Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κασουλίδης - αμερικανική πρωτοβουλία
  • [03] Aναχώρηση Φεϊσέλ
  • [04] Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ - Κύπρος
  • [05] Ημέρα Κύπρου στην Ολλανδία
  • [06] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Xάνεϊ στο LGR

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.27 (+0.62)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.78 (+0.94)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.68 (-3.16)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.12 (+0.07)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.33 (+0.74)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.05 (-0.40)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.17 (+0.48)
        Αλλες Εταιρείες                         58.28 (+0.36)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 984564.012
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Κασουλίδης - αμερικανική πρωτοβουλία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διορισμών στο Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και τη συγκρότηση της ομάδας που θα ασχολείται με το Κυπριακό.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος σημείωσε ότι "μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη περί του αντιθέτου." Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας να συνδράμουν ενεργά στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως από τη σύσκεψη για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, που έχει συγκαλέσει η ολλανδική προεδρία, "φαίνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνδράμει κατά κάποιο τρόπο".

    Οσον αφορά συγκεκριμένα στην ομάδα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, η οποία θα ασχολείται με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρόκειται για πληροφορίες "οι οποίες έχουν προκύψει" μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, και είπε θα την απαρτίζουν άτομα από διάφορα υπουργεία των ΗΠΑ.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι "απ' ότι φαίνεται, το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά χρονικά διαστήματα, θα καλείται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο." Πρόσθεσε δε ότι "πολύ πιθανώς η σύσκεψη που έγινε πέρσι, κατόπιν εισήγησης της Ρωσίας, για συντονισμό των πέντε, να επαναληφθεί."

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει καταμερισμός μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ, σε ότι αφορά την πολιτική πτυχή και το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "οι ίδιοι δε δέχονται ότι θα υπάρξει καταμερισμός αρμοδιοτήτων".

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι δεν έχει τεθεί όρος για μείωση της έντασης στην Κύπρο, με την επίτευξη συμφωνίας στο στρατιωτικό διάλογο ή την πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, πρίν την έναρξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    "Καταγράφουμε τις δηλώσεις που κάνουν ότι το έργο τους θα διευκολυνθεί εάν υπάρξουν ορισμένα μέτρα που θα βοηθούσαν στη μείωση της έντασης," είπε ο κ. Κασουλίδης, τονίζοντας όμως ότι η πλευρά μας δε το ερμηνεύει αυτό ως όρο.

    "Δε μας έχουν πει ποτέ ότι είναι όρος για να προχωρήσουμε", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "θα ήταν αδέξιο από μέρους τους να μας έθεταν τέτοιου είδους όρους".

    Σημείωσε δε ότι είναι γνωστό ότι για τον στρατιωτικό διάλογο η πλευρά μας "κάνει εκείνο που πρέπει για να υπάρξει αποτέλεσμα" και όσον αφορά το θέμα των πτήσεων επανέλαβε τη θέση της πλευράς μας για μονομερείς αποφάσεις, όταν εκδηλωθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες θα διευκολύνουν το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξάγονται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [03] Aναχώρηση Φεϊσέλ

    Λάρνακα,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να φέρουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Στο πλαίσιο αυτού του στόχου εντάσσεται και η επίσκεψη του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρoσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του σήμερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ γύρω από τρόπους συνέχισης της διαδικασίας για σύγκληση απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για έναρξη αμερικανικής πρωτοβουλίας το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    "Κατ'ακρίβεια απ'όσα ακούω είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλοι αναγνωρίζουν την ευκαιρία, η οποία προσφέρεται το 1997 και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Φεϊσέλ.

    Επανέλαβε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχισθεί ως έχει και ότι χρειάζεται ένα μεγάλο σπρώξιμο, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, αφού υπάρχουν και οι χρονικοί περιορισμοί που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει την προώθηση σχεδίου από το Λονδίνο για αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, δήλωσε ότι Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως είναι και "εργάζονται στο παρασκήνιο" προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου που είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τις απευθείας συνομιλίες.

    Οταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν, σημείωσε, θα συζητήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της ασφάλειας, που αποτελεί, όπως είπε, θέμα κλειδί και για την Ε/κ αλλά και για την Τ/κ πλευρά.

    Γι'αυτό, είπε, και θα πρέπει να γίνει μια διευθέτηση με την οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφάλεια και αυτό, πρόσθεσε, είναι εφικτό.

    Ερωτηθείς για τις απειλές Ντενκτάς περί εποικισμού της Αμμοχώστου, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης, σε συνάντηση που είχαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, του είπε ότι όσα μεταδίδονται από τον Τύπο για τον ίδιο και για το θέμα αυτό δεν είναι ορθά και ότι τίποτα δεν συμβαίνει στην Αμμόχωστο αλλά ούτε και πρόκειται να συμβεί.

    "Εμείς βρισκόμαστε εκεί, παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά και είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι τίποτε δεν συμβαίνει", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι η επόμενη επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Χαν Σουγκ Τζου στη Κύπρο αναμένεται εντός Μαρτίου.

    Ο Γκούσταβ Φεϊσέλ επιστρέφει στην Κύπρο στις 26 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνομιλίες πάνω σε θέματα υγείας, που αφορούν στην Κύπρο και συναρτώνται με τα προγράμματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αναμένεται να έχουν, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης και ο Δρ. Χιρόσι Νακατζίμα, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Δρ Νακατζίμα θα επισκεφθεί το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Κέντρο Θαλασσαιμίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Ημέρα Κύπρου στην Ολλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Χάγη της Ολλανδίας, "Ημέρα Κύπρου", η οποία οργανώθηκε από το Ιδρυμα Ολλανδία-Κύπρος.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι πρώτος φίλος του Ιδρύματος δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Γιάν Βίλλεμ Μπέρτενς, με την οικονομική του συνεισφορά.

    Η διευθύντρια του Ιδρύματος Ολλανδία-Κύπρος Τασούλα Γεωργίου Χατζητοφή και ο Πρόεδρος Χενκ Αμπέν, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους φίλους του Ιδρύματος για την υποστήριξή τους.

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, χορήγησε δύο εισιτήρια στο χορευτικό συγκρότημα "Ιδάλιον", το οποίο επισκέφθηκε την Ολλανδία και κέρδισε το κοινό με την παράστασή του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Xάνεϊ στο LGR

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχοντας υπόψη το ιστορικό του Κυπριακού και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν θα υπάρξει συμφωνία πάνω σε πολλές πτυχές του προβλήματος, πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR).

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε, ακόμη, ότι η συνολική λύση του Κυπριακού θα προετοιμάσει το έδαφος για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αποτελεί σημαντική προσδοκία, η οποία, όμως, συνδέεται κρίσιμα με την πρόοδο προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Το 1997, επεσήμανε ο Σερ Ντέιβιντ, μπορεί να είναι το έτος για λύση ή τουλάχιστον ουσιαστική πρόοδο προς λύση, αλλά, σημείωσε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 300 έχει προκαλέσει βαθειά ανησυχία γύρω από το όλο θέμα.

    Ωστόσο, ο Σερ Ντέιβιντ διαβεβαίωσε ότι αυτό το γεγονός δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι το 1997 θα είναι έτος επίτευξης προόδου.

    Δεν νομίζω, είπε, ότι μια βήμα προς βήμα προσέγγιση στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να το πετύχει αυτό. Εχουν δοκιμαστεί και τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μία συνολική λύση, διότι αυτή θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι οι λύσεις στα διάφορα προβλήματα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για διαπραγμάτευση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αρθεί η στρατιωτική ανισότητα στο νησί είναι να βρεθεί μια λύση, η οποία θα προνοεί εντελώς διαφορετικές διευθετήσεις για την ασφάλεια από τις παρούσες. Σημείωσε, ακόμα, ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν θα περιλαμβάνει την παρουσία μεγάλων αριθμών τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

    Εξέφρασε, περαιτέρω, την εκτίμηση ότι η αγορά των πυραύλων S-300 δεν θα εξασφάλιζε την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά αντιθέτως θα προκαλούσε πιο έντονη ανασφάλεια.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι φίλοι της Κύπρου καταβάλλουν προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά η αγορά των πυραύλων δεν βοηθά το έργο τους.

    Σε παρατήρηση ότι η δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου επίσης δεν υποβοηθεί το έργο τους, ο Σερ Ντέιβιντ συμφώνησε και σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι ότι οι δύο πλευρές το βρίσκουν πιο εύκολο να προβαίνουν σε δηλώσεις που θα αποσπάσουν τα χειροκροτήματα της κοινότητας που αντιπροσωπεύουν, παρά να εκφράζουν θέληση για λύση στο πνεύμα του πάρε-δώσε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε ότι θα ήταν εντελώς λανθασμένο να κατοικηθεί η Αμμόχωστος, αφού αυτό είναι αντίθετο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ομως, επεσήμανε, εναντίον των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι και η αγορά των πυραύλων.

    Σε ερώτηση ποιός ήταν ο κύριος στόχος των συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι είχε πολύ καλές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την νέα Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάτλιν Ολμπραϊτ και άλλους στην Ουάσιγκτον που εργάζονται για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες, είπε, ήταν εμπιστευτικές και απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενό τους.

    Σημείωσε, όμως, ότι όλοι εργάζονται προς μία κατεύθυνση, δηλαδή την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι πλησιάζει η ώρα που οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί μια συνολική λύση ή εάν τα εμπόδια είναι ακόμη πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η Βρετανία προσπαθεί να ενισχύσει το έργο του ΟΗΕ, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην καλύτερη δυνατή βάση. Η Βρετανία, είπε, προσπαθεί να επιτύχει συντονισμένη διεθνή προσπάθεια στο Κυπριακό, στην οποία οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έχουν ένα ρόλο. Ελπίζω, είπε, όλοι να κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

    Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι η Βρετανία πρόκειται να αποστείλει ειρηνευτική δύναμη πέντε χιλιάδων ατόμων στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ διέψευσε αυτές τις πληροφορίες και είπε ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές. Εξήγησε επίσης ότι οι επιλογές που συζητούνται λαμβάνουν υπόψη τη δέσμη ιδεών Γκάλι, την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και την εμμονή της Τουρκίας στη Συνθήκε Εγγυήσεων.

    Είναι φανερό, τόνισε, ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει λύση και χωρίς λύση δεν υπάρχει αλλαγή στην παρούσα κατάσταση.

    Τέλος, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα και σε δύο βδομάδες θα βρίσκεται στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Monday, 17 February 1997 - 20:42:02 UTC