Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάνεϊ - Επαφές
  • [02] Τ/κ "διαβατήρια" - Βρετανία
  • [03] Ατυπη συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [04] Ε/Κ - Τ/Κ γυναίκες
  • [05] Υπουργός Παιδείας - Βενιζέλος
  • [06] Κυπριανού - Κυπριακό
  • [07] Κυπριανού - Μάτσης
  • [08] Κασουλίδης - Αγνοούμενοι
  • [09] Λαϊκό Πανεπιστήμιο
  • [10] Κυπριανού - Λόρδος
  • [11] Κασουλίδης - Μάτσης
  • [12] Εκθεση Cymode '97

  • [01] Χάνεϊ - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέες συναντήσεις θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οι επαφές του Σερ Ντέιβιντ διεξάγονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για απευθείας συνομιλίες.

    Χθες, μετά την πρώτη συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς, ο Βρετανός αξιωματούχος απέφυγε να προβεί σε σχόλια επί της ουσίας των θεμάτων που συζητεί με τις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, τονίζοντας ότι καλύφθηκε αρκετό έδαφος.

    Ο Βρετανός απεσταλμένος επανέλαβε ότι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό έχουν συνειδητοποιήσει ότι επίκειται η λύση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα ουσίας και έγινε ανταλλαγή ιδεών πάνω σε όλα τα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Τ/κ "διαβατήρια" - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" αναφέρεται στον αυξανόμενο αριθμό κατόχων Τ/κ "διαβατηρίων", που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρεττανία.

    Οπως γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα, το Δεκέμβριο του 1996, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρεττανία, 98 κάτοχοι Τ/κ "διαβατηρίων", τον Ιανουάριο 92 κάτοχοι και το Φεβρουάριο 103. Μεταξύ των κατόχων Τ/κ "διαβατηρίων", είναι και πολλοί έποικοι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Ατυπη συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,13/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ερχόμενο Σαββατοκυριάκο στην ολλανδική πόλη Apeldoorn κρίνεται ως σημαντική για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, παρόλο που, όπως συνηθίζεται σε άτυπες συναντήσεις, δεν θα ληφθούν αποφάσεις από τους 15 ΥΠΕΞ, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα έχουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ κοινοτικοί κύκλοι, το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά παράλληλα και σε συνάρτηση με το πιο πάνω θέμα θα συζητηθούν και οι σχέσεις Κύπρου - ΕΕ καθώς και θέματα που αφορούν στη διεύρυνση της Ενωσης.

    Η εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία θα αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά την άτυπη συνάντηση του Apeldoorn, κατά την οποίαν, όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας κίνησης επί του θέματος.

    Οι κύκλοι της ΕΕ εξέφρασαν επίσης την εκτίμηση ότι το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο φαίνεται να είναι αλληλοσυνδεόμενα και πρόσθεσαν ότι, αφού σε κάποιο βαθμό το ένα επηρεάζει το άλλο, τότε φαίνεται ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος μηχανισμός ή να γίνει τέτοια κίνηση ώστε να κινηθούν όλα αυτά τα θέματα μαζί, σε παράλληλες γραμμές, προς επίλυση.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, οι κύκλοι της ΕΕ ανέφεραν ότι πρόοδος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφεραν, πιθανόν η Ελλάδα να υιοθετήσει μια πιο συμβιβαστική στάση στο θέμα της κατακράτησης κοινοτικών κονδυλίων για την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Ε/Κ - Τ/Κ γυναίκες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τρεις Ελληνοκύπριες και τρεις Τουρκοκύπριες θα βρίσκονται αύριο Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν και να ετοιμάσουν την ημερησία διάταξη συνάντησης που θα έχουν Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες στις Βρυξέλλες, στις 17 Απριλίου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της επιτροπής "Δράση στη Μεσόγειο" (ΑΙΜ) Σιμόν Σουίσκιντ, η οποία πρόσθεσε ότι η ιδέα της προώθησης στην Κύπρο του προγράμματος "Jerusalem Link", που αφορά στη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών, υποστηρίζεται ένθερμα από τις γυναίκες της Κύπρου, αλλά και από τα οργανωμένα σύνολά τους.

    Το πρόγραμμα αυτό της ΕΕ λειτουργεί μέσω δύο ξεχωριστών ομάδων, που εργάζονται στη Δυτική και Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά συντονίζονται από μια άλλη τρίτη επιτροπή, που φέρει την ονομασία "Jerusalem Link", στην οποία συμμετέχουν Παλαιστίνιες και Ισραηλινές γυναίκες.

    Οπως είπε η Πρόεδρος της ΑΙΜ, "σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες που συναντώνται, να εργάζονται στη δική τους κοινότητα, αλλά επίσης και να συνεργάζονται μεταξύ τους".

    "Το πρόγραμμα αυτό", πρόσθεσε, "λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά και ελπίζουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες της Κύπρου με τον ίδιο τρόπο".

    Στην συνάντηση των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 19 Απριλίου, θα συμμετάσχουν 20 συνολικά Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες, καθώς και γυναίκες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των Βρυξελλών, ενώ αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

    Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδη θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση που θα γίνει αύριο στην Ιερουσαλήμ.

    Είναι η πρώτη φορά που Κύπριες γυναίκες συμμετέχουν σε ένα τέτοι πρόγραμμα και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Πρεσβείας της ΕΕ στην Κύπρο, στόχος είναι, να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Βενιζέλος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη μηχανογράφηση, με τη χρήση πολυμέσων, του αρχειακού υλικού που αφορά στους Κύπριους συγγραφείς, μουσικούς, σκηνοθέτες και εικαστικούς καλλιτέχνες, προχωρούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με απώτερο σκοπό το υλικό αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ιnternet.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου τόνισε πως "με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουμε όχι μόνο στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην προβολή και διάδοσή της, αφού το υλικό που θα μηχανογραφείται θα μπορεί πολύ εύκολα, με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, να τίθεται στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου".

    Ηδη για το όλο έργο, το οποίο η κ. Αγγελίδου χαρακτήρισε επίπονο, έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά πιλοτικά προγράμματα και άρχισε η ετοιμασία των φακέλων για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κ. Αγγελίδου, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 3 μέχρι τις 5 Μαίου για να υπογράψει με την Κύπρια ομόλογό του μνημόνιο για ανανέωση της συνεργασίας στον πολιστιστικό τομέα, που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Αναφερόμενη στο μνημόνιο αυτό, η κ. Αγγελίδου ανέφερε πως σε αυτό υπάρχει προσφορά πακέτου από την Ελλάδα για σημαντικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν το Μάϊο, ως επίσης και πρόνοια για ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών όσον αφορά στις μουσικές συναυλίες.

    Οπως ανέφερε η κ. Αγγελίδου, ένα θέμα που συζητείται με τον κ. Βενιζέλο είναι το θέμα της εξεύρεσης τρόπων ευρύτερης διακίνησης του κυπριακού βιβλίου στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με το θέμα της διάθεσης των ελληνικών βιβλίων στην Κύπρο, αφού επεσήμανε πως αυτό διατίθεται σε πολύ ψηλότερες τιμές από ότι τα άλλα ξένα βιβλία, η κ. Αγγελίδου είπε πως ο κ. Βενιζέλος έχει αναλάβει να ενημερώσει σχετικά τον Ελληνα Υπουργό Οικονομικών, ώστε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά και νομικά προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα αυτό.

    Η κ. Αγγελίδου ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τους μήνες Μάιο - Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκδηλώσεις στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αναφέροντας πως αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο εκπρόσωπος του Κέντρου με τον οποίο συζητείται το όλο θέμα και πως εντός των ημερών αναμένεται να διοριστεί κοινό συμβούλιο για το Κέντρο αυτό.

    Η Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ως ο κεντρικός φορέας για το συντονισμό της κυπριακής συμμετοχής στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, που ως γνωστό είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997.

    Σκοπός, είπε, των εισηγήσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα είναι η προβολή του πολιτιστικού προσώπου της Κύπρου διαχρονικά και όπως τονιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Μακεδονία.

    Οπως επεσήμανε πάντως η κ. Αγγελίδου οι Δήμοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για αυτό το θέμα, αναφέροντας πως θα ήθελαν για αυτό να δράσουν μόνοι τους και να έχουν οι ίδιοι άμεση επαφή με το Δήμαρχο Θεσαλλονίκης.

    Οπως παρατήρησε η κ. Αγγελίδου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις διάφορες δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν για φέτος σε όλους τους τομείς που αφορούν στον πολιτισμό, φέτος για πρώτη φορά γίνεται προγραμματισμός δραστηριοτήτων που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει όλο το χρόνο.

    Επεσήμανε ακόμα πως το πρόγραμμα αυτό θα εμπλουτιστεί και με άλλες δραστηριότητες που θα προστεθούν γιατί προκύπτουν, όπως είπε, διάφορες σχετικές ανάγκες ή υποβάλλονται προτάσεις την τελευταία στιγμή από διάφορους φορείς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Κυπριανού - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Είναι φανερό ότι αυτή τη φορά, ΗΠΑ και Βρετανία θα επιμείνουν να συνεχισθεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη δυνατότητα προόδου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας, ωστόσο, την εκτίμηση ότι πιθανό να υπάρχουν γενικές και αόριστες υποσχέσεις χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή και οποιαδήποτε μεταβολή στην τουρκική στάση.

    Σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να αποθαρρύνει πρωτοβουλίες, ούτε και να προβεί σε δηλώσεις, οι οποίες θα θεωρηθούν ως υπόσκαψη των προσπαθειών.

    Επανέλαβε ότι κάθε προσπάθεια επίλυσης τους Κυπριακού πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σημείωσε ότι η Ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε απαράδεκτες διευθετήσεις.

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση κάποιας φάσης των συνομιλιών και μετά, μαζί με τα άλλα κόμματα, θα διατυπώσει τις θέσεις του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν αύριο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η ενημέρωση είναι πλήρης και υπάρξουν κάποια συμπεράσματα, να εκφρασθούν και κάποιες απόψεις. "Εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, ασφαλέστατα όλοι θα βοηθήσουμε για να προχωρήσει η όλη υπόθεση. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται θετικά τότε δεν μπορεί να μας φιμώσει κανείς", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς εάν κρατείται ενήμερος για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη για άλλα θέματα, του ελέχθη ότι στις συνομιλίες με τον Γκούσταβ Φεϊσέλ συζητήθηκαν θέματα καθαρά διαδικαστικής φύσεως και κανένα θέμα ουσίας.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα των επαφών του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προτού αρχίσουν συζήτηση επί της ουσίας.

    Ερωτηθείς για το ρόλο της πολιτικής ηγεσίας στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα, δήλωσε ότι τα κόμματα είναι ήδη τοποθετημένα γύρω από τί πρέπει να γίνει και τί όχι τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της πρωινής συνάντησής του με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι επρόκειτο για συνάντηση ρουτίνας.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Μπριλ διατηρεί μια στενή επαφή με την πολιτική ηγεσία του τόπου και θέλει να έχει τακτικές επαφές και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις εξελίξεις.

    Πρόσθεσε ότι από τη συνάντηση δεν έχει προκύψει κάτι το νεότερο παρά μόνο ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και περιλαμβάνει σε αυτή και την πρωτοβουλία του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Κυπριανού - Μάτσης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Λύπη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού για την παραίτηση του Γιαννάκη Μάτση από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει προσφέρει και μπορεί ακόμη να προσφέρει πολλά στον τόπο.

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΔΗΚΟ έχει ως αρχή να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά θέματα άλλων κομμάτων και αναμένει από τα άλλα κόμματα να πράττουν το ίδιο.

    Οπως ανέφερε, χθες στην κατοικία του Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο ίδιος ο κ. Μάτσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι η απόφαση του είναι οριστική και αμετάκλητη. Πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Μάτση.

    Ερωτηθείς εάν θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον κ. Μάτση, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι θέμα του ΔΗΚΟ αλλά του ΔΗΣΥ.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η απόφαση του κ. Μάτση επηρεάζει τη συγκυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αυτό θα διαφανεί από τις εξελίξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατηγορηματικά διέψευσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, πληροφορίες που φέρουν τον εκλιπόντα Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Λέανδρο Ζαχαριάδη, να είχε υπογράψει συμφωνία αναφορικά με τους τρόπους διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων στο πλαίσιο της τριμερούς Διερευνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Ζαχαριάδης, δεν είχε τέτοια εξουσιοδότηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, ενώ επανέλαβε ότι η πλευρά μας δεν αποδέχεται τον όρο "υποτιθέμενος νεκρός", ούτε τις συνοπτικές διαδικασίες.

    "Οι θέσεις της πλευράς μας", είπε ο κ. Κασουλίδης, "εκφράσθηκαν κατά καιρούς δια μέσου των επιστολών που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ΓΓ του ΟΗΕ ύστερα από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των επιτροπών των συγγενών".

    Τόνισε εξάλλου ότι η πλευρά μας "θεωρεί ότι η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων θα εξακριβωθεί πλήρως με την αναγνώριση των λειψάνων, αν δεν βρίσκονται στη ζωή ή την απελευθέρωσή τους αν βρίσκονται στη ζωή. Διαφορετικά", πρόσθεσε, "το θέμα δε λήγει".

    Ο κ. Κασουλίδης απηύθυνε έκκληση όπως αποφεύγονται οι δημόσιες συζητήσεις επί του "λεπτού ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος", όπως χαρακτήρισε το θέμα των αγνοουμένων. "Ο τρόπος χειρισμού του θέματος πρέπει να γίνει μακριά από δημόσιες συζητήσεις από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά χειρίζεται το θέμα, εφαρμόζοντας τη διαδικασία της τακτικής διαβούλευσης με τις επιτροπές των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο και στην Ελλάδα", είπε.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι τόσο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αγνοουμένων και Προσφύγων όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερώνονται επί του θέματος, όποτε το ζητήσουν. "Πέραν αυτού", σημείωσε, "δημόσιες συζητήσεις δε χρειάζονται".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δε γνωρίζει τί έγγραφα κατέχει ο Οικονόμος Χριστόφορος (Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για του Αγνοούμενους), προσθέτοντας ότι όλα τα έγγραφα κοινοποιούνται στις επιτροπές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Λαϊκό Πανεπιστήμιο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για εικοστή πρώτη χρονιά, ο Δήμος Λευκωσίας και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου με την οικονομική ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνουν τα μαθήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που αποτελούνται από σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις.

    Φέτος οι εργασίες του Λαϊκού Πανεπιστημίου, αρχίζουν στις 19 Μαρτίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας - Πύλη Αμμοχώστου. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα από όλους τους φορείς - διοργανωτές, με στόχο την παρουσίαση των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, τόνισε ότι, στις φετινές διαλέξεις, θα εξεταστούν διάφορες ενότητες θεμάτων από τα τελευταία χρόνια της αγγλοκρατίας στην Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά, γλωσσολογικά θέματα της κυπριακής διαλέκτου, την ιστορία της τέχνης και άλλα.

    Ομιλητές στις εκδηλώσεις θα είναι μεταξύ άλλων και διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων και ο Ιστορικός - Συγγραφέας Γιάννης Πικρός.

    Αναφερόμενος στις διαλέξεις που θα δοθούν, ο κ. Δημητριάδης, είπε ότι, θα αποστείλει προσωπικές επιστολές στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα γραφεία των κομμάτων και στις πρεσβείες, ευελπιστώντας ότι τις διαλέξεις αυτές θα παρακολουθήσουν και πολιτικοί, οι οποίοι πιθανό να βοηθηθούν στο έργο τους, σε ότι αφορά στο Κυπριακό.

    Ο Κώστας Κύρρης, μέλος της Επιτροπής Λαϊκού Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, λειτουργεί ελλείψει επιστημονικών επιτελείων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τόνισε ότι επιβάλλεται η δημιουργία τους, έστω και ύστερα από μακρόχρονη καθυστέρηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Κυπριανού - Λόρδος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού στα όσα του καταλόγισε ο Ντίνος Λόρδος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ.

    Ο κ. Κυπριανού εστίασε τις απαντήσεις του σε τρία σημεία, τα οποία επεσήμαναν συνεργάτες του που παρακολούθησαν την εκπομπή.

    Το πρώτο αφορά δήλωση του κ. Λόρδου στην εκπομπή ότι το 1978 ο Ντενκτάς "προσέφερε" την Αμμόχωστο και η Ε/κ πλευρά δεν τη δέχθηκε.

    "Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα", τόνισε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι ο Ντενκτάς έκανε μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων και ήθελε η Ε/κ πλευρά να ανταποκριθεί σ'αυτή.

    Πρόσθεσε, ότι ο ίδιος ο Ντενκτάς παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι εννοούσε επιστροφή όχι 35 χιλιάδων αλλά 12 χιλιάδων και μάλιστα υπό τουρκική κυριαρχία.

    Καταλήγοντας στο πρώτο αυτό σημείο, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον κ. Λόρδο, να ρωτήσει τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ρολάνδη πώς είχαν τα πράγματα, αφού ο ίδιος είπε ότι οι απόψεις του συμπίπτουν πολύ με τις απόψεις του κ. Ρολάνδη.

    Η δεύτερη απάντηση του κ. Κυπριανού αφορά κριτική την οποία άσκησε ο Ντίνος Λόρδος στην κυβέρνηση του 1985 ότι αποδέχθηκε το 29 συν στο εδαφικό.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διευκρίνισε ότι τότε δεν υπήρχε συν, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ επέμενε για 29.

    "Εμείς υπό τις πιέσεις που υπήρχαν, εξωτερικές και εσωτερικές, δεχθήκαμε μια φόρμουλα την οποία μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε ότι τα πάντα ήταν υπό διαπραγμάτευση και ότι τίποτε δεν μπορούσε να ισχύσει εάν δεν επρόκειτο να επέλθει συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Το έγγραφο αυτό, πρόσθεσε, απερρίφθη από τον Ντενκτάς με σαράντα σελίδες εξηγήσεις.

    Για περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Λόρδος μπορεί να απευθυνθεί στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος είχε βασικά διαπραγματευθεί το κείμενο.

    Το τρίτο σημείο, το οποίο έθιξε ο κ. Κυπριανού αφορούσε στο χαρακτηρισμό του Ντίνου Λόρδου ότι μερικοί πολιτικοί στην Κύπρο έχουν μετατρέψει το Κυπριακό σε επάγγελμα.

    "Σε ότι αφορά στο χαρακτηρισμό είναι ανεπίτρεπτος και δεν νομίζω ότι θα δώσει μαθήματα ο κ. Λόρδος σε κανένα πολιτικό της Κύπρου", σημείωσε.

    Αναφορικά με τις απόψεις του κ. Λόρδου στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει αφού, όπως είπε, "δεν διαφέρουν και πολύ από τις τουρκικές".

    "Το Κυπριακό δεν είναι επάγγελμα μου. Απλώς έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στην υπηρεσία αυτού του τόπου και κυρίως στον αγώνα για την ελευθερία", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κασουλίδης - Μάτσης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποφεύγοντας να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με την αποχώρηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση από το χθεσινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι "ο κ. Μάτσης δεν εγκατέλειψε την προεδρία του ΔΗΣΥ", αλλά "είπε ότι δε θα επαναδιεκδικήσει τη θέση τον Ιούνιο".

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Μάτση σε παραίτηση ήταν η διαφωνία του στους χειρισμούς στο εθνικό θέμα.

    "Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Κασουλίδης, ενώ επικαλέσθηκε δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη σε πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή, με τις οποίες διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε "ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκθεση Cymode '97

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοίγει στις 22 Μαρτίου 1997 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, η έκθεση Cymode '97, με 25 συνολικά εκθέτες, κατασκευαστές και σχεδιαστές γυναικείων, ανδρικών και παιδικών ενδυμάτων.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, το Σάββατο, 22 Μαρτίου, Το Υπουργείο συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της έκθεσης.

    Η Cymode '97 είναι η τρίτη στη σειρά διοργάνωση από τότε που αποφασίστηκε η αναβίωση μιας παλαιότερης εκδήλωσης, γνωστής σαν Cypromode και διοργανώνεται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ενδυσης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την έκθεση, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Βιομηχανιών Ενδυσης, Σωτήρης Καλλής, είπε πως "έχει εξασφαλιστεί η κάθοδος 26 αγοραστών και εμπορικών αντιπροσώπων από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστρία," ενώ αναμένεται να την επισκεφθεί και μεγάλος αριθμός Κυπρίων αγοραστών - εμπόρων, αλλά και το κοινό γενικότερα.

    Στα πλαίσια της έκθεσης, την Κυριακή, 23 Μαρτίου, στις 11 π.μ. θα διεξαχθεί διαγωνισμός για ανάδειξη του "Καλύτερου Νέου Σχεδιατή", ο οποίος θα είναι ανοικτός για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα, μεταξύ των ωρών 4.30 - 5.30 μ.μ. και 7.00 - 8.00 μ.μ. θα γίνουν επιδείξεις μόδας με μοντέλα των εκθετών.

    Από την πλερά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Παναγιώτης Λοϊζίδης, ανέφερε πως η έκθεση Cymode '97 "αποτελεί τον προπομπό άλλων μελλοντικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση, προβολή και αναβάθμιση της ντόπιας βιομηχανίας ένδυσης, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό," ενώ ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο Ιούνιο, το ΚΕΒΕ μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα οργανώσουν εμπορικές αποστολές για τα είδη ένδυσης στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

    Ο κ. Λοϊζίδης είπε πως το 90% της παραγωγής των ειδών ένδυσης εξάγεται στις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που καταδεικνύει την ψηλή τους ποιότητα και σχεδιασμό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 13 March 1997 - 14:39:47 UTC