Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κασουλίδης - Εκ του σύνεγγυς διάλογος
  • [03] Καναδός καθηγητής - Κυπριακό
  • [04] Διενεργήθηκε δεύτερη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού
  • [05] Παραίτηση Μάτση
  • [06] Ομιλία Αναστασιάδη
  • [07] ΔΗΣΥ - προτάσεις
  • [08] ΔΗΣΥ - αποφάσεις

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.06 (+0.33)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.25 (+0.29)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.31 (-1.02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.73 (+0.31)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.52 (+0.30)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.58 (+1.21)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.00 (-0.68)
        Αλλες Εταιρείες                         57.83 (+1.76)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 501513.737
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)

    [02] Κασουλίδης - Εκ του σύνεγγυς διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εν λευκώ εξουσιοδότηση" έχει δοθεί στον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις χθεσινές δηλώσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συμφωνίας στο διαδικαστικό μέρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μελέτη από κάθε πλευρά μονομερών ενεργειών, ως "μηνύματα καλής θέλησης".

    Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη και πως αυτή θα καθορίζεται ανέφερε ότι το θέμα είναι "ανοικτό" και τόνισε ότι "είναι καλύτερα να είναι ανοικτό".

    Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε "δεν έχει ένσταση ο κ. Φεϊσέλ να χρησιμοποιεί, κατά τη δική του κρίση, τα θέματα που θα εγείρει κατά την ημέρα που θα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας."

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις Φεϊσέλ περί συμφωνίας στη διαδικασία, ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται ότι "κάθε πλευρά θα μελετά και άλλες ενέργειες, που πιθανόν να χρειάζεται να λάβει για να διευκολύνει το κλίμα, σαν μηνύματα καλής θέλησης".

    Ερωτηθείς κατά πόσον στις μονομερείς ενέργειες, περιλαμβάνεται και το θέμα της αναστολής ή τερματισμού των υπερπτήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δε γνωρίζει και δεν έχει υπόψη του παραδείγματα.

    Ο Εκπρόσωπος, αφού είπε ότι δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

    Οπως ανέφερε, "έχει συμφωνηθεί ότι θα ξεκινήσουν οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, τις οποίες θα πραγματοποιεί ο κ. Φεϊσέλ, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς. Εχει συμφωνηθεί ότι θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα με την κάθε πλευρά, εκάστη Τετάρτη και Παρασκευή με τον κ. Κληρίδη και εκάστη Τρίτη και Πέμπτη με τον Ντενκτάς".

    Ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε επίσης ότι θα αποφεύγονται "δηλώσεις ή πληροφορίες" για το περιεχόμενο των όσων διαμείβονται, αλλά και δηλώσεις από τις δύο πλευρές "οι οποίες θα τείνουν να διαταράξουν το σωστό κλίμα στο οποίο θα πρέπει να διεξάγονται αυτές οι διαβουλεύσεις."

    Ερωτηθείς αν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνι, ο Βρετανός Εκπρόσωπος μετέφερε νέες ιδέες ή προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών ή οποιαδήποτε διαδικαστική φόρμουλα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά και περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση ως "χρήσιμη".

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν αρκετές πτυχές και δόθηκε η ευκαιρία να αντικρυσθούν ορισμένα θέματα τα οποία θα βοηθήσουν στην συνέχεια.

    Ο κ. Χάνει, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επισκέψεις του στην έδρα του ΟΗΕ και τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και για το ταξίδι του σε σειρά Ευρωπαικών χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [03] Καναδός καθηγητής - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο πολύ εύθραυστη και θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να μετατραπεί σε σκηνή πολέμου που θα επεκταθεί και στη Μέση Ανατολή".

    Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ του Καναδά, δρ. Αντρέ Γερολυμάτος.

    Ο Καναδός καθηγητής εξέθεσε τις απόψεις αυτές σε ομιλία του, την περασμένη βδομάδα, στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών "Μπεγκίν - Σαντάντ" του πανεπιστημίου Μπαρ Ιλ Λαν της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ.

    Στην ομιλία του, ο δρ. Γερολυμάτος προειδοποίησε ότι, με την ταχύτητα εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιών αλλά και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, οποιαδήποτε κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο πιθανό να γενικευθεί σε μια μεγάλης κλίμακας σύρραξη.

    "Η πιθανότητα μιας επίθεσης από τη Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην περίπτωση διεξαγωγής ελληνοτουρκικού πολέμου, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να επεκταθεί πέραν του Αιγαίου και της Κύπρου", υπογράμμισε ο δρ. Γερολυμάτος.

    "Ηττα της Τουρκίας, έστω και αν κάτι τέτοιο είναι περιορισμένων πιθανοτήτων", συνέχισε ο καθηγητής, "θα επιφέρει εσωτερικές διαταραχές στην Τουρκία και θα φέρει τη χώρα ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία ενός φανατικού Μουσουλμανικού κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος".

    Υπενθύμισε ότι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις ανέλαβαν να υποσκάψουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με την εκτροπή των νερών του ποταμού Ευφράτη, με στόχο να μονοπωλήσουν την προμήθεια νερού στην περιοχή. Αυτό, μαζί με τις εδαφικές διεκδικήσεις της Συρίας και την υποστήριξη της χώρας αυτής προς τους Κούρδους, είπε, κατέστησαν πιο ασταθή τα σύνορα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με εμφανείς επιπτώσεις πάνω στις Συρο-Ισραηλινές σχέσεις.

    Ο Ελληνοκαναδός καθηγητής αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στην κατοχή του 37% του νησιού από τα κατοχικά στρατεύματα, καθώς και στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι βραχονησίδες Ιμια, στο ανατολικό Αιγαίο, ανήκουν δήθεν στην Τουρκία.

    Ο κ. Γερολυμάτος είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, που στηρίχθηκαν στην Ιταλοτουρκική Συνθήκη του Ιανουαρίου του 1932, την οποία ακολούθησε το Ιταλοτουρκικό Πρωτόκολο του Δεκεμβρίου του 1932, καθώς και τη Συνθήκη του 1947, του Παρισιού, με την οποίαν η Ιταλία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και με την οποία θεμελιώθηκε η ελληνικότητα των βραχονησίδων.

    "Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα στρατιωτικών εξοπλισμών ο οποίος έχει ενταθεί λόγω του μη τερματισμού της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αλλά και λόγω της τουρκικής πρόκλησης σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Αιγαίο", τόνισε ο δρ. Γερολυμάτος και υπογράμμισε ότι, "αναφορικά με την ασφάλεια του κράτους, πρωταρχική σημασία για τους Ελληνες έχει η τουρκική απειλή στην Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο".

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο κ. Γερολυμάτος είπε ότι, "η πρόσφατη συμφωνία των 650 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αντανακλάται στην ένταση που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας".

    Είπε ακόμη ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού, μέχρι το έτος 2000, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς επιρροές από πολιτικές και θρησκευτικές καταβολές.

    Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο δρ. Γερολυμάτος τόνισε ότι η Τουρκία έχει διευκρινίσει τις προθέσεις της που αφορούν επίθεση στην Κύπρο, μετά τις αντιδράσεις της σχετικά με την πρόσφατη αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300. Τόνισε ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι, να κρατά την Κύπρο "όμηρο", με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Η Αγκυρα", κατέληξε ο δρ. Γερολυμάτος, "δεν χρειάζεται να ανησυχεί από μια διεθνή επέμβαση, σχετικά με την κατοχή από μέρους της του βόρειου τμήματος της Κύπρου, αφού τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα ΗΕ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, έχουν περιοριστεί στην έκδοση ψηφισμάτων που συνιστούν μιαν πολιτική και διπλωματική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Διενεργήθηκε δεύτερη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διενεργήθηκε με επιτυχία στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, η δεύτερη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών, αυτή τη φορά σε 17χρονη κοπέλλα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η μεταμόσχευση διενεργήθηκε στις 5 Μαρτίου, ήταν επιτυχής και η κατάσταση της υγείας της ασθενούς είναι ικανοποιητική.

    Αρμόδιος του Νοσοκομείου απέφυγε να επιβεβαιώσει άμεσα την διενέργεια της μεταμόσχευσης και αρκέστηκε να ανεφέρει πως η υγεία της κοπέλλας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σημείωσε ότι η όλη κατάσταση είναι υπό εξέλιξη και πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει πλήρως.

    Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε πεντάχρονο κοριτσάκι, πυροδωτόντας αντιδράσεις από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως ότι η μεταμόσχευση δεν έγινε με το σωστό τρόπο.

    Το Υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κατάσταση της πεντάχρονης εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Παραίτηση Μάτση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά την ανακοίνωση του Γιαννάκη Μάτση ότι παραιτείται από την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Μάτσης έκανε γνωστή την απόφασή του στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα του συνεδρίου.

    Στην ομιλία του ο κ. Μάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εχω αποφασίσει να παραδώσω την προεδρία του κόμματος. Η μόνη μου σκέψη είναι αν το συνέδριο αποφασίσει να πραγματοποιήσει τα παγκύπρια και επαρχιακά συνέδρια, να παραμείνω πρόεδρος μέχρι να συμπληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Αν αποφασίσει διαφορετικά η αποχώρηση μου θα είναι πολύ ενωρίτερα, απ' ευθείας μόλις διευθετήσω τις εκκρεμότητες μου."

    Ακολούθως, ο κ. Μάτσης ζήτησε από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, να προεδρεύσει, αλλά ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει αν θα παρέμεινε στην αίθουσα ο κ. Μάτσης.

    Ο κ. Μάτσης φέρεται να δήλωσε ότι "τότε δεν έχω εκλογή" και αποχώρησε από την αίθουσα, προκαλώντας έντονες φωνές διαμαρτυρίας από μέρους υποστηρικτών του.

    Στελέχη του ΔΗΣΥ, εξερχόμενα της αίθουσας όπου διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου, δήλωναν πως ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε βάσει του καταστατικού του κόμματος όταν ζήτησε από τον κ. Μάτση να αποχωρήσει, αν θα προεδρεύει ο ίδιος (ο κ. Αναστασιάδης).

    Αποτέλεσμα αυτής της υπόδειξης του κ. Αναστασιάδη ήταν ο κ. Μάτσης να εξέλθει της αίθουσας και αργότερα να αποχωρήσει από το χώρο του συνεδρίου. Μαζί του αποχώρησησαν πολλοί υποστηρικτές του, ενώ στο χώρο επικρατούσε ένα κομφούζιο.

    Αποχωρώντας από το χώρο του συνεδρίου ο κ. Μάτσης απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μάτσης έκανε έκκληση προς τους συνέδρους να αποβάλουν τις διαχωριστικές τάσεις που έχουν προσωπικά κίνητρα, ώστε το κυβερνών κόμμα να μείνει ενωμένο και συμπαγές και να ανταποκριθεί στους σκοπούς του.

    "Θα δώσω ευχή σε οποιόν πρόεδρο να αλλάξει το σκηνικό. Δεν καταγέλλω κανένα, έχω συναίσθηση των ευθυνών μου. Σαν πρόεδρος έχω πάρει την απόφαση να παραιτηθώ," συμπλήρωσε.

    Η δήλωση αυτή προκάλεσε και πάλιν αντίδραση από υποστηρικτές του οι οποίοι φώναζαν ότι "οι Μάτσιδες δεν λιποτακτούν, αγωνίζονται, πεθαίνουν μαχόμενοι και όρθιοι,".

    Απαντώντας, ο κ. Μάτσης τόνισε ότι "ο Μάτσης δεν είναι για να κατέχει καρέκλα. Αυτό που με πνίγει, είπε, είναι το καλό του τόπου".

    Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στο συνέδριο ήταν χαώδης, με μερικούς συνέδρους να ζητούν όπως ο κ. Μάτσης παραμείνει και άλλους να απαιτούν συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου.

    Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε το δεύτερο μέρος του συνεδρίου, με ομιλίες από διάφορα στελέχη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Ομιλία Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ώρα που λαμβάνονται σοβαρές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε να διασπασθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε ομιλία του στο δεύτερο μέρος του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ και μετά τη δραματική παραίτηση του Προέδρου του κόμματος, Γιαννάκη Μάτση, και αποχώρησή του από το χώρο του συνεδρίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ "δεν είναι χωράφι για να το διαχωρίσουμε".

    Τόνισε ότι η προτεραιότητα του κόμματος θα πρέπει να είναι η ενότητα και δε θα πρέπει να επιτραπεί σε κανένα να προκαλέσει τη διάσπαση του κόμματος.

    Επεσήμανε ότι αυτή είναι η ώρα για επανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε γιατί "αυτή την ώρα που εκδηλώνονται οι σοβαρότερες των πρωτοβουλιών (στο Κυπριακό), εμείς αποφασίσαμε να διασπαστούμε."

    Ο καθένας, είπε, επιβάλλεται να σκεφθεί ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, τα οποία δε θα πρέπει να είναι άλλα από "επανασυγκρότηση, με βάσει τις διατάξεις του καταστατικού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] ΔΗΣΥ - προτάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εμπλοκή σημειώθηκε κατά το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Τη "χρυσή τομή" για να ξεπεραστεί η εμπλοκή αναζητά σε έκτακτη συνεδρία του το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο συνήλθε υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Το Πολιτικό Γραφείο συζητεί τρεις προτάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί, ώστε να καταλήξει σε κοινή απόφαση/εισήγηση την οποία και θα καταθέσει στο συνέδριο.

    Μία από τις εισηγήσεις που συζητούνται είναι αυτή του Υπουργού Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη να ζητηθεί από τον κ. Μάτση να επανέλθει και σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί τότε να αναλάβει ως "τοποτηρητής" ο Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μέχρι το συνέδριο του ερχόμενου Μαίου.

    Αλλη εισήγηση είναι αυτή του Πολιτικού Γραφείου να διεξαχθούν εκλογές το Μάιο και η θητεία της νέας ηγεσίας που θα αναδειχθεί να διαρκέσει δύο χρόνια.

    Η τρίτη εισήγηση, του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Στυλιανού, υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών μετά από δύο χρόνια και το συνέδριο του κόμματος να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στην παρούσα ηγεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ/ΜΧ)

    [08] ΔΗΣΥ - αποφάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού με συντριπτική πλειοψηφία (514 υπέρ και δύο εναντίον) ενέκρινε τελικά την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Ιούνιο για ανάδειξη νέας ηγεσίας, με θητεία δύο χρόνων.

    Ταυτόχρονα, το συνέδριο απηύθυνε έκκληση προς το Γιαννάκη Μάτση να ανακαλέσει την απόφασή του και να επανέλθει στην προεδρία του ΔΗΣΥ.

    Μάλιστα ο Επαρχιακός Γραμματέας Δημήτρης Στυλιανού απέσυρε πρότασή του υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει προσέγγιση/έκκληση προς τον κ. Μάτση να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος, θέση η οποία έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα.

    Το συνέδριο έδωσε επίσης εντολή στο Πολιτικό Γραφείο για παράταση της θητείας όλων των συλλογικών επαρχιακών οργάνων και της ηγεσίας του κόμματος μέχρι την πρώτη εκλογική συνέλευση, που θα γίνει τον Ιούνιο.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, κατά το οποίο ο Γιαννάκης Μάτσης υπέβαλε παραίτηση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το συνέδριο ενέκρινε την πρόταση όπως είχε υποβληθεί από το Πολιτικό Γραφείο, "ύστερα από μια καρποφόρα, εκτεταμένη συζήτηση".

    Οπως είπε, δόθηκε το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ "μπορεί να συζητά, να διαβουλεύεται, σε έντονους τόνους ακόμα να διαλέγεται, αλλά τελικά εκείνο που επικρατεί είναι το συμφέρον και το καλόν όχι μόνο της παράταξης αλλά και του τόπου".

    Εξέφρασε δε "βαθειά λύπη" για την παραίτηση του Προέδρου του κόμματος, κάτι το οποίο, όπως είπε, εκφράσθηκε και στο συνέδριο. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το συνέδριο όχι μόνο εξέφρασε λύπη για την παραίτηση Μάτση, αλλά απευθύνει έκκληση προς τον κ. Μάτση "να ανακαλέσει την απόφασή του".

    Ο Αναπληρωτής Προέδρου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σε αντίθετη περίπτωση, "υπάρχει πρόνοια που έχει περιληφθεί στις καταστατικές τροποποιήσεις έτσι που το τακτικό συνέδριο και η εκλογική συνέλευση να θεωρηθούν για σκοπούς εκλογής Προέδρου, όπως το καταστατικό προβλέπει".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η μεταβατική διάταξη που έχει εγκριθεί προνοεί ότι το συνέδριο θα εκλέξει νέα ηγεσία με θητεία δύο χρόνων. Πρόσθεσε ότι τα Επαρχιακά Συνέδρια θα πραγματοποιηθούν το Μάιο.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα διεκδικήσει την προεδρεία του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι "σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του κόμματος θα αρνηθεί (να επανέλθει) το μόνο το οποίο επί του παρόντος θα πράττω είναι να εκτελώ τα καθήκοντα όπως το καταστατικό προβλέπει."

    "Για τα άλλα," συμπλήρωσε, "θα μιλήσουμε όταν και εφόσον πρέπει." Σε έκτακτη συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, στην παρουσία και υπουργών της κυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει σε ψηφοφορία μία πρόταση, με δύο σκέλη, ως συμβιβαστική φόρμουλα στο αδιέξοδο που προς στιγμή είχε προκύψει. Προηγουμένως, είχαν αποσύρει τις προτάσεις τους οι Μανώλης Χριστοφίδης και Δημήτρης Στυλιανού.

    Η πρώτη πρόταση αφορούσε μεταβατική διάταξη αναφορικά με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας (φόρμουλα προεδρικού η οποία τελικά εγκρίθηκε) και η δεύτερη τη μόνιμη τροποποίηση για τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας, έξι μήνες μετά από προεδρικές, βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 12 March 1997 - 22:42:50 UTC