Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκρίζοι Λύκοι - Αμμόχωστος
  • [02] Παραβιάσεις - Τουρκικά αεροπλάνα
  • [03] Σύνοδος Αδελφοποιημένων Πόλεων
  • [04] ΔΗΚΟ - Αθήνα
  • [05] Αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια
  • [06] Κένεθ Μπριλ: Χρειάζονται συμβιβασμοί
  • [07] Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [08] Κύπρος - ΕΕ
  • [09] Κασουλίδης - Χάνεϊ
  • [10] Κασουλίδης - τουρκικές προκλήσεις
  • [11] Κασουλίδης - επιτόκια

  • [01] Γκρίζοι Λύκοι - Αμμόχωστος

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ)

    Ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα Μεχμέτ Ασλάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να εισέλθουν στην άδεια πόλη της Αμμοχώστου και να διεκδικήσουν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων.

    Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο προστατευτικό πλέγμα που περικλύει την εγκαταληφθείσα πόλη, ο Ασλάν είπε ότι η πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου θα καταλήξει στην είσοδο της Αμμοχώστου.

    Εξέφρασε αμφιβολίες αν οι ψευδοαρχές του παράνομου κατασκευάσματος θα τους σταματήσουν από του να πορευθούν προς την Αμμόχωστο. "Σε οιονδήποτε αρέσει κάποιο από τα σπίτια εκεί θα γράψει πάνω το όνομά του και αυτό θα του ανήκει", πρόσθεσε κυνικά ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων".

    Εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη προς τις ενέργειες της φανατικής οργάνωσης, ένα από τα μέλη της, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ατκίν, ψευδοϋπουργός γεωργίας του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος ήταν στη συγκέντρωση είπε: "Υποστηρίζω ολόψυχα αυτή την πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Παραβιάσεις - Τουρκικά αεροπλάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς εντόπισαν τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λεμεσό και την Πάφο και πάνω από τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ την περασμένη Πέμπτη, δύο αναγνωριστικά RF - 4, ειδικά για φωτογραφήσεις, παραβίασαν την περιοχή ελέγχου της Λευκωσίας, πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή Ρόδου - Κύπρου, ενώ για μισή ώρα βρίσκονταν ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής Πάφου και Λεμεσού.

    Τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα πρωτοεμφανίστηκαν 80 χλμ. δυτικά της Πάφου και στη συνέχεια πέταξαν σε απόσταση 50 χλμ. νοτίως της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

    Επανεμφανίστηκαν βορειοανατολικά και σε μερικές περιπτώσεις πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος.

    Από τη στιγμή που εισήλθαν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας τέθηκαν υπό την παρακολούθηση των συστημάτων ραντάρ της ΕΦ και του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς τα τουρκικά αεροσκάφη αναζητούσαν να φωτογραφήσουν στόχους που σχετίζονται με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ για τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Σύνοδος Αδελφοποιημένων Πόλεων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, της κυβέρνησης και όλου του Κυπριακού Ελληνισμού για την ολόψυχη και πολύπλευρη βοήθεια και συμπαράσταση που παρέχει προς την Κύπρο η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας, μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

    Στη Σύνοδο του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με το Δήμο Πάφου, που συνεδρίασε στη Λαμία μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι τη χρονιά που πέρασε επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η εμμονή της Τουρκίας στην προσπάθεια διχοτόμησης της Κύπρου και την απουσία οποιασδήποτε πρόθεσής της να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ ή να ευθυγραμμιστεί με το Διεθνές Δίκαιο.

    Παρά τις συνεχιζόμενες απειλές στο Αιγαίο και την Κύπρο, παρά τις συνεχιζόμενες δολοφονίες άοπλων πολιτών στη γραμμή αντιπαράταξης, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων και την εξομοίωση του θύτη με το θύμα.

    Για τη νέα χρονιά αποφασίστηκε όπως γίνουν διάφορες εκδηλώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των 6 πόλεων. Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, η Λαμία φιλοξενεί το ομοίωμα του αρχαίου Ελληνικού πλοίου, ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΙΙ, για να ζωντανεύει τη σκλαβωμένη πόλη της Κερύνειας.

    Ο Κυπριακός Ελληνισμός, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών "γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά του. Τη νοιώθει δίπλα του και ξέρει ότι είναι το κύριο, το ασφαλές στήριγμά του στον αγώνα για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών του και για την αποκατάσταση των καταπατουμένων δικαίων και δικαιωμάτων του."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] ΔΗΚΟ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού, αναχώρησε το πρωί για την Αθήνα για συνομιλίες γύρω από τα εθνικά θέματα, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ θα έχει επίσης συναντήσεις και με πολιτειακούς παράγοντες.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του ΔΗΚΟ Στάθη Κιττή, το Γενικό Οργανωτικό Νέστωρα Κυριακίδη και τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Μάρκο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου)

    Είναι ο καυτός ήλιος πηγή κρυστάλλινου νερού; Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να λύσει μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων από πέντε χώρες, που είχε πρόσφατα την πρώτη της συνάντηση γνωριμίας στη Λευκωσία.

    Πρόκειται για επιστήμονες από την Κύπρο, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι οποίοι μελετούν αυτό το διάστημα τρόπους εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, καθώς και του ανέμου, για παραγωγή αρκετής ενέργειας, ώστε να λειτουργήσει επιτυχώς μία μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

    Σκοπός των επιστημόνων είναι η αποφυγή χρήσης άλλων πηγών ενέργειας, όπως το πετρέλαιο.

    Στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία, μετείχαν συνολικά έντεκα επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ), το Κέντρο Ερευνών Ανανεώσιμης Ενέργειας της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας της Ιορδανίας και τις αρχές ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Σωτήρης Καλογήρου του ΑΤΙ, κύριος συντελεστής του έργου, που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης του οργανισμού Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αντιπροσωπεύεται από την Κομισιόν.

    Το όλο έργο θα διαρκέσει 36 μήνες και αναμένεται να στοιχίσει 996 χιλιάδες ECU, δηλαδή περίπου 580 χιλιάδες λίρες. Η Κομισιόν θα καλύψει το 50% των επιτρεπόμενων κόστων, καθώς και 100% των επιπρόσθετων κόστων.

    Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική. Ο χώρος αυτός έχει επιλεγεί διότι προσφέρει ταυτόχρονη παρουσία ηλίου και ανέμου και διότι η περιοχή είναι τουριστική, πράγμα ιδανικό για τους σκοπούς της μονάδας.

    Η αφαλάτωση θα γίνεται με τη ροή νερού στη μονάδα και την εξάτμισή του σε ψηλές θερμοκρασίες, ώστε να παραμένει στον πάτο το αλάτι. Ακολούθως, θα γίνεται επεξεργασία του ατμού για την επαναφορά του σε υγρή μορφή. Η δημιουργία ψηλών θερμοκρασιών και οι υπόλοιπες λειτουργίες της μονάδας πρέπει να γίνονται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και ανέμου.

    Οι πηγές αυτές, όμως, θα προκαλούν κάποια προβλήματα διότι δεν είναι σταθερές. Οπως επεσήμαναν επιστήμονες στη συνάντηση, η μονάδα δεν θα μπορεί να λειτουργεί συνεχώς και γι' αυτό εισηγήθηκαν όπως εφαρμοστεί ένα εφεδρικό σύστημα, που να λειτουργεί κατά πάσα πιθανότητα με πετρέλαιο.

    Ομως, σκοπός του έργου είναι να λυθούν τέτοια προβλήματα, ώστε να μην βασιζόμαστε στο πετρέλαιο για τη λειτουργία της μονάδας. Τέθηκε, επίσης, το ερώτημα εάν είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί μια μονάδα όπως όλες τις άλλες, ή να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο νέο αυτό έργο, χωρίς να απαιτείται η μονάδα να παράγει έναν συγκεκριμένο όγκο νερού.

    Η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης θα εγκατασταθεί στην Ιορδανία και συγκεκριμένα στην Ακαπα. Η περιοχή αυτή είναι, επίσης, τουριστική.

    Η αφαλάτωση σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται με ψηλής τεχνολογίας ηλιακό συλλέκτη κι εξατμιστήρα πολλαπλών διαβαθμίσεων. Ο ηλιακός συλλέκτης θα είναι συγκεντρωτικού τύπου, θα ακολουθεί τον ήλιο με ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και θα παράγει χαμηλής θερμοκρασίας ατμό.

    Ο ατμός αυτός θα χρησιμοποιείται σαν κινητήριος ενέργεια στον εξατμιστήρα πολλαπλών διαβαθμίσεων που θα αφαλατώνει το νερό της θάλασσας. Το σύστημα αυτό έχει μελετηθεί στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα στο ΑΤΙ, από το Δρ. Σωτήρη Καλογήρου.

    Η ομάδα από κάθε χώρα έχει αναλάβει από μία εργασία και αναμένεται το Μάρτιο να έχουν ετοιμάσει σύντομη έκθεση για το πού βρίσκονται. Εξάλλου, το Σεπτέμβριο πρέπει να υποβληθεί λεπτομερής έκθεση, καθώς και οικονομική έκθεση από κάθε ομάδα.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως στις 2 και 3 Οκτωβρίου πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση στη Λισσαβώνα για λήψη αποφάσεων, μετά την οποία θα αρχίσει η κατασκευή του κάθε μέρους των μονάδων μέχρι την περάτωση του έργου.

    Η έρευνα γύρω από το θέμα της αφαλάτωσης του θαλάσσιου νερού για επίλυση του προβλήματος της ανομβρίας έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία εικοσαετία.

    Ωστόσο, οι μονάδες που δημιουργούνται χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, με αποτέλεσμα ψηλά κόστα λειτουργίας, ενώ παράλληλα οι σταθμοί αφαλάτωσης είναι συνήθως περίπλοκοι και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό για λειτουργία και συντήρησή του.

    Η ιδέα για χρήση της ηλιακής ενέργειας για αφαλάτωση θαλάσσιου νερού είναι αρκετά παλιά. Η κλασσική μέθοδος του ηλιακού αποστακτήρα που χρησιμοποιήθηκε είχε χαμηλή παραγωγή σε σχέση με την έκταση που απαιτείτο για οικοδόμηση του σταθμού.

    Από την άλλη, η χρήση της δύναμης του ανέμου έχει ήδη εξεταστεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι γνωστό ότι αυτή η πηγή είναι ασταθής.

    Οι μέθοδοι που προτείνει αυτό το έργο έχουν αρκετά πλεονεκτήματα για μικρές ή μέτριες μονάδες, όπως αυτές που χρειάζονται στη Μεσόγειο, διότι είναι πολύ απλές και μπορούν να λειτουργούν με πολύ χαμηλά κόστα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κένεθ Μπριλ: Χρειάζονται συμβιβασμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, οι δύο κοινότητες θα πρέπει να ξεφύγουν από τις "παραδοσιακές" τους θέσεις και να προχωρήσουν σε κάποιους νέους συμβιβασμούς.

    Αυτό τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος.

    "Εκτιμώ ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλές θέσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ παραδοσιακές και οι οποίες εκφράζονται από τις δεκαετίες του '50 και του '60 και, βεβαίως, το κλειδί στη λύση του Κυπριακού θα είναι να ξεφύγουν από αυτές τις θέσεις, να αναπτύξουν κάποιους νέους συμβιβασμούς που θα προωθήσουν μια καλύτερη λύση για ένα καλύτερο μέλλον", τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Ο κ. Μπριλ μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από 45λεπτη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη.

    Οπως ανέφερε, είχε μιαν εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ συζητήθηκαν και οι συνομιλίες που είχε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας της στην Ευρώπη.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κ. Ολμπραϊτ δήλωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική των ΗΠΑ για προώθηση του Κυπριακού, ενώ στη συνέχεια συζήτησε το θέμα στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι, όταν δημιουργείς μια προσέγγιση, ένα από τα πράγματα που κάνεις είναι να συζητείς με τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς.

    "Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν σε κάθε σταθμό της στην Ευρώπη και αυτό συνέβαλε στο να κατανοήσει η κ. Ολμπράιτ πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τα θέματα αυτά και να τους ενημερώσει γύρω από το πώς τα βλέπουν οι Αμερικανοί", σημείωσε ο Κένεθ Μπριλ.

    Εχουμε συμφωνήσει όλοι, πρόσθεσε, ότι το 1997 προσφέρει μιαν ευκαιρία για επίτευξη προόδου και το ερώτημα είναι κατά πόσον η κατάσταση και οι εξελίξεις συμβάλλουν προς την επίτευξη θετικού κλίματος ή όχι.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε η κ. Ολμπραϊτ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ, όπως ανέφερε, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η οποία τώρα βρίσκεται στην Ασία, σε λίγες μέρες θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

    Εξάλλου, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον έχει ανακοινώσει κάποιους νέους διορισμούς και ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται η ομάδα η οποία θα ασχολείται με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες θέσεις οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν και αυτό, σημείωσε, γίνεται με πολύ προσεκτικό και μεθοδικό τρόπο.

    Αυτό που κάνουμε θα διαφανεί μέσα από τις ενέργειες και τη δουλειά των ανωτάτων αξιωματούχων και των διπλωματών μας, κατέληξε ο κ. Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [07] Κασουλίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλιδης δήλωσε σήμερα ότι είναι γεγονός πως έχει καθυστερήσει η πρωτοβουλία του ξένου παράγοντα, για έναρξη συντονισμένων προσπαθειών προς επίλυση του Κυπριακού, και ανέφερε ως έναν από τους λόγους της καθυστέρησης την αλλαγή της διοίκησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε γεγονός ότι "δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και των χωρών οι οποίες ανέλαβαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ, εκείνη η προσπάθεια που θα οδηγήσει στο κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις."

    Ωστόσο, σημείωσε πως "γεγονός παραμένει ότι οι προθέσεις, τόσο της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και των διαφόρων κυβερνήσεων ότι θα υπάρξει αυτή η εντατική προσπάθεια, εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται."

    Πρόσθεσε ότι "εξακολουθούμε να λαμβάνουμε επί του θέματος αυτού τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις."

    Ισως, ένας από τους λόγους της καθυστέρησης της συντονισμένης προσπάθειας, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, είναι η "αλλαγή διοίκησης στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ". Σημείωσε δε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι "πιο προχωρημένη στις προσπάθειες, από τους υπολοίπους".

    "Πιστεύουμε, όμως, ότι όλοι θα ευθυγραμμιστούν και θα συγχρονιστούν στους προσεχείς ένα ή δύο μήνες," συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Πρέσβη, Κένεθ Μπρίλ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Είπε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις επαφές της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ και επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι, όταν είναι έτοιμη η δομή της ομάδας που θα ασχοληθεί με το Κυπριακό στο ΥΠΕΞ, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες της χώρας του.

    Κληθείς να διευκρινίσει τί εννοεί όταν αναφέρει ότι οι Βρετανοί είναι πιο προχωρημένοι, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι "έχουν κάνει μία εργασία με τα μέρη σε πιο προχωρημένο βαθμό από όλους τους άλλους".

    Σε ερώτηση εάν διαπιστώθηκε πρόθεση των Βρετανών ή των Αμερικανών να στραφούν προς την Αγκυρα, αφού και οι δύο αυτές χώρες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει μετακίνηση θέσεών της στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "είναι φανερό ότι αυτό είναι αναγκαίο."

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μπριλ, ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διατηρούν τις παραδοσιακές θέσεις που είχαν από τις δεκαετίες τους '50 και '60 και ότι θα πρέπει να προβούν σε παραχωρήσεις, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η πλευρά μας εμμένει στις θέσεις που υιοθέτησε με τις ομόφωνες αποφάσεις του 1989.

    "Προηγουμένως," συμπλήρωσε, "(η πλευράς μας) προέβη στη σημαντικότατη και οδυνηρή υποχώρηση να αποδεχτεί σαν βάση λύσης του Κυπριακού τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προέβη και σε μια σειρά άλλων παραχωρήσεων".

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, έκτοτε, "η δική μας πλευρά επέδειξε τη δική της διάθεση για πολιτική επίλυση του προβλήματος, όμως δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις θέσεις της χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι και η τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση, δε θα πράξει εκείνο που απαιτείται από την ίδια."

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πλευρά μας μπορεί να κάνει υποχωρήσεις από τις θέσεις της, του 1989, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οι ίδιες οι θέσεις του 1989 αφήνουν περιθώριο για υποχωρήσεις από τη δική μας πλευράς σε αρκετά σημεία".

    Επανέλαβε, όμως, τη θέση της πλευράς μας ότι δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις "παρουσιάζοντας τις θέσεις μας ως τελεσίγραφο".

    "Θα είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, όμως αναμένουμε ότι και η τουρκική πλευρά πρέπει να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις", σημείωσε.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποια σημεία, όπως το ενιαίο και αδιαίρετο της κυριαρχίας, στα οποία δεν μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [08] Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της κυβέρνησης όπως οι Τουρκοκύπριοι ενημερωθούν για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ωστόσο, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και πάλιν η κοινή θέση των 15 ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου, που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "παρακινδυνευμένο" να σχολιάσει τις πληροφορίες για προσπάθειες της Γερμανίας και της Βρετανίας για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα ήταν παρακινδυνευμένο "επειδή στις προσεχείς ώρες αναμένεται να υπάρξει είτε θετικό, είτε αρνητικό αποτέλεσμα".

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης όπως "οι Τ/Κ ενημερωθούν για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση "θέλει και επιδιώκει οι Τ/Κ να γίνουν κοινωνοί του γεγονότος ότι ένα κοινό μέλλον θα ξανοιχτεί μπροστά σε όλο τον κυπριακό λαό, εάν επιτύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την επανένωση της Κύπρου".

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είναι για μας κρίμα διότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι διαιρεμένη εξ' υπαιτιότητος της εισβολής της Τουρκίας" και λόγω της απόφασης του Ραούφ Ντενκτάς να ανακηρύξει το παράνομο Τ/κ ψευδοκράτος.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε την προτίμηση της πλευράς μας όπως "στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετείχαν και Τ/Κ," και είπε ότι όταν υπάρξει σχετική ανταπόρκιση από την τουρκική πλευρά, τότε η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί το θέμα αυτό.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε επίσης την ανάγκη όπως οι προσπάθειες επικεντρωθούν στην επίλυση του Κυπριακού "για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα προβλήματα συν τω χρόνω με την έναρξη των διαπραγματεύσεων."

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή των Τ/Κ πέραν των νομίμων πλαισίων, ο Εκπρόσωπος έδωσε ξεκάθαρα αρνητική απάντηση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "σημαντική" την τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρούκ, ο οποίος αναμένεται στο νησί στις 26 Φεβρουαρίου.

    Εξήγησε πως "πέραν του γεγονότος ότι θα ανασκοπηθεί η πρόοδος η οποία έχει γίνει στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου, θα γίνει και μια ενημέρωση για τις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού και πιθανόν θα διαφανεί ο βαθμός της συνδρομής της ΕΕ στις προσπάθειες αυτές."

    Κληθείς να εκτιμήσει τη θέση ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό εξαρτάται από το τι θα εξασφαλίσει η Τουρκία από την ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα το πως θα δει η Τουρκία τα οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού." Συμπλήρωσε ότι μέσα σ' αυτά τα οφέλη "ασφαλώς οι σχέσεις της με την ΕΕ αποτελούν ένα σημαντικό μέρος."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [09] Κασουλίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ, αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση της κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χάνεϊ, που μεταδόθηκαν από την Αγκυρα, όπου βρίσκεται, σχετικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου.

    "Η άποψη των Βρετανών είναι ότι υποστηρίζουν ότι μέσα στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα είναι αποστρατικοποιημένη", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επίσης, συμφώνησε με τη θέση που φέρεται να εξέφρασε ο Σερ Ντέβιντ ότι, ναι μεν η αποστρατικοποίηση αποτελεί ένα βήμα για να σταματήσει η Τουρκία να απειλείται, αλλά από μόνη της δε σημαίνει λύση του Κυπριακόυ.

    Σε παρατήρηση ότι μ' αυτή τη δήλωση ο Βρετανός Εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η αποστρατικοποίηση να προηγηθεί της λύσης, ο Εκπρόσωπος απάντησε "μακάρι".

    "Κανένας στο εξωτερικό δεν έχει πει ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση, ακόμα και προ της λύσεως, δεν είναι καλή ή δεν είναι άξια επεξεργασίας," συμπλήρωσε.

    Σημείωσε όμως ότι ο λόγος για τον οποίο δεν αξιοποιήθηκε η πρόταση είναι η εξ' ολοκλήρου απόρριψή της από μέρους της τουρκικής πλευράς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση "δεν περιλαμβάνει την απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων", που βρίσκονται σταθμευμένα στις Βρετανικές Βάσεις, αλλά αναφέρεται στα στρατεύματα των δύο αντιπαρατασσομένων πλευρών στην Κύπρο.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι "η πρόταση για αποστρατικοποίηση προ της λύσεως δεν προνοεί (την εγκατάσταση στην Κύπρο) πολυεθνικής δύναμης, αλλά αύξηση της δύναμης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [10] Κασουλίδης - τουρκικές προκλήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στη έδρα του ΟΗΕ να προβεί σε παραστάσεις για τις συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα.

    Ταυτόχρονα, παρακολουθεί στενά τις τουρκικές απειλές ότι μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" προγραμματίζουν να εποικίσουν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, και έχει προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη για την ευθύνη της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

    Αυτά δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των τουρκικών προκλήσεων.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης κατέστησε αρχικά σαφές ότι το θέμα της απαγωγής του νεαρού Ε/Κ, Σωτήρη Σιδερένου, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα πρέπει να διαχωριστεί "διότι επρόκειτο περί καθαρής απώλειας προσανατολισμού".

    Οσον αφορά στο θέμα των απειλών των "Γκρίζων Λύκων" για εποικισμό της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση "δε το βλέπει καθόλου αδιάφορα".

    "Γνωρίζει και έχει πληροφορίες για το τι προγραμματίζει η οργάνωση των "Γκρίζων Λύκων" για την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου," πρόσθεσε.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει ήδη προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία είναι απόλυτα υπεύθυνη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για την περιφραγμένη περιοχή Αμμοχώστου και επομένως καθίσταται απόλυτα υπεύθυνη για οποιαδήποτε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ επί του θέματος αυτού".

    Για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου "που συμβαίνουν αρκετά συχνά από πλευράς κατασκοπευτικών αεροπλάνων", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στην αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Εθνη να προβεί στις ανάλογες καταγγελίες".

    Οσον αφορά γενικότερα το θέμα της έντασης και της συμπεριφοράς των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ασφαλώς είναι κάτι το οποίο παρατηρούμε από το καλοκαίρι, από τη δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή."

    "Ελπίζουμε ότι θα επιδειχθεί η απαραίτητη βούληση στα πλαίσια του στρατιωτικού διαλόγου, για να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα," συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Κασουλίδης - επιτόκια

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη σταδιακή φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει σταδιακά, από το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, κατά ακόμα μισό τοις εκατόν."

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών της για σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με εκείνες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση του χρηματο-πιστωτικού συστήματος.

    Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και παραμένει να καθοριστεί η ημερομηνία ισχύος της απόφασης, νοουμένου ότι το Συνεργατικό Κίνημα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 24 February 1997 - 13:22:16 UTC