Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρώσος - δολοφονία
  • [02] Οικογένεια Σολωμού - προσφυγή
  • [03] Δήμος Μόρφου - Καταδίκη
  • [04] Eκθεση Καναδικών Προϊόντων
  • [05] Κληρίδης-Αθήνα-Νέο Δελχί
  • [06] ΚΥΠΕ - Βουλή
  • [07] Κασουλίδης - Λουρουτζίνα
  • [08] Κασουλίδης - Μπίτι - Χαν
  • [09] Αποϊδρυματοποίηση - Νέα Ελεούσα
  • [10] Κασουλίδης Εξοπλισμοί

  • [01] Ρώσος - δολοφονία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Υπό την επίρρεια ποτού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας Λεμεσού, ενήργησαν οι δράστες του χθεσινού δολοφονικού επεισοδίου με θύμα νεαρό Ρώσο επιχειρηματία.

    Το τραγικό συμβάν έγινε όταν ο άτυχος Σεαγκέϊ Μαλέκο, 29 χρoνών, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ιρίνα, επισκέφθηκε χθες στις 8 το βράδυ, την οικία του συμπατριώτη του Σεργκέϊ Ακαράνοφ.

    Στην οικία του τελευταίου, βρίσκονταν και άλλοι τέσσερις νεαροί Ρώσοι, οι οποίοι διασκέδαζαν, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

    Γύρω στις 9.40, σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα ενεπλάκη σε συζήτηση με άλλους παρευρισκομένους.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, κάποια στιγμή, ένας εκ των Ρώσων, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, κτύπησε το θύμα με μπουκάλι στην κεφαλή. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποίαν ο 29χρονος Ρώσος δέχθηκε μαχαιριά στο στήθος, από συμπατριώτη του.

    Στη συνέχεια, τέσσερις από τους παρευρισκόμενους εγκατέλειψαν τη σκηνή. Αντρες της αστυνομίας που κλήθηκαν στο χώρο του επεισοδίου από κατοίκους της περιοχής, συνέλαβαν το Σεργκέι Ασκέροφ, ως ύποπτο για το επεισόδιο, ενώ αναζητούνται για καταθέσεις άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία εγκατέλειψαν τη σκηνή με αυτοκίνητο ενοικιάσεως μάρκας "Πρότον", χρώματος άσπρου, με αριθμό εγγραφής ZEBE 758.

    To θύμα βρισκόταν στην Κύπρο με στόχο τη δημιουργία υπεράκτιας εταιρείας.

    Γύρω στο μεσημέρι ο Ασκέροφ αναμένεται να οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Οικογένεια Σολωμού - προσφυγή

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η οικογένεια του Σολωμού Σολωμού κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού. Την προσφυγή καταχώρησαν οι δικηγόροι της οικογένειας Σολωμού, Γιώργος Πιτάτζης και Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, πρώην Γενικός Εισαγγελέας. Η προσφυγή, όπως δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, αφορά στην παράβαση του δικαιώματος της ζωής και άλλων συναφών δικαιωμάτων. Προσφυγή προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ κατέθεσε επίσης η οικογένεια του αδικοχαμένου Τάσου Ισάακ. Και η οικογένεια του Πέτρου Κακουλή αναμένεται να πράξει το ίδιο εντός των ημερών.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Δήμος Μόρφου - Καταδίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τ/Κ Τύπου για ανακήρυξη του κατεχόμενου διαμερίσματος της Μόρφου σε χωριστή "επαρχία", το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου καταδίκασε με σημερινή του ανακοίνωση τη νέα προκλητική και μεθοδευμένη ενέργεια του καθστώτος Ντενκτάς, που έχει ως στόχο την εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής.

    Ο Δήμος Μόρφου διακήρυξε ότι ο εκτοπισμένος κόσμος της Μόρφου, δεν πρόκειται να "υποκύψει και να συμβιβαστεί με το άδικο".

    Ο Δήμος Μόρφου αποφάσισε να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα τη νέα προκλητική ενέργεια του ψευδοκράτους και να απαιτήσει εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] Eκθεση Καναδικών Προϊόντων

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Συμφωνία για μόνιμη έκθεση καναδικών προϊόντων, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Χονδρικού Εμπορίου (IMC), Ανδρέα Καϊσή και τον Τζόζεφ Βέλλα, Προέδρο του καναδικού οργανισμού CANEXPORT.

    Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου εθνικού περιπτέρου του Καναδά, στο οποίο θα εκθέτουν μόνιμα τα προϊόντα τους μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του IMC, αυτό έγινε δυνατό με την ισχυρή υποστήριξη και επιδότηση της κυβέρνησης του Καναδά.

    Ο καναδικός εξαγωγικός οργανισμός CANEXPORT, ο οποίος ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση καναδικών εξαγωγών, θα ενεργεί και ως αντιπρόσωπος του IMC στον Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης-Αθήνα-Νέο Δελχί

    Λαρνακα,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις για να καταρτισθεί η ομάδα που θα αναλάβει την αμερικανική πρωτοβουλία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του στην Αθήνα και στη συνέχεια για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

    Χαρακτήρισε ως εντελώς φανταστικές τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η μη αναφορά από τον Πρόεδρο Κλίντον στο Κυπριακό, κατά την καθιερωμένη ομιλία του με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, οφείλεται στη δυσαρέσκεια των Αμερικανών από τη συμπεριφορά των μερών στην Κύπρο, η οποία τους οδήγησε σε αναστολή του ενδιαφέροντός τους.

    "Ο Πρόεδρος Κλίντον δεν επρόκειτο να κάνει καμμιά αναφορά", είπε ο κ. Κληρίδης, γιατί όπως εξήγησε, σε αυτές τις περιπτώσεις στην ομιλία του ο κάθε Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναλύει τη πολιτική του για την εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ.

    Οπως είπε, πολύ μικρή αναφορά και μόνον σε γενικές γραμμές γίνεται στη διεθνή κατάσταση, χωρίς εξειδικευμένη αναφορά σε κανένα θέμα.

    "Εμείς δεν είχαμε καμμιά πληροφόρηση, αυτές ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες", διευκρίνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, πως όταν άκοθσε τις σχετικές πληροφορίες απλώς χαμογέλασε.

    Ερωτηθείς αν το χθεσινό στημένο επεισόδιο από τους Τούρκους στη Λουρουτζίνα, στόχο είχε να πλήξει την κυπριακή οικονομία και τον τουρισμό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν πρέπει να αποδώσουμε καμμιά σοβαρή σημασία", στο επεισόδιο, προσθέτοντας ότι ύστερα από τη διερεύνηση θα φανεί ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε.

    Καμμιά φορά, συνέχισε, "η οικονομία πλήττεται από δικές μας ενέργειες όταν υπερπροβάλλουμε και δημιουργούμε ανησυχίες".

    Εξάλλου, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα πρέπει να τεθεί θέμα βρετανικών βάσεων, στη νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Δεν πρόκειται να τεθεί θέμα βρετανικών βάσεων, συζητούμε τη λύση του Κυπριακού και όχι την εμπλοκή του και σε άλλα θέματα", τόνισε ο

    κ. Κληρίδης χαρακτηριστικά. Για το θέμα της σταθμισμένης ψήφου, επανέλαβε ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

    Ανέφερε ακόμη, ότι σε συζήτηση που έγινε εκτός Εθνικού Συμβουλίου για τη σταθμισμένη ψήφο υπήρξαν σχετικές σκέψεις, που δεν αφορούσαν μόνον τον αντιπρόεδρο αλλά και τον Πρόεδρο μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Σημείωσε επίσης, ότι στις προηγούμενες προτάσεις που η Ε/κ πλευρά υπέβαλε, δεν υπήρχε περιορισμός στην εκλογή του Προέδρου και αντιπροέδρου και ότι αυτοί θα πρέπει να εκλέγονται εκτός καταλόγου.

    Απαντώντας ερώτηση, αν ανοίγει νέο παράθυρο για τη νόμιμη παραμονή των εποίκων, ο Πρόεδρος Κληρίδη υπογράμμισε ότι "δεν ανοίγει ούτε παράθυρο ούτε πόρτα".

    Ενα παιδί που γενιέται σε μια χώρα δεν αποκτά αυτόματα την υπηκοότητά της, αλλά δικαιούται να κάνει αίτηση στην κυβέρνηση.

    Οταν με ρώτησαν σε ποιάν κυβέρνηση, επανέλαβε ο κ. Κληρίδης, απάντησα ότι αν είναι πριν από τη λύση θα είναι στη νόμιμη κυβέρνηση του κράτους, ενώ αν είναι μετά τη λύση, θα αποταθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Τέλος ανέφερε ότι ο σκοπός της επίσημης επίσκεψης στην Ινδία, είναι η σύσφιγξη των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διεθνή θέματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού και η υπογραφή ορισμένων συμφωνιών σε πολιτιστικά, ναυτιλιακά και άλλα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] ΚΥΠΕ - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της διαφώτισης το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ψήφισε χθες ομόφωνα τόσο το τροποποιητικό νομοσχέδιο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πρακτορείου για το 1996, καθώς και τον Τακτικό Προϋπολογισμό του για το 1997.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του σώματος, ανέφερε ότι αν η Εκτελεστική Εξουσία θελήσει να ενισχύσει οικονομικά το ΚΥΠΕ λόγω της κρισιμότητας της περιόδου που διερχόμεθα, η Βουλή ομοφώνως θα ψηφίσει τα σχετικά κονδύλια που τυχόν θα υποβάλει προς το Σώμα η κυβέρνηση.

    Μιλώντας μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εξήραν το έργο που επιτελεί το ΚΥΠΕ.

    Παράλληλα, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ΚΥΠΕ μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και να συμβάλει έτσι στη σωστή διαφώτιση εντός και, ιδιατέρως, εκτός της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - Λουρουτζίνα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Υστερα από εξαντλητικές έρευνες των αρχών ασφαλείας σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές δεν βρέθηκε κανένας τραυματίας που να σχετίζεται με το στημένο επεισόδιο της Λουρουτζίνας.

    Οπως δήλωσε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης από τις έρευνες δεν βρέθηκε κανένας τραυματίας, ούτε και υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασε κάποιος στις ελεύθερες περιοχές στο σημείο όπου υποτίθεται έγινε το "επεισόδιο".

    Δεν εντοπίσθηκαν ούτε και ίχνη αίματος στις ελεύθερες περιοχές, όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, κατευθύνθηκαν τα άτομα που ενεπλάκησαν στο "επεισόδιο".

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιδοθεί στην κυβέρνηση η έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για την υπόθεση, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, προσθέτοντας πάντως, ότι "συνήθως καθυστερούν".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι στη Λεμεσό δρα Ε/κ οργάνωση που προσφέρει αμοιβή σε εκείνους που κλέβουν τουρκικές σημαίες, και που θα σκοτώνουν Τ/Κ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε εμφαντικά ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις προπαγάνδας του Τ/Κ ηγέτη.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι στο σημερινό πρόγραμμά του το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο "Γιούρονιους", δεν προέβαλε καμιά επίσημη δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με το λεγόμενο επεισόδιο, είπε ότι τότε το ΡΙΚ θα πρέπει να προβεί, ως συμβεβλημένο μέλος του δικτύου, σε σφοδρή διαμαρτυρία.

    Το όλο ρεπορτάζ του "Γιούρονιους" βασίσθηκε στις απόψεις και τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Μπίτι - Χαν

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμμιά πληροφορία για αντικατάσταση του Ρίτσαρντ Μπίτι, απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, ούτε και για αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου.

    Αντίθετα, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, σε σχετικό πρόσφατο δελτίο των Ηνωμένων Εθνών ο Νοτιοκορεάτης πρώην Υπουργός Εξωτερικών καταγράφεται ως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επισήμως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι αυτή τη στιγμή καταρτίζεται νέα ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Aποϊδρυματοποίηση-Νέα Ελεούσα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ-Αννα Ζεμπύλα-Καλλή) -- Η σταδιακή αποϊδρυματοποίηση και αποκατάσταση ατόμων με σωματική αναπηρία και νοητική στέρηση είναι ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Ο θεσμός της δημιουργίας "Σπιτιών" εντάσσεται μέσα στο πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο για αποϊδρυματοποίηση και κοινωνική ένταξη των ενοίκων της Στέγης Νέα Ελεούσα (ΝΕ).

    Το πρώτο κρατικό πρότυπο Σπίτι για άτομα με ειδικές ανάγκες λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και ένα μήνα.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας Λούλλα Θεοδώρου είπε ότι σήμερα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο διαβίωσης των ατόμων με νοητική στέρηση, γι'αυτό γίνεται ένας αγώνας για να ενταχθούν αυτά τα άτομα μέσα στην κοινωνία και να ζουν όπως οι συμπολίτες τους.

    Οπως εξήγησε η κ. Θεοδώρου, στο πρότυπο αυτό Σπίτι έχουν μεταφερθεί πέντε ενήλικα παιδιά της ΝΕ, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό βαθμό αναπηρίας, έτσι ώστε η συμβίωσή τους να είναι ομαλή.

    Στο Σπίτι αυτό θα έχουν όλη τη φροντίδα και προστασία στο βαθμό που χρειάζονται χωρίς τη μαζικοποίηση που παρατηρείται στα ιδρύματα. "Παρόλο που τα παιδιά στη ΝΕ έχουν σχολαστική φροντίδα και περιποίηση, η χρόνια παραμονή σε ένα ίδρυμα, με όλα τα επακόλουθα, τη μαζική διαβίωση, τη συνεχή παραμονή στον ίδιο χώρο και τη διαβίωση τους μακρυά απο την κοινότητα, οδηγούν στην ιδρυματοποίηση που πρέπει να καταργηθεί."

    Για την επιτυχία του προγράμματος αυτού, η κ. Θεοδώρου είπε πως εδώ και ένα μήνα που λειτουργεί το Σπίτι, τα παιδιά "έχουν κάνει τεράστια διαφορά, είναι πιο ήρεμα, έχουν σταματήσει οι άναρθρες φωνές, οι κρίσεις επιληψίας και γενικά παρατηρείται χαλάρωση και ηρεμία στο πρόσωπο". Μέσα στο πλαίσιο της ένταξής τους στην κοινωνία τα παιδιά πραγματοποιούν επισκέψεις στο μπακάλικο της γειτονιάς τους, στο κομμωτήριο, στα καταστήματα και ανταλλάζουν επισκέψεις με γείτονές τους.

    Μια επίσκεψη στο "Σπίτι" διαπιστώνει κανείς ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι πολύ ζεστή και οικογενιακή. Το Σπίτι δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα σπίτια της γειτονιάς. Ο εσωτερικός διάκοσμος έχει γίνει με πρωτοβουλία των παιδοκόμων και των παιδιών. Το κάθε παιδί διαθέτει το δικό του δωμάτιο, απασχολείται με τα ενδιαφέροντά του, κρατώντας έτσι την προσωπική του ζωή, χωρίς να πρέπει να ακολουθεί αυστηρά κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα.

    Τα παιδιά δεν στερούνται κάποιων άλλων απαραίτητων παροχών που έχουν παιδιά σε ιδρύματα γιατί πηγαίνουν σχεδόν καθημερινά στη Νέα Ελεούσα για φυσιοθεραπεία και μουσικοθεραπεία. Το ίδιο γίνεται και με άλλες δραστηριότητες, όπως ψυχαγωγικά προγράμματα, εκδρομές και άλλα.

    Σύμφωνα με παιδοκόμους του Σπιτιού, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα χαρούμενα και οι ίδιοι, όπως είπαν στο ΚΥΠΕ, μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στη δουλιά τους. Ανέφεραν ότι η γειτονιά, τα έχει δεχτεί πολύ θετικά.

    Σε ερώτηση κατά πόσο γίνεται σκέψη να υοθετηθεί ο θεσμός αυτός και από άλλα ιδρύματα, η κ. Θεοδώρου απάντησε ότι έχει ήδη γίνει κάτι παρόμοιο από εθελοντικές οργανώσεις, όπως στη περίπτωση του Ελικα, του Αγίου Στεφάνου και της Θεοτόκου.

    Στόχος του Γραφείου Ευημερίας είναι η αποκατάσταση όλων των παιδιών της Νέας Ελεούσας, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρότυπου Σπιτιού. Η κ. Θεοδώρου προσβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα μια και η επιτυχία του είναι ήδη εμφανής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [10] Κασουλίδης - εξοπλισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η πολιτική για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δεν αλλοιώνεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ταυτόχρονα είπε ότι το ύψος του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς βρίσκεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας του τόπου γιατί το ένα συνδέεται αναμφίβολα με το άλλο.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε σχόλια των ηγετών της αντιπολίτευσης.

    Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια όπως και με τη θέση του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου, ότι το μήνυμα από πλευράς μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο "ότι η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού θα είναι επιδίωξη η οποία θα επιτευχθεί με πολιτικά μέσα και μόνο."

    Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση "δεν διαφωνεί ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ότι η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση ισχυρής δύναμης αποτροπής ακριβώς για να αποφύγουμε την πολεμική επιλογή εάν η άλλη πλευρά την επιλέξει".

    Εκεί που διαφωνούμε με τις εκτιμήσεις τις οποίες έχουν γίνει, είπε, είναι με το να "παρουσιάζεται ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες του πενταετούς αυτού προγράμματος στέλλουν το λανθασμένο μήνυμα".

    Είναι λάθος να δίνεται το μήνυμα ότι η αύξηση σε ονομαστικούς αριθμούς είναι τριπλάσια. Σε σύγκριση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε το 1992 υπό την κυβέρνηση του τέως Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο είναι μειωμένο κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του 1992 ήταν της τάξης του 3% του ΑΕΠ ενώ το προτεινόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Κληρίδη είναι της τάξης του 2,6 επί του ΑΕΠ.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστεί καθόλου η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 με το θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα.

    "Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθεί, υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    (Α.Χ.)
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 7 February 1997 - 14:14:21 UTC