Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ρόπιν Κουκ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ELDR
  • [03] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα
  • [04] Κασουλίδης - παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη
  • [05] Ψήφισμα για εγκλωβισμένους
  • [06] ΠΟΥ - Περιφερειακό Κέντρο Εχινόκοκκου - Κύπρος
  • [07] Κασουλίδης - επίσκεψη Χαν
  • [08] Κασουλίδης - εμπλοκή ΗΠΑ

  • [01] (K) Δηλώσεις Ρόπιν Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο σκιώδης ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Εργατικός βουλευτής Ρόπιν Κουκ δήλωσε ότι όταν το Εργατικό Κόμμα θα είναι κυβέρνηση στη Βρετανία, θα εργαστεί ακούραστα για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κουκ μιλούσε σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο, την οποίαν προσφώνησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Ο κ. Κουκ είπε ότι "η διαίρεση της Κύπρου δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχίσει", είπε, τονίζοντας ότι όταν το Εργατικό Κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση, η πολιτική του θα έχει τρεις στόχους.

    Πρώτο, "την αποκατάσταση της Κύπρου ως ένα ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία που να βασίζεται σε ξεχωριστή κυριαρχία για κανένα μέρος του νησιού," παρατήρησε.

    Η αποστρατικοποίηση της Κύπρου και η αποχώρηση των παράνομων στρατευμάτων, είναι ο δεύτερος στόχος. "Αν θα έχουμε ένα ενιαίο κυπριακό κράτος," ανέφερε ο κ. Κουκ, "τότε κύριο στοιχείο ενός ενιαίου κράτους πρέπει να είναι ένα κοινό σύστημα ασφαλείας. Συγχαίρω", πρόσθεσε, "την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την υποβολή προτάσεων για αποστρατικοποίηση ολόκληρης της νήσου, καθώς και για τη διάθεση των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα, στην οικονομική ανάπτυξη της νέας Κύπρου", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Εργατικός βουλευτής επεσήμανε επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ σημαντική για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι αν οι δύο πλευρές επιθυμούν την παρουσία μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, "θα ήθελα," είπε, "η Βρετανία να εκφράσει την υποστήριξή της ανεξάρτητα από το ποιές εγγυήσεις ασφαλείας θα συνοδεύουν μια λύση. Οι πολίτες της Κύπρου θα πρέπει έχουν εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στη βία και τη στρατιωτική παρέμβαση του παρελθόντος," κατά την έκφρασή του.

    Τρίτος στόχος μιας Εργατικής κυβέρνησης στη Βρετανία, σύμφωνα με τον κ. Κουκ, πρέπει να είναι η υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων των Κυπρίων, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες αδικίες κατά τη διάρκεια της διαμάχης και της διαίρεσης. Το Κυπριακό Σύνταγμα, πρόσθεσε, πρέπει να είναι δημοκρατικό, να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα, όπως την ελεύθερη διακίνηση και την ελεύθερη εγκατάσταση σε όλα τα μέρη της Κύπρου.

    Η μεταχείριση των εγκλωβισμένων είναι ένα αδίκημα που είναι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σημείωσε ο κ. Κουκ.

    Ο Εργατικός βουλευτής τάχθηκε ενάντια στη στρατιωτική βία και το εθνικό ξεκαθάρισμα και ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς και τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο.

    Η δικαιοσύνη, συνέχισε, δίνει το δικαίωμα στις οικογένειες των προσώπων που αγνοούνται, να απαιτούν να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των αγνοουμένων τους.

    Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κουκ δήλωσε ότι "όλοι θέλουμε την Κύπρο να ενταχθεί ενωμένη, αλλά είμαστε ξεκάθαροι ότι η ένταξη δεν θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση της λύσης του Κυπριακού, και ότι καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να εξασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο σκιώδης Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι το πολιτικό μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της Κύπρου.

    Το πολιτικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυκλοφόρησε χθες, αναφέρει ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας διεθνώς, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, σε περιοχές όπου επικρατεί ένταση, όπως την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Κασμίρ, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή."

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ζήτησαν από τους Κύπριους απόδημους να υποστηρίξουν το Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα δώσει περισσότερη βοήθεια στην Κύπρο. Ο κ. Κουκ είχε μαζί με τους δύο κομματικούς ηγέτες χωριστές συναντήσεις.

    Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση Κυπρίων στο Βόρειο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιεσδήποτε ενδείξεις για μετακίνηση των τουρκικών θέσεων και των θέσεων του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ορισμένα θέματα και δήλωσε ότι αν οι επαφές με άλλα κόμματα δεν είναι θετικές, τότε το ΑΚΕΛ θα κατέλθει στις προεδρικές εκλογές με άτομο της εκλογής του.

    Ο κ. Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα, ενώ ο κ. Λυσσαρίδης αναχωρεί από το Λονδίνο σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ELDR

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ιστορική ευκαιρία παρουσιάζεται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα από τα εναπομείναντα άλυτα προβλήματα στον κόσμο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστικών Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Gijs de Vries, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Η επίσκεψή μου υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που αποδίδει η πολιτική μου οικογένεια αλλά και η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίτευξη προόδου στο κυπριακό πρόβλημα", τόνισε, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. de Vries.

    Ο Ολλανδός βουλευτής επεσήμανε ότι πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν υπολόγιζε ότι ο Νέλσον Μαντέλα θα γινόταν Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ή ότι θα κατέρρεε το τείχος του αίσχους στη Γερμανία.

    Και όμως αυτά συνέβησαν, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι τώρα ήρθε η ώρα για την αντιμετώπιση τπυ κυπριακού προβλήματος και την επίλυση, όπως είπε "ενός απαράδεκτου προβλήματος παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους".

    "Εχουμε διερευνήσει τις ευκαιρίες για διεξαγωγή συνομιλιών αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΕΕ, ενισχύοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ", κατέληξε.

    Ο κ. de Vries μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από το βουλευτή του ΔΗΚΟ, Στάθη Κιττή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματικότητα θα γίνει η επιθυμία των Κυπρίων και Ελλήνων επιχειρηματιών για αμοιβαίες επενδύσεις και κοινοπραξίες τόσο στις χώρες τους, όσο και στο εξωτερικό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά την οποία συμμετείχε στο συμπόσιο επιχειρηματιών και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας "τροχιοδρομούνται, μέσα σ'ένα πλαίσιο που έχει ρεαλισμό αλλά και συγκεκριμένες στοχεύσεις". Πρόσθεσε ότι οι δύο κυβέρνησεις δίνουν κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη.

    Οπως ανέφερε, οι συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Οιμονομίας της Ελλάδας και τους συνεργάτες του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες πρωτοβουλίες ιδιαίτερα της Κύπρου για την ανάπτυξη περιοχών της Ελλάδας, όπως είναι η Κρήτη και η ανατολική Θράκη.

    Επίσης γίνεται και επεξεργασία σχεδίου για κοινή δράση στη Μέση Ανατολή. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί επιτροπή, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και κοινοτικά ταμεία, όπως είναι το ΜΕDΑ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χρηστοδούλου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στον ευρύ οικονομικό τομέα μετουσιώνονται σε πράξη σε μια εποχή που και οι δύο χώρες έχουν ανάγκη για νέο ζωτικό οικονομικό χώρο, αλλά και για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους προς νέες πολύ υποσχόμενες αγορές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης - παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου και της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν βοηθούν στο κλίμα που θα πρέπει να υπάρχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάζει τις πρόσφατες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη σε μια περίοδο που γίνεται λόγος για μέτρα καλής θέλησης.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση στις συνομιλίες, παρά την πρόκληση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα εγείρει το θέμα των παραβιάσεων στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Παραθέτοντας τα γεγονότα, ύστερα από σχετική ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στις 27 Μαρτίου αναγνωριστικό αεροπλάνο RF - 4 προσέγγισε τις κυπριακές ακτές στην περιοχή Κορμακίτη, κατά παράβαση του FIR Λευκωσία και παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας αλλά δεν εισήλθε πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι στις 31 Μαρτίου έγιναν δύο παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου αφού προηγήθηκε παράβαση του FIR Λευκωσίας. Εισήλθαν από βορειοδυτικά στον εναέριο χώρο της Κύπρου διά του κόλπου της Μόρφου (η μία παραβίαση) και αφού πέρασαν πάνω από τη Μόρφου, τον Πενταδάκτυλο, πέταξαν πάνω από τις βόρειες ακτές της Κύπρου και έφυγαν. Η δεύτερη παραβίαση, εξήγησε, έγινε χωρίς να περάσουν εντεύθεν του Πενταδακτύλου αλλά πέταξαν από το ακρωτήριο Κορμακίτη κατά μήκος των βορείων ακτών της επαρχίας Κερύνειας.

    Η ίδια παραβίαση έγινε δύο φορές και την 1η Απριλίου, βορείως του Πενταδακτύλου, δηλαδή παραβίαση του εναερίου χώρου κατά μήκος των ακτών της Κερύνειας, πρόσθεσε.

    "Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εικονικούς βομβαρδισμούς στόχων ούτε διεξάγεται καμία άσκηση στα κατεχόμενα που να συνηγορεί υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας ούτε και υπάρχουν πληροφορίες για συνεννόηση των πιλότων επί του εδάφους που να συνηγορεί γι' αυτό," ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    "Τα γεγονότα αυτά," πρόσθεσε, "συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταγγέλλονται αρμοδίως από το Υπουργείο Εξωτερικών στα ΗΕ και ασφαλώς δεν συντείνουν στο κλίμα που πρέπει να υπάρχει για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων," δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν, πέραν των διαμαρτυριών, η αεράμυνα της Κύπρου είναι σε θέση να αναχαιτήσει αεροπλάνα που περνούν πάνω από την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης παραβιάσεων είναι η αναχαίτιση για την οποία χρειάζονται πολεμικά αεροσκάφη.

    "Ο άλλος τρόπος είναι η απόφαση κατάρριψης και δεν θεωρούμε ότι η παραβίαση του εναερίου χώρου συνεπάγεται αυτόματη απόφαση κατάρριψης αεροσκαφών. Η αεράμυνα της Κύπρου ασφαλώς και διαθέτει βραχέως βεληνεκούς ικανοποιητική προστασία," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να εκτιμήσει τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες αυτήν την περίοδο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "μπορούν να δοθούν πολλές εξηγήσεις."

    Σε άλλη ερώτηση αν οι παραβιάσεις αυτές πλήττουν το κλίμα των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος απάντησε "η πλευρά μας, παρόλη την πρόκληση, θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση στη διεξαγωγή των συνομιλιών και δεν πρόκειται να δώσει αφορμή στην τουρκική πλευρά να εγκαταλειφθεί ο στόχος για τον οποίον όλοι πρέπει να εργαζόμαστε, δηλαδή την αναζήτηση αποτελεσμάτων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία απευθείας διαπραγμάτευση."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Ψήφισμα για εγκλωβισμένους

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εάν αποδεχθούμε τις συνθήκες" κάτω από τις οποίες διαβιούν οι εγκλωβισμένοι, "αυτό θα είναι το ίδιο με την ντε φάκτο αναγνώριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος".

    Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης στο συνέδριο της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστικών Κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, που συνέρχεται στη Λευκωσία, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.

    Το ψήφισμα ήταν εισήγηση δέκα Ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των Πολίν Γκριν, Μέχτιλντ Ρότε, Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς και Φιλίπ Μονφίλς.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομάδας Βίλεμ Βάντεν Μπρουκ, το ψήφισμα θα κατατεθεί στην Ευρωβουλή την ερχόμενη Πέμπτη, όπου είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί.

    Στο ψήφισμα οι σύνεδροι θεωρούν "απαράδεκτες" τις συνθήκες τις οποίες επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς στους εγκλωβισμένους και καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

    Θεωρούν αναγκαίο όπως "μια αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της εργασίας της Υπεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει ελεύθερη και χωρίς όρους πρόσβαση στους εγκλωβισμένους για εκτίμηση της κατάστασής τους".

    Καλούν, εξάλλου, "να δοθεί περισσότερη σημασία από τον ΟΗΕ, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα το Συμβούλιο και την Κομισιόν" και ζητούν όπως "λάβουν οποιοδήποτε μέτρο θεωρήσουν αναγκαίο, σε ανθρωπιστική κλίμακα, που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων".

    Ακολούθως, η Ομάδα καλεί τον Πρόεδρό της να προωθήσει αυτό το ψήφισμα στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, τις χώρες μέλη και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] ΠΟΥ - Περιφερειακό Κέντρο Εχινόκοκκου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισήγηση για ίδρυση Περιφερειακού Κέντρου για τον Εχινόκοκκο στην Κύπρο, περιλαμβάνεται σε ενημερωτικό δελτίο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το πρόγραμμά της για έλεγχο των ζωονόσων στη Μεσόγειο.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των εισηγήσεων για το θέμα αυτό αναφέρεται πως στην ελεγχόμενη από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχή της Κύπρου, η επιθετική φάση του εχινοκόκκου έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς με το πρόγραμμα ελέγχου που εφαρμόζεται.

    Αυτό, όπως τονίζεται, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση σχεδόν σε μηδενική βάση της μόλυνσης των σκύλων και των προβάτων με αυτή την αρρώστια και ως επακόλουθο της μετάδοσής της στους ανθρώπους.

    "Επιπλέον", επισημαίνεται, "η συνεχιζόμενη φάση που περιλαμβάνει ένα δυνατό πρόγραμμα επιτήρησης συνιστά μια σημαντική εμπειρία που πρέπει να βοηθήσει στη γνώση των προβλημάτων που αφορούν στον έλεγχο του εχινόκοκκου στην περιοχή της Μεσογείου και στην δημιουργία ενός Περιφερειακού Κέντρου για τον Εχινόκοκκο στην Κύπρο".

    Οπως αναφέρεται στο δελτίο, τα συμπεράσματα που παρατίθενται σε αυτό είναι αποτέλεσμα του Συνεδρίου που οργανώθηκε στη Λευκωσία στις 21 - 23 Νοεμβρίου από το Κέντρο Ελέγχου Μεσογειακών Ζωονόσων της Αθήνας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ζωονόσων στην περιοχή.

    Στο δελτίο αναφέρεται ακόμη ως εισήγηση η αναφορά της εμπειρίας της Κύπρου στο θέμα του εχινοκόκκου στην έκθεση για το Συνέδριο που έγινε στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - επίσκεψη Χαν

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επίσημη πληροφόρηση για την επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για την Κύπρο, Χαν Σουνγκ Τζου, στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "γνωρίζουμε ότι ο κ. Χαν μετά από κάποιο στάδιο εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τον κ. Φεϊσέλ, θα έρθει στην Κύπρο σε περιόδους αιχμής."

    Οταν έρθει στην Κύπρο, εξήγησε, ο κ. Χαν θα είναι επικεφαλής των συνεργατών του.

    Αναφερόμενος στον όρο "ώρες αιχμής", ο Εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό σημαίνει ότι "κάποια ώρα ένας πιλότος πρέπει να αποφασίσει τη διόρθωση της πορείας και ίσως αυτή να είναι μία ώρα αιχμής."

    "Είναι λογικό," σημείωσε, "ότι μετά την παρέλευση τριών ή τεσσάρων εβομάδων να είναι μία λογική ώρα κατά την οποία τα ΗΕ θα πρέπει να δουν που πάνε και αναλόγως να αναπροσαρμόσουν την πορεία τους."

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του κ. Χαν στην Κύπρο σε σχέση με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "ουδέποτε υποτιμώ τη σημασία οποιουδήποτε αξιωματούχου των ΗΕ, για τις προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε ποτέ "την ψευδαίσθηση ότι ο κ. Χαν θα ερχόταν στην Κύπρο όταν ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος."

    "Σε κάποιο στάδιο, ασφαλώς θα αναμένεται η παρέμβαση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για την Κύπρο και αυτό, πιστεύω, είναι φυσιολογικό," πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Χαν έρχεται στην Κύπρο "για να διασώσει τις κινδυνεύουσες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν θα συμμεριζόμουν αυτήν την άποψη."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει αν η επίσκεψη Χαν σχετίζεται με την έκβαση του στρατιωτικού διαλόγου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κασουλίδης - εμπλοκή ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ΗΠΑ, αν το επιθυμούν, έχουν τη δύναμη να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και μπορούν να επηρεάσουν την τουρκική πλευρά.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη μη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στη παρούσα προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

    "Εναπόκειται στην αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίσει αν επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν η μη εμπλοκή των ΗΠΑ στην παρούσα φάση δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί ανάμειξη σε πρόβλημα που δεν έχει προοπτικές επίλυσης, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι "αν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να συμβάλει, πιστεύουμε ότι έχει και τη δύναμη και την επιρροή εκεί που πρέπει να την ασκήσει, δηλαδή στην τουρκική πλευρά, για να γίνει αυτό."

    "Αν δεν έχει πρόθεση να ασκήσει αυτή την επιρροή," πρόσθεσε, "ίσως γιατί γνωρίζει ότι πιθανόν να αποτύχει ή ίσως γιατί γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να είναι η στάση της επίμονη και όσον πρέπει αποτελεσματική, είναι θέμα των ΗΠΑ."

    Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι δε θα πρέπει να αναμένεται από τον ίδιο, έστω και εάν γνώριζε, να μιλήσει εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων.

    "Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τέτοια ενδεχόμενα," είπε σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 April 1997 - 5:31:11 UTC