστασίας του περιβάλλοντος.

    "Θα πονέσουμε εξίσου διότι μιλούμε για κυπριακό έδαφος, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος", ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε άλλη ερώτηση εάν μελετάται το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν πεδία βολής της ΕΦ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "υπάρχει μία σκέψη και γι' αυτό το θέμα". Διευκρίνισε όμως ότι "δε θα παραχωρηθεί στους Βρετανούς, αλλά θα τους παραχωρήσουμε ορισμένες ώρες, κατά τις οποίες δεν τα χρειάζεται η ΕΦ". Συμπλήρωσε ότι σχετική εισήγηση έγινε από βουλευτές και μελετάται.

    Ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα των ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα τέθηκε λόγω των διεθνών συμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος κι όχι για πολιτικούς λόγους.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Βρετανοί πραγματοποιούν ασκήσεις στον Ακάμα επί 37 συνεχή χρόνια, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως, και ανέφερε ότι πέρσι από τις 70 ώρες που προβλέπει η Συνθήκη, χρησιμοποίησαν μόνο τις 30. "Για το πρώτο τρίμηνο του 1997, ζήτησαν μόνο τέσσερις ημέρες", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας στο θέμα που τέθηκε από μερικούς γιατί η Κύπρος να αισθάνεται υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις τη στιγμή που η Βρετανία δεν τήρησε τις δικές της ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι πράγματι η Βρετανία δεν τις τήρησε.

    "Αλλά τίθεται και το αντερώτημα κατά πόσον η ηγεσία της Κύπρου αποφάσισε συλλογικά, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, ότι έφτασε η ώρα να λογαριαστεί με τη Βρετανία γι' αυτή τη σοβαρή της παράλειψη", συμπλήρωσε. Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί υπόλογη είναι μόνο η κυβέρνηση Κληρίδη κι όχι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που είχαν την ίδια στάση.

    Τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση στέλνει την αστυνομία στον Ακάμα, "δεν είναι για να προστατεύσει τους Βρετανούς, αλλά τους δικούς της πολίτες".

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μπριλ

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού είχε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Μπριλ είπε ότι συνηθίζει να κρατά επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς του τόπου, γι'αυτό και η επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Με τον κ. Κυπριανού", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, "συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ανταλλάξαμε απόψεις".

    Ο κ. Μπριλ απέφυγε να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη αξιωματούχων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη ρωσική πρεσβεία.

    Σημείωσε όμως ότι υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών που καταβάλλουν προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.

    Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τις ανησυχίες του γιατί δεν έγινε τίποτα για εκτόνωση της κατάστασης και ταυτόχρονα ο κ. Μπριλ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, να περιλάβει στις προτεραιότητές της το Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο. κ. Μπριλ του ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλη εκλογή παρά να ασχοληθούν με την ουσία του Κυπριακού, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι τα θέματα που αφορούν στην ένταση που δημιούργησε τελευταία η Τουρκία έχουν εξαντληθεί και απευθυνόμενος προς τον κ. Μπριλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου ταυτόχρονα με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Ο Κληρίδης ουδέποτε απεδέχθη εκ περιτροπής προεδρία

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, δεν έθεσε ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη την πρότασή του για εκ περιτροπής προεδρία, και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε απεδέχθη εκ περιτροπής προεδρία, αλλά δίνει απαντήσεις στηριζόμενος στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "δεν τέθηκαν ενώπιόν μας τέτοιου είδους εισηγήσεις κατά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος ή ο ΥΠΕΞ με τον κ. Κουκ".

    Σημείωσε ότι, όπως και στην περίπτωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, "επρόκειτο περί δηλώσεως του σκιώδους ΥΠΕΞ στη δημοσιογραφική του διάσκεψη".

    "Είναι οι θέσεις και οι εισηγήσεις του", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι αυτές όλες οι εισηγήσεις δεν είχαν τεθεί προηγουμένως στην κυβέρνηση.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Κουκ επέμεινε ότι συζήτησε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με τον Πρόεδρο κι ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποδέχθκε να το συζητήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "ο Πρόεδρος ουδέποτε απεδέχθη εκ περιτροπής προεδρία" και ότι "δεν τέθηκε αυτή η πρόταση του κ. Κουκ στον Πρόεδρο".

    "Ο Πρόεδρος ανέπτυξε επιχειρηματολογία γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αρχή το 9% του κυπριακού λαού να επιλέγει τον Πρόεδρο του κράτους", τόνισε. Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε απάντηση όταν ρωτήθηκε την άποψή του για το θέμα, η οποία, είπε, "στηρίχτηκε στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στη δεύτερη υπαλλακτική πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου, του 1989, για "κοινό εκλογικό κατάλογο που να μην αποκλείει κανένα πολίτη, είτε Τ/Κ είτε Ε/Κ, εάν εκλεγεί".

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [08] Δηλώσεις Κασουλίδη για το ρωσικό ενδιαφέρον

    Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ξένες κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό ενημερώνονται περί των πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα των Αμερικανών, για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την πρόσφατη αποστολή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη Μόσχα, όπου μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη, καθώς και τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Γεβγκένι Πριμακόφ, τον περσμένο Σεπτέμβριο.

    "Υπάρχει στενή συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση", συμπλήρωσε. Κληθείς να σχολιάσει την περιοδεία του επικεφαλής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα- Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε "επίδειξη του ενδιαφέροντος που θέλει να έχει και η Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Οσον αφορά στις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, μετά τη συνάντηση στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων ότι αν τεθεί θέμα αφοπλισμού της Κύπρου θα αξιολογηθεί εκ νέου και η πώληση των πυραύλων S-300, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή είναι και η θέση της κυπριακής κυβέρνησης, όταν αναφέρεται στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

    Εξάλλου, μετά τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, και ο κ. Κασουλίδης σήμερα διέψευσε χθεσινή ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ- ΤΑΣΣ ότι η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να παραγγείλει και ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους ΤOR-M1.

    "Δεν έχουμε παραγγείλει οτιδήποτε άλλο από τη Ρωσία", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 28 January 1997 - 13:05:48 UTC