Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχώρηση Χαν Σουνγκ Τζου - Δηλώσεις
  • [02] Διαφωνίες κομμάτων για το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα
  • [03] Ο Εκπρόσωπος διαψεύδει τα περί επεισοδίου
  • [04] Διευκρινιστική επιστολή ΥΠΕΞ στον Κουκ
  • [05] Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΦ
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Αναχώρηση Χαν Σουνγκ Τζου - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ) " Υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο μερών στην Κύπρο, όσον αφορά τις θέσεις τους και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα οποία θεωρώ ως πολύ σημαντικά σημεία."

    Στην πιο πάνω εκτίμηση προέβη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, αναχωρώντας σήμερα το πρωϊ από την Κύπρο για την Τουρκία, όπου θα συνεχίσει τις επαφές του για το Κυπριακό.

    Στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χαν επεσήμανε πως στην αναφορά του που θα κάνει προς τον ΓΓ, για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην περιοχή, θα αναφερθεί στις θέσεις που εξέφρασαν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ως προς το μέχρι πού μπορούν να φθάσουν, ώστε να πλησιάσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στον ΓΓ ότι χρειάζεται περεταίρω προετοιμασία πριν προσκληθούν οι δυο ηγέτες σε απευθείας συνομιλίες.

    Ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης ανέφερε, πάντως, ότι και οι δυο ηγέτες αναγνωρίζουν την ανάγκη για γρήγορη εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης και αυτό αποτελεί, όπως είπε, "μιαν καλή αρχή, αν και υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση, τόσο στις μεταξύ τους θέσεις όσο και στο θέμα της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που τη θεωρώ σημαντική".

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει ακόμα "παράθυρο ευκαιρίας" για λύση, ο κ. Χαν απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως το παράθυρο αυτό σημαίνει "ευκαιρία και αμεσότητα" για μια γρήγορη διευθέτηση.

    Οπως επεσήμανε, υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε λόγω των λίγων μηνών που απέμειναν. "Διαφορετικά", σημείωσε, "μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού καλυτερεύσει η κατάσταση, και πιστεύω πως πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το παράθυρο που υπάρχει δεν είναι κλειδωμένο".

    Οσον αφορά τα επόμενα βήματα ο κ. Χαν είπε πως αυτά θα αποφασιστούν μετά τις επισκέψεις του στην Αγκυρα και στην Αθήνα.

    Επανέλαβε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική κινητικότητα ώστε να εισηγηθεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων. (ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Διαφωνίες κομμάτων για το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Διαφορετικές παρουσιάζονται οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών ως προς το ύψος των δαπανών του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, το οποίο ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε ύστερα από τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι Υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών, Κώστας Ηλιάδης και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ενημέρωσαν ενδελεχώς το Εθνικό Συμβούλιο γύρω από το πρόγραμμα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα ήταν οι προϋπολογισμοί του προγράμματος και όχι τεχνικά στρατιωτικά θέματα.

    Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων, τα κόμματα τοποθετήθηκαν και επιφυλάχθησαν να τοποθετηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Είπε ότι "άλλοι συμφωνούν με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ύψος και άλλοι εισηγούνται μείωση".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος των δαπανών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ο Εκπρόσωπος διαψεύδει τα περί επεισοδίου

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για δήθεν επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα.

    Παράλληλα όμως σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή πολιτών σε κάποιο επεισόδιο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε "διαψεύδω κατηγορηματικά ως παντελώς αναληθή τα όσα, με πηγή την Αγκυρα, αναφέρονται."

    Η Εθνική Φρουρά, είπε, έχει εξετάσει τους ισχυρισμούς και έχει έρθει σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και διαπίστωσε ότι κανένα μέλος της δεν προέβη σε οποιανδήποτε ενέργεια, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας, κανένας δεν ελλείπει και τόνισε ότι ελέχθηκαν από τους εθνοφρουρούς τα όπλα και κανένα δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

    Σημειώνεται ότι διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, με πηγή την Αγκυρα, μεταδίδουν ότι τάχα υπήρξε επεισόδιο κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην περιοχή της Λουρουτζίνας με τραυματίες και ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Σύμφωνα με την Ειρηνευτική Δύναμη, στην περιοχή όπου φέρεται να έγινε το επεισόδιο, βρέθηκε "μικρή κηλίδα αίματος και διερευνάται να διαπιστωθεί κατά πόσο ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο."

    ''Δεν υπάρχει τίποτε από δικής μας πλευράς, είτε από πλευράς της ΕΦ ή πολιτών το οποίο μας έχει αναφερθεί για συμμετοχή σε ένα τέτοιο πιθανό επεισόδιο," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Το μόνο που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι ότι οι εθνοφρουροί άκουσαν πυροβολισμούς γύρω στις δύο το πρωί, που προέρχοντο από την κατεύθυνση της Λουρουτζίνας, μέσα στην υπό τουρκική κατοχή περιοχή.

    O κ. Κασουλίδης είπε ότι "αυτή τη φορά το επεισόδιο δεν ήταν πραγματικό, ήταν φανταστικό από ότι φαίνεται."

    Σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτών σε επεισόδιο μπορεί να αποκλειστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, δεν υπάρχει καμία αναφορά από πλευράς αστυνομίας για εμπλοκή πολιτών."

    Ομως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχαν λαθρέμποροι ή να συνέβη κάτι άλλο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πιθανόν η πληροφορία για επεισόδιο να έχει δοθεί από κάποιους κύκλους στα διεθνή πρακτορεία που επιθυμούν να δημιουργούν εσφαλμένες ειδήσεις και προπαγάνδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Διευκρινιστική επιστολή ΥΠΕΞ στον Κουκ

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ανέλαβε να αποστείλει επιστολή στο σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Εργατικού βουλευτή περί εκ περιτροπής προεδρία.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι στην επιστολή θα αναφέρεται ότι ο κ. Κουκ θα πρέπει να έχει παρερμηνεύσει διευκρινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του κοινού εκλογικού σώματος, και όχι για την εκ περιτροπής προεδρία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, χωρίς περιορισμούς, τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ σε κοινό εκλογικό κατάλογο, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στην προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τα διαμηφθέντα με τον κ. Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΦ

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά την ενήμερωση που έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Θα πρέπει να υπερτονίσουμε, είπε, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση και πρόσθεσε ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων αλλά και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι η επιλογή για επίλυση του Κυπριακού δεν είναι στρατιωτική, αλλά η διαδικασία του ειρηνικού διαλόγου.

    Παράλληλα ανέφερε ότι ένας αποτρεπτικός αμυντικός προϋπολογισμός κρίνεται ως αναγκαίος και απαραίτητος, αφού ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, το διάλογο και τη διασφάλιση του Ελληνισμού.

    Απαντώτας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο ως αποτρεπτικό στοιχείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και τόνισε ότι το σύστημα είναι ένα αμυντικό όπλο που συνάδει με τις θέσεις της κυβέρνησης.

    Κληθείς να αναφέρει τις επιπτώσεις του ύψους των δαπανών του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος στην οικονομία του τόπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι, με τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές που έχει η κυπριακή οικονομία, είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στο εν λόγω πρόγραμμα.

    Παράλληλα όμως τόνισε ότι κανένας δεν υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση κάποιων από τα προγράμματα, αν παρατηρηθεί ότι η οικονομία του τόπου δεν θα αντεπεξέλθει σε τεράστιους προϋπολογισμούς.

    Αυτό, σημείωσε, ελέχθη προς κάθε κατεύθυνση χωρίς όμως να σημαίνει ότι μειώνεται η αμυντική δυνατότητα του τόπου.

    Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελθείσα υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι αν και εφόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ο ΔΗΣΥ θα τον υποστηρίξει.

    Εκτιμά επίσης ότι η υποψηφιότητα του κ. Λυσσαρίδη αποδυναμώνει το μέτωπο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.55 (+0.90)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  87.84 (+0.87)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    68.40 (+0.80)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.82 (+0.85)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 75.73 (+1.04)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               65.49 (-0.30)
         Εμπορικές Εταιρείες                    55.36 (+5.05)
         Αλλες Εταιρείες                        59.32 (-1.18)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1000435.652
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Thursday, 6 February 1997 - 13:03:48 UTC