Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αποχώρηση Ματσάκη από ΔΗΚΟ
  • [03] ΔΗΚΟ - Ματσάκης
  • [04] Ατυπη συνεδρία ΥΠΕΞ στο Απελντορν
  • [05] Eθνικό - Κασουλίδης
  • [06] Εθνικό - Δηλώσεις Μάτση
  • [07] Εθνικό - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [08] Εθνικό - Δηλώσεις Κυπριανού
  • [09] Εθνικό - Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [10] Eθνικό - Δηλώσεις Βασιλείου

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.44 (+0.49)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.77 (+0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.40 (-0.56)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.88 (+1.42)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.21 (-0.16)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.67 (+2.54)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.32 (-0.65)
        Αλλες Εταιρείες                         56.57 (-1.08)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 751057.082
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Αποχώρηση Ματσάκη από ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Λόγους αρχής" επικαλείται ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Ματσάκης, για την απόφασή του να αποχωρήσει από το κόμμα και να συνεχίσει τη θητεία του ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    Με σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Ματσάκης αναφέρει ότι, με επιστολή του, κοινοποίησε την απόφασή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων, τονίζοντας ότι "λόγοι αρχής" επιβάλλουν την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στην ανακοίνωσή του, ο Μάριος Ματσάκης αναφέρει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του πιο αποτελεσματικά και συστηματικά, προς τις ιδέες και αρχές του κεντρώου χώρου, ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    Ο κ. Ματσάκης προσθέτει ότι, "τώρα που οι διάφοροι "μεσολαβητές", υπερδραστηριοποιούνται για την προώθηση απαράδεκτης και καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό, θα πρέπει όλοι όσοι διαφωνούν με τα τεκταινόμενα, να στείλουμε το μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου ότι ουδέποτε θα συμβιβαστούμε στις προσπάθειες διαίρεσης της πατρίδας μας".

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ματσάκης τόνισε ότι οι λόγοι αποχώρησής του από το ΔΗΚΟ είναι οι "σοβαροί φόβοι" του σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "πιστεύω ακράδαντα ότι προχωρούμε προς μία προδοτική λύση", κατά την έκφρασή του.

    Ο κ. Ματσάκης δήλωσε ότι είναι τον τελευταίο καιρό που άρχισαν να διαφαίνονται αυτοί οι χειρισμοί.

    Ενας άλλος λόγος που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλει την αποχώρησή του, είναι η συνεργασία των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, για την οποίαν, όπως ανέφερε, διαφώνησε ανοικτά, ενώ ως τρίτο λόγο έθεσε το θέμα λειτουργικότητας του κόμματος, στο οποίο όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "δεν λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες των βουλευτών του κόμματος".

    Σε ερώτηση κατά πόσον η αποχώρησή του σχετίζεται με πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 1998, όπως εξάλλου και ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", ο κ. Ματσάκης ανέφερε ότι η αποχώρησή του δεν σχετίζεται με τις συγκεκριμένες σκέψεις.

    "Αυτή τη στιγμή, το μόνο που με απασχολεί είναι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως ανεξάρτητος βουλευτής για τους λόγους που έχω αναφέρει", είπε ο κ. Ματσάκης, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα και η αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα, οφείλονται σε απλή σύμπτωση.

    Ο κ. Ματσάκης ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είχε καμία επαφή με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αλλά και με αξιωματούχους του κόμματος για το θέμα αποχώρησής του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] ΔΗΚΟ - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε το Μάριο Ματσάκη να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα που κατέλαβε, ώστε η έδρα να αποδοθεί στο ΔΗΚΟ, στο οποίο ανήκει.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει επίσης ότι είναι εκπληκτικά τα όσα λέει και πράττει ο κ. Ματσάκης.

    Ωστόσο, προσθέτει, σέβεται τις ιδιαίτερες απόψεις και συμπεριφορές του μέχρι χθες βουλευτή του. Αξιώνει, όμως, όπως ο κ. Ματσάκης επιδεικνύει ανάλογο σεβασμό προς το κόμμα, που τον ανέδειξε μέλος της Βουλής.

    "Αν και ο κ. Ματσάκης πιστεύει πραγματικά σε αρχές και είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η πολιτική έχει και την ηθική και τη δεοντολογία της, σίγουρα πρέπει, ύστερα από την απόφασή του να ανεξαρτηκοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με το οποίο αναδείχθηκε βουλευτής, να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα που κατέλαβε ώστε να αποδοθεί στο ΔΗΚΟ στο οποίο ανήκει", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τέλος αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ λυπάται για την ενέργεια του πρώην βουλευτή του, την οποία κρίνει ότι βρίσκεται εκτός και των πλέον ελαστικών ορίων πολιτικής δεοντολογίας.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σε δήλωσή του είπε ότι κάποιοι άνθρωποι "δεν αντέχουν στην άνοδο και παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Πήραν", συνέχισε, "και τα μυαλά του κ. Ματσάκη αερά".

    Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Ματσάκης έχει την "ελάχιστη ευθιξία και αξιοπρέπεια, θα πρέπει να αφήσει την έδρα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ατυπη συνεδρία ΥΠΕΞ στο Απελντορν

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,14/03/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θεωρεί ότι η βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρει, σε επιστολή προς τους ομολόγους του της Ενωσης, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο, ενόψει της αυριανής συζήτησης στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών του Απελντορν, στην Ολλανδία.

    Η αυριανή συνεδρία, που είναι αφιερωμένη κυρίως στην Τουρκία και στο Κυπριακό, είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι από την εξέλιξή της θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της προεδρίας (Συμβούλιο Σύνδεσης με Τουρκία, διαρθρωμένος διάλογος με την Κύπρο).

    Σύμφωνα με Κοινοτικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Χάγη θα επιδιώξει να κλείσει το "φάκελο-Ιμια", δηλαδή την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της 15ης Ιουλίου, θεωρώντας ότι η πρόσφατη επιστολή της Τουρκάλας ΥΠΕΞ Τανσού Τσιλέρ προς την ολλανδική προεδρία αποτελεί και την αναμενόμενη απάντηση της Αγκυρας. Θα προτείνει δε τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία για τον επόμενο μήνα και φυσικά το "ξεπάγωμα" των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

    Η επόμενη ενέργεια της προεδρίας, πάντα στην αυριανή συνεδρία, είναι η διεξαγωγή συζήτησης με δύο επιλογές, που αφορούν τον καθορισμό των σχέσεων που θα αναπτύξει η Ενωση με την Τουρκία.

    Η πρώτη επιλογή αναφέρεται στον καθορισμό μιας "ειδικής σχέσης" και η δεύτερη σε ένταξη της Τουρκίας μεταξύ των υποψηφίων χωρών (Ανατολική Ευρώπη και Κύπρος). Το πρώτο ερώτημα φαίνεται ότι συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία, αλλά ορισμένες χώρες και κυρίως η Βρετανία τάσσονται υπέρ της δεύτερης επιλογής, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει και ένταξη αλλά ικανοποιεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

    Η προεδρία υποστηρίζει ότι η λήψη αποφάσεων στα παραπάνω θέματα, θα διευκολύνει και θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Την άποψη αυτή συμμερίζονται όλοι οι εταίροι, ενώ η θέση της Ελλάδας είναι διαφορετική.

    Η Αθήνα δεν είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο της επιστολής Τσιλέρ και φυσικά δεν το θεωρεί απάντηση στη δήλωση των "15", για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να προωθηθεί η διαφορά σε σχέση με τα Ιμια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη κι αν η απάντηση ήταν ικανοποιητική, η Ελλάδα θα έδινε τη συγκατάθεσή της μόνο για τις χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

    Για το δεύτερο σημαντικό θέμα, δηλαδή τον καθορισμό της σχέσης των "15" με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης που θα ικανοποιεί την Αγκυρα, την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Σε περίπτωση που δεν ξεκαθαριστεί το καθεστώς των σχέσεων με την Τουρκία, η ολλανδική προεδρία δεν θα προσκαλέσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τους ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ (16 - 17 Ιουνίου). Επισήμως, υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανή, αλλά την αποδίδει στο "φόρτο εργασίας" του Αμστερνταμ και στην έλλειψη χρόνου για συνάντηση με τις υποψήφιες χώρες. Στην ουσία, όμως, δεν θέλει να συγκρουσθεί με την Αγκυρα, η οποία επιθυμεί πάση θυσία να βρεθεί εκπρόσωπός της στην αναμνηστική φωτογραφία των "15" ηγετών της Ενωσης και των συναδέλφων τους των υποψηφίων χωρών.

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι από το αποτέλεσμα του Απελντορν θα εξαρτηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί διαρθρωμένος διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Το αίτημα αυτό υπέβαλε στην ολλανδική προεδρία η Ελλάδα, ώστε να συμπέσει ο διαρθρωμένος διάλογος με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και να είναι κοινός, δηλαδή να μη γίνει καμιά αναφορά στα θέματα (ένταξη και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων) που "μπλοκάρισαν" τον Φεβρουάριο τον προγραμματισμένο διαρθρωμένο διάλογο.

    Η ολλανδική προεδρία απάντησε στην Ελλάδα ότι θα λάβει την οριστική απόφασή της μετά τη συνεδρίαση του Απελντορν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [05] Eθνικό - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει διαφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο για το αν θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας απόψε στους δημοσιογράφους, μετά τη δεύτερη σημερινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σ' αυτήν έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, για τις επαφές που είχαν πρόσφατα σχετικά με το Κυπριακό.

    Διεξήχθηκε συζήτηση, είπε, επί θεμάτων που ηγέρθησαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση διακρίνει να υπάρχει συναίνεση στην πολιτική που εφαρμόζεται, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή της πολιτικής από προηγούμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα τακτικής, αλλά δεν επεκτάθηκε. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι "αν οι Τ/Κ επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό είμεθα έτοιμοι να το συζητήσουμε, αν η απάντηση τους είναι θετική".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Εθνικό - Δηλώσεις Μάτση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Είναι πρόωρο να προδικάσουμε την έκβαση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε απόψε ο υπό παραίτηση Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Μάτσης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε το περιεχόμενο της πληροφόρησης και διεξήχθηκε συζήτηση για το θέμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Σε ερώτηση αν υπήρξαν διαφωνίες ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την παρούσα διαδικασία, ο υπό παραίτηση Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων επί του γεγονότος ότι αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    Λογικά, είπε, θα πρέπει να αναμένει κανένας ότι σαν αποτέλεσμα της συμπλήρωσης του κύκλου αυτού των εκ του σύνεγγυς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξάξει τα συμπεράσματά του και αναμένεται, στη βάση αυτών, να προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

    Τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν άρχισαν ακόμη και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα για το ποιό θα είναι το περιεχόμενο και οι τοποθετήσεις της κάθε πλευράς. "Η δική μας πλευρά θα συζητεί με τον Πρόεδρο τις δικές μας τοποθετήσεις πάνω στα επι μέρους θέματα που θα παρουσιάζονται", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν διαπιστώθηκε καμία μετακίνηση της τουρκικής αδιαλλαξίας". Παράλληλα, είπε, υπάρχει σοβαρή ανησυχία από πλευράς των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τις πιθανές εσωτερικές εξελίξεις στην ίδια τη χώρα.

    Σε ερώτηση ποιός θα διαπιστώνει αν θα υπάρξει κοινό έδαφος πριν από τις απευθείας συνομιλίες, κ. Μάτσης είπε ότι τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα πληροφορηθούν για τις θέσεις που εξέφρασε η κάθε πλευρά πάνω στα θέματα που θα συζητηθούν.

    "Η δική μας απαίτηση είναι όπως ο Πρόεδρος Κληρίδης πληροφορηθεί επί του περιεχομένου των θέσεων της άλλης πλευράς", είπε.

    Πριν έχουμε αυτήν την πληροφόρηση, επεσήμανε ο κ. Μάτσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο προσεγγίζουμε το κοινό έδαφος. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι "πρόωρο να προδικάσουμε την έκβαση αυτού του κύκλου των συνομιλιών".

    Πρόσθεσε ότι αναμένουμε την τελική έκβαση και συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις θέσεις που θα παρουσιάσει η κάθε πλευρά.

    Σε ερώτηση αν θα δεχθεί να γίνουν απευθείας συνομιλίες εάν η διαπίστωση του κοινού εδάφους γίνει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μάτσης είπε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στο Εθνικό και διαφάνηκε ότι θα γνωρίζουμε περίπου τις θέσεις της κάθε πλευράς και θα κρίνουμε επί του περιεχομένου.

    Τόνισε ότι τον πρώτο λόγο έχει ο ΓΓ. "Αν ο ίδιος κρίνει αξιολογώντας το διάλογο και τα συμπεράσματα ότι θα κάλεσει τους δύο ηγέτες σε συνομιλίες, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση μας να αρνηθούμε αυτό το διάλογο", κατέληξε ο κ. Μάτσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [07] Εθνικό - Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η Ε/κ πλευρά, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αποκάλυψε ότι δεν θα ευχόταν να ήταν στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη δεύτερη πολύωρη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η διαπίστωση του κόμματός του είναι ότι "η κυπριακή κυβέρνηση και η Ε/κ πλευρά βρίσκονται σε δύσκολη θέση".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, έχοντας υπόψη τις πιέσεις που ασκούνται σε σχέση με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τις συνεχείς δηλώσεις ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Κύπρος δεν θα γίνει δεκτή στην ΕΕ, καθώς επίσης το θέμα της εμπλοκής των Τ/Κ στο διάλογο το οποίο, σημείωσε, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς και σε συνδυασμό με αυτή την πορεία, "θα πρέπει να εξεταστεί και η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που έχει ήδη αρχίσει, και η πορεία σε συνάντηση κορυφής".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν γνωρίζει τί θα κάνει ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά το πέρας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι η δική του πρόβλεψη είναι ότι "η πλευρά μας θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση."

    Ευχή του ΑΚΕΛ, είπε, είναι οπως οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις οδηγήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με απευθείας συνομιλίες, έχοντας ως βάση μετακινήσεις από την τουρκική πλευρά πάνω σε κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού.

    Παρατήρησε ότι δεν διαπίστωσε ότι έχει μετακινηθεί η Αγκυρα. Αντίθετα, είπε, παραμένουν κολλημένοι στις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις τους.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι αυτή την ώρα, από πλευράς όλων, "θα πρέπει να δοθεί και πίστωση χρόνου και τοποθετήσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον αρχίζει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες."

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξε συναίνεση κι ότι δεν θα αρνηθεί η πλευρά μας τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Δεν είναι η ώρα να προδιαγράψουμε υποχωρήσεις από πλευράς του Προέδρου Κληρίδη, είπε, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί αναγκαίο πως, πηγαίνοντας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης "πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα".

    "Είπα στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν θα ευχόμουν να ήμουν στη θέση που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι δύσκολη η θέση του", παραδέχτηκε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ "βολεύεται με τον Πρόεδρο Κληρίδη", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του "δεσμεύεται από τις συνεδριακές του αποφάσεις και όχι από τις εικασίες που κυκλοφορούν...και αυτές λένε ότι το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί για την αλλαγή", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Εθνικό - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αόριστες υποσχέσεις από τουρκικής πλευράς οι οποίες συνοδεύονται με προϋποθέσεις σχετικά με την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), έγιναν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, από τη Βρετανία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά την αποψινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι από την ενημέρωση που είχε στο Εθνικό Συμβούλιο "δεν διακρίνεται ούτε και διαπιστούται οποιαδήποτε μεταβολή στην τουρκική στάση".

    Είπε ότι "υπάρχει μια αόριστη υπόσχεση κι εκείνη ακόμα υπό κάποιες προϋποθέσεις που έχουν σχέση με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη."

    Σε ερώτηση αν η υπόσχεση προέρχεται από την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι προέρχεται τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον ΥΠΕΞ και, συγκεκριμένα, από τη Βρετανία, αλλά και ίσως από άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αόριστες υποσχέσεις. Τόνισε ότι αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει τί ακριβώς επιδιώκει με την ΕΕ η Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι αποβλέπει σε αναβάθμιση των σχέσεων της με την Ευρώπη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι θετικό μήνυμα, υπό την έννοια ότι σημαίνει ο,τιδήποτε. Αναφερόμενος στη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το συμπέρασμα "είναι ότι δεν είναι κανείς εναντίον της διεξαγωγής των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών", και τόνισε ότι, όσον αφορά τις απευθείας συνομιλίες, γι αυτές υπάρχουν προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Αν προχωρήσουν ομαλά και θετικά τα πράγματα, το ΔΗΚΟ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε:

    "Αν υπάρξει οποιαδήποτε εσφαλμένη κατεύθυνση, δεν μπορούμε να φιμωθούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] Εθνικό - Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανησυχία του ότι είναι καιρός να "υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται πριν εκδηλωθεί το τελικό περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, ώστε η πλευρά μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις ευνοϊκότερα", εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μετά τη μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση αν από την ενημέρωση που έγινε διαβλέπει ότι είμαστε πιο κοντά σε απευθείας συνομιλίες, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πιεστεί η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι, αν και όλοι αναμένουμε πρωτοβουλίες, "καθήκον μας είναι να διαγνώσουμε ποιό θα είναι το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών. Είναι ικανοποιητικό; και αν όχι, υπάρχουν δυνατότητες δικής μας παρέμβασης να διαφοροποιηθούν οι πρωτοβουλίες προς το ευνοϊκότερο για τη δική μας πλευρά", διερωτήθηκε.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια πρακτικά αποτελέσματα. Αποψη της ΕΔΕΚ, συνέχισε, είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις που μας υποστηρίζουν και εξήγησε ότι στο αμερικανικό Κογκρέσσο υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εθεσε επιτακτικά θέμα ότι είναι επιτέλους καιρός να "υλοποιηθούν αυτά που κατά καιρούς αποφασίζουμε", δηλαδή να υπάρξει μια παγκόσμια εκστρατεία σε αυτό το διάστημα, πριν εκδηλωθεί το τελικό περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις ευνοϊκότερα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε ποιά θα είναι η στάση μας στις συνομιλίες που αρχίζουν. "Η δική μου η άποψη είναι ότι οι υποχωρήσεις γίνονται την ώρα της λύσης και όχι πριν", σημείωσε.

    Αναφορικά με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δεν πρέπει να δεχθούμε πιέσεις για τη μορφή της λύσης, διότι η Κύπρος θα είναι στην πρώτη φάση διεύρυνσης της Ευρώπης, λόγω της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα να αποκλείσει διεύρυνση προς άλλες κατευθύνσεις, αν σε αυτή δεν βρίσκεται και η Κύπρος.

    Τέλος, σχετικά με την εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με κυβερνήσεις, και όχι με ομάδες πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [10] Εθνικό - Δηλώσεις Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση να πάει η Ε/κ πλευρά στις απευθείας συνομιλίες, αφού προηγουμένως υπάρξει κοινό έδαφος, δεν φαίνεται να είναι εφικτή αυτή τη στιγμή, ασχέτως της επιθυμίας μας όπως υπάρξει το κοινό έδαφος, κι η οποία είναι σωστή, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη, δεύτερη σε μια μέρα, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση "δύσκολη και δυσάρεστη", λέγοντας ότι "και η πιθανότητα για αρνητικές εξελίξεις είναι πολύ μεγάλη". "Δυστυχώς, τώρα φαίνονται τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησε η πολιτική που ακολουθήθηκε από τη συγκυβέρνηση", είπε.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ υποσχέθηκε ότι θα έδιωχνε τη Δέσμη Ιδέων Γκάλι. Ωστόσο, αυτή είναι μπροστά μας, σημείωσε, και οι πιθανότητες είναι ότι αν υπάρξει νέο πακέτο, θα είναι κατά πολύ χειρότερο από αυτό που προέβλεπε η Δέσμη Ιδεών.

    Σήμερα, συνέχισε, οι ενδείξεις είναι ότι "δεν υπάρχει καμιά προοπτική για κοινό έδαφος, πριν την ημερομηνία που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μας καλέσει σε συνομιλίες".

    Πρόσθεσε ότι ενώ είχε δοθεί η εντύπωση πως ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σίγουρος, εντούτοις "ο δρόμος αυτός βλέπουμε ότι κινδυνεύει να μείνει κλειστός", υποστήριξε.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η πλευρά μας παρακολουθεί τα γεγονότα και αφήνει άλλους να παίρνουν πρωτοβουλία. "Εστω και τώρα, την υστάτη στιγμή, πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό", υπέδειξε.

    Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε είναι ξεκάθαρες, παρατήρησε. "Θα πρέπει να δηλώσουμε ότι επιμένουμε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στη βάση των ψηφίσματων και τη Δέσμη Ιδέων, και να προστατευθούμε, να μην επιτρέψουμε να υποβληθεί άλλο πακέτο, το οποίο σίγουρα θα έχει πολύ σημαντικά αρνητικές πτυχές για μας και θα μας είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι διαφωνούμε, γιατί θα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της οποίας ακολουθούσαμε".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι θα πρέπει να πάμε στις συνομιλίες με δική μας πρωτοβουλία και ξεκάθαρες θέσεις, ώστε να έρθει ο διεθνής παράγοντας να πιέσει την τουρκική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις, κι αν δεν κάνει, κατέληξε, τότε η ευθύνη να δοθεί σε αυτούς που πρέπει και όχι όπως σήμερα που μας λένε ότι υπάρχει ίση ευθύνη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 14 March 1997 - 21:47:01 UTC