Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Βουλή - Μεταπτυχιακά - Στεγαστικό
  • [04] Δηλώσεις Ρίφκιντ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου
  • [06] ΥΠΕΞ - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ - Αύριο στην Κύπρο ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

  • [01] Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα για εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό οποιασδήποτε πορείας, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου τάσσεται στην υπηρεσία των προσπαθειών για πολιτική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας.

    "Εμείς βλέπουμε την ενταξιακή μας πορεία μόνο υπό αυτόν το φακό," ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι προέχουν οι αρχές της φυσικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού παρά οποιαδήποτε άλλα οικονομικά ωφελήματα.

    Τόνισε επίσης ότι "η πορεία προς ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι πορεία χωρίς επιστροφή", ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή η τοποθέτηση δεν αναιρεί τις προηγούμενες δηλώσεις του επί του θέματος.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "επί του παρόντος το επίπεδο στο οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος είναι ικανοποιητικό."

    Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας, όπως είπε, η ΕΕ έχει καθιερώσει πολιτικό διάλογο στο ανώτατο επίπεδο, αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, με την παρουσία των υποψηφίων χωρών για ένταξη, δύο φορές το χρόνο. Οι συναντήσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.49 (+0.44)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.22 (+0.22)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.11 (+0.36)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.41 (+0.36)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.90 (+1.50)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.58 (-0.45)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.01 (+2.31)
        Αλλες Εταιρείες                         58.04 (+0.14)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 686394.650
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)

    [03] Βουλή - Μεταπτυχιακά - Στεγαστικό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε διάσταση με τη Βουλή φαίνεται να βρίσκεται η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Το θέμα αυτό απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της, Σοφοκλή Χατζηγιάννη. Σε προκαταρκτική τοποθέτησή τους, μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν ότι δωρεάν εκπαίδευση θα πρέπει, ως κοινωνικό αγαθό που είναι, να έχει συνέχεια και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού.

    Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου υποστήριξε ότι το κράτος παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες.

    Δεν νομίζω, πρόσθεσε η κ. Αγγελίδου, ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

    Ωστόσο, προς άρση των διάφορων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, η Υπουργός Παιδείας πρότεινε σήμερα όπως οι άριστοι και άποροι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, να μην καταβάλλουν δίδακτρα.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μιλτιάδης Χαχολιάδης, υποστήριξε ότι το ποσό των 3.000 λιρών είναι αρκετά ψηλό, συγκρινόμενο και με αυτά που καταβάλλονται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εισηγήθηκε την καταβολή διδάκτρων ύψους 2.000 λιρών.

    Από την πλευρά των φοιτητών του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ, Αντώνης Πολυδώρου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει κατά τρόπο οικονομικό τα θέματα της Παιδείας.

    Με την επιβολή διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές, υποστήριξε, τίθεται ταυτόχρονα και ταξικός φραγμός σε ένα αγαθό το οποίο δεν θα πρέπει να είναι προνόμοιο για τους λίγους.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας για το ίδιο θέμα, παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία η φοίτηση κάποιου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου θα στοιχίζει στο δημόσιο συνολικά 4.400 λίρες ετησίως.

    Οι τρεις χιλιάδες λίρες, πρόσθεσε, που έχουν αποφασισθεί ως απαιτούμενα δίδακτρα είναι στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

    Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητήθηκαν επίσης σήμερα τα στεγαστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και οι φοιτητές.

    Η Υπουργός Παιδείας πληροφόρησε τη Βουλή ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 80 εκ. λίρες, ενώ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί σε 10 έως 12 χρόνια.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προβλέψεις της Υπουργού Παιδείας θα επαληθευθούν, ενώ ο Πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ υποστήριξε ότι οι φοιτητές γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες σπιτιών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] Δηλώσεις Ρίφκιντ - Κυπριακό - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβέρνηση με την οποία διαβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ταυτόχρονα, επανέβαλε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να αναγνώρισει το ψευδοκράτος. Ο κ. Ρίφκιντ απαντούσε χθες σε σωρεία ερωτήσεων ξένων δημοσιογράφων, σε διάσκεψη Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, πριν από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι προσπάθειες της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ για επίτευξη κοινής θέσης των "15", ώστε να περιληφθούν κι οι Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας του, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να περιλάβουν στο τελικό κείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, πρόνοια όπως οι Τ/Κ συμμετέχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έχει "μερικές σημαντικές επιφυλάξεις" για το θέμα αυτό.

    Σημείωσε ότι το πρόβλημα που παραμένει είναι η ακριβής ορολογία, δηλαδή εάν θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι προσφέρονται κι άλλες επιλογές στο θέμα αυτό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Ρώμη με την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ. "Δεν συζητούμε σήμερα τη συμμετοχή των Τ/Κ, μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις", είπε.

    Το τί αναφέρει το κείμενο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει στόχος όπως οι Τ/Κ συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σε κάποιο στάδιο, σημείωσε. Αλλά το πότε θα γίνει αυτό και πώς είναι θέματα τα οποία δεν συζητήθηκαν σε βάθος, είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε ότι η φρασεολογία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διαπίστωση πως είναι προς το συμφέρον της Τ/κ κοινότητας να πάρει μέρος στις ενταξιακές διαβουλεύσεις, μαζί με εκείνους που θα διεξάγουν τον ουσιαστικό διάλογο, όπως είπε. Αλλά το πώς θα γίνει αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον, σημείωσε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρίφκιντ είπε πως επιθυμία της χώρας του και του ιδίου είναι να επιτευχθεί πρόοδος η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Κυπρίους να είναι αναμεμιγμένοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή.

    "Πιέζουμε πολύ σκληρά για την πραγματοποίηση ενός πρόσωπο με πρόσωπο πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ο οποίος να αρχίσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες", είπε. Εξέφρασε την άποψη ότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα διευκολύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Επανέλαβε ότι η Βρετανία "δεν αναγνωρίζει ούτε και έχει πρόθεση να αναγνωρίσει, με οιονδήποτε τρόπο", το ψευδοκράτος. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, γίνονται με την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Αναγνωρίζουμε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα είναι πολύπλοκες και δύσκολες για την Κύπρο", συνέχισε, αλλά, όπως είπε, όλοι επιθυμούν την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Αν υπάρξει μια επιτυχημένη πολιτική διαδικασία, τότε τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ έχουν τονίσει ότι στόχος είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, παρατήρησε. Η Βρετανία, συνέχισε, εργάζεται για ουσιαστική πρόοδο, με στόχο όπως μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα επιτευχθεί κάποια πρόοδος.

    "Ωστόσο, είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι είναι απίθανο να επιλυθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα στους επόμενους μήνες", είπε, αλλά σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αρχίσουν, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η Βρετανία έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι ούτε η ίδια ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε, τόσο από την ολλανδική προεδρία όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί από κυπριακής πλευράς στην εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ομως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Υφυπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μιχέλ Πατέιν, (Michiel Pateijn), ο αρμόδιος Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Αλέκος Μιχαηλίδης, κυριάρχησαν οι πολιτικές ερωτήσεις και, ειδικότερα, η αναβολή του διαρθρωμένου διαλόγου.

    Ο κ. Πατέιν απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή διαφωνία των "15" στο κείμενο της κοινής θέσης. Είπε, όμως, ότι "δεν είναι μυστικό πως ορισμένες χώρες θεωρούν απίθανο να ενταχθεί η Κύπρο στην Κοινότητα, χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    Πάντως, ο προεδρεύων διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Πατέιν, πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθεί και η προσχώρηση της χώρας στην Ενωση.

    Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος φτάνει αύριο στο Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο", κατά την έκφρασή του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι τη βρίσκει χρήσιμη, προκειμένου, όπως είπε, να κατανοήσουν τα οφέλη που θα προκύψουν και γι' αυτούς από την ένταξη. Σε περίπτωση, όμως, που δεν συμμετάσχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τηρηθούν από την Ενωση οι δεσμεύσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, κατέληξε ο Ολλανδός Επίτροπος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε κατ' αρχήν την προεδρία για την προετοιμασία του Συμβουλίου Σύνδεσης, ενώ στη συνέχεια θέλησε να βάλει στη σωστή της διάσταση την αναβολή του διαρθρωμένου διαλόγου από την ολλανδική προεδρία.

    Ο ΥΠΕΞ κάλεσε με έμμεσο, αλλά σαφέστατο, τρόπο τις χώρες που επιθυμούν συμμετοχή των Τ/Κ, από ενδαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, να ενώσουν τις προσπάθειές τους με αυτές της Λευκωσίας, διότι, όπως είπε, με τη προσθήκη φράσεων δεν προσεγγίζουν με εποικοδομητικό τρόπο το όλο πρόβλημα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το 1997, για την επίλυση του Κυπριακού, και το απέδωσε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ενωση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ώστε να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [06] ΥΠΕΞ - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), και ιδιαίτερα η ενταξιακή πορεία του νησιού, ήταν στο επίκεντο της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων και Διεύρυνσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον Κοινοτικό Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξειες στο Κυπριακό και επαναβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη προόδου με στόχο να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο για το οποίο, επεσήμανε, την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια για σύγκλιση, που να επιτρέπει την επανάληψη συνομιλιών, προσκρούει στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και κάλεσε την ΕΕ όπως εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει αλλαγή της αρνητικής της στάσης.

    Από την πλευρά του ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο θα τηρηθεί σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις των τελευταίων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι εν όψει των διαπραγματεύσεων αυτών θα πρέπει εντός του 1997 να καταβληθούν έντονες προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό με επανάληψη των συνομιλιών.

    Αύριο στην Κύπρο ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Στο μεταξύ, ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ φθάνει αύριο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία θα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές.

    Κατά την παραμονή του ο Επίτροπος της ΕΕ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κηρίδη και θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού καθώς με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Τον Κοινοτικό Επίτροπο θα συνοδεύει ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του ευρωπαίου αξιωματούχου οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της μελλοντικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις διεθνείς προσπάθεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Επίτροπος θα έχει συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ηγέτες κομμάτων της Τ/κ κοινότητας.

    Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ο Επίτροπος θα δώσει διάλεξη στον "Σύνδεσμο νεαρών επιχειρηματιών βόρειας Κύπρου", στα κατεχόμενα, με θέμα "Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου με δημοσιογραφική διάσκεψη, για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 25 February 1997 - 19:14:55 UTC