Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία ΚΥΠΕ-XINHUA
  • [02] Αγιογραφίες - Τέξας
  • [03] Μουράτοφ- Ρωσία - Κυπριακό
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Βομβάη
  • [05] Κουκ - Ντέιβις - Κυπριακό
  • [06] Βρετανική πρεσβεία - διάψευση
  • [07] Επαφές Τσιζόφ
  • [08] Χωρίς Τ/Κ άνοιξε η δικοινοτική έκθεση
  • [09] Αμυνα - Εγκριση προϋπολογισμού

  • [01] Συμφωνία ΚΥΠΕ-XINHUA

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπογράφηκε σήμερα συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων (XINHUA) για συνεργασία στον ειδησεογραφικό τομέα που στοχεύει και στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πρακτορείων, ειδικά, και των δύο χωρών, γενικά.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Κινεζικού Πρακτορείου στη Λευκωσία Χουάνγκ Τζιανμίνγκ.

    Στην τελετή υπογραφής στα γραφεία του ΚΥΠΕ παρέστησαν ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Γιν Ζουοτζίν, ο Τρίτος Γραμματέας της πρεσβείας της Κίνας Λίου Τζινγκ Ντονγκ, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, Πληρεξούσιος Υπουργός, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ.

    Η συμφωνία προνοεί τη ρύθμιση των αμοιβαίων σχέσεων των δύο πρακτορείων αναφορικά με τη χρήση των υπηρεσιών τους, την ανταλλαγή ειδήσεων, την ανταλλαγή επισκέψεων επισήμων, δημοσιογράφων και τεχνικών για επαγγελματική εκπαίδευση και την προσφορά πληροφοριών και τεχνικών διευκολύνσεων στους ανταποκριτές της κάθε πλευράς.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και τόνισε ότι το ΚΥΠΕ θα την τιμήσει και θα την εφαρμόσει πλήρως.

    "Γνωρίζουμε", είπε, "τί μπορεί να κάνει η πληροφόρηση σήμερα σ' αυτό τον κόσμο", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι με τις ανταλλαγές και τη συνεργασία οι λαοί της Κύπρου και της Κίνας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο καλύτερα, καθώς επίσης τα προβλήματα και τις επιτυχίες της κάθε χώρας.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε εγνωμοσύνη που η Κίνα όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου και του λαού της.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συμφωνία θα είναι μόνο η αρχή μιας ειλικρινούς και πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Πρέσβης της Κίνας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει, όπως είπε, ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων.

    Το XINHUA, είπε, που είναι κρατικό πρακτορείο, ιδρύθηκε το 1931 κι εργοδοτεί 7000 υπαλλήλους. Διατηρεί γραφεία σε όλη την Κίνα, καθώς και γραφεία σε εκατό χώρες.

    Η Κίνα, σημείωσε, βρίσκεται τόσες χιλιάδες μίλια μακρυά, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία και η επικοινωνία έχουν καταστήσει μικρό τον κόσμο.

    Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, είπε, θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών και στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Αγιογραφίες - Τέξας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τέσσερις, ανεκτίμητης αξίας, αγιογραφίες του παρεκκλησιού του Αγίου Θεμωνιανού, στην κατεχόμενη Λύση, εκτίθενται από την περασμένη Κυριακή σε εκκλησία - ομοίωμα ελληνορθόδοξου ναού στο Χιούστον του Τέξας.

    Οι Βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα, κατέληξαν στην κατοχή της Αμερικανίδας συλλέκτριας Ντομινίκ ντε Μενίλ, αφού μετά από ένα δύσκολο ταξίδι στα χέρια Τούρκων λαθρεμπόρων προσφέρθηκαν προς πώληση στο ίδρυμα Μενίλ.

    Θεωρώντας την υπόθεση ύποπτη, οι άνθρωποι του Μουσείου ερεύνησαν την προέλευση των έργων και τελικά αποδείχθηκε ότι οι αγιογραφίες άνηκαν στην Κύπρο και, συγκεκριμένα προέρχονταν, από το ναό της κατεχόμενης Λύσης.

    Η κ. ντε Μενίλ, αφού αγόρασε και αναπαλαίωσε τις αγιογραφίες με κόστος ένα εκατομμύριο δολάρια, έδωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Εκκλησία της Κύπρου. Μετά από διαπραγματεύσεις, η Εκκλησία πείστηκε να αφήσει τα έργα στις ΗΠΑ και στην κατοχή του ιδρύματος Μενίλ.

    Επιθυμώντας όπως οι αγιογραφίες εκτεθούν σε χώρο που να θυμίζει την αρχική τους προέλευση, η κ. Μενίλ κατασκεύασε την εκκλησία - ομοίωμα ελληνορθόδοξου ναού.

    Στα εγκαίνια παρέστη ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Χιούστον, Γουίλλιαμ Κρασσάς, ενώ το όλο θέμα δημοσιεύθηκε σε διάφορες αμερικανικές εφημερίδες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Μουράτοφ- Ρωσία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως το "πρώτο σημαντικό βήμα" για συντονισμό όλων των προσπαθειών για το Κυπριακό, χαρακτηρίζει ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, τη συνάντηση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε, εξάλλου, ότι δεν είναι γνωστό αν θα εκδηλωθεί τελικά η αμερικανική πρωτοβουλία.

    Για την αναμενόμενη συνάντηση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα, για συντονισμό όλων των προσπαθειών στην προώθηση επίλυσης του προβλήματος.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία της συνάντησης, ούτε και έχει διευκρινισθεί αν σε αυτή θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να πεισθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Βομβάη

    Boμβάη,Ινδία,13/02/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μαρίας Χρυσάνθου)

    Στη Βομβάη έφθασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όπου θα παραμείνει μέχρι την αναχώρησή του για την Κύπρο, το ερχόμενο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης ο Κυβερνήτης της Επαρχίας Μαχαράστρα, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βομβάη, καθώς και άλλοι επίσημοι.

    Απόψε, ο Κυβερνήτης, D.C. Alexander θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του προεδρικού ζεύγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βομβάη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της κ. Λίλας - Ειρήνης Κληρίδη, η οποία έζησε εδώ μέχρι τα 11 της χρόνια.

    Αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης και η συνοδεία του θα επισκεφθούν αξιοθέατα στην πόλη ενώ, το μεσημέρι θα έχουν γεύμα με τη Συνομοσπονδία Ινδών Βιομηχάνων. Αργότερα θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τον Προέδρο Κληρίδη και τη συνοδεία του, συνοδεύει στην περιοδεία τους στην Ινδία η Υπουργός Ανθρακα της Ινδίας Κάντι Σινκχ, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία Σταύρος Επαμεινώνδας και ο ομόλογός του της Ινδίας στην Κύπρο, Y.M. Tiwari.

    Η Βομβάη είναι η εμπορικότερη και πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Ινδίας, με το πιο πολυσύχναστο λιμάνι και αεροδρόμιο. Παραμένει όπως και την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, κύρια είσοδος προς την Ινδία. Συχνά, χαρακτηρίζεται σαν "σπίτι πολλών φυλών αλλά ενός λαού", γιατί εδώ ζούν ανάμικτα, Ινδουϊστές, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Πάρσις (Parsis) και Εβραίοι.

    Θα μπορούσε, όμως, η Βομβάη να χαρακτηριστεί ως η πόλη με δύο πρόσωπα, εκείνο της μοντέρνας αναπτυσσόμενης μεγάλης πόλης με τους ουρανοξύστες, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τα επιβλητικά αποικιοκρατικά κτίρια κι' εκείνο της πόλης που αδυνατεί να συντηρήσει τους κατοίκους της, αφού πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων ζουν σε τρώγλες ή κοιμούνται στα πεζοδρόμια, κάτω από άθλιες και ιδιαίτερα ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.

    Το γεγονός ότι ο πληθυσμός της πόλης, που σήμερα ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια κατοίκους, έχει τετραπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 40 χρόνια, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στη στέγαση και απασχόληση αστέγων και ανέργων.

    (KYΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Κουκ - Ντέιβις - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε άμεσο ούτε έμμεσο τουρκικό βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ούτε και θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορέσει να ασκηθεί τέτοιο βήμα.

    Αυτό ανέφερε χθες ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε παρατήρηση του σκιώδη ΥΠΕΞ του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, ότι η προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει τον κίνδυνο η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα αρνησικυρίας.

    "Εχω αναφέρει στη Βουλή πολλές φορές, ότι δεν δεχθήκαμε ποτέ, θέμα προβολής είτε άμεσης είτε έμμεσης αρνησηκυρίας και ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση, ώστε να ασκηθεί βέτο. Ωστόσο, η ένταξη θα ήταν σίγουρα ευκολότερη αν υπήρχε πρώτα επίλυση (του Κυπριακού)", επεσήμανε ο κ. Ντέιβις.

    Επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία υποστηρίζει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με στόχο να επωφελέσει το λαό της Κύπρου. "Ιδιαίτερα, οι άνθρωποι στη βόρεια Κύπρο", κατά την έκφρασή του, "θα επωφεληθούν οικονομικά, με την ελπίδα ότι η ενταξιακή διαδικασία θα βοηθήσει παρά να παρεμποδίσει την επίλυση του προβλήματος", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντέιβις είπε ότι το μυστικό για πρόοδο είναι όπως η Βρετανία τηρήσει στάση αμεροληψίας προς τις δύο κοινότητες. Αναφέρθηκε δε στα 10 σημεία του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκομ Ρίφκιντ, τα οποία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντέιβις αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού και παρουσίας στρατού και από τις δύο πλευρές. "Μόνο μέσω αυτής της οδού θα υπάρξει μείωση της έντασης", είπε, και πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αναμένονται διεθνείς εγγυήσεις για όλο τον κυπριακό το λαό.

    Εξάλλου, σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή, Ρόμπερτ Κορπέτ, τί θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση για ενδυνάμωση των δικοινοτικών επαφών, μετά την πρόσφατη συνάντηση ηγετών Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, ο κ. Ντέιβις απάντησε ότι η Βρετανία θα πράξει ό,τι μπορεί για να προωθήσει βελτίωση της κατάστασης και επίλυση του Κυπριακού.

    Σε παρατήρηση βουλευτή ότι η Τ/κ κοινότητα αντιμετωπίζει διάκριση στον τομέα του εμπορίου, ο κ. Ντέιβις αναφέρθηκε στην απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου για τα Τ/κ προϊόντα.

    "Το πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίζει "διάκριση", προέρχεται από απόφαση του Δικαστηρίου και όχι από πίεση στην οποία αναφέρεται. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν", είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Τέλος, είπε ότι ο κ. Ρίφκιντ δεν προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο αυτό τον καιρό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Βρετανική πρεσβεία - διάψευση

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία θεωρεί την Κύπρο ως μιαν "απόλυτα ασφαλή χώρα" τουριστικού προορισμού, δήλωσε το απόγευμα Βρετανός αρμόδιος.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, Πίερς Κάζαλετ, το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν έχει εκδώσει καμία ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Λονδίνου να εξετάσει, εάν υπάρχουν, συγκεκριμένα στοιχεία περί του αντιθέτου.

    Ο κ. Κάζαλετ σχολίαζε σημερινές δηλώσεις του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, ότι η Βρετανία αποτρέπει ταξιδιώτες να έρθουν στην Κύπρο, εκτός εάν είναι μεγάλη ανάγκη.

    Στη δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ, ο κ. Κάζαλετ είπε χαρακτηριστικά: "Το Φόρεϊν Οφις δεν έχει δώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο. Αυτό σημαίνει", υπογράμμισε, "ότι θεωρούμε την Κύπρο απόλυτα ασφαλή χώρα, ώστε να την επισκεφθεί κάποιος, και δεν έχουμε συμβουλεύσει κανένα ταξιδιωτικό πράκτορα ή άτομα να μην επισκεφθούν την Κύπρο", σημείωσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κάζαλετ είπε ότι "αν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, κ. Κυπριανού, έχει ο,τιδήποτε συγκεκριμένες αποδείξεις περί του αντιθέτου, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να τις εξετάσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΚ/ΑΠ)

    [07] Επαφές Τσιζόφ

    Λονδίνο,Βρετανία,13/02/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ρωσία και Βρετανία αντάλλαξαν σήμερα απόψεις για την προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, και συζήτησαν τη ρωσική πρόταση για συνάντηση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και την αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας για ειδική συνεδρία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δε διαφωνεί η Βρετανία.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι δεν γίνονται δηλώσεις για υπηρεσιακές συναντήσεις.

    Μετά τη συνάντηση με τον Σερ Ντέιβιντ, ο κ. Τσιζόφ παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Χέιντον Γουόρεν Γκάς, Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Οι δύο διπλωμάτες αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και η κάθε πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της για την απόφαση της Κύπρου να αγοράσει το σύστημα S-300.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΠ)

    [08] Χωρίς Τ/Κ άνοιξε η δικοινοτική έκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ερήμην των Τ/Κ καλλιτεχνών και παρουσία μόνο των έργων τους τελέστηκαν απόψε τα εγκαίνια της μεγάλης δικοινοτικής έκθεσης στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο, δεν επέτρεψε στους καλλιτέχνες να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να διατρανώσουν μαζί με τους Ε/Κ συνάδελφούς τους την αποφασιστικότητά τους για ειρηνική συμβίωση.

    "Πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος", τόνισε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, εγκαινιάζοντας την έκθεση.

    Το ατυχές συμβάν, σημείωσε, υπογραμμίζει τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές προκειμένου να ξεπεραστεί η δυσπιστία. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν πως τέτοιες διοργανώσεις συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Η δημιουργία κατάλληλου κλίματος αποτελεί ευθύνη όχι μόνο των πολιτικών αλλά όλων, Ε/Κ και Τ/Κ, και πρέπει να καλλιεργηθεί παντού σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο εργασίας και σε κάθε σπίτι, συμπλήρωσε.

    Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και χρυσοχοϊας, διοργανώνεται από το Κέντρο Ειρήνης, τη Δικοινοτική Ομάδα Πολιτών και τη Δικοινοτική Ομάδα Εκπαιδευτικών. Μ' αυτή, περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από τις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατάφεραν να ξεπεράσουν το τείχος που τους χωρίζει και συνδημιούργησαν έργα ειρήνης.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, παρέστησαν αρχηγοί κομμάτων, πρέσβεις, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [09] Αμυνα - Εγκριση προϋπολογισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνα, εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα από τη Βουλή, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ), για το 1997, που ανέρχεται στα 203 εκατομμύρια λίρες.

    Με την έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΑΘ, στον οποίον περιλαμβάνεται και η προκαταβολή για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, ενεργοποιείται στην ουσία και η συμφωνία της Κύπρου με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος, όπως προβλέπει και η ήδη υπογραφείσα συμφωνία.

    Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια για αποπληρωμή δανείων και πιστώσεων και κονδύλια για αγορές ανταλλακτικών και για πληρωμές υλικών που θα παραληφθούν μέσα σ' αυτό τον χρόνο.

    Πρίν από την έγκριση, απορρίφθηκε πρόταση του ΑΚΕΛ από τα άλλα κόμματα, σε σχετική ψηφοφορία για την απάλειψη δύο άρθρων του προϋπολογισμού, που αφορούσαν κονδύλια ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών, είπε ότι ο φετινός δεν διαφέρει κατά πολύ από αυτούς των προηγούμενων ετών.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, αφού είπαν ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι εκτός των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, έθεσαν θέμα ελλειπούς ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της Βουλής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις ομιλίες Χριστόφια-Βασιλείου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια μείωσης των επιτευγμάτων της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας.

    Τόνισε ότι δεν έχει σημασία πότε δημοσιοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα γιατί, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες είναι τέτοιες που αργά ή γρήγορα θα γνωστοποιηθούν.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Μουσιούττας ανέφερε ότι θα αποφεύγονταν οι οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις, εάν η Επιτροπή Αμυνας διατηρούσε επαφές με την εκτελεστική εξουσία και το Εθνικό Συμβούλιο, όπως ζήτησε γραπτώς η Επιτροπή.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι, αν δεν ήταν υποχρεωμένος να πειθαρχήσει στη θέση του κόμματός του, θα συμφωνούσε με το ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος κατά πόσον οι εξοπλισμοί συνάδουν με τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Thursday, 13 February 1997 - 20:12:36 UTC