Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ
  • [02] Κάβανο - Δηλώσεις
  • [03] Βρετανία - Πρόταση για αγνοούμενους
  • [04] Κυπριανού στο Λονδίνο

  • [01] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η 11η Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου είναι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, η ελεύθερη διακίνηση, η περιφερειακή πολιτική, τα διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο συνοχής και η Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Πολιτική.

    Επίσης, θα συζητηθούν η κοινωνική πολιτική, η κοινή πολιτική μεταφορών, η εκπαίδευση η κατάσταση των εγκλωβισμένων, η επαγγελματική απασχόληση και το περιβάλλον.

    Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ανάμεσα σε άλλους, ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ Φίλιπ Μόνφιλς, η πρώτη Αντιπρόεδρος Μέχτιλτ Ρότε, η Αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πολίν Γκριν και ο Εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, για την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, Γιάν Βίλεμ Μπέρτενς.

    Την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο Πρέσβης J.M.V.A. Count de Marchant et d'Ansembour, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρεσβης Ζιλ Ανουί και την κυπριακή κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει επίσης ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την Κύπρο, Κέστερ Χίσλιπ.

    Τα μέλη της ΜΚΕ θα φθάσουν στην Κύπρο τη Δευτέρα και το απόγευμα θα γίνουν δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Κάβανο - Δηλώσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν καθαρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αφήνοντας ερωτηματικό κατά πόσο το ίδιο πράττει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κάβανο είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει θέση της εκπροσώπου του Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Η εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση αυτή ύστερα από κοινή συνάντηση χθες στις Βρυξέλλες του κ. Βαν ντε Μπρουκ με τους Χαν Σουνγκ Τζου, Γκούσταβ Φεϊσέλ, Κέστερ Χίσλιπ και Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    "Δεν ξέρω αν θα το έθετα ακριβώς έτσι", απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Κάβανο, σχολιάζοντας τη δήλωση της εκπροσώπου του κ. Βαν ντε Μπρουκ, "αλλά", συνέχισε, "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν καθαρά τις προσπάθειες των ΗΕ καθώς και τις προσπάθειες της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας".

    Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε δήλωσαν επίσημα ότι υποστηρίζουν κατά γράμμα τις ενέργειες του ΟΗΕ αλλά ότι υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Κάβανο δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν γνωρίζει τί κάνουν αυτή τη στιγμή τα Ηνωμένα Εθνη και σημείωσε ότι διάφοροι επίσημοι έχουν εμπλακεί στο Κυπριακό, οι οποίοι μεταφέρουν μαζί τους διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσον "συμφωνεί ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνονται από όλους προς την ίδια κατεύθυνση, μέσω ενός καναλιού", ο κ. Κάβανο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι πιστεύει ότι "όλοι κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης."

    Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό "πολύπλοκο πρόβλημα", ο κ. Κάβανο είπε ότι στο παρόν στάδιο εκδηλώνεται ένας αριθμός ενεργειών, σημειώνοντας ότι "διάφορα πρόσωπα επισκέπτονται το νησί με διαφορετικές εκτιμήσεις".

    Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκουν δύσκολη την επίλυση του Κυπριακού, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε την προσωπική του δέσμευση όπως και εκείνη των ΗΠΑ για συμβολή στις προσπάθειες για επίτευξη του στόχου αυτού.

    Ο Αμερικάνος επίσημος συναντήθηκε χθες με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, μελλοντικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για το θέμα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚΧ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Βρετανία - Πρόταση για αγνοούμενους

    Λονδίνο,Βρετανία,15/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρόταση που ζητά από την Τουρκία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, κατάθεσαν Συντηριτικοί και Εργατικοί βουλευτές στο βρετανικό κοινοβούλιο.

    Συνολικά 22 βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα των αγνοουμένων, στους οποίους όπως σημειώνουν συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, "ειδικότερα", όπως υπογραμμίζουν, "όταν υπάρχουν μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι πολλοί απο τους αγνοούμενους ήταν ζωντανοί πολύ μετά απο την κατάπαυση των εχθροπραξιών".

    Η πρόταση αναφέρεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 1993, στην οποία σημειώνεται ότι "Ε/Κ που εξακολουθούν να αγνοούνται είχαν παράνομα στερηθεί την ελευθερία τους ενώ τελούσαν υπό τουρκική κράτηση", και ότι "η κυβέρνηση της Τουρκίας παραβίασε το Αρθρο 5 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Επίσης, η πρόταση αποδοκιμάζει τη "σκανδαλώδη", όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι οι αγνοούμενοι θα πρέπει να θεωρηθούν νεκροί χωρίς την παροχή οποιονδήποτε λεπτομεριών.

    Οι Βρετανοί βουλευτές καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα να "πιέσει την Τουρκία να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς για σπάσιμο του αδιεξόδου και για εξεύρεση ειρηνικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΜΧ)

    [04] Κυπριανού στο Λονδίνο

    Λευκ σία,Κύπρος,15/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Λονδίνο αναχωρεί σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, όπου θα έχει επαφές με παράγοντες του Εργατικού Κόμματος, του κυβερνώντως Συντηρητικού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων και με ηγέτες του Εργατικού κόμματος, ενώ για τα αποτελέσματα των υπόλοιπων συναντήσεων θα εκδίδονται ανακονώσεις μετά την πραγματοποίησή τους.

    Δεν απέκλεισε, πάντως το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με αξιωματούχους του Βρετανικού ΥΠΕΞ ή ακόμα και με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    "Προσπάθειά μας" τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, "είναι να δώσουμε τη σωστή εικόνα και ότι θα πρέπει η οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία, να αντικρύσει το Κυπριακό, κατά τρόπο ορθό".

    Διευκρινίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κύπρου, "που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που άρχισαν, θα δεί την αναγκαιότητα να αισθανθεί η Τουρκία την ανάγκη να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική για να υπάρξει λογική λύση". Ο κ. Κυπριανού, τόνισε μάλιστα ότι "αλλοιώτικα δεν θα υπάρξει" λύση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε φόβους, ότι πολλές από τις κινήσεις ξένων κυβερνήσεων και άλλων παραγόντων που γίνονται το τελευταίο διάστημα, στόχο έχουν να διευκολύνουν την Τουρκία να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Και αυτό, υπογράμμισε, "ανεξάρτητα από το ποιό θα είναι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πραγματοποίηση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ανέφερε ωστόσο με έμφαση, ότι δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε την κατάληξη τους, εφόσον αρχίσουν.

    Είπε ακόμα, ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης των εκ του σύννεγυς, εφόσον αυτές προχωρούν στο σωστό δρόμο.

    "Αυτό που μας ελέχθη" ανέφερε, "είναι μια αόριστη υπόσχεση της Τανσού Τσιλέρ να βοηθήσει στη λύση, με την προϋπόθεση, όμως, της αναβάθμισης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Κυπριανού θα μιλήσει σε συγκέντρωση βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων και την Πέμπτη σε συγκέντρωση της παροικίας.

    Θα επιστρέψει στη Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 15 March 1997 - 13:02:51 UTC