Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό
  • [02] Κυπριανού - Εκθεση Κλίντον
  • [03] Υπουργός Αμυνας - στρατιωτικός διάλογος

  • [01] Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,08/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό απέστειλε στο Κογκρέσσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 και τις απειλές της Αγκυρας για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου.

    "Θα πρέπει να επισημάνω επίσης την ανησυχία μου για την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και τις προκαλούμενες από αυτό απειλές της Αγκυρας για στρατιωτική επίθεση", αναφέρει ο Πρόεδρος Κλίντον, προσθέτοντας ότι "κάναμε δυναμικά γνωστή την ανησυχία μας και στις δύο κυβερνήσεις".

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να επιδιώξει λύση του Κυπριακού και επισημαίνει τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, κατά την πρόσφατη ακρόασή της ενώπιον του Κογκρέσου.

    "Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε έναν αναβαθμισμένο ρόλο για να προωθήσουμε επίλυση του Κυπριακού, αλλά, οποιαδήποτε πρωτοβουλία, για να αποδειχθεί επιτυχής, τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε βήματα τα οποία θα μειώσουν την ένταση και θα καταστήσουν τις απευθείας συνομιλίες δυνατές", προσθέτει.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των προσπαθειών του ΟΗΕ να υπάρξει συμφωνία σε μέτρα που θα μειώσουν την πιθανότητα περαιτέρω βίας κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    "Με δεδομένα τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και του φθινοπώρου, είμαστε απογοητευμένοι που οι προσπάθειες του ΟΗΕ, να επιτύχουν αυτή τη συμφωνία, δεν έχουν ακόμη επιτύχει", σημειώνει στην έκθεσή του για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κλίντον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Κυπριανού - Εκθεση Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η πλευρά μας απευθυνθεί και πάλιν προς το Κογκρέσο, για να υπενθυμίσουμε ότι οι εξοπλισμοί του κατοχικού στρατού που βρίσκονται στην Κύπρο είναι αμερικανικοί, επεσήμανε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι "ίσες αποστάσεις" είναι η συνήθης στάση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).

    Ωστόσο, είπε ότι αυτή τη φορά, ειδικά, είναι "εντελώς απαράδεκτο" να τοποθετείται στην ίδια μοίρα η τακτική της εξοπλιστικής πολιτικής της Τουρκίας μαζί με την αγορά, από την κυπριακή κυβέρνηση, των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, για σκοπούς καθαρά αμυντικούς.

    "Νομίζω ότι είναι η ώρα και εμείς και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, προς το οποίο πρέπει να γίνει ειδική προσπάθεια, να υπενθυμίσουμε ότι... οι τουρκικοί εξοπλισμοί είναι βασικά αμερικανικοί, οι οποίοι όχι μόνο είναι αντίθετοι με το διεθνές Δίκαιο αλλά είναι αντίθετοι με ειδική νομοθεσία των ΗΠΑ", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας είχε εγείρει το σημείο αυτό και στο παρελθόν, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή να επανέλθουμε πάνω σ' αυτό το θέμα, και επίσημα, προς το Κογκρέσο το οποίο έχει μεγάλο λόγο πάνω σ' αυτά τα θέματα.

    Σε ερώτηση αν η Βουλή μπορεί να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι θα το συζητήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ερωτηθείς αν η πλευρά μας θα ζητήσει εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ήταν "πάρα πολύ ευτυχής αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, και σίγουρα θα πρέπει να το διερευνήσουμε".

    "Δεν ξέρω", συνέχισε, "η σημερινή σύνθεση του Κογκρέσου, αν μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά έχουμε υποχρέωση να το διερευνήσουμε", τόνισε.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως πρέπει να τονίζεται ότι, από τουρκικής πλευράς, υπάρχει παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, η συνεχιζόμενη κατοχή, οι απειλές, και ότι από δικής μας πλευράς η προσπάθεια είναι καθαρά αμυντική.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα επηρεαστεί η αμερικανική πρωτοβουλία λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ στο θέμα του S-300 και του μορατόριουμ στις πτήσεις, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει πως θα επηρεαστεί η πρωτοβουλία.

    "Θα προσπαθήσουν να επιμείνουν σε κάποια μέτρα, όπως τα ονομάζουν, εκτόνωσης", σημείωσε.

    Ενταση, είπε, δεν υπάρχει. Είναι φανερό, πρόσθεσε ότι "ένταση δημιουργείται τεχνητά από μέρους της τουρκικής πλευράς".

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι "είναι μια συνεχής προσπάθεια να διατηρηθεί κάποιο κλίμα έντασης. Είναι μέρος της όλης τακτικής της Τουρκίας".

    Ισως οι Αμερικανοί, παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου.

    "Δεν θα έπρεπε, όμως", υπέδειξε. "Αντίθετα, θα έπρεπε να δουν ότι αυτή η εξέλιξη, το γεγονός ότι ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου, που δεν θα είναι πλέον περίπατος για την Τουρκία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη όχι μόνον τους αντιαεροπορικούς πυραύλους αλλά και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). Θα έπρεπε να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει κάτι το πολύ θετικό στην όλη υπόθεση. Σίγουρα, συνέχισε, "οι ΗΠΑ δε θα ριψοκινδυνεύσουν με ο,τιδήποτε ή θα επιτρέψουν στην Τουρκία ο,τιδήποτε το οποίο θα καταλήξει, αυτή τη φορά, σε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα ότι οι εξοπλισμοί στην Κύπρο είναι επαρκείς, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Δεν είναι επαρκείς υπό την εξής έννοια. Η τουρκική υπεροπλία είναι δεδομένη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι απεριόριστες, σε σύγκριση με το τί εμείς διαθέτουμε".

    Ωστόσο, είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ενισχύσουμε την αμυντική μας δυνατότητα, σε βαθμό που να μην είναι πλέον περίπατος για την Τουρκία ο,τιδήποτε επιχειρήσει.

    "Δεν είναι επιλογή μας η στρατιωτική λύση του κυπριακού προβλήματος. Η επιλογή μας είναι οι ειρηνικές διαδικασίες", ξεκαθάρισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, αφού συνεχίζει τις απειλές, "πώς είναι δυνατό να μην ενισχύσουμε την άμυνά μας όσο μπορούμε περισσότερο;"

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε επίσης ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί λογική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αν δεν αισθανθεί την ανάγκη η Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτακτική της πολιτική".

    Αυτό, είπε, το ανέφερε και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, στον οποίο υπέδειξε ότι θα πρέπει τα ΗΕ να αναφέρουν σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν τον οργανισμό στην προσπάθειά του, "να πάνε όλοι στην Αγκυρα και να πιέσουν εκεί. Αλλοιώτικα, δεν λύνεται το κυπριακό πρόβλημα," κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Υπουργός Αμυνας - στρατιωτικός διάλογος

    Λάρνακα,Κύπρος,08/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το επεισόδιο στη Λουρουτζίνα ήταν ένα καταρτισμένο σχέδιο του κατοχικού στρατού", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, μετά την τελετή ορκομωσίας νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς, στη Λάρνακα.

    Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε επίσης ότι στόχος των Τούρκων ήταν να δημιουργήσουν προβλήματα στον στρατιωτικό διάλογο, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται να εξευρεθεί μια βάση, πάνω στη οποία να αρχίσει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι, από τα πραγματικά γεγονότα, αποδυκνείεται πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και ότι στόχος των Τούρκων ήταν η πρόκληση έντασης και η δημιουργία εντυπώσεων κυρίως στο εξωτερικό, για να τορπιλλιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στη δική μας πλευρά, είπε ότι δεν υπήρξε καμιά παρεμβολή ή εμπλοκή στο περιστατικό και ότι, από τις μέχρι τώρα αναφορές, φαίνεται πως πρόκειται για ένα σκηνοθετημένο επεισόδιο από τους Τούρκους.

    "Από όλες τις πληροφορίες που έδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη", είπε, "φαίνεται ότι δεν υπήρξε πραγματικό περιστατικό με εμπλοκή της δικής μας πλευράς είτε πολιτών, είτε στρατιωτών μας".

    Εξάλλου, αναφερόμενος στους νέους οπλίτες που εντάσσονται στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Αμυνας είναι να δίδεται η κατάλληλη εκπαίδευση σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, ώστε οι μονάδες να εφοδιάζονται με καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες για να μπορούν να επιτελούν τον σκοπό και το στόχο τους.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΖΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Saturday, 8 February 1997 - 14:53:12 UTC