Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [02] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [03] ΥΠΕΞ - Φεϊσέλ
  • [04] Μιχαηλίδης - Πάγκαλος
  • [05] Αναγνώριση προσώπων στη φωτογραφία
  • [06] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • [07] Eνωμένοι Δημοκράτες - Τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος

  • [01] Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    H Eυρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εκτιμά ότι η επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση αν το ζητήσουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Παράλληλα, ενώ η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, και όχι μετά την επικύρωσή της, δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν.

    Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ προς το ΚΥΠΕ, οι οποίοι επανέλαβαν ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και στις δύο πλευρές, συμβάλλοντας στην επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ενώ σημείωσαν ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα δυσχεραίνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Οσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, οι ίδιοι κύκλοι της Ενωσης εκτιμούν ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να επιδιώκει ένταξη εκμεταλλευόμενη το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σημείωσαν παράλληλα ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και το μέγεθος της Τουρκίας δυσχεραίνουν τις προοπτικές της για ένταξη.

    Τόνισαν επίσης ότι η Αγκυρα πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, να προχωρήσει προς επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα στο Αιγαίο και να προβεί σε θετική κίνηση στο Κυπριακό και προειδοποίησαν ότι, στην αντίθετη περίπτωση, τα κοινοτικά κονδύλια θα παραμείνουν δεσμευμένα.

    Κυπριακό - ΕΕ

    Κοινοτικοί κύκλοι δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί, σημείωσαν, "η κατάσταση στο νησί δεν ικανοποιεί κανένα και η προπτική της ένταξης στην ΕΕ θα ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές." Υποστήριξαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί ενεργά και όχι να παραμένει απαθής στις προσπάθειες λύσης.

    "Δεν βρισκόμαστε μακρυά από τη στιγμή της αλήθειας, και εάν τα ΗΕ ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα βοηθήσουμε," δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιοι κύκλοι. Τόνισαν ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο γνωρίζουν τη δυνατότητα της ΕΕ να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μη επίτευξης λύσης του προβλήματος, ανέφεραν ότι η κατάσταση θα "είναι μάλλον δύσκολη", αν δεν υπάρχει συμφωνία.

    Ενταξιακή Πορεία Κύπρου

    Αναφερόμενοι στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όπως έχει συμφωνηθεί στην απόφαση της 6ης Μαρτίου αλλά, παράλληλα, διευκρίνισαν ότι "η ΕΕ δεν έχει υποσχεθεί ούτε να ολοκληρώσει ούτε να μην ολοκληρώσει τον ενταξιακό διάλογο". Χαρακτήρισαν δε τη μη επίτευξη πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού ως το κυριότερο κώλυμα στη διαδικασία των ενταξιακών.

    Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι "στο παρόν στάδιο η Κύπρος είναι η μόνη χώρα η οποία είναι επιλέξιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων."

    Η προοπτική ένταξης της Κύπρου θα βοηθήσει στο να απαμβλυνθούν οι ανησυχίες των δύο πλευρών που αφορούν σε κύριες πτυχές του Κυπριακού, όπως το θέμα της κυριαρχίας. Ειδικά για το θέμα αυτό, οι κύκλοι της ΕΕ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι, σε κάποιο βαθμό, μέρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών παραχωρείται στην ΕΕ υπό την έννοια ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εξωτερική πολιτική, την οικονομική πολιτική, θέματα δικαιοσύνης και της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Για το θέμα των εγγυήσεων, αναφέρθηκε ότι σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών στο θέμα της ασφάλειάς τους, η ΕΕ δε θα φέρει ένσταση.

    Διεύρυνση ΕΕ

    Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΕ εξήγησαν στο ΚΥΠΕ τις δύο διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν στους κόλπους της Ενωσης, σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Οπως είπαν, τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τις 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης.

    Πρόσθεσαν ότι μερικά κράτη μέλη ευνοούν την έναρξη ταυτόχρονων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με όλες τις υποψήφιες χώρες, για τις οποίες έχει εκδοθεί θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι η πορεία του ενταξιακού διαλόγου για τις χώρες αυτές θα διαφοροποιείται ανάλογα με το πως προχωρούν οι συνομιλίες.

    Μια δεύτερη ομάδα χωρών υποστηρίζει ότι ο ενταξιακός διάλογος θα πρέπει να αρχίσει με μόνο ένα περιορισμένο αριθμό υποψηφίων χωρών.

    Ο διάλογος αυτός, εξήγησαν οι ίδιοι κύκλοι, αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια και οι υποψήφιες χώρες θα είναι υποχρεωμένες να αποδεκτούν όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στους τρεις πυλώνες (οικονομικά θέματα, εξωτερική πολιτική και ασφάλεια και εσωτερικές υποθέσεις και δικαιοσύνη). Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ενσωματωθούν στη συνθήκη του Αμστερνταμ, με την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Ακόμη ένα σημείο το οποίο διευκρίνισαν οι ίδιοι κύκλοι προς το ΚΥΠΕ είναι ότι αναμένεται να διατηρηθεί το δικαίωμα των χωρών μελών της ΕΕ να ασκούν βέτο.

    Τουρκία - ΕΕ

    Οσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι το μέγεθος της χώρας και η οικονομική κατάσταση αποτελούν εμπόδια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Επίσης επέκριναν τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ για προώθηση της ένταξής της.

    Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν την τακτική αυτή ως "κακό χαρτί" που παίζει η Τουρκία και πρόσθεσαν ότι αποτελεί "λανθασμένη τακτική" εκ μέρους της Αγκυρας, στην παρούσα φάση, να προωθεί επιτακτικά την αίτησή της για ένταξη, για την οποία η Κομισιόν εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση το 1989. Αυτή η τακτική θα οδηγήσει στην έκδοση και δεύτερης αρνητικής γνωμοδότησης, επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

    "Η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, δηλαδή, δεν μπορεί να προσφέρεται η Τουρκία να κινηθεί θετικά στο Κυπριακό και να αναμένει την ΕΕ να τη δεχθεί στους κόλπους της," είπαν.

    Οι ίδιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι σημείωσαν ότι επιβάλλεται όπως η τουρκική κυβέρνηση προβεί σε βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σημειώσει πρόοδο στην επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα (στο Αιγαίο) και κινηθεί με θετικά βήματα σε ότι αφορά στο Κυπριακό.

    Αυτές οι κινήσεις, επεσήμαναν, θα βοηθήσουν στη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

    Αναφερόμενοι στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ΕΕ, είπαν ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα παραμείνουν δεσμευμένα ενόσω δεν υπάρχει πρόοδος στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να άρει το βέτο της αλλά ούτε και το Ευρωκοινοβούλιο να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Η ΕΕ, είπαν, δεν μπορεί να δίνει χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο αντάλλαγμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η περίπτωση κατά πόσον η κάθε πλευρά θα μπορούσε να προβεί σε μονομερείς χειρονομίες καλής θέλησης, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος προς επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ ύστερα από πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Οι συνομιλίες άρχισαν με χθεσινή συνάντηση που είχε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο αξιωματούχος των ΗΕ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι χειρονομίες θα γίνουν στο εγγύς μέλλον, ο κ. Φεϊσέλ δεν θέλησε να αποκαλύψει τα μέτρα που συζητούνται προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενος τη δέσμευση όλων των μερών για εμπιστευτικότητα, "αφού θέλουμε να δώσουμε μιαν πραγματική ευκαιρία σ' αυτή την προσπάθεια", σημείωσε.

    "Νομίζω ότι κι οι δύο πλευρές την έχουν πάρει πολύ - πολύ σοβαρά και δεν θέλουν ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διολίσθησή της, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση", πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε, η συζήτηση ήταν μέρος της "συνεχιζόμενης διαδικασίας του προπαρασκευαστικού έργου" του, υπενθυμίζοντας πως θα διεξάγει δύο συναντήσεις κάθε βδομάδα με την κάθε πλευρά. Η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί, ενώ αύριο θα ξανασυναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ επεσήμανε ότι ο ΓΓ των ΗΕ είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σύγκληση απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Σημείωσε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να προσέλθουν με "κάποιες καλές ιδέες", ώστε να μην σπαταλείται χρόνος στην εξεύρεση μέτρων, έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει να συνάδουν με την τελευταία έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, σημείωσε.

    "Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι, εκείνο για το οποίο εργάζονται είναι μια χώρα, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", υπέδειξε κι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τις εμπνέει στην εξεύρεση χειρονομιών καλής θέλησης.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο διάλογος προχωρεί και θα καταλήξει, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να φτάσουμε κάπου πιο σύντομα παρά αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αυτή την ώρα είναι λογικό και πρέπει να γίνονται ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά αυτό που θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών στο Κυπρικό θα είναι η ύπαρξη ή όχι πολιτική βούλησης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είχε κληθεί να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι συζητούνται μεταξύ άλλων και εισηγήσεις βελτίωσης του κλίματος.

    Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο ΥΠΕΞ είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και η Ε/κ πλευρά επιθυμεί, επιχειρεί και θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου η διαδικασία να επιτύχει.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι "λογικό σ'αυτή την ώρα να σκεφθεί κανείς ότι θα πρέπει να γίνονται κάποιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν ένα καλύτερο κλίμα και να διευκολύνουν την όλη πορεία και την εξέλιξη". Ωστόσο, σημείωσε, "οποιεσδήποτε ενέργειες γίνουν, διευκολύνουν αλλά δεν θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητα της πορείας".

    Σημείωσε ότι αυτό που θα κρίνει την πορεία, εάν όντως υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, να προχωρήσουν και επιτυχώς να περάσουν στη δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων, είναι η πολιτική βούληση. "Εμείς την έχουμε", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές μπορεί να γίνονται και από τις δύο πλευρές, αλλά μπορεί να είναι και μονομερείς.

    Είναι ξεκάθαρη η ιδέα, σημείωσε, ότι μπαίνοντας και προχωρώντας στην πορεία, η δημιουργία βελτιούμενου συνεχώς κλίματος είναι βοηθητική.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Μιχαηλίδης - Πάγκαλος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για τις "σημαντικές" και "δυνατές" δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, για την Τουρκία, την Ευρώπη στο συνεδρίο της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ελπίδα ότι οι δηλώσεις θα προβληματίσουν και τους Ευρωπαίους.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας χθες στο επιχειρηματικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να μην στέκονται στο θέμα της θρησκείας σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Τουρκίας και να απαιτήσουν από την Αγκυρα να σεβαστεί κάποιες βασικές αρχές.

    "Πιστεύω ότι η δήλωση του κ. Πάγκαλου ήταν πολύ δυνατή και ελπίζω ότι θα προβληματίσει διαφόρους για να καταλάβουν ότι η Τουρκία για να έρθει πιο μπροστά, το πρώτο χρήσιμο θέμα είναι κατά πόσο θα αρχίσει να σέβεται κάποιες βασικές αρχές πάνω στις οποίες εργάζεται η ΕΕ, και θα πρέπει να επιδείξει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά κάποια θέματα κυρίαρχα", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Κυρίαρχο και πρώτο θέμα, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι το Κυπριακό. Στο ίδιο συνέδριο παρέστη και απηύθυνε ομιλία και ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από την ενταξιακή πορεία, το άτυπο συμβούλιο του Απελτορν της Ολλανδίας και γύρω από τις ενέργειες, προκειμένου να ξεπεραστεί η πρόσφατη εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το δομημένο διάλογο.

    Κυρίως, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό και προχώρησαν σε ενημέρωση, εκτίμηση και επαναξιολόγηση διαφόρων ενεργειών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Αναγνώριση προσώπων στη φωτογραφία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχουν αναγνωριστεί και τα τρια άτομα που απεικονίζονται στη φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, ύστερα από έρευνες που διεξήγαγαν τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι οι τρεις εικονιζόμενοι είναι ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από τη Λάπηθο και τώρα στη Λεμεσό, ο Σωτήρης Κυρατζής από τον Αγιο Αμβρόσιο και τώρα στο Μενεού Λάρνακας και ο Μιχάλης Καραολής από τη Βασίλια και τώρα στη Λεμεσό.

    Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί στις 22 Ιουλίου 1974 στο ξενοδοχείο "Ντόουμ" της Κερύνειας, όπου και οι τρεις είχαν μεταφερθεί ύστερα από τραυματισμό τους στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Χριστόπουλος είπε τέλος ότι η πηγή που έδωσε τη φωτογραφία είναι "αναξιόπιστη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονη κριτική άσκησαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στην 11η σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου για την αναβολή του πολιτικού διαλόγου της Ενωσης με την Κύπρο, και τονίζουν ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να επιδιωχθεί.

    Ταυτόχρονα, επεσήμαναν ότι οι προετοιμασίες της Κύπρου για ένταξη προχωρούν καλά κι ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα κρατήσουν πολύ, και σημείωσαν ότι η προοπτική ένταξης λειτουργεί ως "καταλύτης" στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτά τονίστηκαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συμπρόεδροι της Επιτροπής, Φιλίπ Μονφίλς και Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της διήμερης συνόδου. Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύνοδο αναφέρονται επίσης σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε, στο οποίο τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου θα διεξαχθούν με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μονφίλς χαρακτήρισε "σκανδαλώδη και απαράδεκτη" τη στάση του κατοχικού καθεστώτος έναντι του αιτήματός τους όπως ένας Ευρωβουλευτής επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συζητήσει με τους εγκλωβισμένους. Οπως είπε, το κατοχικό καθεστώς έθεσε τρεις όρους, και συγκεκριμένα, το άτομο που θα μεταβεί στα κατεχόμενα να έχει συνάντηση με τον παράνομο "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτους, να συνοδεύεται κατά τις επαφές του και να παρακαθήσει σε "επίσημο" γεύμα.

    Ο κ. Μονφίλς τόνισε ότι οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν τους όρους του Ντενκτάς γιατί "θα είχαν ως αποτέλεσμα την αναγνώριση" του ψευδοκράτους. "Αυτή η στάση του Ντενκτάς θεωρήθηκε ως σκανδαλώδης από τους βουλευτές," πρόσθεσε, ιδιαίτερα τη στιγμή που πραγματοποιούνται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι "ο Ντενκτάς έδειξε την ίδια αδιαλλαξία", καταδίκασε τις πραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής θα λάβουν μέτρα και θα έχουν επαφές (επί του θέματος) με την Υπεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Κομισιόν και την ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

    Ο κ. Μονφίλς εξέφρασε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ότι δεν συνδέουν την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, ο κ. Μονφίλς επεσήμανε ότι κι άλλες χώρες "είχαν προβλήματα στο έδαφός τους" αλλά έγιναν μέλη της ΕΕ, και έφερε παράδειγμα τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μακροχρόνιο πρόβλημα της Β. Ιρλανδίας.

    Πρόσθεσε ότι η αίτηση της κάθε χώρας πρέπει να εξετάζεται ανεξάρτητα και επαίνεσε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης να μελετά τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει κοινοτικά κονδύλια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών του νησιού, δηλαδή, όπως είπε, τα κατεχόμενα.

    Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε "ευχάριστη έκπληξη" για τους Ευρωβουλευτές το γεγονός ότι η Κύπρος δεν αναμένει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να αρχίσει να προσαρμόζεται με το κοινοτικό κεκτημένο και ως εκ τούτου "δε θα χρειαστεί να αναμένει πολλά χρόνια για την ένταξη". Σημείωσε ότι ήδη η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο κοινό νόμισμα "ΕΥΡΟ".

    Οσον αφορά στο θέμα του χρόνου ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, ο Κύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ημερομηνία λήξης" και επεσήμανε ότι η Επιτροπή ασχολείται και μελετά διάφορες πτυχές που αφορούν στην εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια μερικών χωρών να εμπλέξουν τους Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οποία είχε οδηγήσει στην αναβολή του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Κύπρου, απασχόλησε "σε μεγάλη έκταση" τη σύνοδο. Επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι μπορεί να εξετάσει τρόπους συμμετοχής των Τ/Κ υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή τους θα είναι παραγωγική και δε θα συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι Ευρώπη πρέπει να διευρυνθεί προς τις χώρες του νότου ώστε να επιτευχθεί ισορροπία.

    Για την αναβολή του πολιτικού διαλόγου, το ανακοινωθέν της Επιτροπής τονίζει ότι "παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις σχετικά με τις παρούσες σχέσεις Κύπρου - ΕΕ, οι βουλευτές επέκριναν δριμύτητα την αναβολή του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Κύπρου" και εμμένουν στη διεξαγωγή του. Επίσης τάσσονται υπέρ της οργάνωσης εκδηλώσεων για ενημέρωση των Τ/Κ για τα οφέλη που θα έχουν από την ένταξη στην ΕΕ, διευκρινίζοντας, όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει "χωρίς βήματα προς αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος".

    Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στην ενημέρωση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ, για τις προσπάθειες που γίνονται για λύση του Κυπριακού.

    Επίσης αναφέρεται στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι οι βουλευτές τονίζουν ότι "ενυπωσιάστηκαν με την πραγματική πολιτική θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλει όσο μπορεί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα συμβαδίζει με τον κοινοτικό κεκτημένο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] (K) Eνωμένοι Δημοκράτες - Τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο και στελέχη του Τ/κ κόμματος "Νέα Κύπρος" είχαν το πρωί ο Πρόεδρος και στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών.

    Η συνάντηση έγινε στα γραφεία των Ενωμένων Δημοκρατών στη Λευκωσία και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών των Ενωμένων Δημοκρατών με Τ/κ κόμματα για ανταλλαγή απόψεων στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου είπε ότι και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζουν σε θετικό αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και εύχονται να σημειωθεί ουσιαστική προόδος μέσα από τον απευθείας διάλογο του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος του Τ/κ κόμματος "Νέα Κύπρος" Αλπάι Ντουρντουράν είπε ότι επείγει η λύση του Κυπριακού και στο σύντομο μέλλον αναμένεται να γίνουν πάρα πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Τάχθηκε επίσης υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 19 March 1997 - 13:03:02 UTC