Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολμπράιτ - Πάγκαλος
  • [02] Γυναίκες - Λονδίνο
  • [03] Σεισμική δόνηση - Λεμεσός
  • [04] Ξέπλυμα παράνομου χρήματος
  • [05] Κασουλίδης - δηλώσεις
  • [06] Κληρίδης - Αίγυπτος
  • [07] Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
  • [08] Κασουλίδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [09] Κασουλίδης - Αμερικάνοι
  • [10] Κληρίδης - Βετεράνοι
  • [11] Μπριλ - Κυπριακό
  • [12] Ρωσικός κατάλογος για την Κύπρο
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ολμπράιτ - Πάγκαλος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,07/03/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Ελληνα ομόλογό της Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση πριν από τη συνάντηση η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε, "έχουμε προφανώς μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό (Κυπριακό) και ο Προεδρικός μας απεσταλμένος κ. Μπίτι θα συνεχίσει να εργάζεται στο θέμα αυτό. Θεωρούμε ότι το 1997 αποτελεί έτος ευκαιρίας λόγω της πιθανής ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως συμμετέχουμε ενεργά στην προώθηση αυτής της κινητικότητας και θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε σαν υψηλή προτεραιότητα διότι πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να βρούμε μια αρμόζουσα και δίκαιη λύση εκεί."

    Μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε στο ΚΥΠΕ:

    "Για την Κύπρο, είπε (η κ. Ολμπράιτ), πιστεύουμε ότι αυτή είναι η χρονιά της ευκαιρίας. Δεν αποκάλυψε οποιοδήποτε συνολικό σχέδιο ειρήνης για αυτόν (εννοώντας τον κ. Πάγκαλο) στη συνάντηση. Απλά είπε ότι θέλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια να βρούμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα."

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, η κ. Ολμπράιτ είπε "θέλουμε να μειώσουμε τη στρατιωτική ένταση στην Κύπρο, και για αυτό, είναι καλή ιδέα, είναι πολύ καλό βήμα το ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει πει ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσει το αντιαεροπορικό σύστημα για τους επόμενους δεκαέξι μήνες."

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν αποτελεί απλώς ρητορική. "Δεν είναι απλώς ρητορική", είπε συγκεκριμένα. "Είμαστε επί τόπου, προτείνοντας συγκεκριμένα πράγματα, στην αποστολή Κάβανο. Σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα (Κυπριακό) συμβαίνει να έχουμε τρείς εξαιρετικά καλούς Πρέσβεις. Και μάλιστα, πιστεύει (η κ. Ολμπράιτ), έχει τέτοια εμπιστοσύνη σε αυτούς, που τους έχει αναθέσει το παιγνίδι. Και αυτοί είναι πολύ δραστήριοι. Και στην αποστολή Κάβανο, προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά θέματα," κατέληξε ο κ. Μπερνς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Γυναίκες - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη ομάδα γυναικών από την Κύπρο αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Κυπριακό, με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Περίπου 60 γυναίκες θα συγκεντρωθούν στις 2.30 στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, απ' όπου, συμβολικά, θα αναχωρήσουν για το ταξίδι τους.

    Το Λονδίνο επιλέγηκε ως χώρος των εκδηλώσεων, γιατί, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος των γυναικών Κατίνα Μηνά, θέλουν να ενισχύσουν την καθιστική εκδήλωση που πραγματοποιούν ομογενείς έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, τους τελευταίους οκτώ μήνες. Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων.

    Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι οι γυναίκες της Κύπρου έχουν το δικαίωμα και θα αγωνιστούν για να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα. Η κ. Μηνά ανέφερε επίσης ότι η γυναίκα της Κύπρου αγωνίζεται για το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους και των εγκλωβισμένων να ζουν και να εργάζονται στη γενέτειρά τους.

    Αύριο Σάββατο, οι γυναίκες θα χωριστούν σε δύο ομάδες από τις οποίες η μία θα συμμετάσχει στην καθιστική εκδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία. Η δεύτερη ομάδα, ενισχυμένη από ομογενείς, θα διανέμει διαφωτιστικό φυλλάδιο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από την Τουρκία, αλλά και τις περσινές θηριωδίες των Τούρκων στην Κύπρο, στην κεντρική εμπορική οδό του Λονδίνου, "Οξφορντ Στριτ".

    Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, και ύστερα από εκκλησιασμό, οι γυναίκες θα επαναλάβουν τις εκδηλώσεις του Σαββάτου.

    Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι γυναίκες από την Κύπρο θα πραγματοποιήσουν τετράωρη καθιστική εκδήλωση έξω από τη βρετανική Βουλή και αντιπροσωπεία της θα επιδώσει ψήφισμα προς την Πρόεδρο του Σώματος, Μπέτι Μπούθροϊντ, καθώς και προς τον Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.

    Οι εκδηλώσεις των γυναικών θα ολοκληρωθούν αργότερα την ίδια ημέρα έξω από την τουρκική πρεσβεία.

    Τις εκδηλώσεις στο Λονδίνο οργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) και έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας.

    Αρκετές από τις γυναίκες που θα συμμετάσχουν είναι αυτές που κάθε Σαββατοκυρίακο διανέμουν φυλάδια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ξένους να μην επισκεφθούν τα κατεχόμενα και να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Σεισμική δόνηση - Λεμεσός

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ελαφρά σεισμική δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 4.25 σήμερα την αυγή στη Λεμεσό.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 25 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Ξέπλυμα παράνομου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος θεωρείται αρνητική για την Κύπρο, αφού την κατατάσσει στην κατηγορία υψηλής προτεραιότητας. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν θα είχε και τόση σημασία, αφού στην ίδια κατηγορία τοποθετούνται και μεγάλες δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, κ.ά.

    Το στοιχείο που επιβαρύνει τη θέση της Κύπρου είναι το ότι παρουσιάζεται σαν η μόνη χώρα που στην έκθεση αυτή, "ανεβαίνει" στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι υπόλοιπες χώρες της ίδιας κατηγορίας, εποποθετούντο από την προηγούμενη έκθεση, στην κατηγορία αυτή.

    Και άλλες χώρες παρουσίασαν "επιδείνωση", όπως η Κίνα, αλλά καταλήγοντας σε κατηγορίες χαμηλότερου κινδύνου.

    Τί σημαίνει όμως "ξέπλυμα παράνομου χρήματος"; Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Σπύρος Σταυρινάκης, Βοηθός Διευθυντής - Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε τον ορισμό. "Ξέπλυμα παράνομου χρήματος είναι το σύνολο εκείνων των διαδικασιών που στοχεύουν στην αλλαγή της ταυτότητος ή της πηγής των χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία άχουν αποκτηθεί παράνομα, ώστε να φαίνονται ότι πηγάζουν από νόμιμες δραστηριότητες".

    Ο ορισμός αυτός πηγάζει από τις δύο συνθήκες που ρυθμίζουν τα περί "παράνομου χρήματος" και είναι, η Σύμβαση της Βιέννης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1988, την οποία υπέγραψε και η Κύπρος, η οποία όμως μιλά μόνο για παράνομο χρήμα, το οποίο σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Το 1990 το Συμβούλιο της Ευρώπης, με νέα σύμβαση, επεκτείνει τον ορισμό του εγκλήματος, αναφέροντας τον όρο "σοβαρό έγκλημα". Κι' εδώ όμως δεν κατονομάζονται τα "σοβαρά εγκλήματα", αλλά όπως είπε ο κ. Σταυρινάκης, "επαφίεται στην κάθε χώρα να ορίσει τι θεωρεί σοβαρό έγκλημα", προκαλώντας έτσι διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.

    Οι διεθνείς κανονισμοί σχετικά με το παράνομο χρήμα, ακολούθησαν την πορεία του αμερικανικού τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου, βάσει του οποίου για να εντοπιστεί ο εγκληματίας, είναι πιο αποτελεσματικό να ξεκινά κάποιος από το αποτέλεσμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το χρηματικό όφελος, και να πηγαίνει πίσω, στην πηγή του χρήματος ή του περιουσιακού στοιχείου, που είναι η εγκληματική πράξη.

    Το δυσκολότερο στάδιο της διαδικασίας ξεπλύματος για τον εγκληματία και το "ευκολότερο" για τις διωκτικές αρχές, είναι το πρώτο, όταν δηλαδή ο εγκληματίας προσπαθεί να καταθέσει τα μετρητά που προέρχονται από παράνομες ενέργειες. Υπάρχουν χώρες όπου οι εγκληματίες πληρώνουν μεγάλα ποσά σε άτομα, που πηγαίνουν από τράπεζα σε τράπεζα και καταθέτουν μικροποσά, για να μη κινήσουν την υποψία των αρχών, καταθέτοντας μεγάλα ποσά.

    Αφού κατατεθεί στην τράπεζα ένα ποσό, είπε ο κ. Σταυρινάκης, "μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές, μετατρεπόμενο από νόμισμα σε νόμισμα, μεταπηδώντας από τράπεζα σε τράπεζα, από χώρα σε χώρα, κτλ.

    "Το τελευταίο στάδιο, είναι όπου ο εγκληματίας κάνει μια νόμιμη επένδυση, συνήθως σε νόμιμες επιχειρήσεις," συνέχισε ο κ. Σταυρινάκης.

    Βάσει της νομοθεσίας, στην Κύπρο όλες οι τράπεζες, είναι υποχρεωμένες να διερευνούν περιπτώσεις όπου κάποιος καταθέτει "ύποπτα" μεγάλα ποσά, κυρίως σε ξένο συνάλλαγμα και αν δεν ικανοποιηθούν από τις εξηγήσεις του καταθέτη, να αναφέρουν την υπόθεση στις διωκτικές αρχές.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, η Κύπρος υστερεί σε ένα μόνο από τα 16 κριτήρια, που καθορίζουν το βαθμό επικινδυνότητας της χώρας κι' αυτό είναι το κατά πόσο η χώρα, "επιτυγχάνει τους στόχους της συνθήκης του ΟΗΕ του 1988, όσον αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας".

    Δεν καταλογίζεται δηλαδή ευθύνη, αναφορικά με τη θέσπιση της κατάλληλης νομοθεσίας, αλλά την εφαρμογή της. Και το σημείο αυτό είναι που επιβάλλει την ισχυροποίηση των θεσμών που καταπολεμούν αυτού του είδους τα εγκλήματα. Είναι στα πλαίσια αυτά που συστάθηκε πρόσφατα, ειδική μονάδα στην κυπριακή αστυνομία. Η έκθεση σημειώνει ότι, ενώ η νομοθεσία δίνει την εξουσία στις αρχές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα, τέτοια κατάσχεση δεν έγινε ποτέ.

    Ο κ. Σταυρινάκης σημείωσε το παράδοξο γεγονός ότι, "η έκθεση στηρίζει εν μέρει τη βασιμότητά της, σε δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ πολλά από τα δημοσιεύματα αυτά, έχουν πηγή τις ΗΠΑ και αναδημοσιεύονται στο ντόπιο Τύπο".

    Ενα άλλο σημείο που επεσήμανε ο κ. Σταυρινάκης, είναι το γεγονός ότι ενώ η έκθεση ορίζει ως "major money laundering country", τη χώρα στην οποία διακινούνται κέρδη από "διεθνή διακίνηση ναρκωτικών" και αναφέρει σαφώς ότι στην Κύπρο δεν "ξεπλένονται ποσά αυτής της προέλευσης, εντούτοις την κατατάσσει στην κατηγορία υψηλής προτεραιότητας".

    Ο κ. Σταυρινάκης εξέφρασε την απορία του, γιατί η έκθεση δεν αναφέρεται στην ίδια έκταση, στα κατεχόμενα, εκτός από ένα μόνο σημείο, όπου σημειώνει ότι "υπήρξαν περιπτώσεις το 1996, όπου κιλά ηρωίνης που βρέθηκαν στο Λονδίνο, είχαν περάσει από την Τουρκία στα κατεχόμενα".

    Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", σε δημοσίευμα της στις 8 Ιανουαρίου 1996, ανέφερε ότι η υπεράκτια τράπεζα "First Merchant Bank" που λειτουργεί στο ψευδοκράτος, "ασχολείται με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος".

    Σύμφωνα με πηγές διαφόρων οικονομικών φορέων της Κύπρου, δεν αποκλείεται η τοποθέτηση της Κύπρου σε πιο "επικίνδυνη" ομάδα, όσον αφορά στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος, να σχετίζεται με πολιτικές σκοπιμότητες ή με απόπειρα να υποβαθμιστεί το νησί σαν κέντρο υπεράκτιων εταιρειών, ώστε να επωφεληθούν κάποια ανταγωνιστικά κέντρα των εταιρειών αυτών. Το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου, προέρχεται από τη δραστηριότητα των υπεράκτιων εταιρειών που εδρεύουν στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία, εκφράζει η κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη στο Λονδίνο για αισιοδοξία, "η κυβέρνηση έχει γνώση για το πού περίπου εδράζεται ένας συγκρατημένος βαθμός αισιοδοξίας όσον αφορά τις τουρκικές προθέσεις".

    Τόνισε ότι δεν πρόκειται για προθέσεις της Τουρκίας να συζητήσει επί της ουσίας αλλά να συζητήσει την κάθε πτυχή παρά να μείνει προσηλωμένη στις γνωστές τις θέσεις.

    Η αισιοδοξία, είπε, "δεν εδράζεται σε συγκεκριμένες μετακινήσεις επί θεμάτων ουσίας. Εδράζεται περισσότερο σε μια γενικότερη εντύπωση που δημιουργείται για τις προθέσεις της Αγκυρας", σημείωσε.

    Εξήγησε ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιτρέπει αυτή τη "συγκρατημένη αισιοδοξία".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτά όλα ακούστηκαν και στο παρελθόν, αλλά είναι προτιμότερο, "να αντιμετωπίζουμε αυτήν την εκδοχή με αισιοδοξία διότι η αισιοδοξία σημαίνει και επιθυμία διεξόδου". Πρόσθεσε ότι θα αναμένουμε να δούμε στην πράξη τί θα γίνει.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πρόταση Κρανιδιώτη για τη δημιουργία ειδικής, στενότερης σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας συζητείται στους κόλπους της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Αίγυπτος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο για να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ', ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Πατριάρχης Πέτρος κατάγεται από το Δίκωμο και είναι συγγενής του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα αναχώρησε σήμερα για την Αλεξάνδρεια για να παραστεί στην ενθρόνιση.

    Η τελετή θα γίνει στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να συναντηθεί σήμερα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φεϊσέλ ανέμενε σήμερα να πάρει και τη συγκατάθεση του κατοχικού ηγέτη για να αρχίσει την ερχόμενη βδομάδα ο εκ του σύνεγγυς διάλογος. Ωστόσο, ο Ντενκτάς αρνήθηκε να δει τον κ. Φεϊσέλ, με την πρόφαση ότι ασθενεί.

    Κασουλίδης

    Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση μέχρι ποιού σημείου αναμένει η πλευρά μας να φθάσει ο εκ του σύνεγγυς διάλογο, είπε ότι "μέχρι εκείνου του σημείου που να ικανοποιήσει την πλευρά μας ότι υπάρχουν προοπτικές ενός παραγωγικού διαλόγου κορυφής".

    Αναφορικά με την πραγματοποίηση μιας συνάντησης κορυφής, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει και εργάζεται εποικοδομητικά και σοβαρά και ελπίζει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί. "Αλλά πού, πώς και πότε, είναι πολύ πρόωρο να απαντήσουμε", είπε.

    Σε ερώτηση αν η πλευρά μας θα αρνηθεί σε πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για μια κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν νομίζει ότι ο Κόφι Ανάν θα ζητούσε μια τέτοια συνάντηση.

    Ωστόσο, κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση αποκλείει οποιαδήποτε συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, η οποία δεν θα έχει να κάνει με απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Γιατί να σας απαντήσω με το ρήμα 'αποκλείει'; Θα σας απαντήσω ότι δεν βλέπω το λόγο και τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης".

    Τέλος, απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Κυβερνηιτκός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αποφάσισε ακόμη αν θα μεταβεί στη διάσκεψη για το Περιβάλλον που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή για συζήτηση της πορείας του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, το Εθνικό Συμβούλιο συγκαλείται για ενημέρωση αλλά και για συζήτηση της πορείας που ξεκινά στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - Αμερικάνοι

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση αναφέρεται σε προσπάθειες υποστήριξης των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. αντί για αμερικανική πρωτοβουλία.

    Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος δήλωσε παλιά ότι δεν γνώριζε πώς ονομάζεται η προσπάθεια των ΗΠΑ, αν είναι πρωτοβουλία ή ανάμιξη. "Σημασία έχει τί θα κάνουν παρά πώς θα το ονομάσουν. Και αυτό μένει να το δούμε", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι πρωτοβουλία ήταν εκείνη του πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τη Βοσνία. "Εδώ (για την Κύπρο) μιλούμε για προσπάθειες υποστήριξης των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. Και αυτό είναι που ζητούμε", επεσήμανε.

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος απάντησε θετικά σε ερώτηση αν η αμερικανική προσπάθεια θα είναι προς ενίσχυση της διαδικασίας που αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Βετεράνοι

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι πρώην αιχμάλωτοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαϊου.

    Το θέμα αυτό καθώς και άλλα που αφορούν τους βετεράνους συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Χριστόφης ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, στις 15 Ιουνίου θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Πάφο, για τους πεσόντες του πολέμου.

    Οπως ανέφερε, η Πάφος πρόσφερε κατ'αναλογία το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών κατά την περίοδο του πολέμου.

    Συζητήθηκε ακόμη η αξιοποίηση αναμνήσεων πολεμιστών που βρίσκονται στο κέντρο επιστημονικών ερευνών, ενώ με τον Πρόεδρο Κληρίδη ανταλλάγησαν απόψεις και γύρω από το πώς μπορεί να υπάρξει μια βοήθεια μετά το θάνατο των πολεμιστών στις χήρες και εξαρτώμενους.

    Πρόσθεσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της βοήθειας επιδεικνύει ο Κοινοπολιτειακός Σύνδεσμος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Μπριλ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, Αδάμο Αδαμίδη, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπάρχει συναντίληψη και συντονισμός στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    Ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι οι τελευταίες προσπάθειες της χώρας του έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθορίζοντας μάλιστα το διάστημα αυτό, από τον περσινό Ιούλιο, όταν η κ. Ολμπράιτ επισκέφθηκε την Κύπρο.

    "Αρκετές από τις προσπάθειες μας για το Κυπριακό, έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέσω πολλών κατ'ιδίαν συζητήσεων στις πρωτεύουσες - κλειδιά και με προσωπικότητες - κλειδιά", ανέφερε.

    Προσθέτοντας, ότι "αυτές (οι συζητήσεις) άρχισαν από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι συνεχίζονται και τώρα, περιλαμβανομένης και της χθεσινής μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και των ΗΠΑ Πάγκαλου - Ολμπράιτ".

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, απέρριψε τα περί αμερικανικής πρωτοβουλίας, ως κατασκεύασμα των ΜΜΕ στην Κύπρο, επιμένοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι "αμερικανική προσπάθεια", η οποία και θα συνεχισθεί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας που θεωρείται κλειδί για τις δύο κοινότητες και την ευρύτερη περιοχή και για το οποίο οι ΗΠΑ, όπως είπε, παίζουν σημαντικό ρόλο.

    "Μας απασχολούν συνολικά όλα τα θέματα γιατί", είπε ο κ. Μπριλ, "δεν μπορούμε να έχουμε διευθέτηση σε ένα θέμα κάθε φορά. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση και θα είμαστε δραστήριοι προς αυτήν την κατεύθυνση".

    Πρόσθεσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι "ορισμένες φορές διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τη μείωση της έντασης και όχι σε διευθέτηση του προβλήματος, αλλά νομίζω ότι ζωηρή είναι η επιθυμία μας να συνεισφέρουμε σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και αυτό περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών".

    Ερωτηθείς για το ρόλο, σήμερα, των ΗΠΑ, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι από την επίσκεψη της κ. Ολμπράιτ πέρσι τον Ιούλιο υπήρξε αριθμός προσπαθειών για την προώθηση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπριλ, σημείωσε επίσης, ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ γίνονται "κάτω από την ομπρέλλα" των Ηνωμένων Εθνών και ως μέρος μιας ομαδικής προσπάθειας. "Εργαζόμαστε στενά", τόνισε ο κ. Μπριλ, "με όλους τους εμπλεκομένους στο κυπριακό ζήτημα ειδικότερα, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη".

    "Ο,τιδήποτε κάνει, οιοσδήποτε από τη διεθνή κοινότητα, θα είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα", είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ επικεντρώνουν την παρούσα προσπάθειά τους σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Στα πλαίσια αυτά", πρόσθεσε, "χρειαζόμαστε μείωση της έντασης και επιμένουμε ότι θα πρέπει (οι δύο πλευρές) να επικεντρωθούν στο πολιτικό επίπεδο και όχι στο στρατιωτικό. Αυτό συμβαίνει τώρα και οι συζητήσεις είναι γύρω από μια πολιτική πρόοδο, παρά για οτιδήποτε άλλο", κατέληξε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Ρωσικός κατάλογος για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολυτελής κατάλογος - οδηγός στα ρωσικά για την Κύπρο, έχει εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει σύντομα, σε πέντε από τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

    Μιλώντας σήμερα κατά την παρουσίαση του καταλόγου, ο Ρώσος πρέσβης Γκεόργκι Μουράτοφ, είπε πως ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει ώστε οι Ρώσοι, αλλά και οι πολίτες των άλλων χωρών της ΚΑΚ, να γνωρίσουν την Κύπρο καλύτερα. Και "όταν γνωρίσουν τη χώρα καλύτερα, θα μπορούν να καταλάβουν και τα προβλήματα της, καλύτερα", ανέφερε.

    Ο κατάλογος "Cyprus '97", 496 σελίδων, με πάνω από 400 έγχρωμες φωτογραφίες, έχει εκδοθεί από το μεγάλο ρωσικό εκδοτικό οργανισμό "Interauto Publishing House Ltd" και θα κυκλοφορήσει στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Μολδαβία, αλλά και την Κύπρο.

    Ο κατάλογος αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδόσεις που απευθύνονται στους Ρώσους που κατοικούν στην Κύπρο, στους Ρώσους επισκέπτες και σε χιλιάδες αναγνώστες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ θα είναι διαθέσιμος για τους επιβάτες "first class" και "business class", πολλών αεροπορικών εταιρειών της ΚΑΚ.

    Η έκδοση "Cyprus '97" δεν είναι μια απλή παράθεση των αξιοθέατων και αρχαιολογικών προορισμών του νησιού, αλλά αναφέρεται και σε ένα άλλο ευρύ φάσμα πληροφοριών, όπως τα πολιτικά πράγματα του τόπου, τους θεσμούς, τα σχολεία, τα κτηματομεσιτικά γραφεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.16 (+0.76)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.86 (+0.70)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.44 (+2.40)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.44 (+0.51)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.22 (+1.36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.15 (-0.11)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.14 (+1.01)
        Αλλες Εταιρείες                         57.03 (+0.05)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1130782.488
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 7 March 1997 - 13:13:32 UTC