Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάτσης - Αναχώρηση
  • [02] Απελευθέρωση κρατουμένων - κατασκοπεία
  • [03] Φεϊσέλ - δηλώσεις Ντενκτάς

  • [01] Μάτσης - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καθοριστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα είναι η Σύνοδος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Πορτογαλλία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι η Σύνοδος θα χαράξει δεσμευτική πολιτική για τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Υπουργών που θα συμμετάσχουν.

    Για την Κύπρο, τόνισε ο κ. Μάτσης, "έχει εξαιρετικώς ιδιαίτερη σημασία" ότι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί, με κύριο ομιλητή τον ίδιο, είναι το θέμα "Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία".

    Οπως ανέφερε, μετά την 20λεπτη ομιλία του θα ακολουθήσει συζήτηση και ο κ. Μάτσης θα απαντήσει στα ερωτήματα που θα υποβάλουν οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών ή οι Πρωθυπουργοί, που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο.

    Στις συσκέψεις αυτές, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνήθως παρευρίσκεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, καθώς και οι Επίτροποι που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη συνάντηση που γίνεται σε τόσο ψηλό επίπεδο, η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, σε συνδυασμό με το Κυπριακό.

    Αναφορικά με το θέμα της εμπλοκής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Μάτσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένσταση στη συμμετοχή Τ/Κ στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι οι Τ/Κ θα εντάσσονται στην ομάδα του επίσημου διαπραγματευτή που θα είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μάτσης απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων γύρω από την απόφασή του για παραίτηση από την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

    "Οι θέσεις τις οποίες εξέθεσα στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ ισχύουν", δήλωσε ο κ. Μάτσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Απελευθέρωση κρατουμένων - κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Αρχές Ασφαλείας άφησαν σήμερα ελεύθερους ένα Τούρκο και ένα Τ/Κ, οι οποίοι κρατούντο από τις 9 Μαρτίου σε σχέση με την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, αφού δεν προέκυψε τίποτε εναντίον τους .

    Πρόκειται τον Μουσταφά Ομερ Κονόρ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μία βιντεοκάμερα και έγγραφα στην Τουρκική, και τον Τ/Κ Νιτζιάν Νετζίπ, και οι δύο 37 ετών.

    Προτού αφεθούν ελεύθεροι εξετάστηκαν από γιατρό τον Ηνωμένων Εθνών χωρίς όμως να διαπιστωθεί οτιδήποτε.

    Για την υπόθεση της κατασκοπείας θα παραπεμφθεί αύριο σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο, ο Τούρκος Νετζίπ Σαριτσιτσεκλί, 45 ετών στο αυτοκίνητο του οποίου είχαν βρεθεί στρατιωτικά έγγραφα, σκιαγραφήματα θέσεων της ΕΦ, βιντεοκασέτες με στρατιωτικό περιεχόμενο και αποκόμματα εφημερίδων για εξοπλισμούς της ΕΦ.

    Σε κατάθεσή του, ο Σαριτσιτσεκλί είχε παραδεχθεί ότι διενεργούσε κατασκοπεία για 18 μήνες, έναντι αμοιβής 2.500 λιρών Κύπρου. Εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο στρατολογήθηκε, και κατανόμασε Τούρκους στα κατεχόμενα οι οποίοι τον στρατολόγησαν.

    Ανέφερε ότι συναντούσε τους Τούρκους συνεργάτες του στο μικτό χωριό Πύλα, όπου παρέδιδε το υλικό, έπαιρνε τα λεφτά, καθώς και νέες οδηγίες.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα στα γραφεία του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος στη Λεμεσό, στις 10 Φεβρουαρίου 1996, αλλά η βόμβα δεν είχε εκραγεί από δικό του λάθος.

    Στην κατοχή του βρέθηκαν έγγραφα και βιντεοκασέτες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και για τις εγκασταστάσεις στο Βασιλικό και το νέο λιμάνι Λεμεσού.

    Βρέθηκαν επίσης διαφημιστικά φυλλάδια για τους Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), αποκόμματα εφημερίδων για εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς και βιντεοκάμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Φεϊσέλ - δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ουδέποτε του ανέφερε την άποψη ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός των προσεχών μηνών.

    Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την προκλητική δήλωση του Ντενκτάς στην εφημερίδα Turkish Daily News, o κ. Φεϊσέλ είπε χαρακτηριστικά "σ'εμένα δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο".

    Αφησε μάλιστα να νοηθεί ότι, ίσως η τουρκική εφημερίδα να μην έχει μεταφέρει σωστά τις δηλώσεις Ντενκτάς.

    Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει τη συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη, διότι, όπως είπε, δεν την έχει διάβασει.

    Σε σχόλιο του ΚΥΠΕ, ότι με τις δηλώσεις αυτές ο Ντενκτάς παραβιάζει τη συμφωνία για μυστικότητα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε και πάλι να σχολιάσει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 23 March 1997 - 13:13:41 UTC