Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος Ινδία
  • [02] Παραδοχή Χακκί Ατούν
  • [03] Εγκλωβισμένοι - ιατρική περίθαλψη
  • [04] Επίσκεψη Κληρίδη στην Ινδία
  • [05] Επίθεση κατά κυπριακού πλοίου - Σρι Λάνκα
  • [06] Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου

  • [01] Κύπρος Ινδία

    Νέο Δελχί,Ινδία,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της χώρας Σανκέρ Νταγιάλ Σάρμα και τον Πρωθυπουργό Ντέβε Γκόουντα.

    Η Υπουργός Βιομηχανίας Ανθρακα Σριμάτι Κάντι Σιχ, πριν υποδεχθεί τον Προέδρο Κληρίδη στο αεροδρόμιο Ιντίρα Γκάντι στο Νέο Δελχί, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας της για σύσφιξη των δεσμών της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, πολιτικούς και οικονομικούς.

    "Ελπίζουμε ότι με την επίσκεψη αυτή θα προωθηθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, πολιτικούς και οικονομικούς", σημείωσε.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί διμερής συμφωνία στην εμπορική ναυτιλία μεταξύ του κ. Μιχαηλίδη και του Υπουργού Συγκοινωνιών Τ. Βενκαταραμάν.

    Εκτός από την κ. Κάντι Σιχ, τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σρι Λαλίτ Μάνσινχ, ο Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο Σρι Τιγουάρι και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία, Σταύρος Επαμινώνδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Παραδοχή Χακκί Ατούν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος "πρόεδρος" της ψευδοβουλής στα κατεχόμενα Χακί Ατούν, βρίσκεται στη Βρετανία για διαλέξεις με θέμα το Κυπριακό.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", κατά τη διάρκεια διάλεξης του Ατούν, Ε/Κ φοιτητές τον έφεραν σε δύσκολη θέση με τις συνεχείς ερωτήσεις τους για τα επεισόδια της Δερύνειας και για τους εποίκους.

    Ο Ατούν παρδέχθηκε ότι το ψευδοκράτος εισήγαγε "εργατικό δυναμικό", κατά την έκφρασή του, κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία.

    Ανέβασε το αριθμό των δήθεν εργατών σε 35-40 χιλιάδες. Παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι με την πάροδο του χρόνου οι Τούρκοι κουβαλητοί έγιναν τμήμα της Τ/κ κοινότητας.

    "Ας μην ξεχνάμε", είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι "ήρθαν από την Τουρκία πριν από 400 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Εγκλωβισμένοι - ιατρική περίθαλψη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, όσο και ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, θα έχουν σειρά επαφών για να διαπιστώσουν τα γεγονότα γύρω από την εκδίωξη το Σάββατο από τα κατεχόμενα του γιατρού Ιωσήφ Μουτήρη και της νοσοκόμας Κατίνας Βασιλείου, την ώρα που εξέταζαν Μαρωνίτες εγκλωβισμένους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόπουλος ήδη άρχισε να διερευνά το θέμα, και θα επιδιώξει να μιλήσει με το γιατρό, τη νοσοκόμα, τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή και άλλους ενδιαφερομένους.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το μεσημέρι καθώς ο γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης του Νοσοκομείου Λεμεσού και η νοσοκόμα Κατίνα Βασιλείου εξέταζαν εγκλωβισμένους στον κατεχόμενο Κορμακίτη, τους επισκέφθηκαν πέντε Τούρκοι ψευδοαστυνομικοί με πολιτικά και ζήτησαν από τον γιατρό να διακόψει, γιατί δεν έχει λεγόμενη "άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος" στην "περιοχή" τους, κατά την έκφρασή τους.

    Στη συνέχεια, αφότου αρνήθηκαν στο γιατρό να εξετάσει 15 περίπου άτομα που περίμεναν, τον οδήγησαν μαζί με τη νοσοκόμα στον παράνομο "αστυνομικό σταθμό Μύρτου" και ακολούθως τους εκδίωξαν.

    Σε ερώτηση εάν θα έχει συνάντηση με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για την υπόθεση, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι θα συλλέξει τις πληροφορίες και θα πράξει ανάλογα. "Τότε θα φροντίσω και με τα Ηνωμένα Εθνη", ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας κάποιες επιφυλάξεις εάν η ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα μπορέσει να κινητοποιηθεί επί του θέματος.

    "Το θέμα είναι ότι πήγαινε τόσο καιρό ο άνθρωπος και κανένας δεν του έλεγε τίποτε", είπε, προσθέτοντας ότι κάτι θα μεσολάβησε.

    Ο κ. Χριστόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, με την υπόθεση "δεν έχει καμία σχέση ο παράνομος μουχτάρης του Κορμακίτη, κ. Τσουτζούκης". Πρόσθεσε ότι "κάποιος άλλος ήταν με τους ψευδοαστυνομικούς όταν πήγαν να εκδιώξουν το γιατρό και τη νοσοκόμα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηρούσος υπενθύμισε ότι ο γιατρός εξετάζει τους εγκλωβισμένους για περισσότερο από ένα χρόνο, με μία μικρή διακοπή στο ενδιάμεσο, όταν πήγε στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση.

    "Πριν από δύο μήνες άρχισε πάλι να πηγαίνει μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες στα κατεχόμενα και δεν είχε κανένα πρόβλημα," είπε. "Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα το οποίο δυστυχώς προσπαθούν οι Τούρκοι να πολιτικοποιήσουν", συμπλήρωσε ο κ. Χατζηρούσος.

    Σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι συνέβη το περιστατικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι Τούρκοι "οτιδήποτε το πολιτικοποιούν" και επιδιώκουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους και γι' αυτό ζήτησαν από το γιατρό να γραφτεί στο παράνομο μητρώο τους.

    Ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ανέφερε ότι η δικαιολογία των Τούρκων είναι ότι έχουν δικούς τους γιατρούς, όμως σημείωσε ότι περίπου μία φορά το μήνα επισκέπτεται τα κατεχόμενα Τουρκάλλα γιατρός, η οποία, ωστόσο, δεν μιλά ελληνικά και δεν μπορούν οι εγκλωβισμένοι να επικοινωνήσουν μαζί της.

    Τόνισε ότι είναι απάνθρωπο οι 170 περίπου εγλωβισμένοι Μαρωνίτες, με μέσο όρο ηλικίας 65 χρόνια, να μην έχουν ιατρική περίθαλψη. Οπως είπε, τους δημιουργούνται προβλήματα και ασκείται πάνω τους ψυχολογική πίεση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι ο Δρ. Μουτήρης επισκέπτεται εθελοντικά τους εγκλωβισμένους κάθε Σάββατο και ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι Μαρωνίτες γιατροί οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

    Οσον αφορά στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ο κ. Χατζηρούσος ανέφερε ότι η ανθρωπιστική υπηρεσία "φαίνεται ότι έχει αδυναμίες" να ενεργεί σε τέτοια θέματα.

    Ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι καταβάλλει προσπάθειες με τον Επίτροπο Προεδρίας, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα, να διερευνήσουν το θέμα, ενώ μάλλον την Τετάρτη θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων, της Βουλής, στην οποία συμμετέχει. Ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών "για να δούμε πως θα το χειριστούμε", όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Επίσκεψη Κληρίδη στην Ινδία

    Nέο Δελχί,Ινδία,10/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    (Της Απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου) Οι λαοί της Κύπρου και της Ινδίας έχουν κοινές αξίες και ανέκαθεν είχαν "άριστες σχέσεις". Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δηλώσεις του στον Τύπο κατά τη διάρκεια τελετής που δόθηκε σήμερα προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

    Εξέφρασε την επιθυμία των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας. Αφού είπε ότι είναι με ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται στην Ινδία, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν τα ίδια ιδανικά και ότι η καλή συνεργασία μεταξύ τους στο διεθνές πολιτικό πεδίο πρέπει να επεκταθεί και να ενδυναμωθεί στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας.

    Κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Ινδίας Νταϊάλ Σιαρμά και ο Ινδός Πρωθυπουργός Ντεβ Γκουόντα. Στην τελετή ήταν επίσης παρόντες οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ανθρακα Jai Narayan Nishad και Kanti Singh, καθώς επίσης ο Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο Y.M.Tiwari και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία Σταύρος Επαμινώνδας.

    Υστερα από την ανάκρουση των Εθνικών Υμνων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιθεώρησε τιμητικό απόσπασμα, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής της Προεδρικής Τιμητικής Φρουράς και τον Ινδό Αξιωματούχο Ασφαλείας του Προέδρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαϊλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, επισκέφθηκε το Ρατζοχάτ (το κρεματόριο Μαχάτμα Γκάντι), όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και ακολούθως ο γραμματέας της επιτροπής Rajghat Samadhi δώρησε στον Πρόεδρο Κληρίδη μία σειρά βιβλίων για το Μαχάτμα Γκάντι, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης φύτεψε δενδρύλιο στους κήπους του κρεματόριου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε αργότερα με τον Ινδό Πρωθυπουργό Deve Gowda στην έπαυλη Χάϊντεραπαντ, όπου συναντάται συνήθως με τους επίσημους προσκεκλημένους.

    Μετά τις συνομιλίες, που διήρκεσαν μισή περίπου ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης με τη συνοδεία του παρακάθησαν σε γεύμα που έδωσε προς τιμή τους ο Ινδός Πρωθυπουργός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] Επίθεση κατά κυπριακού πλοίου - Σρι Λάνκα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πολεμική αεροπορία της Σρι Λάνκα επιτέθηκε ενωρίς σήμερα το πρωί στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο "Carribean Gueen", που έπλεε 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Τρινγκομαλί της Σρι Λάνκα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει μέχρι στιγμής το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, που ανήκει σε κουβανική εταιρεία, κτυπήθηκε "κατά λάθος", από ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα, σε μια προσπάθεια να το θέσουν υπό σύλληψη, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομο οπλισμό και πυρομαχικά.

    Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εντός του πλοίου βρίσκονταν αντάρτες της οργάνωσης "Ταμίλ", οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν με μικρό σκάφος το οποίο κτυπήθηκε από πλοία του πολεμικού ναυτικού. Το σκάφος ανατινάχθηκε αλλά δεν έγινε γνωστό πόσοι επέβαιναν σ' αυτό.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, από το ατύχημα, δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ανάμεσα στο πλήρωμα του εμπορικού πλοίου, που αποτελείται από Κουβανούς. Το πλοίο, που ανήκει στην εταιρεία "Poseidon", στη συνέχεια τέθηκε υπό σύλληψη και ρυμουλκήθηκε στο πλησιέστερο λιμάνι.

    Υστερα από εξονυχιστικές έρευνες, που διεξήγαγαν οι αρχές της χώρας στο πλοίο δεν ανευρέθη οτιδήποτε το επιλήψιμο.

    Το εμπορικό πλοίο, υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει στο λιμάνι του Τρινγκομαλί για επιδιορθώσεις.

    Σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου, οι κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει λεπτομερή αναφορά για το περιστατικό, από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ έχει ζητηθεί από τον Πρόξενο της Κύπρου στην Σρι Λάνκα Δρα. Φονσέκα, να διερευνήσει το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) διοργανώνει διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών της Κύπρου και τις αντίστοιχες ομάδες της Πολωνίας, της Λιθουανίας, και της Λετονίας. Το διεθνές τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    "Είμαστε σε μια περίοδο που η εθνική μας ομάδα ανδρών χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας και αυτό το τουρνουά μάς δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε την ψυχολογία της ομάδας για να βρει τον καλό της εαυτό," δήλωσε σε δημοσιογραφικη διάσκεψη σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

    Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον καινούργιο προπονητή της εθνικής ανδρών, Σταύρο Παπαδόπουλο, να εγκλιματιστεί με την ομάδα, πρόσθεσε ο κ. Κουτσοκούμνης.

    Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ πρόσθεσε ότι οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο με την Κύπρο, εκτός της Πολωνίας, και ότι αναμένονται καλά αποτελέσματα από την Εθνική Ανδρών.

    Το τουρνουά θα διεξαχθεί μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Εθνικής Κύπρου ενόψει των προσεχών προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το τουρνουά είναι τέλειο για εκείνον για να πειραματιστεί με την ομάδα για να βρει την καλύτερη σύνθεσή της για τον προσεχή αγώνα με τη Ρωσία.

    Ο νέος προπονητής της Εθνικής Κύπρου πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι η Εθνική ομάδα να παραμείνει Εθνική στη σύνθεσή της, αλλά παράλληλα να προστεθούν νέοι παίκτες, και ότι η Εθνική Ανδρών πρέπει να αντικατοπτρίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τη μειωμένη ψυχολογική κατάσταση των παικτών της Εθνικής, υπό το φως της υπόθεσης στοιχημάτων με τη Βουλγαρία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε οτι είναι ευθύνη όλων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Κυπρο, συμπεριβαλανομένων και των αθλητικογράφων, να φέρουν πίσω τον κόσμο στα γήπεδα.

    "Ολοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω τους φιλάθλους. Οπως είπατε, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι, αλλά όλοι μας φέρουμε ευθύνες γι'αυτό, " δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Κουτσοκούμνης πρόσθεσε ότι η ΚΟΠ θεωρεί όλους τους παίκτες της Εθνικής ως "αθώους μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου", ώστε να συμπληρωθεί η ανακριτική διαδικασία του ΚΟΑ.

    Επεσήμανε επίσης ότι όποιος παίκτης ενοχοποιηθεί από την ανακριτική επιτροπή θα αντικατασταθεί.

    Στους δύο πρώτους αγώνες του τουρνουά, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τη Λετονία την Παρασκευή, στο στάδιο Παραλιμνίου, και η Πολωνία τη Λιθουανία στο στάδιο Αγίας Νάπας.

    Το Σάββατο η Κύπρος θα αντιμετωπίσει την Πολωνία στο στάδιο Αγίας Νάπας και η Λετονία τη Λιθουανία στο στάδιο Δερύνειας.

    Τη Δευτέρα, η Πολωνία θα αγωνιστεί με τη Λετονία στην Δερύνεια και η Κύπρος με τη Λιθουανία στο Παραλίμνι.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.15 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Monday, 10 February 1997 - 13:44:19 UTC