Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τραπέζι η ρωσική πρόταση για διεθνή διάσκεψη
  • [02] Κασουλίδης: Μη αποδεκτός ο παραλληλισμός

  • [01] Στο τραπέζι η ρωσική πρόταση για διεθνή διάσκεψη

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Στο τραπέζι παραμένουν οι ρωσικές προτάσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και για μόνιμη ομάδα παρακολούθησης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο Ρώσος επίσημος Βλαντιμίρ Τσιζόφ, Διευθυντής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι η ρωσική πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ισχύει και "θα παραμείνει στο τραπέζι μέχρις ότου όλοι όσοι πρόκειται να συμμετάσχουν είναι έτοιμοι να το κάνουν".

    Στο τραπέζι, πρόσθεσε, παραμένει επίσης και εξακολουθεί να προωθείται η πρόταση που έγινε από τη Ρωσία τον περασμένο Απρίλη για μόνιμη ομάδα παρακολούθησης του Κυπριακού, αποτελούμενη από τα πέντε μόνιμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να υποβοηθήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι δε φέρνει έτοιμο σχέδιο λύσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι σημασία θα έχει η επίτευξη συμφωνίας "μεταξύ των δύο πλευρών στις βασικές πτυχές του προβλήματος που να είναι η βάση για περαιτέρω προσπάθειες".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι θα μελετηθούν οι θέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, καθώς και αυτές της Ελλάδας, της Τουρκίας, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Θα έχουμε", πρόσθεσε, "επίσης συζητήσεις πάνω στα σχέδια του ΓΓ του ΟΗΕ και θα βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τη συνάντηση, αναφέροντας ότι η ρωσική ανάμιξη στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ενθαρρύνεται.

    "Υποστηρίζουμε απόλυτα, και κάπως ήπια το έθεσε χθες και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να λάβουν μέρος τουλάχιστον όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί" και σημείωσε ότι "πέρα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία πάντα επιθυμεί να προκαλεί ένταση, οι αντιδράσεις και ανησυχίες από την πλευρά άλλων δυνάμεων δεν ήταν πραγματικές αλλά αποσκοπούσαν να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους στόχους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης: Μη αποδεκτός ο παραλληλισμός

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δεν είναι αποδεκτός ο παραλληλισμός, που και σε αυτή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει μεταξύ της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας και του παρανόμου καθεστώτος Ντενκτάς, παρόλο που υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις γενικά στην ορολογία που χρησιμοποιείται.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ετήσια έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    "Σε σύγκριση με προηγούμενες φορές υπάρχει κάποια περισσότερη προσοχή στις ορολογίες", παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης, ωστόσο τόνισε με έμφαση ότι "εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται παραλληλισμός, της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας και του καθεστώτος Ντενκτάς".

    Πρόσθεσε στη συνέχεια: "Κατά τα άλλα, νομίζω ότι το περιεχόμενο απεικονίζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατεί στις ελεύθερες περιοχές και για τα μέτρα που η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε για ορισμένα θέματα, για τα οποία θα μπορούσαν να τύχουν κριτικής, όπως π.χ. βασανιστήρια σε αστυνομικούς σταθμούς".

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη δολοφονία στα κατεχόμενα του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Για την αναφορά στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πολύ προσεκτική (η αναφορά), και σημείωσε "ότι εξέλεξαν ηγέτη της κοινότητας, τον οποίο δεν ονομάζει πρόεδρο και αντιπροσωπευτικά όργανα, τα οποία δεν ονομάζει βουλή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 31 January 1997 - 13:06:56 UTC