Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτογραφία ντοκουμέντο για αγνοούμενους
  • [02] Εκταφή οστών μητέρας και αδελφής Ντενκτάς
  • [03] Υπ. Δικαιοσύνης - Λίβανος
  • [04] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • [05] Κληρίδης - Δήμαρχος Μόσχας
  • [06] Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [07] Κασουλίδης - Διαρθρωμένος διάλογος
  • [08] Μικτή Κοινοβουλευτική - Χίσλιπ
  • [09] Κασουλίδης - φωτογραφία
  • [10] Κασουλίδης - λείψανα

  • [01] Φωτογραφία ντοκουμέντο για αγνοούμενους

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μια φωτογραφία ντοκουμέντο για την υπόθεση των αγνοουμένων που για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας παρουσίασε ψες σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Στη φωτογραφία παρουσιάζονται τρεις Ελληνοκύπριοι τραυματίες στα κρεβάτια νοσοκομείου της Τουρκίας, οι δυο ηλικίας 20 - 24 χρόνων και ο τρίτος μικρότερος.

    Ο ένας φέρει τραύμα στο πόδι ενώ ο δεύτερος που ενδεχόμενα να υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία φαίνεται να φέρει τραύμα στο στήθος. Ο τρίτος φέρει εμφανές τραύμα στο αριστερό μάτι.

    Η φωτογραφία λήφθηκε από Τούρκο ταγματάρχη που πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή και δόθηκε σε Κύπριο του Λονδίνου, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε σε συγγενικό πρόσωπό του στη Λάρνακα, τον Κώστα Μιχαήλ, που έχει κουνιάδο αγνοούμενο.

    Αμέσως μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ του ΑΝΤΕΝΝΑ εποικοινώνησε με το σταθμό πατέρας αγνοούμενου ο οποίος ανέφερε ότι αναγνώρισε στη φωτογραφία το χαμένο γιο του.

    Στο μεταξύ, η φωτογραφία ντοκουμέντο βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της υπηρεσίας ανθρωπιστικών θεμάτων και της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι για πρώτη φορά έρχεται στο φως το εν λόγω φωτογραφικό ντοκουμέντο.

    Οπως δήλωσαν ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος και ο Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων θα αρχίσει αμέσως έρευνα για εντοπισμό των προσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκταφή οστών μητέρας και αδελφής Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αδελφή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Νεριμάν Ακιντζί ήταν παρούσα κατά την εκταφή των οστών της μητέρας και της αδελφής της χθες στην Πάφο.

    Αυτό αναφέρει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", σύμφωνα με την οποία η Ακιντζί ήρθε στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, όπου διαμένει.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αδελφή του Ντενκτάς, Νιλουφέρ, πέθανε το 1923 σε ηλικία 12 ετών. Δυο χρόνια αργότερα πέθανε η μητέρα του Εμίν. Μάνα και κόρη τάφησαν στον ίδιο τάφο.

    Για την εκταφή έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές εκτός από την αδελφή του Ντενκτάς και άλλα τέσσερα άτομα. Ο μουεζίνης του τζαμιού Σελιμιγιέ Αχμέτ και τρεις εργάτες. Η εφημερίδα δημοσιεύει και έγχρωμες φωτογραφίες.

    Εξάλλου η δημοσιογράφος Ογιά Γκιουρέλ σχολιάζει στη "Γενί Ντουζέν" τη μετάφορα των οστών της μητέρας και αδελφής του Ντενκτάς στα κατεχόμενα και διερωτάται κατά πόσον στη βόρεια περιοχή της Κύπρου υπάρχει μόνο μια οικογένεια που άφησε τα οστά των προγόνων της στο "νότο", όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές.

    Επίσης η δημοσιογράφος διερωτάται κατά πόσον ο Ντενκτάς με την ενέργειά του αυτή ήθελε να στείλει κάποια μηνύματα όπως για παράδειγμα: "Χωνέψτε το. Δεν πρόκειται να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους, ούτε να οδηγηθούμε σε ομοσπονδιακή ή άλλη λύση. Βλέπετε, εγώ μετέφερα στην περιοχή μας τα οστά των δικών μου".

    Η Γκιουρέλ επικρίνει τον Ντενκτάς που χρησιμοποιώντας το θώκο του μετέφερε τα οστά των δικών του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρο και γράφει: "Λες και οι μητέρες των άλλων δεν έχουν αξία."

    Το άρθρο της Γκιουρέλ καταλήγει ως εξής: "Πραγματικά μας έχετε στενοχωρήσει κύριε Πρόεδρε."

    Εξάλλου η "Ορτάμ" αναφερόμενη στο θέμα γράφει ότι ενώ για το Κυπριακό ο Ντενκτάς παρουσιάζεται αδιάλλακτος, για το θέμα των οστών συμφώνησε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Υπ. Δικαιοσύνης - Λίβανος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Λίβανο για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, για να ανταλλάξει τα έγγραφα προς επικύρωση διμερούς συμφωνίας για μεταφορά καταδίκων μεταξύ της Κύπρου και της γειτονικής χώρας.

    Η σχετική συμφωνία για μεταφορά καταδίκων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου υπογράφηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1994 και επικυρώθηκε σε Νόμο το 1996.

    Η συμφωνία προνοεί όπως υπήκοοι της μιας χώρας που εκτίουν ποινή φυλάκισης στην άλλη, μπορούν να μεταφερθούν για να εκτίσουν την ποινή τους στη χώρα τους, νοουμένου ότι οι δύο χώρες και ο κατάδικος συγκατατίθενται στη μεταφορά. Ταυτόχρονα, θέτει τους μηχανισμούς και τη διαδικασία για τέτοιες μεταφορές.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τέτοιες συμφωνίες συνομολογούνται για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά, σημειώνει, είναι εξίσου σημαντική λόγω της μείωσης των προβλημάτων και του οικονομικού κόστους που δημιουργούνται από την κράτηση αλλοδαπών καταδίκων στις φυλακές μιας χώρας.

    Σημειώνεται ότι το ένα τρίτο περίπου των κρατουμένων στην Κύπρο είναι αλλοδαποί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη δεν θα είναι εύκολος αλλά καμιά τρίτη χώρα δεν έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην πορεία αυτή, τόνισε ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, στην έναρξη σήμερα των εργασιών της διήμερης 11ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής.

    Σημειώνοντας το ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε "αδιανόητο" ότι ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις που θα συνιστούν παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην παλινδρόμηση που σημειώθηκε στην πραγματοποίηση του διαρθρωμένου διαλόγου, "με την επιμονή", όπως είπε, "κάποιων χωρών σε διατύπωση που οδηγούσε σε θεσμοποιημένη εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης χωρίς να καθορίζεται από τους εισηγητές της πρότασης αν μια τέτοια συμμετοχή στην πράξη θα κατέληγε σε συμμετοχή του καθεστώτος Ντενκτάς".

    Επισημαίνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται πάντοτε με τις επίσημες κυβερνήσεις των αιτητριών χωρών, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση στην περίπτωση της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε επίσης "οξύμωρο σχήμα" να συμμετέχει στις ενταξιακές διαδικασίες ένα καθεστώς που εναντιώνεται στην ένταξη και διεκδικεί επίσημο βήμα για να προβάλλει τους ενδοιασμούς του, γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει δεκτή στην ΕΕ.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής που προεδρεύει της Συνόδου, Φιλίπ Μονφίλς τόνισε ότι στόχος είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος να είναι το 16ο μέλος της Ενωσης.

    Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Κύπρο "εύθραυστη", ο κ. Μονφίλς είπε ότι παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για εξεύρεση λύσης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων, που είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο. Σημειώνοντας ότι οι ξένοι βουλευτές ζήτησαν από το κατοχικό καθεστώς να τους επιτρέψει να επισκεφθούν τους εγκλωβισμένους, είπε χαρακτηριστικά ότι "οι πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που ζητήσαμε είναι μια στις εκατό", και χαρακτήρισε τη στάση του κατοχικού καθεστώτος "μεγάλη ντροπή".

    "Πολλοί κάνουν έκκληση για θετικές χειρονομίες που θα δημιουργούσαν αίσθημα αισιοδοξίας", είπε, σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια τέτοια χειρονομία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Δήμαρχος Μόσχας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ρώσοι ειδικοί θα έλθουν στη Κύπρο για να εξετάσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας με την Κύπρο και ιδιαίτερα επενδυτικών προγραμμάτων στη Μόσχα.

    Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Ρουσκόφ, ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Ρουσκόφ συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρουσκόφ είπε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησε τις "πολύ καλές οικονομικές σχέσεις" της Ρωσίας με την Κύπρο".

    "Συμφωνήσαμε," είπε, "να στείλουμε μια ομάδα ειδικών αντιπροσώπων για να εξετάσουν τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας και ιδιαίτερα επενδυτικών προγραμμάτων στη Μόσχα".

    Ο κ. Ρουσκόφ αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη της ρωσικής πρωτεύουσας και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, να επεκταθεί στη ρωσική αγορά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αργά ή γρήγορα η Ε/κ πλευρά θα προχωρήσει στις απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει τις απευθείας συνομιλίες πριν από το τέλος Ιουνίου, ο κ. Κασουλίδης είπε:

    "Εχουμε πει θα μπούμε σε μια εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι αυτή θα προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος, για μία απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Πιστεύουμε όμως ότι ο χρόνος που θα συγκληθεί αυτή η απευθείας διαπραγμάτευση, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιείται στις εκ του σύνεγγυς προσπάθειες".

    Πρόσθεσε ότι θα προηγηθούν διαβουλεύσεις πριν ο Γ.Γ. προχωρήσει να καλέσει τα μέρη στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών, είπε, είναι να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις, όσο το δυνατό, πιο σύντομα, αλλά με σωστή προπαρασκευή. "Και εμείς εκφράζουμε την ευχή ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει κατορθωτό", είπε.

    "Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα, εφόσον συνομιλείς εκ του σύνεγγυς, δημιουργούνται τα θέματα εκείνα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσεις και απευθείας", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, είπε ότι θα δούμε το αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς προσπαθειών και θα κρίνουμε αν αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις ενός παραγωγικού διαλόγου. Το πότε θα γίνουν, είπε, είναι το θέμα.

    Τόνισε ότι φαίνεται λογική, η περίοδος τέλος Μαίου ή αρχές Ιουνίου. Η βάση που θα συνομιλούμε, πρόσθεσε, είναι οι συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση τί εξυπηρετεί το κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "για να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για παραγωγικές συνομιλίες".

    Μορατόριουμ πτήσεων

    Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο κινήσεων για ένδειξη καλής θέλησης η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, δεδομένου ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα των εντατικών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του θέματος.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι "πρέπει να μπούμε σε κάποια ουσιαστική, ανταλλαγή απόψεων, έστω και υπό την μορφή εκ του σύνεγγυς, για να ληφθεί η απόφαση".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι όπως αντιλαμβάνεται,"θα ληφθεί η απόφαση όταν θα βρισκόμαστε κάπου εντός ουσιαστικών συζητήσεων".

    Επεσήμανε ότι δεν προγραμματίζονται στο ορατό μέλλον αεροπορικές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σε ερώτηση αν μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει την τακτική άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "είμαστε πολύ μακριά για να κάνουμε τέτοιου είδους προβλέψεις."

    Αμερικανική εμπλοκή

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση γνωρίζει αν θα εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι θα εμπλακούν στις προσπάθειες και οι ΗΠΑ.

    Ωστόσο είπε ότι δεν γνωρίζει πότε. Παρατήρησε ότι η πρωτοβουλία δεν θα είναι, όπως και ανακοινώθηκε, από τις ΗΠΑ, αλλά από τον ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - Διαρθρωμένος διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του διαρθωμένου διαλόγου μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκαθάρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να διευκρινίσει τί έχει γίνει στις Βρυξέλλες, ύστερα και από τη δήλωση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Πάγκαλος είχε υπόψη του αυτή την ημερομηνία ως την πιθανότερη για διεξαγωγή του διαρθρωμένου διαλόγου, όμως ξεκαθάρισε μετά ότι δεν είχε καθοριστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Μικτή Κοινοβουλευτική - Χίσλιπ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ) Την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με στόχο την έναρξη απευθείας συνομιλιών, τόνισε σήμερα στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ.

    Σε ομιλία που απηύθυνε κατά τις εργασίες της Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Χίσλιπ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τις οποίες χαρακτήρισε διερευνητικές/προπαρασκευαστικές, ο κ. Χίσλιπ δήλωσε ότι εάν είναι επιτυχείς, θα ανοίξουν το δρόμο για απευθείας συνομιλίες πριν από το τέλος του Ιουνίου.

    "Εχω την εντύπωση ότι οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί κατ'αρχήν να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες και προετοιμάζονται για την αναγκαία διαδικασία του πάρε - δώσε με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό", σημείωσε ο κ. Χίσλιπ.

    Ωστόσο, είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυσπιστία μεταξύ των δύο ηγετών σε ότι αφορά στη σοβαρότητα των προθέσεών τους και την καλή τους πίστη.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές, όπως και η ΕΕ, θα προσπαθήσουν να εξεύρουν τρόπους για τη δημιουργία θετικότερου κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού και θα ενθαρρύνουν τους ηγέτες να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο με εμπιστοσύνη και αίσθημα συμβιβασμού.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην αποστολή του, τη στενή συνεργασία που έχει με τον ΟΗΕ στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό καθώς και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Κύπρο.

    Ο κ. Χίσλιπ μίλησε για την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, το Νοέμβριο του 1996, κατά την οποία τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασαν την ελπίδα θα είναι σε θέση να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες εντός του 1997.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης καλωσόρισε την προσφορά βοήθειας της ΕΕ και εξέφρασε την ανυπομονησία του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ντενκτάς, όμως, δεν έκανε κάτι τέτοιο".

    Αναφέρθηκε επίσης και στην τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία συνόδευσε τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

    Συνοψίζοντας τα μηνύματα που έστειλε προς το λαό της Κύπρου ο Κοινοτικός Επίτροπος, ο κ. Χίσλιπ επαναβεβαίωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όπως έχουν προγραμματισθεί, χωρίς προϋποθέσεις και κανένας δεν μπορεί να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας.

    Πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερο, όπως πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται από τους Τ/Κ σε σχέση με την ένταξη είναι αβάσιμες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - φωτογραφία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο άτομα διεκδικούν την ταυτότητα ενός από τα τρία άτομα που εμφανίζονται σε φωτογραφία που παρουσίασε χθες βράδυ σε ρεπορτάζ ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, η φωτογραφία, η οποία είναι αυθεντική, δεν είναι καινούργια γιατί ήδη βρίσκεται στα αρχεία της Δημοκρατίας.

    Τόνισε ότι οι αρμόδιες Αρχές τις Δημοκρατίας "εξετάζουν το θέμα ενδελεχώς, καθότι δεν είναι τόσο απλό όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παρουσιάζεται με αναγνώριση προσώπων".

    Είπε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι υπάρχει και άλλο πρόσωπο, το οποίο ισχυρίζεται ότι αυτός είναι στη φωτογραφία, και ότι ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Από την άλλη, υπάρχει άλλο άτομο που λέει ότι το άτομο στη φωτογραφία είναι το παιδί του. Το άτομο αυτό θα προσέλθει στις Αρχές για κατάθεση, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επομένως, το θέμα χρήζει διαλεύκανσης, όπως και διερευνάται και η πηγή η οποία παρέσχε τη φωτογραφία, συνέχισε.

    Σε ερώτηση γιατί οι επιτροπές αγνοουμένων δεν γνώριζαν για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η υπηρεσία (αγνοουμένων) χειρίζεται το θέμα και δεν γνωρίζει ο ίδιος. Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η φωτογραφία κατατέθηκε από την ίδια πηγή το 1992. Οπως είπε, η φωτογραφία διερευνήθηκε και τον Ιανουάριο του 1993, και το συμπέρασμα ήταν ότι οι έρευνες κατέληξαν σε αδιέξοδο. "Η ταυτότητα των τριών ατόμων δεν είχε εντοπιστεί τότε. Δόθησαν ακόμη τρεις φωτογραφίες, οι οποίες διερευνήθηκαν και των περισσοτέρων οι ταυτότητες εντοπίστηκαν", είπε. Επρόκειτο περί αιχμαλώτων πολέμου οι οποίοι επέστρεψαν.

    Η μέθοδος αναγνώρισης, είπε, γινόταν μεταξύ των διαφόρων αιχμαλώτων πολέμου γιατί δεν ήθελαν να διαταράξουν τους συγγενείς των αγνοουμένων. Είπε ότι υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες ατόμων οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι "καλή τη πίστη εμφανίστη η φωτογραφία αυτή γιατί μπορεί να δώσει περισσότερο φως σε μια διερεύνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Κασουλίδης - λείψανα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως ειδική και ξεχωριστή περίπτωση, έκρινε η κυβέρνηση το αίτημα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως επιτραπεί η μεταφορά των λειψάνων της μητέρας του από την Πάφο στα κατεχόμενα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξήγησε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε μια παράκληση από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ το περασμένο καλοκαίρι, να εξετάσει αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς να επιτραπεί η μεταφορά των λειψάνων της μητέρας του που ήταν θαμένα σε μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Πάφο, σε οικογενειακό τάφο τον οποίο έκανε στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα, το οποίο δεν ήγειρε καμία ένσταση, ότι για σκοπούς ανθρωπιστικούς και για ένδειξη καλής θέλησης από δικής μας πλευράς, θα έδιδε τη συγκατάθεσή του.

    Μεσολάβησαν τα γεγονότα του καλοκαιριού και το θέμα έμεινε στάσιμο, αλλά το αίτημα επανήλθε πρόσφατα όπου δόθηκε και η συγκατάθεση.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά σε αιτήματα άλλων Τ/Κ να μεταφέρουν τα οστά των δικών τους στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο κ. Ντενκτάς "αποτελεί ειδική περίπτωση. Είναι ο ηγέτης της Τ/κ κοινότητας, με τον οποίο συνδιαλεγόμεθα." Δεν ήταν παράκληση από οποιονδήποτε άλλο.

    Τόνισε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί να απαντήσει αν θα είναι θετική ή αρνητική η απάντηση. "Η απόφαση που ελήφθη αφορούσε μόνο την περίπτωση του κ. Ντενκτάς", είπε.

    Ανθρωπιστικά όμως, πρόσθεσε, είναι και πολλά άλλα θέματα, τα οποία υπεισέρχονται στο γενικότερο πολιτικό θέμα του Κυπριακού. Τόνισε ότι πρέπει να λυθούν πολλά άλλα προβλήματα που προέχουν.

    Σε παρατήρηση ότι η πλευρά μας έδωσε συγκατάθεση για μεταφορά των λειψάνων τη στιγμή που δεν επιτρέπεται στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να έρθει στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ήταν θέμα ανταλλαγής.

    Τέλος, σημείωσε ότι η Ε/κ πλευρά επέδειξε την καλή θέλησή της, "τώρα θα δούμε και τη δική τους", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 18 March 1997 - 13:19:01 UTC